Συγκρατημένη αισιοδοξία στον Τουρισμό λόγω του υψηλού ανταγωνισμού με την Τουρκία και την Αίγυπτο

Οι tour operators ζητούν φθηνότερα τουριστικά πακέτα, αφού είναι πολύ υψηλός ο ανταγωνισμός με την Τουρκία και την Αίγυπτο....... Αν και η φε

Συγκρατημένη αισιοδοξία στον Τουρισμό λόγω του υψηλού ανταγωνισμού με την Τουρκία και την Αίγυπτο
Συγκρατημένη αισιοδοξία στον Τουρισμό λόγω του υψηλού ανταγωνισμού με την Τουρκία και την Αίγυπτο

Οι tour operators ζητούν φθηνότερα τουριστικά πακέτα, αφού είναι πολύ υψηλός ο ανταγωνισμός με την Τουρκία και την Αίγυπτο....... Αν και η φετινή χρονιά ξεκίνησε με ανεβασμένες προσδοκίες για την εξέλιξη της τουριστικής σεζόν, προσδοκίες που επαληθεύτηκαν και από τα νούμερα σε αφίξεις και έσοδα (σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ για το πρώτο τρίμηνο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 37,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018 και διαμορφώθηκαν στα 760 εκατ. ευρώ, ενώ η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 7,8%), ο Απρίλιος Μάιος δείχνει να τις μετριάζει.

Όπως αναφέρουν ξενοδόχοι και επιχειρηματίες του κλάδου, οι δύο μήνες ήταν υποτονικοί τόσο από πλευράς κρατήσεων, όσο και ζήτησης, με αποτέλεσμα να αφενός μειώνονται τα ποσοστά πληροτήτων στις μονάδες, ακόμη και σε δημοφιλούς παραθεριστικούς προορισμούς (Ρόδος, Κρήτη, Χαλκιδική), αφετέρου και οι τιμές των δωματίων.

Όλα αυτά την ώρα που οι tour operators ζητούν φθηνότερα τουριστικά πακέτα, αφού είναι πολύ υψηλός ο ανταγωνισμός με την Τουρκία και την Αίγυπτο, μια τάση που είχε φανεί ήδη από τον προηγούμενο χειμώνα.

Οι κρατήσεις μάλιστα για την Τουρκία ανεβαίνουν σταθερά. Σημειώνεται πως ο κύριος όγκος των κρατήσεων για την ελληνική αγορά πραγματοποιείται για την περίοδο από τον Ιούλιο έως το Σεπτέμβριο.

Εξάλλου η πρόσφατη έρευνα που διενήργησε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων με τίτλο: "Επιδόσεις ξενοδοχείων κατά το πρώτο τρίμηνο και προβλέψεις για την τουριστική σεζόν 2019" έδειξε πως στο 46% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας οι προκρατήσεις, που αποτελούν το δείκτη για την πορεία της τουριστικής κίνησης στα εποχικά ξενοδοχεία, παρουσίασαν μείωση. Κατά μέσο όρο η μείωση ήταν της τάξης του 21%.

Όσον αφορά στις εκπτώσεις που δίνουν οι ξενοδόχοι για τα early bookings, το 75% δήλωσε ότι διατήρησε τις τιμές του σταθερές, ενώ το 23% αυτών αναγκάστηκε να προσφέρει αυξημένες εκπτώσεις προκειμένου να προσελκύσει νέα πελατεία. Κατά μέσο όρο οι εκπτώσεις αυτές κυμάνθηκαν γύρω στο 10%.

Επίσης, για τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας, το 43% των ξενοδόχων εκτιμά ότι η πληρότητά τους κατά τη θερινή σεζόν του 2019 θα είναι μειωμένη. Κατά μέσο όρο γύρω στο 16%.

Ένας στους δέκα ξενοδόχους προβλέπει μείωση στις τιμές των ξενοδοχείων τους σε σχέση με την αντίστοιχη σεζόν του 2018, ενώ το 60% αυτών θα τις διατηρήσει σταθερές. Η μέση μείωση αναμένεται να είναι της τάξης του 13%.

Επιχειρηματίες του χώρου, αλλά και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων είχαν πάντως εκτιμήσει πως η παρούσα χρονιά θα είναι σταθεροποιητική για τα μεγέθη του τουρισμού σε σύγκριση με τη μεγάλη άνοδο των προηγούμενων σεζόν.

Όσον αφορά στους ξενοδόχους, στρέφουν πλέον την προσοχή τους στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, οι προσφορές όμως αναμένεται να ρίξουν και τον πήχη των συνολικών εισπράξεων από τον Τουρισμό, αλλά και τη μέση δαπάνη ανά επισκέπτη.