The Nobel Peace Prize 2024: Το Νόμπελ Ειρήνης στην Nihon Hidankyo, Ιαπωνική οργάνωση επιζώντων της ατομικής βόμβας σε Χιροσίμα & Ναγκασάκι

The Nobel Peace Prize 2024 / Το Νόμπελ Ειρήνης στην Nihon Hidankyo, Ιαπωνική οργάνωση επιζώντων της ατομικής βόμβας σε Χιροσίμα & Ναγκασάκι

The Nobel Peace Prize 2024: Το Νόμπελ Ειρήνης στην Nihon Hidankyo, Ιαπωνική οργάνωση επιζώντων της ατομικής βόμβας σε Χιροσίμα & Ναγκασάκι

The Nobel Peace Prize 2024 / Το Νόμπελ Ειρήνης στην Nihon Hidankyo, Ιαπωνική οργάνωση επιζώντων της ατομικής βόμβας σε Χιροσίμα & Ναγκασάκι

Ανακοινώθηκε το φετινό Νόμπελ Ειρήνης. Ποια είναι η οργάνωση που τιμήθηκε και γιατί. 

Στην ιαπωνική οργάνωση Nihon Hidankyo απονέμεται το Νόμπελ Ειρήνης, όπως ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής (11/10).

Πρόκειται για τη μοναδική εθνική οργάνωση των επιζώντων των ατομικών βομβών που έπεσαν στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι.

 

Το σκεπτικό της Επιτροπής

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της νορβηγικής επιτροπής που απένειμε το Νόμπελ Ειρήνης «ως απάντηση στις επιθέσεις με ατομικές βόμβες τον Αύγουστο του 1945, δημιουργήθηκε ένα παγκόσμιο κίνημα, τα μέλη του οποίου εργάζονται για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες της χρήσης πυρηνικών όπλων. Σταδιακά, αναπτύχθηκε ένας ισχυρός διεθνής κανόνας, ο οποίος στιγματίζει τη χρήση πυρηνικών όπλων ως ηθικά απαράδεκτη. Αυτός ο κανόνας έγινε γνωστός ως "το πυρηνικό ταμπού"».

«Η μαρτυρία των Hibakusha - των επιζώντων της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι - είναι μοναδική σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο. Αυτοί οι ιστορικοί μάρτυρες συνέβαλαν στη δημιουργία και εδραίωση ενός ευρέως κινήματος στα πυρηνικά όπλα σε όλο τον κόσμο, βασιζόμενοι σε προσωπικές ιστορίες, δημιουργώντας εκπαιδευτικές εκστρατείες βασισμένες στις δικές τους εμπειρίες και εκδίδοντας επείγουσες προειδοποιήσεις κατά της εξάπλωσης και της χρήσης πυρηνικών όπλων» προσθέτει η επιτροπή.

Οι Hibakusha μας βοηθούν να περιγράψουμε το απερίγραπτο, να σκεφτούμε το αδιανόητο και να κατανοήσουμε με κάποιο τρόπο τον ακατανόητο πόνο και τη δυστυχία που προκαλούν τα πυρηνικά όπλα.

Αφού η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ σημειώνει ως ενθαρρυντικό ότι «κανένα πυρηνικό όπλο δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε πόλεμο εδώ και σχεδόν 80 χρόνια» προσθέτει ότι «οι εξαιρετικές προσπάθειες της Nihon Hidankyo και άλλων εκπροσώπων των Hibakusha συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην καθιέρωση του πυρηνικού ταμπού. Είναι επομένως ανησυχητικό το γεγονός ότι σήμερα αυτό το ταμπού κατά της χρήσης πυρηνικών όπλων δέχεται πιέσεις. Οι πυρηνικές δυνάμεις εκσυγχρονίζουν και αναβαθμίζουν τα οπλοστάσιά τους- νέες χώρες φαίνεται να ετοιμάζονται να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα- και διατυπώνονται απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων σε συνεχείς πολεμικές συγκρούσεις. Αυτή τη στιγμή της ανθρώπινης ιστορίας, αξίζει να θυμηθούμε τι είναι τα πυρηνικά όπλα: τα πιο καταστροφικά όπλα που έχει δει ποτέ ο κόσμος».

Η προσφορά του οργανισμού

Το Νόμπελ απονεμήθηκε στον οργανισμό για το έργο και την προσφορά του στην κατάργηση των πυρηνικών όπλων.

Το βραβείο φέρει χρηματικό έπαθλο 11 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (1,1 εκατομμύριο δολάρια) από κληροδότημα που άφησε ο δημιουργός του βραβείου, ο Σουηδός εφευρέτης Άλφρεντ Νόμπελ. Μαζί με το χρηματικό έπαθλο, στους νικητές θα δοθεί και ένα μετάλλιο στις 10 Δεκεμβρίου.