Turkish Aggression: Σε διάταξη μάχης ο Ελληνικός στόλος στο Καστελόριζο απέναντι στο Oruc Reis και τη «συνοδεία» του [Photos]

Παρατείνουν τη Navtex οι Τούρκοι για το Oruc Reis!! Επέκταση ερευνών σε Ρόδο και Κρήτη!! Νέες τουρκικές προκλήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη απέν

Turkish Aggression: Σε διάταξη μάχης ο Ελληνικός στόλος στο Καστελόριζο απέναντι στο Oruc Reis και τη «συνοδεία» του [Photos]
Turkish Aggression: Σε διάταξη μάχης ο Ελληνικός στόλος στο Καστελόριζο απέναντι στο Oruc Reis και τη «συνοδεία» του [Photos]

Παρατείνουν τη Navtex οι Τούρκοι για το Oruc Reis!! Επέκταση ερευνών σε Ρόδο και Κρήτη!!

Νέες τουρκικές προκλήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη απέναντι στην Ελλάδα, καθώς την ίδια στιγμή που το Oruc Reis πλέει κοντά στο Καστελόριζο.....

και πραγματοποιεί έρευνες, η Άγκυρα κλιμακώνει περαιτέρω τις ενέργειές της, εκδίδοντας δύο Νavtex, μέσω των οποίων αξιώνει την αποστρατικοποίηση της Λήμνου, της Σαμοθράκης και του Άη Στράτη.

O ελληνικός στόλος βρίσκεται σε διάταξη μάχης στα 6 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο, όπως αποκαλύπτουν οι φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, για πρώτη φορά από την έναρξη της ελληνοτουρκικής κρίσης.

Αυτό και μόνο αποτελεί μια απόδειξη ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ακροβατούν και ότι η διπλωματική προσπάθεια αποκλιμάκωσης δεν αποφέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα για την Αθήνα, με αποτέλεσμα η ελληνική πλευρά να θέλει να προβάλει προς τα «έξω» το επίπεδο ετοιμότητας των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.navy-6

Στις φωτογραφίες με τουλάχιστον πέντε ελληνικά πολεμικά πλοία σε παράταξη, φαίνεται να έχει δημιουργηθεί ένα τείχος στα 6 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο, στο όριο δηλαδή της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης. Σε κάποια από τα φωτογραφικά στιγμιότυπα διακρίνεται σε ορατή απόσταση το Oruc Reis που συνοδεύεται από πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία και τα συνοδευτικά του Ataman και Cengiz Han.

Δεν διευκρινίζεται αν η φωτογραφία αποτυπώνει την είσοδο του τουρκικού στολίσκου εντός του ορίου της ζώνης των 12 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Μεγίστης.

Ούτε και φαίνεται εύκολα αν πράγματι το τουρκικό ερευνητικό πλοίο έχει απλώσει τα καλώδια μήκους περίπου πέντε χιλιομέτρων που η Άγκυρα υποστηρίζει ότι έχουν ποντιστεί στη θάλασσα στο πλαίσιο διεξαγωγής δισδιάστατων σεισμικών ερευνών.

Ύψιστη επιφυλακή στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουν σταματήσει δευτερόλεπτο να παρακολουθούν με προσοχή τις κινήσεις τόσο του Oruc Reis όσο και του τουρκικού στόλου.toyrkia3Το στρατιωτικό προσωπικό έχει τεθεί για μία ακόμα φορά σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής, με τα Πολεμικά μας Πλοία να έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή των τουρκικών προκλήσεων αναλαμβάνοντας καίριες θέσεις, πανέτοιμα να αντιδράσουν, σύμφωνα με την καθοδήγηση και τις εντολές της πολιτικής ηγεσίας» εξήγησε στο protothema ανώτατη στρατιωτική πηγή.

Την ίδια στιγμή, οι πιλότοι των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών είναι επίσης σε ύψιστη ετοιμότητα στις μοίρες τους, ενώ οι σχηματισμοί του Στρατού Ξηράς έχουν θέσει σε πλήρη επιφυλακή τις μονάδες τους, παραμένοντας σε άμεση ετοιμότητα, επισημαίνει ο ίδιος ανώτατος αξιωματικός του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.toyrkia2

Αφανές κυνηγητό στον βυθό του Αιγαίου

Ένα αφανές κυνηγητό βρίσκεται σε εξέλιξη και στον βυθό του Αιγαίου μεταξύ των ελληνικών και των τουρκικών υποβρυχίων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από την Δευτέρα 12 Οκτωβρίου μέχρι και χθες Τρίτη 20, οι ελληνικές ναυτικές δυνάμεις έχουν εντοπίσει τουλάχιστον τρεις φορές τουρκικά υποβρύχια που κινούνταν στο νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Ο εντοπισμός των τουρκικών υποβρυχίων έγινε από ελληνικά πολεμικά πλοία επιφανείας που χρησιμοποιούσαν τις ανθυποβρυχιακές τους συσκευές, τα sonar τους δηλαδή, και τα radar τους αλλά και από ελικόπτερα του ελληνικού πολεμικού ναυτικού.

Σε άλλη φωτογραφία, μπορεί κανείς να διακρίνει το Oruc Reis, το οποίο συνοδεύεται από πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία, αλλά και τα δύο συνοδευτικά του, Ataman και Cengiz Han.
Το Oruc Reis μαζί με τα συνοδευτικά πλοία
Η φωτογραφία του Oruc Reis ανάμεσα σε δύο τουρκικά πλοία / Πηγή φωτογραφίας: Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Τρίτη, το τουρκικό σεισμογραφικό έφτασε σε απόσταση αναπνοής, στα 9 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο.

Δείτε τις φωτογραφίες:

Ελληνικός στόλος Καστελόριζο 01Ελληνικός στόλος Καστελόριζο 02Ελληνικός στόλος Καστελόριζο 03Ελληνικός στόλος Καστελόριζο 04

Yeni Safak: Θα παραταθεί η Navtex για το Oruc Reis – Επέκταση ερευνών σε Ρόδο και Κρήτη

Παράταση της τουρκικής Navtex για το Oruc Reis αναμένεται αύριο, σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, η οποία προσθέτει ότι θα συνεχιστούν οι έρευνες νοτίως του Καστελορίζου και ανατολικά της Κρήτης και της Ρόδου.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής ολοκληρώθηκαν οι έρευνες σε μια περιοχή 4 χιλιάδων χλμ. και συνολικά αναμένεται να καλύψει μια περιοχή 15 χιλιάδων χλμ.

Το Oruc Reis θα παραμείνει στην Ανατολική Μεσόγειο, η εν ισχύ Navtex -που λήγει στις 22 Οκτωβρίου- θα παραταθεί και οι έρευνες θα επεκταθούν νότια του Καστελόριζου, ανατολικά της Κρήτης και ανατολικά της Ρόδου.

Αυτό αναφέρει σήμερα η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Yeni Safak υπό τον τίτλο «Το Oruc Reis παραμένει».

Η Yeni Safak –όπως μετέδωσε και ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης– σημειώνει ότι οι εργασίες αναμένεται να συνεχιστούν νότια του Καστελόριζου, ανατολικά της Κρήτης και ανατολικά της Ρόδου.

Αν αληθεύουν οι πληροφορίες της φιλοκυβερνητικής τουρκικής εφημερίδας, που συχνά γίνεται προπομπός αποφάσεων του Ερντογάν, τότε υπάρχει το ενδεχόμενο οι έρευνες του Oruc Reis να επεκταθούν στην οριοθετημένη από την συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου περιοχή.