Summit on the Cyprus issue: Σε οριστικό ναυάγιο κατέληξε η Πενταμερής - Νέα σύνοδος σε 2-3 μήνες

Σε ναυάγιο οδηγήθηκαν οι συζητήσεις της Πενταμερούς για το Κυπριακό στη Γενεύη, με τον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών να ανακοινώνει την Μεγάλη Πέμπτ

Summit on the Cyprus issue: Σε οριστικό ναυάγιο κατέληξε η Πενταμερής - Νέα σύνοδος σε 2-3 μήνες
Summit on the Cyprus issue: Σε οριστικό ναυάγιο κατέληξε η Πενταμερής - Νέα σύνοδος σε 2-3 μήνες

Σε ναυάγιο οδηγήθηκαν οι συζητήσεις της Πενταμερούς για το Κυπριακό στη Γενεύη, με τον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών να ανακοινώνει την Μεγάλη Πέμπτη ότι πως μετά τις τριήμερες επαφές δεν υπάρχει κοινό έδαφος.........

Από την πρώτη στιγμή των επιμέρους επαφών στο πλαίσιο της τριήμερης άτυπης Πενταμερούς Συνόδου (υπό την αιγίδα του Πορτογάλου γ.γ./ΟΗΕ) στη Γενεύη, ο Τατάρ υποστηρίζει τη διχοτόμηση της Κύπρου σε δύο ισοδύναμες κρατικές οντότητες, ισοϋψείς και διεθνώς αποδεκτές.

Η θέση Τατάρ (και προφανώς των Ερντογάν-Τσαβούσογλου) περί κυριαρχικής ισότητας των δύο πλευρών διαφέρει από όλα όσα έχουν συζητηθεί στο παρελθόν από τους προκατόχους του Ερογλου-Ταλάτ και Ακιντζί, ενώ ουσιαστικά οι αναθεωρητικές απόψεις του αποτελούν ταφόπλακα στην επί δεκαετίες διαπραγμάτευση για διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδιακή λύση (από τον Μακάριο μέχρι τον Νίκο Αναστασιάδη). Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τατάρ εμφανίζεται στις συζητήσεις με μάσκα (λόγω Covid-19) που φέρει τη σημαία του ψευδοκράτους!!

Μάλιστα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας χθες με αρκετά προκλητικό τρόπο, φέρεται να έχει ζητήσει επίσημα από τον γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, την πραγματοποίηση νέας διάσκεψης(!), στην οποία δεν θα συμμετάσχουν «δύο κοινότητες» αλλά «δύο ξεχωριστά κυρίαρχα κράτη!!». Αυτό το ανέφερε και μετά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με τον Βρετανό ομόλογό του, υποστηρίζοντας ότι είναι «η μόνη ρεαλιστική λύση». Η συγκεκριμένη θέση έρχεται σε αντίθεση με τις θέσεις σειράς ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, των αποφάσεων της Ε.Ε. για τη μέχρι σήμερα επιδιωκόμενη βάση επίλυσης του Κυπριακού.

Σε ενίσχυση των αδιάλλακτων θέσεων της τουρκικής πλευράς προστέθηκαν εκείνες του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος AKP, Ομέρ Τσελίκ, που κατηγόρησε Αθήνα και Λευκωσία ότι «ευθύνονται για τη μη επίλυση του Κυπριακού επειδή εμμένουν σε μαξιμαλιστικές επιλογές». Ο γνωστός εθνικιστής ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, σε νέο κρεσέντο εκρηκτικών δηλώσεων, υποστήριξε ότι «η Κύπρος είναι τουρκική» και επικαλέστηκε θέσεις που εξέφρασε πριν από τις διαπραγματεύσεις στη Ζυρίχη, το 1960, ο πρώην πρωθυπουργός, Νιχάτ Ερίμ.

Η Αθήνα, από κοινού με τη Λευκωσία, στις επαφές που είχαν οι ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας και Νίκος Χριστοδουλίδης με τον Βρετανό ΥΠΕΞ, Ντόμινικ Ράαμπ, και τον Αντόνιο Γκουτέρες με σαφήνεια επέμεναν στη διζωνική-δικοινοτική επιλογή, θέση που είχαν εκφράσει και το 2017 στις τότε διαπραγματεύσεις στο ελβετικό θέρετρο του Κραν Μοντανά.

Αμφότεροι δήλωσαν προσήλωση στις βασικές αρχές για την επίλυση του Κυπριακού, όπως ορίζονται από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη συμβατότητα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Στην παρέμβασή του, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της άτυπης πενταμερούς χθες, ο κ. Δένδιας επεσήμανε ότι η Ελλάδα προσέρχεται στη συνάντηση αυτή με εποικοδομητική διάθεση και με καλή πίστη και ότι η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, το πλαίσιο της οποίας πρέπει να είναι απόλυτα συμβατό με τον Χάρτη του ΟΗΕ, τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δηλαδή μια δικοινοτική-διζωνική ομοσπονδία, καθώς και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ειδικά ως προς το τελευταίο σημείο, έκανε ιδιαίτερη μνεία στο γεγονός ότι οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να διασφαλίζει τη συνέχιση της ουσιαστικής συμμετοχής της Κύπρου στη λήψη αποφάσεων εντός της Ε.Ε., χωρίς εξωτερικές παρεμβολές. Υπογράμμισε μάλιστα ότι δεν υπάρχει περιθώριο εξέτασης οποιασδήποτε εναλλακτικής εκτός του ανωτέρω πλαισίου.

Αναφερόμενος στο καθεστώς των εγγυήσεων, τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για την κατάργηση του αναχρονιστικού αυτού συστήματος και της δυνατότητας επέμβασης τρίτων χωρών, καθώς και της πλήρους απομάκρυνσης των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων από το νησί.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ επιδιώκει μία οριακά συγκλισιακή ανακοίνωση, βάσει της οποίας θα επιστρέψουν οι δύο πλευρές στις διακοινοτικές συνομιλίες, ενώ πληροφορίες του υπογράφοντος φέρουν να έχει συζητήσει το θέμα με τον Νίκο Αναστασιάδη. Φέρεται μάλιστα να του είπε ότι αν δεν επιτευχθεί μία οριακή ανακοίνωση, τότε θα προχωρήσει σε μία έκθεση πεπραγμένων, την οποία θα προωθήσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα περαιτέρω (ζητώντας προφανώς οδηγίες). Αλλωστε ο ΥΠΕΞ της Κύπρου είναι πολύ πιθανό να ενημερώσει άμεσα τους μόνιμους αντιπροσώπους των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Κίνας στον ΟΗΕ (αφού ο Βρετανός παρίσταται στη Γενεύη) για την επικρατούσα κατάσταση.

Πάντως μέχρι αργά χθες το βράδυ ο γ.γ./ΟΗΕ δεν φέρεται να ευνοούσε μία μικρή χρονική παράταση της συνόδου, η οποία υπό λογικές συνθήκες ολοκληρώνεται σήμερα.

Λίγο πριν κλείσουν οι χθεσινές πολύωρες συζητήσεις η τουρκοκυπριακή πλευρά κατέθεσε επίσημα έγγραφο θέσεων που δεν διαφέρει και απλούστατα επιβεβαιώνει γνωστές απόψεις της. Τα 6 σημεία είναι:

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ να αναλάβει μια πρωτοβουλία ούτως ώστε το Σ.Α. να υιοθετήσει ένα ψήφισμα-απόφαση στο οποίο θα διασφαλίζονται το ισότιμο διεθνές στάτους και η κυριαρχική ισότητα των δύο πλευρών. Ενα τέτοιο ψήφισμα θα διαμορφώσει τη νέα βάση για την εγκαθίδρυση μιας συνεταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο υφιστάμενων κρατών.

Εφόσον διασφαλιστούν το ισότιμο διεθνές στάτους και η κυριαρχική ισότητα των δύο κρατών, οι πιο πάνω διευθετήσεις θα μπουν σε διαπραγματεύσεις με χρονοδιαγράμματα σ’ αυτή τη νέα βάση υπό την εποπτεία του γ.γ. του ΟΗΕ για την επίτευξη μιας αμοιβαίας αποδεκτής συμφωνίας για συνεργασία.

Οι διαπραγματεύσεις, σημειώνεται στο έγγραφο, θα δώσουν έμφαση στις μελλοντικές σχέσεις των δύο ανεξάρτητων κρατών σε θέματα περιουσιακού, ασφάλειας, συνοριακών διευθετήσεων, καθώς και τις σχέσεις με την Ε.Ε.

Οι διαπραγματεύσεις αυτές θα υποστηρίζονται από την Τουρκία, τη Βρετανία και την Ελλάδα, καθώς επίσης και από την Ε.Ε. ως παρατηρητή, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, τα δύο κράτη θα πρέπει να αναγνωρίσουν το ένα το άλλο και οι 3 εγγυήτριες δυνάμεις θα το υποστηρίξουν.

Οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα τεθεί προς έγκριση σε ξεχωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα στα δύο μέρη.