Το αεροδρόμιο της Μυκόνου, πρώτο στην λίστα της AirHelp με τις περισσότερες καθυστερήσεις στην Ευρώπη

Με καθυστέρηση αναχωρούν μία στις δύο πτήσεις από το αεροδρόμιο της Μυκόνου, μία επίδοση που το φέρνει στην κορυφή της σχετικής ευρωπαϊκής λίσ

Το αεροδρόμιο της Μυκόνου, πρώτο στην λίστα της AirHelp με τις περισσότερες καθυστερήσεις στην Ευρώπη
Το αεροδρόμιο της Μυκόνου, πρώτο στην λίστα της AirHelp με τις περισσότερες καθυστερήσεις στην Ευρώπη

Με καθυστέρηση αναχωρούν μία στις δύο πτήσεις από το αεροδρόμιο της Μυκόνου, μία επίδοση που το φέρνει στην κορυφή της σχετικής ευρωπαϊκής λίστας......

Σύμφωνα με τη λίστα που συγκρότησε η AirHelp, μία εταιρεία που ειδικεύεται στα δικαιώματα των επιβατών αεροπορικών πτήσεων, τρία ελληνικά αεροδρόμια (Μύκονος, Σαντορίνη και Αθήνα) βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα της λίστας, ενώ ισάριθμες παρουσίες έχει και η Πορτογαλία.

Συγκεκριμένα, βάσει των στοιχείων της AirHelp, στο διάστημα Ιουνίου – Ιουλίου 2019, μόλις το 47,1% των πτήσεων από το αεροδρόμιο της Μυκόνου αναχώρησαν στην προγραμματισμένη ώρα τους, ενώ στη δεύτερη θέση βρέθηκε το αεροδρόμιο Πόντα Ντελγάδα στην Πορτογαλία με 52,4%.

Ένα ακόμη πορτογαλικό αεροδρόμιο, αυτό του Λάχες, είναι στην τρίτη θέση με ποσοστό 54,4% όσον αφορά στις πτήσεις που έφυγαν στην προγραμματισμένη ώρα, ενώ στην τέταρτη θέση ήταν εκείνο της Σαντορίνης με 56,1%. Στην πέμπτη θέση βρέθηκε το αεροδρόμιο Μαλπένσα του Μιλάνου με ποσοστό 58,6%, ενώ ακολούθησε εκείνο του Γκάτγουικ στο Λονδίνο (59,2%). Στην έβδομη θέση συναντάμε το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας με 60,%, ενώ την δεκάδα έκλεισαν τα αεροδρόμια της Βενετίας (61,1%), της Λιουμπλιάνας στη Σλοβενία (61,5%) και της Λισαβόνας (62,2%).

Με δεδομένο ότι πολλά αεροδρόμια χωρών της νότιας Ευρώπης που αποτελούν δημοφιλείς καλοκαιρινούς προορισμούς, παρουσιάζουν από τα υψηλότερα ποσοστά καθυστερήσεων, η AirHelp προτείνει στους ταξιδιώτες που αναχωρούν από τα αεροδρόμια αυτά να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να έχουν χρόνο στη διάθεσή τους καθώς είναι πολύ πιθανόν να υπάρχουν καθυστερήσεις στις πτήσεις τους.

Τα 50 αεροδρόμια της Ευρώπης με τις περισσότερες καθυστερήσεις πτήσεων, το καλοκαίρι του 2019:

Πρόβλημα με την πτήση – τα δικαιώματά των επιβατών

Καθυστέρηση, ακύρωση και άρνηση επιβίβασης πιθανώς να σημαίνει για τους επιβάτες μέχρι και 600 ευρώ αποζημίωση το άτομο.

Αυτό ισχύει για πτήσεις που αναχωρούν από αεροδρόμιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για πτήσεις που προσγειώνονται σε αεροδρόμιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αερομεταφορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι επιβάτες έχουν το δικαίωμα να λάβουν αποζημίωση, εάν φτάσουν στον προορισμό τους με τρεις ώρες καθυστέρηση από την ώρα της προγραμματισμένης άφιξης, υπό την προϋπόθεση η αεροπορική εταιρεία ευθύνεται για την καθυστέρηση.

Το ποσό της αποζημίωσης εξαρτάται από την απόσταση του ταξιδιού. Οι επιβάτες που αντιμετώπισαν κάποιο από τα παραπάνω προβλήματα μπορούν να διεκδικήσουν την αποζημίωση μέχρι και τρία χρόνια μετά την πτήση.

Δεκάδες χιλιάδες καθυστερήσεις και ματαιώσεις πτήσεων το επτάμηνο του 2019

Πάνω από 30.000 καθυστερήσεις και ματαιώσεις πτήσεων καταγράφηκαν στην Ελλάδα κατά τους πρώτους επτά μήνες του 2019, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα περισσότερα από 3,2 εκατομμύρια ταξιδιώτες να αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα με την πτήση τους από την αρχή της χρονιάς.

Με βάση τα αποτελέσματα, από τις περισσότερες από 110.000 πτήσεις που μελετήθηκαν, το 27% δεν αναχώρησε στην ώρα του, ποσοστό αυξημένο κατά σχεδόν 7% σε σύγκριση με την περσινή χρονιά.

Επιπλέον, «παρά τις προσπάθειες των αεροπορικών εταιρειών, των αεροδρομίων και των υπηρεσιών ασφάλειας των πτήσεων», όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Air Help, οι περίπου 15.400 επιβάτες που ταξιδεύουν καθημερινά από την Ελλάδα, με κατά μέσο όρο 140 πτήσεις αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα.

3,2 εκατομμύρια οι απογοητευμένοι επιβάτες

Συνολικά, περισσότερα από 3,2 εκατομμύρια επιβάτες, από τα σχεδόν 12 εκατομμύρια που ταξίδεψαν το διάστημα αυτό από την Ελλάδα, είδαν την πτήση τους να μην αναχωρεί εγκαίρως ή να ματαιώνεται.

Αξίζει να σημειωθεί, σύμφωνα με την έρευνα, ότι στο αεροδρόμιο της Αθήνας σημειώθηκαν οι πτήσεις με τα περισσότερα προβλήματα.

Σαν αποτέλεσμα, πάνω από 35.000 επιβάτες που ταξίδεψαν από την ελληνική πρωτεύουσα τους πρώτους επτά μήνες του τρέχοντος έτους να δικαιούνται αποζημίωση, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό ΕΚ 261.

Πού οφείλονται οι καθυστερήσεις

Παρόλα αυτά, οι καθυστερήσεις των πτήσεων οφείλονται συχνά σε παράγοντες που τα αεροδρόμια δεν μπορούν να ελέγξουν, όπως η ασυνέπεια των αεροπορικών εταιρειών. Να σημειωθεί ότι, περισσότεροι από 89.000 επιβάτες δικαιούνται αποζημίωση για καθυστέρηση ή ακύρωση της πτήσης τους, σύμφωνα με τον κανονισμό ΕΚ 261.

Όπως τονίζει ο Παναγιώτης Διβάνης, ειδικός σε θέμα δικαιωμάτων επιβατών της AirHelp, «αυτό που μας κάνει εντύπωση είναι ότι παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν επηρεάστηκε από απεργίες, ο αριθμός των πτήσεων που αναχωρούν από τη χώρα και έχουν καθυστέρηση ή ακυρώνονται, είναι αξιοσημείωτος.

»Αναμένουμε, ωστόσο, να δούμε αν οι αριθμοί θα επηρεαστούν, από το ενδεχόμενο απεργιών στις αρχές Σεπτεμβρίου, περίοδος με σημαντικά αυξημένη κίνηση, καθώς οι οικογένειες επιστρέφουν από τις διακοπές τους.

»Τα σωματεία εργαζομένων της Ryanair, αλλά και άλλων εταιρειών όπως η Transavia, αναμένεται να απεργήσουν σε αρκετές χώρες της Ευρώπης. Για τον λόγο αυτό, συμβουλεύουμε τους ταξιδιώτες να ενημερωθούν για τα δικαιώματά τους, ώστε να γνωρίζουν τι μπορούν να διεκδικήσουν σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα με την πτήση τους».