Σαντορίνη: Πτώση έως και 90% στις προκρατήσεις από την Κινεζική αγορά λόγω κοροναϊού

Πτώση ύψους έως και 90% παρουσιάζουν οι προκρατήσεις για την Σαντορίνη από την αγορά της Κίνας για το 2020....... Πτωτική τάση των κρατήσεων

Σαντορίνη: Πτώση έως και 90% στις προκρατήσεις από την Κινεζική αγορά λόγω κοροναϊού
Σαντορίνη: Πτώση έως και 90% στις προκρατήσεις από την Κινεζική αγορά λόγω κοροναϊού

Πτώση ύψους έως και 90% παρουσιάζουν οι προκρατήσεις για την Σαντορίνη από την αγορά της Κίνας για το 2020....... Πτωτική τάση των κρατήσεων τουριστών μέχρι αυτή τη στιγμή  στο νησί της Σαντορίνης λόγω κοροναϊού, με την πτώση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά να αγγίζει μέχρι και το 90%, όπως αναφέρει στο Capital.gr o Δημήτρης Λιγνός, πρόεδρος του επαγγελματικού σωματείου ιδιοκτητών και εκμεταλλευτών ενοικιαζόμενων δωματίων ξενοδοχείων-τουριστικών πρακτορείων και τουριστικών επαγγελμάτων Σαντορίνης.

Το πλήγμα για το νησί, που στηρίζει μεγάλο μέρος των αφίξεων και της τουριστικής οικονομίας στην κινεζική αγορά, είναι μεγάλο, με την πορεία της φετινής σεζόν να τίθεται εν αμφιβόλω, σύμφωνα με παράγοντες του χώρου. Σημειώνεται πως στο νησί έρχονται χιλιάδες Κινέζοι τουρίστες κάθε χρόνο, είτε αεροπορικώς είτε με πακέτα κρουαζιέρας, για να φωτογραφηθούν με φόντο το ηλιοβασίλεμα στην Οία ή για να τελέσουν το γάμο τους. Πρόκειται για μια δραστηριότητα που έχει αναπτυχθεί ραγδαία στο νησί την τελευταία πενταετία.

Όπως προσθέτει επίσης ο κ. Λιγνός, όσες κρατήσεις έγιναν από Κινέζους έχουν ακυρωθεί, ενώ τον τελευταίο μήνα, ήδη από την αρχή της εξάπλωσης της νόσου, δεν υπάρχει κινητικότητα ούτε από άλλες σημαντικές αγορές για τον Τουρισμό του νησιού, όπως η Γαλλία και οι ΗΠΑ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πολλοί τουρίστες από άλλες χώρες ρωτούν αν στο ξενοδοχείο που θέλουν να μείνουν υπάρχουν κρατήσεις από Κινέζους.

Η ανησυχία στον τουριστικό κλάδο του νησιού είναι μεγάλη, όπως και η αβεβαιότητα για τις φετινές πληρότητες. Η πλειονότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στη Σαντορίνη ανοίγει το Μάρτιο, ενώ ο φετινός μη βαρύς χειμώνας είχε θεωρηθεί πλεονέκτημα για την τουριστική κίνηση, που αναμενόταν μεγάλη.

Ανησυχία για τους Κινέζους τουρίστες, που πραγματοποιούν από τις υψηλότερες τουριστικές δαπάνες σε σύγκριση με άλλες αγορές, υπάρχει επίσης και από τους ξενοδόχους της Αθήνας, όσο και από προορισμούς με ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον, όπως οι Δελφοί, τα Μετέωρα και το Ναύπλιο. Και εκεί το ποσοστό ακυρώσεων είναι πολύ μεγάλο. Υπουργείο Τουρισμού: Υπάρχει ακόμη χρόνος

Την ίδια ώρα ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ανέφερε πως ο στόχος για να φτάσουμε στους 500.000 Κινέζους τουρίστες αφορά στην επόμενη χρονιά, στο 2021, επομένως υπάρχει ακόμα χρονικό διάστημα.

"Η χώρα μας πέρσι δέχτηκε 31 εκατ. τουρίστες, αφήνοντας στην άκρη τα 5,5 εκατομμύρια επιβατών της κρουαζιέρας. Από αυτά τα 31 εκατ. τουρίστες, οι 200.000 ήταν Κινέζοι, πρόκειται δηλαδή για ένα μικρό μέγεθος. Μιλάμε, λοιπόν, για μία καθυστέρηση στην ανάπτυξη μιας αγοράς που ακόμα "ανοίγει", οπότε δεν επηρεάζει τόσο αρνητικά το ελληνικό τουριστικό προϊόν. Αυτό που προέχει και για λόγους υγείας του πληθυσμού μας αλλά και για λόγους ευρύτερης εικόνας της χώρας μας είναι να θωρακιστούμε απέναντι σε αυτήν τη νόσο" σημείωσε χαρακτηριστικά.

"Είναι πιο σημαντικό από την όποια ακύρωση συμβαίνει αυτήν τη στιγμή η χώρα μας να προβάλλει μια εικόνα ασφάλειας, ότι πράγματι τα μέτρα που λαμβάνουμε είναι ικανά να μας προστατέψουν. Είναι σημαντικό, λοιπόν, ότι υπάρχουν κάποιες ακυρώσεις, αλλά υπάρχει μια σειρά από δευτερογενείς θετικές επιπτώσεις εξίσου σημαντικές. Όπως για παράδειγμα το κρουαζιερόπλοιο Norwegian Spirit της Norwegian Cruise Line, το οποίο έφυγε από το Ντουμπάι λόγω των ακυρώσεων των Κινέζων ταξιδιωτών και τον Απρίλιο έρχεται στην Αθήνα για homeporting. Μια άλλη θετική επίπτωση είναι ότι πολλοί Ευρωπαίοι τουρίστες που επέλεγαν την Ασία ως προορισμό τους, τώρα θα στραφούν σε νέες αγορές. Υπάρχει μια αύξηση στις προκρατήσεις φέτος και από την καμπάνια που ξεκινήσαμε φέτος για πρώτη φορά από τόσο νωρίς, η εικόνα είναι θετική. Οι ακυρώσεις από την Κίνα μέχρι στιγμής είναι της τάξης του 60%-70%. Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει το ενδεχόμενο επανεξέτασης της απευθείας πτήσης μεταξύ Αθήνας και Σαγκάης” πρόσθεσε.