24.1 C
Mykonos
23/07/2019

Web Radio

Leading News Source For Mykonos & The Region

24.1 C
Mykonos
26.2 C
Athens

Τα κίνητρα για να επιστρέψουν στις Τράπεζες οι μεγαλοκαταθέτες

Post date:

Category:

Τα «κλειδιά» για να επιστρέψουν στα γκισέ οι μεγαλοκαταθέτες!!

Παρά τη βελτίωση του κλίματος, κύκλοι της αγοράς υποστηρίζουν πως χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά προκειμένου να δούμε «κάτι μεγάλο»…..

Τα στοιχήματα για τα εφοπλιστικά κεφάλαια και τα χαρτοφυλάκια ασφαλιστικών.

Η έντονη βελτίωση του οικονομικού κλίματος που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες αυξάνει τις προσδοκίες των αναλυτών και των επενδυτών για μεγαλύτερες επιστροφές καταθέσεων στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, ωστόσο φαίνεται πως χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά προκειμένου να δούμε «κάτι μεγάλο».

Αυτό δηλώνουν στο Euro2day κύκλοι της επενδυτικής αγοράς, υποστηρίζοντας πως ήδη έχει επιστρέψει στα γκισέ μεγάλο ποσοστό των χρημάτων που «πέταξαν» κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, χωρίς αυτό -για διάφορους λόγους- να αντανακλάται στα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος., Τα κίνητρα για να επιστρέψουν στις Τράπεζες οι μεγαλοκαταθέτες

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, ενώ οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί περισσότερο από 20 δισ. ευρώ σε σχέση με το χαμηλό που είχαν σημειώσει το 2015 (δείτε τα ενδεικτικά στοιχεία του παραπάνω πίνακα), φτάνοντας στα 133,4 δισ. τον φετινό Απρίλιο, στην πράξη οι επιστροφές κεφαλαίων στη χώρα από το εξωτερικό και από τα «στρώματα» είναι πολύ μεγαλύτερη, για μια σειρά από λόγους μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται:

• Το μεγάλο ποσό των κατασχέσεων του δημοσίου (ΑΑΔΕ) από τραπεζικούς λογαριασμούς που έχει λάβει η χώρα κατά τη συγκεκριμένη περίοδο. Μόνο για το 2018, το σχετικό ποσό υπερέβη τα πέντε δισ. ευρώ!

• Έχει υπάρξει σημαντικός επαναπατρισμός χρημάτων από επιχειρήσεις, τα οποία όμως δεν έγιναν καταθέσεις, αλλά χρησιμοποιήθηκαν για να περιοριστεί το ύψος των δανειακών τους υποχρεώσεων προς τις τράπεζες. Ειδικότερα, πολλές εταιρείες κατά το παρελθόν είχαν μεταφέρει -για λόγους ασφαλείας, με δεδομένο τον τότε κίνδυνο εξόδου της χώρας από το ευρώ- τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό. Όταν η κατάσταση άρχισε να εξομαλύνεται, παρατηρήθηκε μερική επιστροφή των χρημάτων αυτών στη χώρα, όχι όμως με τη μορφή καταθέσεων αλλά εξόφλησης δανείων, τα επιτόκια των οποίων δεν ήταν ευκαταφρόνητα.

• Τέλος, αρκετοί ιδιώτες που είχαν βγάλει τα χρήματά τους στο εξωτερικό, τοποθετώντας τα σε καταθέσεις, αμοιβαία κεφάλαια και λοιπά προϊόντα, ρευστοποίησαν μεν τις επενδύσεις τους, αλλά χρησιμοποίησαν το αντίτιμο προκειμένου να αποπληρώσουν φόρους τεκμηρίων και περιουσίας (π.χ. ΕΝΦΙΑ), που στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα αυξήθηκαν κατά πολύ.

Παρ’ όλα αυτά, η γενικότερη προοπτική είναι σαφώς θετική, στον βαθμό που η επόμενη κυβέρνηση καταφέρει να ομαλοποιήσει περαιτέρω την οικονομία και να την επαναφέρει σε ουσιαστικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Ήδη οι αποδόσεις (yields) των δεκαετών κρατικών μας ομολόγων έχουν ακολουθήσει έντονα πτωτική πορεία (από περίπου 4,5% στις αρχές του έτους στο 2,7% και μάλιστα έντονη ήταν η υποχώρηση των τελευταίων εβδομάδων), με αποτέλεσμα να… θυμίζουμε ως ένα βαθμό οικονομία της ευρωζώνης (Κύπρος 0,83%, Ισπανία 0,497%,Πορτογαλία 0,607% και Ιταλία 2,317%).

«Χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά για να δούμε μεγάλα αποτελέσματα», σημειώνει γνωστός παράγοντας της αγοράς, τονίζοντας ότι «δυστυχώς, κατά τη διάρκεια της κρίσης, χάσαμε τα εφοπλιστικά κεφάλαια που ήταν πολλά, έφυγαν από τη χώρα μας και χρειάζεται πολύς χρόνος για να επιστρέψουν».

Ένα δεύτερο στοίχημα είναι αυτό των επενδύσεων των ασφαλιστικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Οι εταιρείες αυτές στις 31 Μαρτίου του 2019 (στοιχεία Τραπέζης της Ελλάδος) διέθεταν 8,5 δισ. ευρώ τοποθετημένα στο εξωτερικό (436 εκατ. σε καταθέσεις, 1,98 δισ. σε αμοιβαία κεφάλαια και 6,22 δισ. σε χρεωστικούς τίτλους).

Ένα σημαντικό τμήμα αυτών θα μπορούσε να τοποθετηθεί -υπό προϋποθέσεις- σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία κατά τα επόμενα λίγα χρόνια.

Άλλωστε από το 2013 έως σήμερα, όσες ασφαλιστικές εταιρείες επέλεξαν τα εγχώρια περιουσιακά στοιχεία (κυρίως κρατικά ομόλογα) πέτυχαν και τις υψηλότερες αποδόσεις.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι τράπεζες έχουν σήμερα πολύ μικρότερη ανάγκη την επιστροφή καταθέσεων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς η ρευστότητά τους βρίσκεται σε σαφώς καλύτερα επίπεδα.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε συγκεκριμένο τουλάχιστον τμήμα του πελατολογίου τους επιχειρούν να διαθέσουν επενδυτικά προϊόντα αντί για καταθέσεις, με στόχο:

α) Οι τράπεζες να εισπράττουν προμήθειες και

β) Οι όποιες αποδόσεις των πελατών να προέρχονται κυρίως από την αγορά και όχι από τις ίδιες (τόκοι).

Follow Us

Weather in Mykonos

Mykonos
clear sky
24.1 ° C
25 °
23 °
73 %
6.2kmh
0 %
Tue
27 °
Wed
26 °
Thu
25 °
Fri
27 °
Sat
28 °

What to Read Next...

Related stories You May Like

Ημερήσιες προβλέψεις σε όλα τα ζώδια για την Παρασκευή 19/7/2019

, Τα κίνητρα για να επιστρέψουν στις Τράπεζες οι μεγαλοκαταθέτες
Με τη Σελήνη σήμερα στο ανθρωπιστικό σημείο του Υδροχόου, είμαστε πλέον προοδευτικοί και ξεχωριστοί! Ασχολούμαστε με θέματα και καταστάσεις, σχετίζονται με τις ιδέες, τις...

15 Αφροδισιακές τροφές που υπόσχονται να «βάλουν» φωτιά στο κρεβάτι σας!!

, Τα κίνητρα για να επιστρέψουν στις Τράπεζες οι μεγαλοκαταθέτες
Αν θέλετε να δώσετε μια επιπλέον δόση ερωτισμού στην κρεβατοκάμαρά σας πρέπει πρώτα να φροντίσετε να… ταΐσετε το στομάχι σας –και το/τη σύντροφό σας-...

In Case You Missed It

Μεγάλη Ανατροπή στην αγορά Airbnb και την Ανεξέλεγκτη Χρήση της πλατφόρμας!!...

, Τα κίνητρα για να επιστρέψουν στις Τράπεζες οι μεγαλοκαταθέτες
Τάξη στην ανεξέλεγκτη χρήση της πλατφόρμας Airbnb, θεσπίζοντας κανόνες, θέλει να βάλει η νέα ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού..... και συγκεκριμένα ο νέος Υπουργός Χάρης Θεοχάρης. Το...

Δημοπρατείται η αντικατάσταση των προσκρουστήρων στο λιμάνι της Μυκόνου

, Τα κίνητρα για να επιστρέψουν στις Τράπεζες οι μεγαλοκαταθέτες
Το έργο, αναβάθμισητης του  συστήματος προσκρουστήρων λιμένα Μυκόνου, χρηματοδοτείται με 3,5 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Στην προέγκριση δημοπράτησης του έργου...

More from Mykonos Ticker

More

    5+1 Tips για μοναχικούς ταξιδιώτες!! Εμπειρία που μπορεί να σε αλλάξει ριζικά!!

    Η εμπειρία του να ταξιδεύεις μόνος μπορεί να σε αλλάξει ριζικά. Είστε αναγκασμένοι να έρθετε αντιμέτωποι με την πραγματική σας φύση, να αντεπεξέλθετε μόνοι...

    Ημερήσιες προβλέψεις σε όλα τα ζώδια για την Τρίτη 23/7/2019

    Καλημέρα σε όλους! Ο Ήλιος αρχίζει από σήμερα, την πιο λαμπερή του πορεία!  Ήλιος στο Λιοντάρι και είμαστε όντως στην καρδιά του Καλοκαιριού, με...
    error: Content is protected !!