13 C
Mykonos
Σάββατο, Ιανουάριος 19, 2019

Το ράλι, το sell-off και το νέο στοίχημα στις αγορές

Post date:

Category:

εξαφάνισε τα κέρδη που σημείωναν σχεδόν όλοι οι μεγάλοι χρηματιστηριακοί δείκτες από τις αρχές της χρονιάς, με τον ιό της διόρθωσης να μεταδίδεται και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, ενώ αφαίρεσε από την κεφαλαιοποίηση των παγκόσμιων αγορών 4 τρισ. δολάρια.

Αυτή η συγχρονισμένη διεθνής βουτιά ήρθε τη στιγμή που μεγάλες επενδυτικές τράπεζες είχαν αρχίσει να προειδοποιούν για τον κίνδυνο διόρθωσης, με πρώτη την Goldman Sachs και στη συνέχεια την BofA Merrill Lynch, η οποία και διαμήνυσε ότι είχε πατηθεί το κουμπί του sell στις αγορές, ενώ με δήλωσή του ακόμη και ο Λευκός Οίκος τόνισε την ανησυχία του για τη διόρθωση, αφού ο Τραμπ έχει εδώ και καιρό συνδέσει ο ίδιος το όνομά του και την προεδρία του με το ράλι της Wall Street.

Το… February Εffect

Με το January Effect, δηλαδή τη σημαντική ενίσχυση των μετοχών τον πρώτο μήνα του έτους, να επιβεβαιώνεται πλήρως στις αγορές διεθνώς φέτος, η πτώση των τιμών των μετοχών τον Φεβρουάριο, το… February Εffect, δηλαδή του δύσκολου δεύτερου μήνα του έτους ο οποίος «κουβαλάει» μαζί του και τα αποτελέσματα 12αμήνου των εισηγμένων εταιρειών, ήταν έτσι και αλλιώς αναμενόμενη. Άλλωστε, στη Wall Street δεν είχε σημειωθεί σημαντική διόρθωση (άνω του 2%) για 400 περίπου συνεδριάσεις και μια υποχώρηση είχε εκτιμηθεί από πολλούς ότι θα ήταν και υγιής και αναμενόμενη.

Αφορμή του sell-off ήταν τα ισχυρά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, όπου οι μισθοί αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2009, τα οποία και αύξησαν τις ανησυχίες για άνοδο του πληθωρισμού και επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων από τη Fed. Οι ανησυχίες γιγαντώθηκαν σε χρόνο… dt ενισχύοντας τη μεταβλητότητα και το κλίμα αποστροφής κινδύνου στα παγκόσμια χρηματιστήρια.

Το εδώ και πολύ καιρό κερδοφόρο στοίχημα στη χαμηλή μεταβλητότητα (short volatility) φωτογραφίζεται ως ένας από τους υπεύθυνους για το ξεπούλημα των αγορών. Πλήθος προϊόντων (ETPs) που τελούν υπό διαπραγμάτευση σε χρηματιστήρια και με συνολικό ενεργητικό άνω του 1 τρισ. δολ., έχουν επιτρέψει στους επενδυτές πλέον να ποντάρουν στον δείκτη VΙΧ, τον δείκτη της μεταβλητότητας της χρηματιστηριακής αγοράς που ονομάζεται και «δείκτης φόβου» της Wall Street και αυτό ήταν που επιδείνωσε τη διόρθωση στις ΗΠΑ μετά και την απότομη πτώση της αξίας αυτών τον προϊόντων, οδηγώντας μάλιστα σε «έκρηξη» δύο Vix ETPs.

Ο δείκτης φόβου

Όπως τονίζει η Goldman Sachs, ο δείκτης μεταβλητότητας της αγοράς ή «δείκτης φόβου», VIX, σημείωσε τη Δευτέρα τη μεγαλύτερη κίνηση μιας ημέρας στην ιστορία του, σκαρφαλώνοντας στις 37,32 μονάδες από τις 17,31 μονάδες, και με βάση τις πρώτες ενδείξεις αυτή η κίνηση είναι σχεδόν εξολοκλήρου τεχνική, όχι θεμελιώδης.

Οι τοποθετήσεις των επενδυτών είχαν αυξηθεί σημαντικά και οι στρατηγικές «short volatility» είχαν γίνει εξαιρετικά δημοφιλείς. Οι καλές συνθήκες στην αγορά οδήγησαν τους επενδυτές να αγνοήσουν την πιθανότητα ενός «ξεσπάσματος» λόγω αυτών των ανισορροπιών, όπως τονίζει η αμερικανική τράπεζα, και αυτό ήταν που προκάλεσε τη διόρθωση.

Ψυχραιμία και… «buy the dip»

Αρκετοί διεθνείς αναλυτές βλέπουν την πτώση των αγορών ως ευκαιρία και «γέρνουν» προς την πλευρά μιας, μικρούς διάρκειας, πολυαναμενόμενης διόρθωσης η οποία θα μειώσει τις πιέσεις στις «τεντωμένες» αποτιμήσεις των μετοχών, δημιουργώντας παραθυράκι για νέα είσοδο στις αγορές, παρά την αρχή της bear market και ενός μίνι-κραχ.

Οι στρατηγικοί αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch, η οποία και έδωσε εγκαίρως το σήμα του sell στις μετοχές, σημειώνουν ότι η ένταση των κινήσεων στη διόρθωση των αγορών προκάλεσε έκπληξη, τονίζοντας ότι το sell-off ήταν αποτέλεσμα των υπερ-αγορασμένων συνθηκών στις αγορές.

Ωστόσο, όπως προσθέτουν, θα ήταν μία καλή ιδέα να αγοράσει κανείς σε αυτή τη βουτιά καθώς η παγκόσμια ανάπτυξη παραμένει ισχυρή. «Σε ορίζοντα μίας έως δύο εβδομάδων είναι δύσκολο να γνωρίζουμε αν το buy είναι ένα καλό σήμα, ωστόσο σε έναν επενδυτικό ορίζοντα έξι μηνών η διόρθωση αυτή δημιούργησε ένα καλό σημείο εισόδου», όπως τονίζει η BofA προσθέτοντας πως οι απώλειες στις παγκόσμιες μετοχές του μεγέθους που είδαμε χρειάζονται συνήθως περίπου τέσσερις μήνες για να ανακάμψουν κατά μέσο όρο.

Σύμφωνα με την BofA, η ισχυρή ανάπτυξη, ο σχετικά συγκρατημένος πληθωρισμός και η «χαλαρή» ακόμα Fed ενισχύουν την bullish στάση για τις μετοχές των ΗΠΑ μετά τη βουτιά της τάξης του 8% και το sell-off δεν αποτελεί την αρχή μία ευρείας bear market αν και οι μετασεισμοί από την ενισχυμένη μεταβλητότητα είναι πιθανό να διαταράξουν το trading στο εγγύς μέλλον.

«Ενώ είμαστε βραχυπρόθεσμα προσεκτικοί παραμένουμε θετικοί στις προοπτικές των αγορών για το 2018 συνολικά», επισημαίνει η τράπεζα. «Παραμένουμε στην άποψη ότι αυτή είναι μια υγιής διόρθωση και μπορεί να χρειαστεί λίγο περισσότερος χρόνος για να ηρεμήσουν οι αγορές και να βρουν τα επίπεδά τους. Η εκτίμησή μας για τα θεμελιώδη μεγέθη παραμένει πολύ θετική και αυτή είναι μια βουτιά που θέλουμε να αγοράσουμε», καταλήγει.

Ευκαιρία αγορών

Η Natixis συνιστά ηρεμία και διατηρεί θετική στάση στις ευρωπαϊκές μετοχές, λέγοντας ότι η τρέχουσα διόρθωση δημιουργεί μια ευκαιρία αγοράς και ότι η μεγαλύτερη μεταβλητότητα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη απόκλιση από τα assets των ΗΠΑ. «Φαίνεται ότι τελικά ξεκίνησε η μεγάλη άνοδος των επιτοκίων που αναμενόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες ενόψει της ροής των πληθωριστικών ειδήσεων (λόγω της επιτάχυνσης των μισθών ειδικότερα), της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής και της επιστροφής των κινδύνων στις ΗΠΑ (αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος), αλλά είναι λιγότερο δικαιολογημένη στην Ευρωζώνη, όπου τα επίπεδα των επιτοκίων φαίνονται λιγότερο υπερβολικά», σημειώνει η Natixis. «Αυτές οι εξελίξεις οδηγούν σε αναζωπύρωση της μεταβλητότητας και δείχνουν προς μεγαλύτερη απόκλιση μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων των ΗΠΑ και αυτών του ευρώ».

Ανάκτηση της ηρεμίας

Η βελτίωση της παγκόσμιας ανάπτυξης και της κερδοφορίας, καθώς και η συνέχιση των κερδών στις αναδυόμενες αγορές, θα αντισταθμίσουν τις ανησυχίες για τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, σημειώνει από την πλευρά της η UBS. Η μεγαλύτερη βουτιά από τον Σεπτέμβριο του 2016 που σημειώθηκε στη Wall Street θα πρέπει να κριθεί στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης του δείκτη S&P 500 χωρίς πτώση μεγαλύτερη από 5% για περισσότερες από 400 ημέρες, που είναι το μεγαλύτερο σερί από το 1950. «Μην ακολουθείτε τον παγκόσμιο πανικό και πουλήσετε τις μετοχές που κατέχετε ακόμα», σημειώνουν οι αναλυτές της.

«Δεν πιστεύουμε ότι τώρα είναι η στιγμή να μειώσουμε την έκθεση στις μετοχές. Εάν οι αποδόσεις των ομολόγων συνεχίσουν να αυξάνονται με τον πρόσφατο ρυθμό, εάν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό αρχίσουν να αυξάνονται περαιτέρω ή εάν αρχίσουν να στέλνουν οι κεντρικές τράπεζες περισσότερα επιθετικά σήματα, ίσως χρειαστεί να επανεξετάσουμε αυτήν την προοπτική», καταλήγει η ελβετική τράπεζα.

Όπως σημειώνει η J.P. Morgan, όταν οι επενδυτές πραγματοποιήσουν μαζική φυγή από τα ETFs θα μπορούσαν να οδηγήσουν την τρέχουσα διόρθωση στο να καταλήξει σε χιονοστιβάδα. Ιστορικά, τα μεγαλύτερα sell-offs σημειώθηκαν όταν τα μετοχικά ETFs υπέστησαν τις μεγαλύτερες εκροές. Η πρόσφατη bull market οδηγήθηκε και από τις τεράστιες ροές στα ETFs, ενώ από τις αρχές του έτους οι εισροές ξεπερνούν τα 100 δισ. δολάρια. Αυτές οι ροές σηματοδοτούν ένα «σημαντικό κίνδυνο» για τις αγορές μετοχών τις προσεχείς εβδομάδες, όπως τονίζει η J.P. Morgan. «Εάν οι ροές αυτές αρχίσουν να αντιστρέφονται το sell-off στις αγορές θα μεγεθυνθεί. Προς το παρόν, πάντως, η ίδια εκτιμά ότι η τρέχουσα διόρθωση δεν θα διαρκέσει πολύ και θα αποτελέσει νέα ευκαιρία για αύξηση των θέσεων στις μετοχές λόγω και των καλών προοπτικών κερδοφορίας των εταιρειών.

Μιλούν για το τέλος του πολυετούς ράλι

Οι «αρκούδες» των αγορών επιστρέφουν;

«Υπάρχουν τρεις βεβαιότητες στη ζωή: ο θάνατος, οι φόροι και οι bear markets», σημειώνει ο Peter Elston, επικεφαλής επενδύσεων της Seneca Investment Managers. Το timing, φυσικά, κάνει όλη τη διαφορά και o Elston βλέπει την bear market να έρχεται στα τέλη του 2019. Σύμφωνα με τη Seneca, η σταδιακή σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα προκαλέσει κάμψη της παγκόσμιας οικονομίας το 2020, για αυτό οι επενδυτές θα πρέπει να δράσουν τώρα και να μειώσουν την έκθεσή τους στις μετοχές.

Το συγχρονισμένο sell-off που ξέσπασε στις μετοχές και τα ομόλογα μπορεί να είναι μια γεύση του τι θα έρθει για τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Αυτή είναι η προειδοποίηση της Deutsche Bank, η οποία επισημαίνει ότι όλα τα assets  από τις μετοχές στα ομόλογα, το  πετρέλαιο και τα νομίσματα κινούνται με εξαιρετικά υψηλή συσχέτιση και υπάρχει ο κίνδυνος ότι ο πόνος του ενός θα εξαπλωθεί γρήγορα στο επόμενο. Όπως προειδοποιεί, σε σχέση με το παρελθόν η πιθανότητα να ξεσπάσει ένα ντόμινο βίαιων διορθώσεων στις αγορές είναι πολύ μεγάλος.

Μετά το σοκ

Σύμφωνα με την Amundi, οι επενδυτές πρέπει πρώτα να αφήσουν τη σκόνη να κάτσει μετά το «σοκ μεταβλητότητας». Όπως επισημαίνει, αν και το «buy the dip» προτιμάται από πολλούς επενδυτές, θα πρέπει να συγκρατηθούν και να μην προχωρήσει ακόμα σε αγορές μετοχών, καθώς η αγορά δεν είναι ακόμα φθηνή. Η τελευταία υποχώρηση εξαφάνισε ένα μέρος από τον πρόσφατο ενθουσιασμό στα χρηματιστήρια, αλλά οι επενδυτές πρέπει να έχουν υπομονή μέχρι να ηρεμήσουν τα πράγματα με την έκρηξη της μεταβλητότητας. «Είχαμε μειώσει την έκθεσή μας στις μετοχές μετά τον Δεκέμβριο και στη συνέχεια πουλήσαμε μετοχές στις αρχές του μήνα και η έκθεσή μας διαμορφώνεται τώρα στο 26% από 35% που ήταν στα τέλη Ιανουαρίου και 40% που ήταν στο τέλος του περασμένου έτους», τονίζεται.

Σύμφωνα με την Amundi, μπορεί οι αποτιμήσεις των αμερικανικών μετοχών να υποχώρησαν αλλά η αγορά δεν είναι ακόμα φθηνή και δεδομένου ότι τα επιτόκια θα συνεχίσουν να αυξάνονται, η πίεση στους δείκτες αποτιμήσεων των μετοχών θα συνεχίσει να αυξάνεται από αυτά τα επίπεδα.

Τον Νοέμβριο επίσης η Societe Generale είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους των υπερβολικών short θέσεων στη μεταβλητότητα και αυτή τη στιγμή ούτε που το σκέφτεται να αγοράσει στη βουτιά των μετοχών των ΗΠΑ. Ο Roland Kaloyan, αναλυτής της Societe Generale, σημειώνει πως βλέπει τις αυξανόμενες αποδόσεις των ομολόγων να πνίγουν την αγορά των χρηματιστηρίων των Ηνωμένων Πολιτειών, στοιχηματίζοντας ότι ο S&P 500 θα τελειώσει το έτος στις 2.500 μονάδες, περίπου 13% χαμηλότερα από το επίπεδο-ρεκόρ που σημείωσε ο δείκτης τον Ιανουάριο.

«Οι επενδυτές μετοχών έχουν περάσει πολύ καλές στιγμές τα τελευταία τέσσερα με πέντε χρόνια, αλλά τώρα, η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων φθάνει στο όριο του πόνου για τις μετοχές», σημειώνει ο Kaloyan. Όπως προειδοποιεί, οι επενδυτές δεν πρέπει να ξεγελαστούν από τη δυναμική των εταιρικών κερδών καθώς οι αναλυτές βιάζονται να αναβαθμίσουν τις προβλέψεις κερδών.
Η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων θα ασκήσει πιέσει στις ήδη τεντωμένες αποτιμήσεις μετοχών, επισημαίνει. «Με την απόδοση του 10ετούς Treasury να φτάνει στη ζώνη του 2,5% με 3%, σημαίνει ότι η αγορά σταθερού εισοδήματος γίνεται και πάλι ελκυστική σε σύγκριση με τις μερισματικές αποδόσεις των μετοχών».

Αξίζει να σημειώσουμε πως τον Νοέμβριο –λίγο περισσότερο από δύο μήνες πριν από την κατάρρευση των διεθνών χρηματιστηριακών αγορών– οι στρατηγικοί της SocGen συμπεριλαμβανομένου και του Kaloyan τόνισαν ότι ήταν λιγότερο ενθουσιώδεις για τις μετοχές το 2018 και προειδοποίησαν ότι ο αριθμός των short θέσεων στη μεταβλητότητα «ενδέχεται να επιδεινώσει σημαντικά το προφίλ κινδύνου-ανταμοιβής στις αγορές μετοχών».

Ελευθερία Κούρταλη

capital.gr – Αναδημοσίευση από το «Κεφάλαιο» που κυκλοφορεί.

Translate This Page


GreekEnglishFrenchItalianGermanSpanishTurkishRussianArabicChinese (Simplified)Portuguese

Follow Us

3,643ΥποστηρικτέςΚάντε Like
304ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
236ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Weather in Mykonos

Mykonos
overcast clouds
13 ° C
13 °
13 °
76 %
7.2kmh
92 %
Σα
15 °
Κυ
14 °
Δε
15 °
Τρ
16 °
Τε
16 °

What to Read Next...

Related stories You May Like

Εργασιακός μεσαίωνας: Μία στις 2 προσλήψεις είναι μερικής απασχόλησης

Όπως, μάλιστα, προκύπτει από τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», σε αντίθεση με

Bloomberg: Τα δέκα κρίσιμα βήματα της Ελλάδας για έξοδο από το...

Το βασικό ερώτημα των επόμενων μηνών για αυτό που ήταν στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής κρίσης είναι

Facebook: Προτεραιότητα σε αξιόπιστα MME για περιορισμό των fake news

η ίδια η κοινότητα των χρηστών μέσω ειδικών «γκάλοπ» και όχι οι εργαζόμενοι του Facebook ή κάποιοι

To απλό κόλπο για να απελευθερώσεις χώρο στο iPhone σου (pics)

ο χώρος της συσκευής γεμίζει αμέσως! Ειδικά τα «16άρια», δεν χωράνε σχεδόν τίποτα!

In Case You Missed It

Οι 13 δράσεις του υπουργείου Οικονομίας για την στήριξη της μικρομεσαίας...

Εξετάζεται η δυνατότητα ύπαρξης ακατάσχετου λογαριασμού στην περίπτωση ηλεκτρονικών συναλλαγών με χρήση POS, καθώς και τη δυνατότητα ύπαρξης ενός συστήματος κλιμακωτού  ακατάσχετου λογαριασμού ώστε,...

Vice Governor Stelios Brigos Helps Aegean Islands Open Up Brazil’s Tourism

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στηρίζει το πρότζεκτ της vogue Βραζιλίας στην Μύκονο.

ΦιλόΔημος : Επιδότηση Δήμων για κατασκευή, επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων

Ενεργοποιήθηκε η πρόσκληση που αφορά την κατασκευή, επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων των Δήμων, ύψους 50 εκατ. Ευρώ..... Άνοιξε...

Συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Στέλιου Μπρίγγου με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου της...

Προωθητικές ενέργειες προβολής των νησιών του Νοτίου Αιγαίου  στη Βραζιλία, ως ιδανικό προορισμό που προσφέρει μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα........ Στα πλαίσια νέων συνεργασιών και συμμαχιών σε...

Best of Mykonos Ticker

More from Mykonos Ticker

περισσότερο

  Πανηγυρικός εόρτιος εσπερινός του Αγίου Αντωνίου στο «Anixi Hotel» στον Κόρφο Μυκόνου

  Με την δέουσα ιεροπρέπεια πανηγυρίστηκε η μνήμη του Αγίου Αντωνίου,  στο ομώνυμο παρεκκλήσιο στον Κόρφο Μυκόνου Με κάθε λαμπρότητα  τελέσθηκε...

  Γιάννης Βρούτσης: Ερώτηση στη Βουλή για την απομάκρυνση του Ραντάρ Θήρας

  Στη Βουλή το θέμα της απομάκρυνσης του Ραντάρ από την Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία στη νήσο Θήρα του Νομού Κυκλάδων

  Υποψήφιος με την παράταξη “Μπροστά το Νότιο Αιγαίο” του Γ. Χατζημάρκου ο Γιάννης Σκεμπές, από την Πάτμο

  Η περιφερειακή παράταξη “Μπροστά το Νότιο Αιγαίο”, ανακοινώνει τη συμπόρευση του Γιάννη Κων. Σκεμπέ, δημοτικού συμβούλου Πάτμου, ως υποψηφίου περιφερειακού συμβούλου,  στο πλευρό του Περιφερειάρχη...

  Η επέλαση της Airbnb, τα δηλωμένα ακίνητα, ο καλπασμός και τα πρώτα σημάδια κόπωσης

  Ανάσα σε πολλά νοικοκυριά έχει δώσει το Airbnb καθώς διασφαλίζει την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας αλλά κι ένα σημαντικό...

  Αλλάζουν όλα στα διπλώματα οδήγησης-Εξετάσεις από τα 17 με κάµερες και µικρόφωνα

  Το Μεγάλο Αδελφό επιστρατεύει το υπουργείο Μεταφορών προκειµένου να βάλει φρένο στα «λαδώµατα» για την απόκτηση άδειας οδήγησης

  13 ενδιαφέρουσες «μυστικές» λειτουργίες των smartphones, που δεν γνωρίζουμε!!

  Όλοι έχουμε κινητό πλέον!! Ελάχιστοι γνωρίζουμε όμως τις κρυφές λειτουργίες που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε με συγκεκριμένους συνδυασμούς κουμπιών. Οι συνδυασμοί των smartphone:...