Social security debts - EFKA: Πώς κυνηγά το ΚΕΑΟ τους οφειλέτες του ΕΦΚΑ

Social security debts - EFKA / Πώς κυνηγά το ΚΕΑΟ τους οφειλέτες του ΕΦΚΑ

Social security debts - EFKA: Πώς κυνηγά το ΚΕΑΟ τους οφειλέτες του ΕΦΚΑ

Social security debts - EFKA / Πώς κυνηγά το ΚΕΑΟ τους οφειλέτες του ΕΦΚΑ

Στην εντατικοποίηση της λήψης αναγκαστικών μέτρων σε βάρος των οφειλετών του ΕΦΚΑ προχωρεί το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών, καθώς διαπιστώνεται ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη εξακολουθούν να συσσωρεύονται και να έχουν προσεγγίσει το ποσό των 48 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΚΕΑΟ, στο τέλος του Μαρτίου 2024 το συνολικό ποσό των χρεών προς τον ΕΦΚΑ εκτινάχθηκε σε 47,9 δισ. ευρώ, από 47,6 δισ. ευρώ, που ήταν τον Δεκέμβριο του 2023. Η αύξηση των χρεών κατά 378,26 εκατ. ευρώ, οφείλεται στα πρόσθετα τέλη, ενώ οι κύριες οφειλές μειώθηκαν κατά 47,31 εκατ. ευρώ.

Όμως, από τα 47,9 δισ. ευρώ, εκτιμάται ότι ποσό που υπερβαίνει τα 15 δισ. ευρώ θεωρείται ανεπίδεκτο είσπραξης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στελεχών του ΚΕΑΟ.

Το σχέδιο δράσης

Προκειμένου να ανακοπεί η αυξητική πορεία των ληξιπρόθεσμων χρεών, το K.E.A.O. επιδιώκει την ενίσχυση των διαδικασιών είσπραξης, μέσω συγκεκριμένων δράσεων, αξιολογώντας μεταξύ άλλων το προφίλ του οφειλέτη.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την έκθεση του ΚΕΑΟ, το σχέδιο δράσης κατά των οφειλετών του ΕΦΚΑ, προβλέπει τα ακόλουθα:

  • Εντοπισμός οφειλετών σε βάρος των οποίων μπορούν να ληφθούν μέτρα: Οι Υπηρεσίες του Κ.Ε.Α.Ο., εντοπίζουν τους οφειλέτες που δεν ανταποκρίθηκαν εντός 20 ημερών από την παραλαβή της Ατομικής Ειδοποίησης για την τακτοποίηση της οφειλής τους.
  • Αξιολόγηση – Δημιουργία προφίλ οφειλέτη: Πριν τη λήψη των αναγκαστικών μέτρων οι οφειλέτες αξιολογούνται και δημιουργείται το προφίλ του καθενός με πληροφορίες από το ηλεκτρονικό σύστημα του Κ.Ε.Α.Ο., τη διασύνδεση με το Μητρώο της Γ.Γ.Π.Σ., τα στοιχεία του Γ.Ε.ΜΗ. κλπ.

Στη συνέχεια με κριτήρια καθορίζεται ο βαθμός εισπραξιμότητας και επισφάλειας κάθε οφειλής. Μεταξύ των κριτηρίων που λαμβάνονται υπόψη είναι:

  • το ύψος της οφειλής: ανάλογα με το ύψος της οφειλής επιλέγεται και το κατάλληλο είδος μέτρου.
  • η συμπεριφορά του οφειλέτη: Αξιολογείται η στάση του οφειλέτη σε σχέση με την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του π.χ. η καταβολή των τρεχουσών εισφορών και η παράλληλη καταβολή ανελλιπώς κάθε μήνα εύλογου ποσού «έναντι» της οφειλής ενισχύουν το προφίλ της αξιοπιστίας του οφειλέτη, κάτι που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη υπέρ του οφειλέτη για όσο χρόνο διαρκεί η συμπεριφορά αυτή. 
  • η παλαιότητα της οφειλής: στο πλαίσιο της αξιολόγησης του οφειλέτη, εξετάζεται το χρονικό σημείο δημιουργίας των οφειλών, προκειμένου να εκτιμηθεί αν οφείλονται στην οικονομική κρίση ή την εκ συστήματος αφερεγγυότητα του οφειλέτη.
Έλεγχος αφερεγγυότητας

Επιπρόσθετα, στο Κ.Ε.Α.Ο. εντείνεται ο έλεγχος αφερεγγυότητας των Κοινών Επιχειρήσεων που είναι οφειλέτες, ενώ εξηγεί πως ο δείκτης αφερεγγυότητας μιας κοινής επιχείρησης οφειλέτη Κ.Ε.Α.Ο., προκύπτει από στοιχεία που αφορούν:

  • στην υποβολή ΑΠΔ χωρίς την καταβολή εισφορών 
  • στην δραστηριότητα της επιχείρησης (επιχειρήσεις καθαριότητας, φύλαξης, εκπαιδευτικοί όμιλοι, κέντρα αισθητικής) 
  • στο αν πρόκειται για επιχειρήσεις εντάσεως εργασίας 
  • στα χαρακτηριστικά των υπευθύνων (π.χ. ορισμός ως υπεύθυνων πρώην εργαζομένων της επιχείρησης) 
  • στη νομική μορφή των επιχειρήσεων (μονοπρόσωπες, ΕΠΕ, ΙΚΕ) 
  • στο αν οι ειδικότητες των απασχολουμένων στην επιχείρηση είναι άσχετες με τις δραστηριότητες της επιχείρησης (ενδεικτικά αναφέρεται η περίπτωση επιχείρησης με δραστηριότητα «καθαρισμοί» με απασχολούμενους μάγειρες, νοσοκόμους και νηπιαγωγούς)
  • στην όλη συμπεριφορά της επιχείρησης.