Συναυλίες για την ενίσχυση-συντήρηση του Λαογραφικού Μουσείου Μυκόνου με την μουσική σχολή «Δ.Φίνις»

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Μυκόνου κ. Κωνσταντίνος Π. Κουκάς ανέφερε: «Το Λαογραφικό Μουσείο Μυκόνου, είναι ένα μουσείο τομή για τη Μύκονο

Συναυλίες για την ενίσχυση-συντήρηση του Λαογραφικού Μουσείου Μυκόνου με την μουσική σχολή «Δ.Φίνις»
Συναυλίες για την ενίσχυση-συντήρηση του Λαογραφικού Μουσείου Μυκόνου με την μουσική σχολή «Δ.Φίνις»

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Μυκόνου κ. Κωνσταντίνος Π. Κουκάς ανέφερε:

«Το Λαογραφικό Μουσείο Μυκόνου, είναι ένα μουσείο τομή για τη Μύκονο και την ιστορία της. Με την ανεκτίμητη προσφορά του προς τον τόπο του, ο αείμνηστος Βασίλης Κυριαζόπουλος, συνέθεσε το 1958 το πρώτο σώμα των εκθεμάτων του σημερινού μουσείου, μια συλλογή που εμπλουτίστηκε κατά καιρούς και από άλλους δωρητές, που οργανώθηκε και μελετήθηκε από αρκετούς επιστήμονες και λαογράφους. Το αποτέλεσμα υπήρξε μοναδικό: ένας εκθεσιακός χώρος, που μαζί με τα παραρτήματά του συνθέτει το πρόσφατο αποτύπωμα του νησιού μας στο πέρασμα του χρόνου.

Στο Κάστρο, στο σπίτι του καπτα-Νικόλα Μαλούχου, προπάππου του ιδρυτή του μουσείου Βασίλη Κυριαζόπουλου, εκτίθενται φορεσιές γαμήλιες αλλά και καθημερινές, σεντούκια, κοσμήματα, κεντήματα, σκεύη και έπιπλα, διακοσμητικά στοιχεία, αλλά και ιστορικά χειρόγραφα που φανερώνουν την πρόσφατη πορεία της Μυκόνου προς το σήμερα. Την απεικόνιση ενός μυκονιάτικου σπιτιού την βρίσκουμε στο Σπίτι της Λένας, δωρεά του 1970 προς το Λαογραφικό Μουσείο, από τους Μυκονιάτες Γιώργο και Ιωάννα Δρακοπούλου. Ένας τυπικός μυκονιάτικος ανεμόμυλος προστέθηκε στη συλλογή του μουσείου το 1984. Πρόκειται για τον Μύλο του Μπόνη, κτήση του μουσείου από το 1962.

Το Λαογραφικό Μουσείο Μυκόνου δεν είναι θεματοφύλακας της παράδοσής μας. Αυτή, είναι ζωντανή και μας περιτριγυρίζει στην καθημερινή μας ζωή. Η παράδοση είναι περισσότερο τρόπος παρά ιστορία. Η παράδοση είναι περισσότερο ζωντανό κομμάτι μιας κοινωνίας  παρά λήθη.

Ας μου επιτραπεί λοιπόν να σημειώσω πως το μουσείο αυτό εξέφρασε για πρώτη φορά την ανάγκη να καταγραφεί κάτι πολύτιμο, που βεβαίως αφορά στα στοιχεία εκείνα που ήταν η πρόσφατη ιστορία μας.

Με το μουσείο αυτό κατορθώθηκε και εκφράστηκε με επιτυχία ο πρόσφατος πολιτισμός μας, φανερώνοντας την ανάγκη του Μυκονιάτη και της Μυκονιάτισσας να μιλήσουν με σιγουριά για την πολιτισμική τους ταυτότητα, να αισθανθούν περηφάνια για τον τρόπο της ζωής τους.

Το Λαογραφικό Μουσείο το στηρίξαμε με κάθε τρόπο από την αρχή της θητείας της Δημοτικής μας Αρχής και είμαστε ανοιχτοί σε κάθε πρόταση του διοικητικού του συμβουλίου, καθώς και σε κάθε Σύλλογο που έμπρακτα στηρίζει τις μουσειακές ανάγκες, που είναι πράγματι πολλές.

Να τονίσω πως για εμένα προσωπικά και τα μέλη της Δημοτικής Αρχής είναι άκρως διδακτικό το ολοφάνερο δίδαγμα της μουσειακής αυτής προσπάθειας, ότι δηλαδή αυτά που έκαναν τον τόπο μας διάσημο και μοναδικό στην οικουμένη, ήταν η απλότητα, η μετρημένη ικανοποίηση κάθε ανάγκης, η καθαρή έκφραση.

Αυτό το μήνυμα στέλνω προς όλους τους συμπολίτες μου, επιδιώκοντας να προκαλέσω μια ματιά τους στα πρόσφατα χρόνια που πέρασαν, ώστε να θυμηθούμε τη βάση επάνω στην οποία χτίσαμε το παρόν μας, θεμέλιο λίθο που πρέπει να σεβαστούμε.

Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές της πρωτοβουλίας ενίσχυσης του Μουσείου, το Σύλλογο Φίλων του Μουσείου και ιδιαίτερα τη Μουσική Σχολή Δημήτρη Φίννις που σε αγαστή πάντα συνεργασία με το Δήμο Μυκόνου ενισχύει την κοινωνική διάσταση της τοπικής μας κοινωνίας.»

Η πρόεδρος του Σωματείου «Φίλοι του Λαογραφικού Μουσείου Μυκόνου» κ. Μαριγούλα Αποστόλου ευχαρίστησε θερμά το δήμαρχο και το Δήμο Μυκόνου για τη συνεργασία και τη βοήθεια τους, τον πολιτιστικό οργανισμό για τη δωρεάν παραχώρηση της αίθουσας του Γρυπαρείου και φυσικά την κ. Τριανταφυλλιά Κελεσιάδη, το μαέστρο μας Δημήτρη Φίννις και το σύνολο της μουσικής σχολής που μας εμπιστεύτηκαν και μας αγκάλιασαν με το έργο τους και μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Με τη μουσική ζωγραφίζεις ήχους, πετάς στα αστέρια, γνωρίζεις διαφορετικούς πολιτισμούς και κουλτούρες και, το κυριότερο, επικοινωνείς.

Με τη μουσική του Δημήτρη επικοινωνούμε και μείς μαζί σας την προσπάθεια που κάνουμε για να στηρίξουμε ένα άλλο πολύ σημαντικό κύτταρο πολιτισμού, ζωντανό μάρτυρα της τοπικής παράδοσης και ιστορίας του τόπου μας. Τη λαογραφική συλλογή Μυκόνου, η όποια αποτελείται από το Λαογραφικό Μουσείο Μυκόνου και τα παραρτήματα του: Το «Σπίτι της Λένας» και το Αγροτομουσείο- «Μύλος του Μπόνη».

Το Μουσείο ιδρύθηκε το 1958 με αγάπη και μεράκι από το Βασίλη Κυριαζόπουλο με τη βοήθεια όλης της τότε μυκονιάτικης κοινωνίας. Δεν είναι δημόσιος φορέας και δε λαμβάνει καμία χρηματοδότηση ή κρατική επιχορήγηση, ενώ η είσοδος σε αυτό και τα παραρτήματά του είναι δωρεάν. Για τη λειτουργία και τη συντήρηση του στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο σε ιδιωτικές προσφορές. Δυστυχώς όμως, η φθορά του χρόνου, οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες συντήρησης των εκθεμάτων του, μερικά από τα οποία αποτελούν μοναδικά στο είδος τους εκθέματα στον αιγαιακό χώρο, όσο και τα νέα οικονομικά δεδομένα (ΕΝΦΙΑ, εργοδοτικές εισφορές κλπ) έχουν φέρει σε δεινή οικονομική κατάσταση το μουσείο ενώ οι κτηριακές και λειτουργικές του ανάγκες εντείνονται.

Για το λόγο αυτό, Μυκονιάτες που πιστεύουμε ότι η παράδοση μας πρέπει να προστατευτεί αλλά και να αναδειχτεί περαιτέρω πήραμε την πρωτοβουλία και ιδρύσαμε το Σωματείο  «Φίλων του Λαογραφικού Μουσείου» με σκοπό την εξεύρεση πόρων για την λειτουργική στήριξη του μουσείου αλλά και την συντήρηση των κτηρίων και των εκθεμάτων του. Σε αυτή την προσπάθεια, σας χρειαζόμαστε όλους δίπλα μας!

  • Η μουσική σχολή του Δημήτρη Φίννις και ο Δήμος Μυκόνου μας αγκάλιασαν και στέκονται αρωγοί και συμπαραστάτες μας.
  • Το Μουσείο είναι ένας χώρος μνήμης και αυτογνωσίας και μια δυνατότητα διαφορετικής ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
  • ΜΠΟΡΟΥΜΕ να συμβάλλουμε όλοι ώστε ο χώρος αυτός να αποκατασταθεί και να αποκτήσει τη δυναμική που αξίζει στον τόπο μας!!»
  • Το μουσικό πρόγραμμα που ακολούθησε ήταν εξαίσιο:

Στην πρώτη συναυλία οι σπουδαστές απέδωσαν κομμάτια σε σόλο εμφανίσεις, ξεδιπλώνοντας το ταλέντο τους μπροστά στο κοινό που τους παρακολούθησε με ενδιαφέρον και τους επιβράβευσε με θερμό χειροκρότημα. Στη συναυλία αυτή δόθηκε έμφαση στα πρώτα βήματα των μικρών μουσικών ενώ συμμετείχαν και προχωρημένοι σπουδαστές που έδειξαν την πορεία των σπουδών καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν.

Στη δεύτερη συναυλία συμμετείχε η κλασική ορχήστρα της Σχολής, αποδίδοντας το έργο του Μάνου Χατζιδάκι «Το χαμόγελο της Τζοκόντας». Ήταν η πρώτη φορά που παρουσιάστηκε μια τόσο μεγάλη κλασική ορχήστρα με παιδιά διαφορετικών ηλικιών και επιπέδου, αλλά που μαζί κατάφεραν ν' ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του πενταγράμμου, ερμηνεύοντας αυτό το σπουδαίο έργο.

Την αφήγηση είχε αναλάβει η Αγγέλα Καλαφάτη, η οποία με το δικό της μοναδικό και ιδιαίτερα θεατρικό τρόπο ερμήνευσε τα λόγια του Χατζιδάκι προλογίζοντας τα κομμάτια της ορχήστρας.

Το αποτέλεσμα ήταν μαγευτικό και συγκινητικό μαζί. Τα παιδιά έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, σε ένα έργο τόσο όμορφο αλλά και τόσο απαιτητικό. Το παρατεταμένο χειροκρότημα και ο ενθουσιασμός ήρθε να τα επιβραβεύσει για την άψογη ερμηνεία τους αλλά και να τα ανταμείψει για την προσπάθεια που κατέβαλαν καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας της συναυλίας.

Έμπρακτα, λοιπόν, και σε πείσμα των καιρών αποδεικνύεται ότι η μουσική παιδεία στο νησί μας αναπτύσσεται και εξελίσσεται καθημερινά προς όφελος των παιδιών, της κοινωνίας και του πολιτισμού με αρωγούς και συμπαραστάτες το Δήμο Μυκόνου αλλά και όλους εσάς που μας στηρίζετε και μας αγκαλιάζετε όλα αυτά τα χρόνια!

Το ποσό που συγκεντρώθηκε υπέρ του Λαογραφικού Μουσείου Μυκόνου ήταν 2.355,00 ευρώ, το οποίο θα ενισχύσει σημαντικά το έργο μας.

Σας ευχαριστούμε όλους θερμά για τη βοήθεια και τη στήριξη σας!

Newsroom mykonosticker.com