26.4 C
Mykonos
19/07/2019

Web Radio

Leading News Source For Mykonos & The Region

26.4 C
Mykonos
30.2 C
Athens

Στρατηγική επιλογή του υπουργείου Τουρισμού ο αναπτυξιακός σχεδιασμός του θαλάσσιου τουρισμού και το home porting

Post date:

Category:

«Στο πλαίσιο της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Γαλάζια Ανάπτυξη, ο τομέας του θαλάσσιου και παράκτιου τουρισμού παρουσιάζει ιδιαίτερες δυνατότητες για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης στην Ευρώπη. Είναι ο σπουδαιότερος θαλάσσιος τομέας τόσο σε επίπεδο προστιθέμενης αξίας όσο και σε επίπεδο δημιουργίας θέσεων εργασίας……

Η αύξηση θέσεων εργασίας είναι βασικό, κομβικό σημείο για εμάς. H ανάπτυξη και προώθηση της κρουαζιέρας και του γιώτινγκ μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά σε αυτό. Η ισχυροποίηση του θαλάσσιου τουρισμού δημιουργεί προοπτικές ανάπτυξης με πολλαπλά οφέλη για την εγχώρια οικονομία όχι μόνο για την αναβάθμιση των υποδομών και τη βελτίωση των υπηρεσιών αλλά και για τη δημιουργία θέσεων εργασίας που για εμάς αποτελεί προτεραιότητα.

Ο θαλάσσιος τουρισμός αποτελεί στρατηγική μας επιλογή και ο αναπτυξιακός μας σχεδιασμός για τα επόμενα χρόνια στοχεύει στην βελτίωση και ενίσχυση των υποδομών σε μαρίνες, στην κρουαζιέρα και στο home porting.

Ήδη έχουν εκδοθεί τα πρώτα στην Ελλάδα Προεδρικά Διατάγματα για την έγκριση χωροθέτησης μαρινών μεσαίου και μεγάλου μεγέθους (Χίου, Αλίμου και Πύλου) σε περιοχές υπό ειδικό χωροταξικό καθεστώς προστασίας.

Πρόσφατα, εγκρίναμε την τμηματική άδεια λειτουργίας διακεκριμένων τμημάτων του τουριστικού λιμένα Μεσολογγίου, δυναμικότητας 84 θέσεων ελλιμενισμού και 50 θέσεων χερσαίας εναπόθεσης σκαφών.

Η χερσαία ζώνη του θα περιλαμβάνει τις απαραίτητες υποστηρικτικές κτιριακές εγκαταστάσεις για την πλήρη εξυπηρέτηση των επισκεπτών και των επιβατών των σκαφών.

Η υλοποίηση του έργου, που αποτελούσε και χρόνιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, θα δώσει ανάπτυξη, νέα πνοή και προοπτική στην ευρύτερη περιοχή ενώ, ταυτόχρονα, θα αναβαθμίσει την ανταγωνιστική θέση της χώρας μας στην ευρωπαϊκή τουριστική αγορά.

Έχουμε σχέδιο, όραμα και ιδέες για την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος και τα επόμενα χρόνια. Το σχέδιο αυτό δίνει έμφαση από δω και στο εξής στην ποιότητα.

Τώρα που οι ποσοτικοί δείκτες του ελληνικού τουρισμού, αφίξεις, έσοδα, μερίδια βρίσκονται πλέον σε πολύ υψηλά επίπεδα, για να επιτευχθεί ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος τα επόμενα χρόνια απαιτείται έμφαση στην ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών, των υποδομών, επέκταση χρονικά και χωρικά του τουριστικού προϊόντος.

Επίσης, προτεραιότητά μας είναι ο θεματικός τουρισμός. Έχουμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ανάπτυξης όλων των ειδικών μορφών τουρισμού.

Σήμερα ανοίγει ο δρόμος για την ανάπτυξη, αναβάθμιση και επενδυτική αξιοποίηση τουριστικών λιμένων ενώ προχωρά και μεγάλος αριθμός εγκρίσεων για έργα σε μαρίνες και τουριστικά αγκυροβόλια.

Προτεραιότητά μας είναι η βιώσιμη ανάπτυξη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα και στόχευσή μας είναι η βιώσιμη ανάπτυξη του νότιου παραλιακού μετώπου με παράλληλη αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων. Επιδιώκουμε την αειφόρο ανάπτυξη που θα σέβεται το περιβάλλον και θα συνάδει με τους ευρωπαϊκούς Κανονισμούς και τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές.

Η αντιμετώπιση της ανάγκης ολικής εξυπηρέτησης των αυξανόμενων επαγγελματικών σκαφών στη περιοχή θα οδηγήσει σε ποιοτική τουριστική ανάπτυξη και αύξηση της επισκεψιμότητας, νέες πηγές εσόδων και αύξηση θέσεων εργασίας.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα υπάρχει ενιαία εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας και του θαλάσσιου τουρισμού, ένα επίτευγμα της συνεργασίας και του συντονισμού όλων των αρμόδιων φορέων που λειτουργεί μέσω της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής για την κρουαζιέρα.

Στον αναπτυξιακό μας σχεδιασμό για τα επόμενα χρόνια έχουμε στόχο να είναι σε θέση τα λιμάνια και οι υποδομές μας να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες παγκόσμιες τάσεις, ώστε να καταστούμε πιο ανταγωνιστικοί και να αυξήσουμε την ελκυστικότητά μας στο θαλάσσιο τουρισμό.

Στο παγκόσμιο πρόγραμμα τουριστικής προώθησης και προβολής που υλοποιείται μέσω του ΕΟΤ, δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στην ανάδειξη των προορισμών και των προϊόντων που προσφέρουμε στην κρουαζιέρα, το γιώτινγκ, τις θαλάσσιες και παράκτιες δραστηριότητες αναψυχής και στο καταδυτικό τουρισμό.

Έχουν τεθεί οι βάσεις για να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει τη θέση που της αξίζει στον παγκόσμιο χάρτη ως ισχυρή δύναμη στον θαλάσσιο τουρισμό.

Τα επιτεύγματα και οι διαρκείς μας προσπάθειες αναδεικνύουν τη δέσμευσή μας να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη του ελληνικού θαλάσσιου τουρισμού με βασικούς πυλώνες το τουρισμό κρουαζιέρας, το γιώτινγκ, τις θαλάσσιες και παράκτιες δραστηριότητες αναψυχής και το καταδυτικό τουρισμό.

Επικεντρωνόμαστε στην αξιοποίηση όλων των ευκαιριών και προκλήσεων και στη στενή συνεργασία και συντονισμό μεταξύ κράτους, φορέων και ιδιωτικού τομέα.

Επιδιώκουμε την αύξηση των θέσεων εργασίας και τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων
Κατανοώ απολύτως τα προβλήματα και τις ανησυχίες του κλάδου και έχουμε θετική προσέγγιση σε αυτά.

Απώτερος στόχος η δίκαιη ανάπτυξη μέσω ενός πλαισίου που θα ευνοεί τις τοπικές οικονομίες, το κλάδο, τα έσοδα, την περαιτέρω ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος.

Με αυτές τις σκέψεις εύχομαι κάθε επιτυχία στην Ημερίδα σας που, όπως κάθε μορφή ευρείας διαβούλευσης μεταξύ διακεκριμένων επαγγελματιών και φορέων, πιστεύω ότι θα παράξει ένα γόνιμο διάλογο».

Follow Us

Weather in Mykonos

Mykonos
few clouds
26.4 ° C
27.8 °
25 °
54 %
8.7kmh
20 %
Πα
26 °
Σα
25 °
Κυ
26 °
Δε
26 °
Τρ
27 °

What to Read Next...

Related stories You May Like

Οι οδικές αφίξεις τουριστών αποτέλεσαν το 29% του συνόλου των αφίξεων

, Στρατηγική επιλογή του υπουργείου Τουρισμού ο αναπτυξιακός σχεδιασμός του θαλάσσιου τουρισμού και το home porting
Σε 8,8 εκατομύρια ανήλθε, ο αριθμός των ταξιδιωτών που προσήλθε οδικώς στην χώρα μας το 2018, που αντιστοιχεί στο 29% από τα 30,3 εκατομύρια...

5+1 λαχταριστές, νόστιμες και χορταστικές σαλάτες, με λιγότερες από 200 cal

, Στρατηγική επιλογή του υπουργείου Τουρισμού ο αναπτυξιακός σχεδιασμός του θαλάσσιου τουρισμού και το home porting
Οι σαλάτες αποτελούν ελαφριά και δροσιστικά γεύματα –ό,τι πρέπει για το καλοκαίρι- συγκεντρώσαμε για εσάς 5+1 διαφορετικές σαλάτες που και θα σας δροσίσουν και...

In Case You Missed It

Η ΑΑΔΕ μέσω web scraping, εντόπισε 20.000 Αδήλωτα Airbnb Ακίνητα, χωρίς...

, Στρατηγική επιλογή του υπουργείου Τουρισμού ο αναπτυξιακός σχεδιασμός του θαλάσσιου τουρισμού και το home porting
Περίπου 20.000 ελληνικά ακίνητα, που δεν έχουν δηλώσει Αριθμό Μητρώου Ακινήτου Βραχυχρόνιων Μισθώσεων (ΑΜΑ) εντόπισαν οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στην πλατφόρμα...

Η κομητεία του Μιλγουόκι θέσπισε τη 14η Ιουλίου ως «Giannis Antetokounmpo...

, Στρατηγική επιλογή του υπουργείου Τουρισμού ο αναπτυξιακός σχεδιασμός του θαλάσσιου τουρισμού και το home porting
Σε άλλο επίπεδο περνάει το όνομα του εφετινού MVP του ΝΒΑ στο Μιλγουόκι, με τον υπεύθυνο της Κομητείας να ορίζει, μέσω επίσημης προκήρυξης, τη...

More from Mykonos Ticker

More

  Δημοπρατείται η αντικατάσταση των προσκρουστήρων στο λιμάνι της Μυκόνου

  Το έργο, αναβάθμισητης του  συστήματος προσκρουστήρων λιμένα Μυκόνου, χρηματοδοτείται με 3,5 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Στην προέγκριση δημοπράτησης του έργου...

  Στη Μυτιλήνη οριστικά οι 31οι Αιγαιοπελαγίτικοι αγώνες στίβου, 28-29 Σεπτεμβρίου

  Η Μυτιλήνη, τελικά θα φιλοξενήσει τους 31ους Αιγαιοπελαγίτικους Αγώνες στίβου το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου......... Οι αγώνες αυτοί που έχουν καθιερωθεί στη συνείδηση όλων των...

  Γιώργος Χατζημάρκος: Οι Κυκλάδες και η Δωδεκάνησος, στον τουρισμό, είναι η ατμομηχανή της Ελλάδας

  Συνεργασία του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου με τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού «Με τον Υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη και τον Υφυπουργό Τουρισμού Μάνο Κόνσολα,...
  error: Content is protected !!