Turkey election 2023: Τι ψηφίζει η Ελλάδα – Τον Ερντογάν “που γνωρίζει” ή τον απρόβλεπτο Κεμάλ

Turkey election 2023: Τι ψηφίζει η Ελλάδα – Τον Ερντογάν “που γνωρίζει” ή τον απρόβλεπτο Κεμάλ

Turkey election 2023: Τι ψηφίζει η Ελλάδα – Τον Ερντογάν “που γνωρίζει” ή τον απρόβλεπτο Κεμάλ

Κίνδυνος εσωτερικής κρίσης αν Ερντογάν ή Κιλιτσντάρογλου δεν αποδεχτούν το εκλογικό αποτέλεσμα. 

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η Αθήνα την αναμέτρηση στην Τουρκία και την επόμενη μέρα που θα ξημερώσει.

Η ελληνική κυβέρνηση αποφεύγει δημοσίως να πει την προτίμησή της -και δεν θα μπορούσε να συμβεί διαφορετικά- αρμόδια στελέχη όμως δύσκολα κρύβουν την προτίμησή τους στον Ταγίπ Ερντογάν.

Όχι απλώς γιατί «τον διάβολο τον ξέρεις», αλλά και γιατί οι κάλπες στην Τουρκία σηματοδοτούν μια νέα εποχή:

- Η Δύση, πρωτίστως οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν αποφασίσει να ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις τους με την Τουρκία, αναγνωρίζοντας την ιδιαίτερη θέση που κατέχουν στην περιοχή, τόσο γεωγραφικά, όσο και ως περιφερειακή δύναμη.

- Η εξέλιξη αυτή θα υπάρξει ανεξαρτήτως εαν εκλεγεί ο Ερντογάν ή ο Κιλιτσντάρογλου. Σε περίπτωση, όμως, που εκλεγεί ο Κιλινσντάρογλου εκτιμάται ότι αυτό το άνοιγμα θα είναι πιο γενναίο, καθώς η φιλοδυτική του στάση, είναι πολύ πιο καθαρή από αυτή του Ερντογάν και, συνεπώς, ...θα επιβραβευτεί γενναιότερα.

- Η αποκατάσταση των σχέσεων της Ουάσιγκτον με την Άγκυρα θα έχει ασφαλώς επιπτώσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ και οι Βρυξέλλες θα αναπροσαρμόσουν τη στρατηγική τους έναντι της Τουρκίας.

- Η Αθήνα, συνεπώς, θα πρέπει να αναδιαμορφώσει την στρατηγική της έναντι της Τουρκίας στην ΕΕ, διαμορφώνοντας προφανώς τις προϋποθέσεις για ένα νέο νέο Ελσίνκι.

- Μόνο τυχαίο δεν είναι, άλλωστε, ότι ο Μητσοτάκης διαβεβαίωσε πως εφόσον εκλεγεί πρωθυπουργός θα ζητήσει κατ΄ ιδίαν συνάντηση με το νέο Πρόεδρο της Τουρκίας για να συζητήσουν τις προοπτικές των νέων χωρών. Όπως έχουν ήδη σημειώσει τα «Παιχνίδιας Εξουσίας» και ο Βασίλης Σκουρής, έχει γίνει η σχετική προεργασία μεταξύ των ανώτατων διπλωματικών πηγών των δυο χωρών, υπό τη διαμεσολάβηση τόσο της Ουάσιγκτον όσο και του Βερολίνου.

Η Αθήνα, πάντως ανησυχεί και για ένα ακόμα ενδεχόμενο, το οποίο εφόσον συμβεί θα δημιουργήσει ίσως ανεξέλεγκτες καταστάσεις:

Αν το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία να είναι οριακό, να υπάρξουν (ή να ειπωθεί ότι υπάρχουν) φαινόμενα νοθείας και ένας εκ των δυο μονομάχων να μην αναγνωρίσει το αποτέλεσμα!

Εκ πρώτης όψεως μια τέτοια εξέλιξη ευνοεί την Αθήνα, καθώς θα εξακολουθήσει μέχρι την αποκατάσταση της ομαλότητας να είναι ο μοναδικός παίχτης στην περιοχή εκ μέρους της Δύσης.

Οι εξελίξεις αυτές όμως μπορεί να μην είναι ελέγξιμες, γεγονός που τρομάζει την Αθήνα.