Syriza-Progressive Alliance: Ο Τσίπρας ανοίγει τα χαρτιά του για το ιδιωτικό χρέος με το βλέμμα στους μικρομεσαίους

Τον δεύτερο προγραμματικό πυλώνα, μετά από το Νέο ΕΣΥ, για τη «βιώσιμη επανεκκίνηση της οικονομίας» ετοιμάζεται να παρουσιάσει αύριο Τρίτη στι

Syriza-Progressive Alliance: Ο Τσίπρας ανοίγει τα χαρτιά του για το ιδιωτικό χρέος με το βλέμμα στους μικρομεσαίους
Syriza-Progressive Alliance: Ο Τσίπρας ανοίγει τα χαρτιά του για το ιδιωτικό χρέος με το βλέμμα στους μικρομεσαίους

Τον δεύτερο προγραμματικό πυλώνα, μετά από το Νέο ΕΣΥ, για τη «βιώσιμη επανεκκίνηση της οικονομίας» ετοιμάζεται να παρουσιάσει αύριο Τρίτη στις 18:00 το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας............

Ήδη από το Πολιτικό Συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προεξοφλώντας ακόμη και πολιτικές εξελίξεις εξαιτίας της «ραγδαίας κυβερνητικής φθοράς», υπογράμμιζε πως τα δύο «βασικά προγραμματικά εργαλεία» του ΣΥΡΙΖΑ είναι το «Νέο ΕΣΥ» και η πρόταση για την επανεκκίνηση της οικονομίας με ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας.

Μετά από περισσότερους από τρεις μήνες επεξεργασίας από το σύνολο του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ και με τη συμβολή και ακαδημαϊκών, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος, η Κουμουνδούρου προτάσσει ένα σχέδιο με στόχευση κυρίως τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα. Το timing της εκδήλωσης που συμπίπτει με τη σταδιακή επανεκκίνηση της αγοράς, επιχειρεί να αναδείξει αλλά και να αντιμετωπίσει, όπως τονίζουν από την αξιωματική αντιπολίτευση, τα ανυπέρβλητα - με τα μέχρι στιγμής μέτρα – προβλήματα που αντιμετωπίζει η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, μετά από έναν χρόνο υπολειτουργίας.

Χαρακτηριστικά των προβλημάτων αυτών, είναι τα στοιχεία που προκύπτουν για την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας: Σύμφωνα με την Eurostat το 2020 οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα υπέστησαν την τρίτη μεγαλύτερη μείωση εισοδήματος στην Ευρώπη ενώ το σύνολο των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της οικονομίας υπέστησαν την ίδια χρονιά απώλεια 41,6 δισ.

Οι μεσαίες επιχειρήσεις είναι αντιμέτωπες με την απειλή λουκέτου καθώς το 23% των επιχειρήσεων αυτών δηλώνουν σε έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, ως πολύ ή αρκετά πιθανόν να κλείσουν, ποσοστό που εκτινάσσεται στους κλάδους με ιδιαίτερη συμμετοχή στην απασχόληση, όπως η εστίαση όπου το ποσοστό ανέρχεται στο 41.7% και το εμπόριο με ποσοστό 34%.

Το σχέδιο που θα καταθέσει ο Αλέξης Τσίπρας βασίζεται σε τρεις πυλώνες και περιλαμβάνει τόσο μέτρα για την αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στην πανδημία, όσο και εργαλεία ρευστότητας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πιεστικές ανάγκες των επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους καθώς τέλος και σχέδιό για την ολιστική αντιμετώπιση του ζητήματος του ιδιωτικού χρέους, με νέο πτωχευτικό πλαίσιο, που θα αντικαταστήσει αυτό της ΝΔ που «αποτελεί ταφόπλακα για νοικοκυριά και ΜμΕ, αφού προβλέπει ακόμα και πτώχευση φυσικών προσώπων, ενώ απελευθερώνει τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας».

1. Μέτρα για το ιδιωτικό χρέος της πανδημίας

Με δεδομένο ότι από την αρχή της πανδημίας μέχρι και το τέλος του 2020 δημουργήθηκαν 7 δισ. ευρώ νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνεται η διαγραφή διαγραφή μέρους βασικής οφειλής, για συγκεκριμένες κατηγορίες χρεών και η αποπληρωμή της υπόλοιπης οφειλής σε έως 120 δόσεις, με χαμηλό ή μηδενικό επιτόκιο.

2. Μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Ο δεύτερος πυλώνας περιλαμβάνει ιδιαίτερη έμφαση σε επιπρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία, κυρίως μέσα από την αξιοποίηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας, με σαφή στόχευση υπέρ της ΜμΕ. Παράλληλα, προβλέπονται παρεμβάσεις όπως η μετατροπή του συνόλου της επιστρεπτέας σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση, η επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων με ρήτρα διατήρησης θέσεων και σχέσεων εργασίας για την ανακοπή των απολύσεων και πρόβλεψη για ρύθμιση του ζητήματος των επιταγών στην αγορά.

3. Μόνιμο ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους

Ο τρίτος πυλώνας του προγράμματος προβλέπει την κατάργηση του νέου Πτωχευτικού Νόμου και νέο πλαίσιο με επαναφορά της προστασίας της κύριας κατοικίας, με παράλληλη πρόβλεψη για ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους προς τις τράπεζες και αντιμετώπιση του νέου κύματος κόκκινων δανείων που προκύπτουν μέσα από την πανδημία.

Το πρόγραμμα αναμένεται να παρουσιάσουν μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα οι αρμόδιοι τομεάρχες Οικονομικών και Οικονομίας, Έφη Αχτσιόγλου και Αλέξης Χαρίτσης, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση πάνω στις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόσο με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων όσο και με τους ακαδημαϊκούς Αιμίλιο Αυγουλέα, καθηγητή Διεθνούς Τραπεζικού Δικαίου και Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, όσο και με τον Δημήτρη Αυγιτίδη, καθηγητή Εμπορικού Δικαίου του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου.