World Animal Day 2023 - Παγκόσμια Ημέρα Ζώων 2023 με θέμα: “Great or Small, Love Them All”- Φέρνουμε στο φως τη σημασία όλων των όντων, μεγάλων και μικρών!!

World Animal Day 2023 - Παγκόσμια Ημέρα Ζώων 2023 με θέμα: “Great or Small, Love Them All”- Φέρνουμε στο φως τη σημασία όλων των όντων, μεγάλων και μικρών - Η σχέση του ανθρώπου με τα ζώα από την αρχαία Ελλάδα μέχρι σήμερα!!

World Animal Day 2023 - Παγκόσμια Ημέρα Ζώων 2023 με θέμα: “Great or Small, Love Them All”- Φέρνουμε στο φως τη σημασία όλων των όντων, μεγάλων και μικρών!!

World Animal Day 2023 - Παγκόσμια Ημέρα Ζώων 2023 με θέμα: “Great or Small, Love Them All” - Φέρνουμε στο φως τη σημασία όλων των όντων, μεγάλων και μικρών - Η σχέση του ανθρώπου με τα ζώα από την αρχαία Ελλάδα μέχρι σήμερα!!

«Great or Small, Love Them All» - 4/10, Παγκόσμια Ημέρα Ζώων 2023

Τιμάμε την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων και θυμόμαστε μερικούς πρωταγωνιστές της μόδας από τον χώρο του ζωικού βασιλείου

Κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων γιορτάζεται παγκοσμίως στις 4 Οκτωβρίου με στόχο τον εορτασμό των δικαιωμάτων και της ευημερίας των ζώων σε όλο τον κόσμο.

Αυτή η ημέρα ενώνει το φιλοζωικό κίνημα, κινητοποιώντας σε μια παγκόσμια δύναμη για να κάνει τον κόσμο καλύτερο για όλα τα ζώα.

Προσφέρει σε όλους την ευκαιρία να κάνουν τη διαφορά και να ευαισθητοποιηθούν για κάθε είδος ζώου που μοιράζεται τον πλανήτη μας.

Θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας των Ζώων 2023; «Great or Small, Love Them All»

Την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, οι φιλόζωοι ενώνονται για να εκπαιδεύσουν τους άλλους και να υποστηρίξουν τη δράση ενάντια στη σκληρότητα των ζώων, την παραμέληση και κάθε άδικη μεταχείριση των ζώων. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα, το φετινό θέμα είναι «Great or Small, Love Them All».

Με αυτό το θέμα, ο στόχος είναι να φέρουμε στο φως τη σημασία όλων των όντων, μεγάλων και μικρών, και να επιτρέψουμε την ευκαιρία ακόμη και στα πιο παραμελημένα ζώα να εκτιμηθούν για το τι και ποιοι είναι.

«Είτε πρόκειται για τους αγαπημένους μας συντρόφους στο σπίτι είτε για τα άγρια ​​ζώα που θαυμάζουμε από μακριά, τα ζώα όλων των σχημάτων και μεγεθών παίζουν κρίσιμο ρόλο στη ζωή μας. Μας φέρνουν χαρά, άνεση και συντροφικότητα και μας θυμίζουν τη διασύνδεση όλων ζωντανά πράγματα», έγραψε ο επίσημος ιστότοπος worldanimalday.org.uk.

«Φέτος, θέλουμε να επισημάνουμε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να δείξουμε την αγάπη και την εκτίμησή μας για τα ζώα, τόσο μεγάλα όσο και μικρά», πρόσθεσε.

Ιστορία της Παγκόσμιας Ημέρας των Ζώων

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων γιορτάζεται από το 1925. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Προστασία των Ζώων, ξεκίνησε από τον Χάινριχ Ζίμερμαν, έναν κυνολόγο, ο οποίος διοργάνωσε τον πρώτο εορτασμό στο Sports Palace στο Βερολίνο, τον οποίο σύμφωνα με πληροφορίες παρακολούθησαν πάνω από 5.000 άτομα.

Αφιέρωσε αμέτρητες ώρες στην προώθηση της Παγκόσμιας Ημέρας των Ζώων και το 1931, η πρότασή του να γιορταστεί επίσημα η 4η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων εγκρίθηκε και ψηφίστηκε ως ψήφισμα.

Τα ζώα στις πασαρέλες

Τα ζώα έπαιζαν πάντα θεμελιώδη ρόλο στη ζωή των σχεδιαστών. Κάποιοι από αυτούς έφτασαν στο σημείο να τους αφήσουν να συμμετέχουν στις επιδείξεις μόδας τους. Σκύλοι, άλογα, παπαγάλοι, χαμαιλέοντες, ελάφια, κουνέλια και φανταστικά ζώα έχουν παρουσιαστεί δίπλα στα μοντέλα στην πασαρέλα αρκετών σχεδιαστών.

Ενώ τα άλογα θριάμβευαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας υψηλής ραπτικής του Παρισιού, συνεχίζουμε να βλέπουμε ζώα ως πρωταγωνιστές των πασαρέλες. Στο Tod's, τα μοντέλα κουβαλούσαν σκυλιά κουτάβια, όπως η Gigi Hadid, η οποία είχε μια σύντροφο γαλλικού μπουλντόγκ.

Στη συνέχεια, στην πρόσφατη ψηφιακή παρουσίαση της Celine, ο Hedi Slimane έβαλε ένα ελάφι να κάνει ένα καμέο. Κατά τη διάρκεια της ταινίας μόδας της Gucci Aria, στην οποία ο Alessandro Michele επέλεξε το λογότυπο της Balenciaga για την 100ή επέτειο της μάρκας, ένα μοντέλο βγήκε με ένα λευκό κουνέλι.

Παλαιότερα στο Gucci, είχαμε δει επίσης αναπαραγωγές παπαγάλων, χαμαιλεόντων και φανταστικών ζώων όπως μωρά δράκους.

Η σχέση του ανθρώπου με τα ζώα από την αρχαία Ελλάδα μέχρι σήμερα

Σε μια παγκόσμια κοινότητα ελλόγων, όπου ένστικτα και ορμέμφυτα έχουν τιθασευτεί, συναισθήματα έχουν προσδιοριστεί και νοητική καλλιέργεια έφτασε να επιτρέπει τη συζήτηση για μετοίκηση σε άλλο πλανήτη, η ενδεδειγμένη σχέση του ανθρώπου με τα υπόλοιπα έμβια της Γης εξακολουθεί να προσδιορίζεται -ακόμη πιο επιτακτικά- από έναν αδιαπραγμάτευτο αξιακό κώδικα, που επιβάλλει σεβασμό για όλα τα «φέροντα ζωήν» όντα.

Είναι αυτή ακριβώς η καλλιέργεια του ανθρώπου, ως όντος ευρισκόμενου στην κορυφή της ζωικής πυραμίδας, που ταυτοποιεί τη σχέση του με το υπόλοιπο ζωικό βασίλειο και αποτελεί σήμερα αδιάψευστο μάρτυρα ηθικής και πολιτισμού.

Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων γιορτάστηκε για πρώτη φορά σε μία άσχετη μέρα του έτους 1931, κατά την οποία ήταν σε εξέλιξη ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών στην Τοσκάνη.

Τότε καλούσε κοινό και ειδικούς σε ευαισθητοποίηση για τα υπό εξαφάνιση ζώα. Αργότερα, η μνεία συμπεριέλαβε όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου και καθιερώθηκε να γιορτάζεται την 4η Οκτωβρίου, ημέρα μνήμης του προστάτη των ζώων και του περιβάλλοντος, Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης.

Η ΖΩΟΦΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Από καταβολής κόσμου τα ζώα φαίνεται να κατέχουν σημαντικό ρόλο στη ζωή του ανθρώπου. Παρέχουν τροφή, πρώτη ύλη για ένδυση, χρησιμεύουν στην εργασία, τις μεταφορές, τη μάχη, είναι φύλακες και σύντροφοι, θυσιάζονται σε θεούς, προσφέρονται ως δώρα… Ωστόσο, σε αντίθεση με τις σύγχρονες κοινωνίες, στην αρχαιότητα η σχέση ανθρώπου και ζώου δεν αντανακλά ανθρωποκεντρική θεώρηση του κόσμου.

Εκτός από τον Αριστοτέλη για τον οποίο τα ζώα δημιουργήθηκαν για να υπηρετούν τον άνθρωπο και στον οποίο πιστώνεται η πρώτη συστηματική μελέτη του ζωικού βασιλείου (τα φυσιογνωστικά έργα του υπό τον γενικό τίτλο «Βιολογικά» αποτελούν τις πρώτες ζώσες ακριβείς μαρτυρίες περί τη φύση και τα ζώα.

Πρόκειται για περισσότερες από 20 μελέτες στις οποίες ο φυσιοδίφης φιλόσοφος θέτει ως κεντρικό της θέμα την ανατομία ειδών της πανίδας), πραγματείες άλλων φιλοσόφων και ιστορικών αναδεικνύουν τα ζώα σε ισότιμες οντότητες με νοημοσύνη και σοφία. Πράγματι, τα πατήματα των μακρινών προγόνων που κληροδοτήθηκαν στην ανθρωπότητα (αγγ