25.8 C
Mykonos

web Radyo

Hava

25.8 C
Mykonos
26.7 C
Atina

Koronavirüs Pandemik – yasak trafik: Αρχές Μαΐου ξεκινάει η σταδιακή άρση των μέτρων

Αντίστροφα από ό,τι είχε γίνει κατά τη λήψη μέτρων!!

Τα μέτρα της απαγόρευσης κυκλοφορίας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού μπορεί τυπικά να ισχύουν έως και τις 27 Nisan, ωστόσο το πότε και πως θα αρθούν είναι ακόμα υπό συζήτηση……

Καθοριστικοί παράγοντες, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές δεν είναι οι ημερομηνίες, αλλά η πορεία της χώρας την οποία κρίνουν οι ειδικοί επιστήμονες, καθώς και η συμπεριφορά των πολιτών τις ημέρες του Πάσχα. Ουσιαστικά από εκεί θα φανεί αν θα είναι εφικτό τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας θα αρχίσουν σταδιακά να χαλαρώνουν.

Ο σχεδιασμός πάντως, αν και επισήμως δεν ανακοινώνεται από τις Αρχές, έχει ήδη ξεκινήσει για την άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας των πολιτών, για το σταδιακό τέλος στο lockdown σε επιχειρήσεις και εμπορικά καταστήματα, για το πως θα ολοκληρωθεί η σχολική χρονιά, αλλά και το κυριότερο πως θα θωρακιστεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Σε ότι αφορά το τελευταίο, τον λόγω έχουν αποκλειστικά και μόνο οι ειδικοί επιστήμονες, οι οποίοι παρακολουθούν την επιδημιολογική καμπύλη και όπως αναφέρεται η κορύφωσή σε κρούσματα και θανάτους αναμένεται να γίνει την επόμενο εβδομάδα από το Πάσχα. Τότε θα κριθούν πολλά, πάντως πληροφορίες κάνουν λόγω για αρχές Μαΐου.

kiliseler, «πονηροί» εκδρομείς του Πάσχα και σούβλισμα οβελία

Μεγάλη Δευτέρα σήμερα και επισήμως έχει ξεκινήσει το ορθόδοξο Πάσχα, μία γιορτή για τους Έλληνες στενά συνδεδεμένη τρία «εορταστικά» στοιχεία.

Εκδρομή και συνήθως απόδραση στον τόπο καταγωγής ή το εξοχικό. Επίσκεψη στην εκκλησία για προσευχή, κατάνυξη, Επιτάφιο και «δεύτε λάβετε φως» την Ανάσταση. Και αποκορύφωμα την Κυριακή του Πάσχα το σούβλισμα του οβελία με μεγάλη παρέα μεδέζες, τραγούδια και χορούς.

Εκεί είναι που η ΕΛ.ΑΣ. στρέφει την προσοχή της προκειμένου να αποφευχθούν συνωστισμοί, οι οποίοι μπορεί να αποδειχθούν υπεύθυνοι για διασπορά του κορωνοϊού και να καταστρέψουν την προσπάθεια που έχει κάνει η πλειονότητα του ελληνικού λαού που τηρεί τα μέτρα προστασίας.

Το Σαββατοκύριακο χτύπησε το καμπανάκι με τις βόλτες και τη Θεία Κοινωνία

Η άνοδος της θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο οδήγησε σε μαζικές εξόδους-βόλτες τους πολίτες, οι οποίοι έκαναν αυξημένη χρήση της γραπτής βεβαίωσης και του sms για σωματική άσκηση. Όμως οι περισσότεροι δεν βγήκαν μία βόλτα ή για τζόκινγκ στις γειτονιές, αλλά προτίμησαν να βρεθούν στο παραλιακό μέτωπο. Η αστυνομία ήταν παρούσα στα περισσότερα σημεία πραγματοποίησε ελέγχους και έκανε συστάσεις, ωστόσο η έντονη κινητικότητα των πολιτών προκάλεσε προβληματισμό.

Το Σαββατοκύριακο όμως σημειώθηκε και μία δεύτερη απόπειρα όχι για να σπάσουν τα μέτρα της κυβέρνησης, αλλά αντάρτικου στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου για εκκλησίες κλειστές στους πιστούς. Σε Κουκάκι και Κέρκυρα λοιπόν ιερείς αποφάσισαν να ανοίξουν την πλαϊνή πόρτα στις εκκλησίες του, μπήκαν μέσα οι πιστοί, οι οποίοι και κοινώνησαν! Η αντίδραση φυσικά της πολιτείας ήταν άμεση με τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας να ζητάει εισαγγελική παρέμβαση.

Ο σχεδιασμός για τη σταδιακή άρση των μέτρων

Στις συνεχείς συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου γίνεται αναφορά, πάντα βάσει των ιατρικών και επιστημονικών δεδομένων, το θέμα της σταδιακής άρσης των μέτρων, αλλά και με τη σκέψη στην επόμενη ημέρα για την οικονομία. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε επιδημία και η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε την άμεση λήψη μέτρων, πως απόλυτη προτεραιότητα είναι η ανθρώπινη ζωή, ωστόσο μετά από τόσες ημέρες λουκέτου στην οικονομία, το οικονομικό επιτελείο πρέπει να βρει τρόπους τόνωσης της αγοράς, των επιχειρηματιών, των εργαζομένων και των πολιτών. Γι αυτό και σχεδιάζεται η σταδιακή άρση των μέτρων, η οποία θα περάσει από διάφορες φάσεις.

Από τη μία πλευρά αναμένονται οι αποφάσεις των επιστημόνων για το αν θα πραγματοποιηθούν μαζικά τεστ στον πληθυσμό προκειμένου να έχουν οι ειδικοί στα χέρια τους ένα μετρήσιμο εργαλείο για το αν η διασπορά του ιού είναι απόλυτα ελεγχόμενη. Ενδεικτική ήταν η αναφορά του Ηλία Μόσιαλου πως «ακριβώς στη φάση της μερικής επανόδου θα χρειαστούμε περισσότερους ελέγχους ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε άμεσα και αποτελεσματικά τις μικρές τοπικές εξάρσεις της νόσου, όπως έγινε στην αρχική της φάση (mesela. στην περίπτωση της Αμαλιάδας). Οπότε στη δεδομένη φάση θα προχωρήσουμε με τα ίδια βήματα που κινηθήκαμε αρχικά, δηλαδή ιχνηλάτηση και εντοπισμό επαφών». Πρόσθεσε επίσης πως «όσο αποκλιμακώνει κανείς τα μέτρα σε αυτή την αντίστοιχα κρίσιμη επόμενη φάση, είναι καίριας σημασίας η συστηματική εποπτεία, ώστε να μην εξελίσσονται και να μην επεκτείνονται νέες εστίες».

Παράλληλα θα πλήρη εφαρμογή θα παραμείνουν για πολύ καιρό ακόμα τα ζητήματα προσωπικής ευθύνης των πολιτών. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι αυστηροί κανόνες υγιεινής, η κοινωνική απόσταση μεταξύ πολιτών, η απομόνωση όσον νοσούν και φυσικά τα περιοριστικά μέτρα σε περιοχές που εμφανίζεται μεγάλη διασπορά του ιού, με πολλά κρούσματα, όπως συμβαίνει τώρα στον οικισμό των Ρομά στη Λάρισα και την Ξάνθη.

Αντίστροφα θα ξεκινήσει η άρση των μέτρων

Ακόμα μία καθοριστική ημερομηνία, αν και από κυβερνητικές πηγές την χαρακτηρίζουν ενδεικτική και σε καμία περίπτωση «κλειδωμένη», είναι η 10η Μαϊού.

Έως τότε θα είναι κλειστά τα σχολεία όπως ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο σχεδιασμός λοιπόν προβλέπει πως αν όλα έχουν κυλήσει ομαλά έως τότε θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για να ξεκινήσει η αρχή του τέλους του lockdown.

Σημειώνεται όμως ότι αυτό θα γίνει αντίστροφα από ό,τι είχε γίνει κατά τη λήψη μέτρων και σταδιακά και συγκεκριμένα αναμένεται:

1. Αρχικά αναμένεται να μειωθούν οι περιορισμοί κυκλοφορίας, όχι όμως σε πάρκα, παραλίες και μεγάλους ανοιχτούς δημόσιους χώρους για να μην πλημμυρίσουν κόσμο και υπάρξει κίνδυνος διασποράς του ιού.

2. Στη συνέχεια αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων, που θα επιτρέπονται σε συναθροίσεις.

3. Θα ακολουθήσει το άνοιγμα των μικρών εμπορικών καταστημάτων με περιορισμούς και κανόνες για την προσέλευση πελατών, ώστε να ζεσταθεί η μηχανή της οικονομίας για την επανεκκίνηση.

4. Το επόμενο βήμα έχει να κάνει με την επαναλειτουργία εστιατορίων, kahverengi, μπαρ και κέντρων διασκέδασης, τα οποία θα λειτουργούν αποκλειστικά με τραπεζοκαθίσματα μόνο σε εξωτερικό χώρο και με περιορισμούς για μέγιστο αριθμό πελατών.

5. Τη σκυτάλη θα πάρουν τα δικαστήρια, τα εμπορικά κέντρα, spor salonları, οι χώροι άθλησης, kuaförler ve güzellik salonları. Σε όλα θα πρέπει να τηρούνται αυστηρότατοι κανόνες υγιεινής.

6. ile,τι αφορά τις δημόσιες υπηρεσίες, θα πάρουν και αυτές το πράσινο φως να ανοίξουν ξανά, αν και αξίζει να σημειωθεί πως η ψηφιακή δικτύωσή τους εν μέσω καραντίνας πήγε πολύ καλά και έλυσε τα χέρια και του κράτους και των πολιτών.

7. Μετά ακολουθεί το ερωτηματικό με τα σχολεία. Αν δηλαδή θα ανοίξουν μετά τις 10 Μαΐου ή θα παραμείνουν κλειστά και αποφασιστεί μόνο η ημερομηνία διεξαγωγής των Πανελλαδικών 2020. Bay. Μόσιαλος αναφερόμενος στο θέμα τον σχολείων τόνισε πως «αν κριθεί σκόπιμο και με βάση τις επιδημιολογικές μελέτες και τον έλεγχο της διασποράς της νόσου, η επιστροφή στα σχολεία θα είναι για ένα μικρό μόνο χρονικό διάστημα, για μερικές μόνο εβδομάδες μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς».

8. Τέλος αναμένονται οι αποφάσεις για τα ξενοδοχεία τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα όσο και στα νησιά. Εκεί η απόφαση για την άρση των μέτρων περιπλέκεται καθώς συνδυάζεται με την άρση των περιορισμών στις μεταφορές, στα δρομολόγια των πλοίων, στις πτήσεις από το εξωτερικό. Μάλιστα στην εξίσωση πρέπει να μπουν και τα νησιά, τα δεν διαθέτουν υποδομές υγείας, Bilinen nedenlerle.

Από την κυβέρνηση πάντως ξεκαθαρίζουν πως όλα τα σενάρια είναι στο τραπέζι και όλα είναι ανοιχτά, αφού κανείς δεν γνωρίζει ακόμα μετά από δυο εβδομάδες τι θα ισχύει.

Ωστόσο στην άρση των μέτρων θα οδηγηθούμε, μόνο όσο τηρούνται ευλαβικά τα μέτρα τώρα, τόσο πιο γρήγορα θα απομακρυνθεί ο κίνδυνος.

Bizi takip et

Siparişe Tara

QR Kod ile temassız siparişler sistemi. Katalog yok, çok dilli ve doğrudan ürün bilgisi!

Bu aralar moda

Koronavirüs Pandemik – Tsiodras: Her vaka bir diğerinin ortalamasını verir – Uyuşturucular hakkında neler öğrendik

Koronavirüsün yayılmasıyla ilgili endişeler onunla birlikte döndü… ve Sotiris Tsiodras. 70 μέρες μετά το “αντίο” του καθηγητή λοιμωξιολογίας και εκπροσώπου...

Koronavirüs hastalığı: 121 Yeni enfeksiyon vakası – Τα 5 giriş kapılarında, yeni ölüm yok

121Yeni teyit edilmiş koronavirüs vakaları , εκ των οποίων τα 5εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας και κανένας νέος θάνατος καταγράφηκαν το...

Ödül

Feribot Hatları – Plakiotakis: Η τήρηση των μέτρων για τον κορωνοϊό θα πρέπει να γίνει δεύτερη φύση για όλους!!

Σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι οδηγούμαστε σε χαλάρωση των μέτρων και μάλιστα οι έλεγχοι που πραγματοποιεί το Λιμενικό θα είναι ακόμη πιο εκτεταμένοι,...

Mykonos: Εντοπίστηκε βαλίτσα με πάνω από τέσσερα κιλά ακατέργαστης κάνναβης

Bαλίτσα, που περιείχε τέσσερα κιλά και διακόσια είκοσι τρία γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης και ανήκε σε 38χρονο αλλοδαπό, μέλος εγκληματικής οργάνωσης διακίνησης ναρκωτικών που εξαρθρώθηκε...

Sizin için Hikayeleri

Development Policy: Οι 14 προτάσεις αναπτυξιακής πολιτικής της Επιτροπής Πισσαρίδη {belge}

Στη δημοσιότητα δόθηκε σήμερα το Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία που έχει εκπονηθεί από επιτροπή με επικεφαλής τον Νομπελίστα οικονομολόγο, Χριστόφορο Πισσαρίδη............ belirtildiği gibi,...

Ege Adaları'nda turizm sezonu: yukarıdaki 100.000 οι αφιχθέντες επιβάτες στη Ρόδο

Τη σταθερά ανοδική τάση των πτήσεων προς το Διεθνές Αεροδρόμιο της Ρόδου επιβεβαιώνουν τα επικαιροποιημένα στοιχεία της Fraport που περιλαμβάνουν την καταγραφή του αριθμού...

Mykonos Ticker daha fazla

Beyrut patlaması - Beyrut: Güçlü patlama – Düzinelerce ölü, binlerce yaralı

Lübnan'ın başkentinde büyük bir patlama, Beyrut, en azından öldürüldü 50 insanlar ve yaralı daha 2.700, diyor Sağlık Bakanı. Lübnan. Στους...

Beyrut patlaması – Beyrut: Havai fişek depolarındaki patlamalar – en azından 10 ölü

Lübnan: Μεγάλη έκρηξη στην πρωτεύουσα της Βηρυτού Έκρηξη στη Βηρυτό: "yüzlerce kurban" arasında ölü ve yaralı, λέει ο Ερυθρός Σταυρός του Λιβάνου............ Τουλάχιστον δέκα είναι...

Ege Adaları: Ios'un futbol spor tesisleri N Bölgesi'nden gelen fonlarla iyileştiriliyor. Ege

Θετικό πρόσημο είχε η συνάντηση εργασίας που είχαν ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος και ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης κατά την πρόσφατη επίσκεψή...
hata: İçerik korunmaktadır !!