12.1 C
Mykonos

Web Radio

11 C
Athens
12.1 C
Mykonos

Weather

Sports Betting Psychology: Η ψυχολογία του στοιχήματος – Μια σύγκρουση για επαγγελματίες παίκτες

Είναι συχνά εμφανιζόμενη η προκατάληψη να συγχέονται το στοίχημα με το συναίσθημα: Παίκτες ποντάρουν είτε στις ομάδες που υποστηρίζουν είτε σε αυτές που παρελθοντικά τους έχουν οδηγήσει σε ένα νικηφόρο δελτίο, αφήνοντας στην άκρη την τρέχουσα αγωνιστική τους κατάσταση, κάτι που πολλές φορές οδηγεί σε λανθασμένα συμπεράσματα και αποφάσεις………..

Η έκβαση οποιασδήποτε ενασχόλησης λαμβάνει χώρα στην καθημερινότητα μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ψυχολογία που μας διακατέχει. Το ίδιο ισχύει και στο στοίχημα όπου η ψυχολογία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο και να αποτελέσει ισχυρό σύμμαχο. Στο υπό εξέταση πεδίο, το στοίχημα, πιθανή θετική έκβαση διαδοχικών εκτιμήσεων ισοδυναμεί με ανάταση της ψυχολογίας, ένα στοιχείο απαραίτητο για να συνεχίσουμε στον ίδιο ρυθμό.

Το σημείο αυτό ωστόσο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, καθώς η θετική ψυχολογία που αποκτάμε μετά από ένα νικηφόρο σερί θα πρέπει να διατηρηθεί εντός συγκεκριμένων ορίων. Είναι το σημείο που καλούμαστε να επιδείξουμε αυτοσυγκράτηση παραμένοντας πιστοί στο πλαίσιο της συνετής διαχείρισης του budget αλλά και του παιχνιδιού γενικότερα.
Η ορθολογική θεωρία επιλογής

Ανάμεσα στις πολλές θεωρίες που έχουν διατυπωθεί στον τομέα της ψυχολογίας, συναντάμε και τη θεωρία της ορθολογικής επιλογής. Σύμφωνα με αυτήν, ο κάθε ιθύνοντας επιλέγει την καλύτερη – σύμφωνα πάντα με τις προτιμήσεις του – διαθέσιμη ενέργεια. Η εφαρμογή της εν λόγω θεωρίας στο στοίχημα σημαίνει πως ο κάθε παίκτης προχωράει σε συγκεκριμένες επιλογές στηριζόμενος αποκλειστικά στις προσωπικές του προτιμήσεις. Ωστόσο, ο δρόμος προς το ταμείο και την επιτυχία δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Με βάση επίσημες ψυχολογικές έρευνες έχει αποδειχθεί πως δεν είναι λίγα τα εμπόδια που με τη μορφή διάφορων προκαταλήψεων εκτροχιάζουν τους παίκτες από την ανωτέρω θεωρία και τους οδηγούν σε χρηματικές απώλειες.

Η πιο συχνά εμφανιζόμενη προκατάληψη είναι αυτή της επιθυμίας που λαμβάνει χώρα όταν στοίχημα και συναίσθημα συγχέονται. Μόνο σπάνιο δεν είναι το φαινόμενο παίκτες να ποντάρουν είτε στις ομάδες που υποστηρίζουν είτε σε αυτές που παρελθοντικά τους έχουν οδηγήσει σε ένα νικηφόρο δελτίο, αφήνοντας στην άκρη την τρέχουσα αγωνιστική τους κατάσταση. Ακολουθεί η προκατάληψη της διαθεσιμότητας που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οδηγεί σε λανθασμένα συμπεράσματα και αποφάσεις. Πρόκειται για την περίπτωση που οι παίκτες στηρίζονται αποκλειστικά σε μία και μοναδική πληροφορία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το αήττητο 12 σερί αγώνων της Ρεάλ Μαδρίτης κατά την υποδοχή της Έιμπαρ. Υπολογίσιμο το συγκεκριμένο στατιστικό, χωρίς ωστόσο να είναι αρκετό έτσι ώστε να παραβλέψουμε τις σημαντικές απουσίες και την πτωτική φετινή απόδοση της «βασίλισσας».

Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και άλλες προκαταλήψεις που αφήνουν τους παίκτες μακριά από την ορθολογική επιλογή. Μεταξύ αυτών η προκατάληψη της ανάκτησης των χαμένων (ρεφάρισμα) και η προκατάληψη των επιλογών που ακολουθεί η μεγάλη μάζα των παικτών.

Με βάση τα παραπάνω, ένα ιδιαίτερα χρήσιμο tip είναι αυτό που θέλει τα συναισθήματα και τις υποθέσεις να μένουν εκτός παιχνιδιού και τα πονταρίσματα να βασίζονται στην αναμενόμενη αξία (expected value) ενός σημείου. Ο όρος της αναμενόμενης αξίας αποτελεί τον πιο αξιόπιστο δείκτη που εκφράζει το κέρδος που μπορούμε να περιμένουμε ότι θα εξασφαλίσουμε (κατά μέσο όρο) ανά στοίχημα. Πρόκειται ουσιαστικά για τον πιο χρήσιμο υπολογισμό που μπορεί να κάνει ο κάθε παίκτης συγκρίνοντας τις προσφερόμενες αποδόσεις.

Ο παραλογισμός ας μείνει… εκτός

Το project του στοιχήματος είναι κάτι πολύ πιο σύνθετο από ό,τι θεωρεί ο μέσος παίκτης. Απαιτεί πειθαρχία, τήρηση συγκεκριμένου πλάνου, ορθή ερμηνεία όλων των δεδομένων (είτε στατιστικών είτε γενικότερων) και κυρίως την παραμονή εντός στόχου. Ο στόχος αυτός δύναται να επιμεριστεί σε μικρότερους επιμέρους στόχους (πχ ημερήσιους), εξασφαλίζοντας έτσι το συνετό παιχνίδι και αφήνοντας στο περιθώριο οποιοδήποτε είδος παραλογισμού. Παράλληλα, η πορεία προς ένα σταθερό εισόδημα προβλέπει την αποφυγή στοιχημάτων όταν δεν έχει προηγηθεί ο υπολογισμός του σκοπού και του μεγέθους της κερδοφορίας με βάση την αναμενόμενη αξία που αναλύθηκε παραπάνω. Ας δούμε ένα αριθμητικό παράδειγμα για να γίνει πιο κατανοητή η έννοια του «λογικού παιχνιδιού».

Έστω ότι η Τότεναμ μετράει 9/15 over 2.5 και ότι παράλληλα προέρχεται από τέσσερα διαδοχικά (over 2.5). Με βάση τα συνολικά της στατιστικά (9/15) επιβεβαιώνει το over 2.5 τρεις φορές ανά πέντε παιχνίδια. Πρόκειται για έναν ισχυρό δείκτη που δηλώνει ότι (βάσει στατιστικής) το under 2.5…παραμονεύει! Συνεπώς τα τέσσερα συνεχόμενα over 2.5 συνιστούν την αποφυγή του πέμπτου διαδοχικού και όχι το ποντάρισμα σε αυτό.
Για ποιον λόγο στοιχηματίζουμε;

Το παιχνίδι του στοιχήματος μαγνητίζει εκατομμύρια παίκτες ανά τον κόσμο, χωρίς ωστόσο να διακατέχονται όλοι από το ίδιο κίνητρο. Αρκετοί είναι αυτοί που απλά επιθυμούν να ανεβάσουν τα επίπεδα αδρεναλίνης και έντασης κατά την παρακολούθηση ενός αγώνα, τοποθετώντας έτσι τα πονταρίσματα της επιλογής τους. Για άλλους παίκτες πάλι, είναι αρκετή η χαρά της νίκης που ισοδυναμεί με μια ηθική ανταμοιβή για την επιτυχή πρόβλεψη. Ένα μικρό ή μεγάλο κέρδος σίγουρα ανεβάζουν την ικανοποίηση, ωστόσο δεν αποτελεί το κύριο μέλημα των δύο αυτών κατηγοριών παικτών.

Ας μη γελιόμαστε όμως. Στοίχημα σημαίνει ρισκάρουμε χρήματα και διεκδικούμε χρήματα. Συνεπώς η συντριπτική πλειοψηφία των παικτών στοχεύει σε ένα – μικρό ή μεγάλο – έξτρα εισόδημα. Για τους περισσότερους παίκτες το στοίχημα αποτελεί επένδυση και μάλιστα όχι μόνο χρημάτων, αλλά και χρόνου και ενέργειας. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο έχουν αναπτυχθεί και τα σχετικά συστήματα και στρατηγικές γύρω από το στοίχημα στις στοιχηματικές Ελλάδα. Η ψυχαγωγία είναι κάτι που όλοι αναζητάμε, αλλά υπάρχουν δεκάδες άλλοι τρόποι για να φτάσουμε σε αυτήν.

Follow Us

eshop στο λεπτό!

Δημιουργήστε το eshop σας με δικό σας domain με απλά βήματα στην πιο εύκολη συνδρομητική πλατφόρμα κατασκευής eshop.

Trending Now

Premium

Stories for You

More from Mykonos Ticker

error: Content is protected !!