Water Scarcity: Δημιουργείται η ΕΥΔΑΠ νήσων - Η ΡΑΑΕΥ θα καθορίζει την τιμή - Πώς θα χρηματοδοτηθούν τα νέα έργα
Water Scarcity / Στο στόχαστρο της κυβέρνησης Μητσοτάκη και πάλι το νερό - Η ΡΑΑΕΥ θα καθορίζει την τιμή του νερού σύμφωνα με τις διεθνείς τιμές (!) ενέργειας
Water Scarcity / Έργα ύψους 6 δις αναμένεται να υλοποιήσουν οι πάροχοι νερού για να ενισχύσουν την στρατηγική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας ιδιαίτερα στα νησιά αλλά και σε ορισμένες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας. Για τις υποδομές θα διατεθούν κονδύλια από διαφορετικές πηγές (ΕΣΠΑ κλπ) αλλά θα κατευθυνθούν και ιδιωτικά κεφάλαια. Κομβικής σημασίας είναι τα έργα ύδρευσης και διαχείρισης λυμάτων αλλά και οι υποδομές αφαλάτωσης στα νησιά, η μείωση των απωλειών από διαρροές, ο έλεγχος και τα έξυπνα συστήματα αλλά και η μεταρρύθμιση στις ΔΕΥΑ σε μια προσπάθεια να εξαλειφθούν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.
Κλιμακωτή χρέωση ανάλογα με την κατανάλωση ξεκαθάρισε ότι θα εφαρμοστεί στους λογαριασμούς του νερού, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Πώς θα χρηματοδοτηθούν τα έργα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας
Για την πρόληψη και αντιμετώπιση της λειψυδρίας οι πάροχοι έχουν προτείνει 2.127 έργα ύψους 5,9 δις. ευρώ αλλά δεδομένου ότι στην πλειοψηφία τους είναι μικροί και αδύναμοι πάροχοι αντιμετωπίζουν αδυναμία πρόσβασης σε δανεισμό. Δεδομένου ότι οι απαιτούμενες επενδύσεις δεν μπορούν να καλυφθούν με δημόσια δαπάνη (ειδικά μετά από την εξάντληση των επενδύσεων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης). Η μεταρρύθμιση των ΔΕΥΑ αναμένεται να λύσει το πρόβλημα της πολυδιάσπασης ενώ κάποια κονδύλια αναμένεται να διατεθούν από ευρωπαϊκούς και δημόσιους πόρους.
Συγκεκριμένα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, μέσω ΕΣΠΑ, παρέχεται χρηματοδότηση ύψους περίπου 150 εκατ. ευρώ, σε Κορινθία, Σαρωνικό, Αλεξανδρούπολη, Κασσάνδρα και Ρέθυμνο για ολιστικά έργα ύδρευσης και λυμάτων και περίπου 50 εκατ. ευρώ κατευθύνονται σε άνυδρα νησιά, κυρίως για έργα αφαλάτωσης. Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης τα κονδύλια των συμβασιοποιημένων έργων φθάνουν τα 142,2 εκατ. ευρώ ενώ από το ΠΔΕ του ΥΠΕΝ θα διατεθούν 80 εκατ. ευρώ για έργα άμεσης προτεραιότητας (π.χ αφαλάτωση στα νησιά κλπ). Στο Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών συμπεριλαμβάνονται έργα ύδρευσης («φράγματα/ταμιευτήρες πολλαπλού σκοπού») κατόπιν διαπραγμάτευσης με την Κομισιόν προύπολογισμού 166 εκατ. ευρώ με δυνατότητα και πρόσθετων έργων έως 450 εκατ. ευρώ αν έχουμε περισσότερα έσοδα λόγω αύξησης τιμής CO2 . Μια νέα πηγή είναι τα έσοδα από δικαιώματα εκπομπών (10 εκατ. τα οποία δίνει το ΥΠΕΝ στο Υπ. Ναυτιλίας και Νησ. Πολιτικής για αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών ενώ κάποια κονδύλια θα προέλθουν και από το Πράσινο Ταμείο (κυρίως για έργα χωροταξίας). Παράλληλα, το Τέλος Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση στα ξενοδοχεία θα αποτελέσει άλλη μια πηγή χρηματοδότησης ενώ όπως προβλέπει το Ενωσιακό Δίκαιο θα χρησιμοποιηθούν και ίδιοι πόροι των παρόχων μέσω της δυνατότητας δανεισμού των ΔΕΥΑ και Δήμων για έργα στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Η αφαλάτωση και τα έργα στα νησιά
Η λύση της αφαλάτωσης προωθείται τόσο στα νησιά όσο και σε περιοχές της ηπειρωτικής χώρας. Όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΥΑΠ, Χάρης Σαχίνης, η αφαλάτωση είναι μια επιλογή με αστερίσκους και πέρα από το υψηλό ενεργειακό κόστος υπάρχει και ένδεια χώρου. Για την Αττική εξετάζονται διάφοροι τρόποι όπως π.χ να κατευθύνεται νερό από τον Βόρειο Ευβοϊκό στο Μαραθώνα ή να χωροθετηθεί εγκατάσταση στο Λαύριο (στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ) ή στη Ρεβυθούσα.
Αναφερόμενος στην αφαλάτωση,