16 C
Mykonos
Τρίτη, Νοέμβριος 20, 2018

«Ζητούμενο μια ευρωπαϊκή στρατηγική επίλυσης»

Post date:

Category:

Παλαιστίνιοι διαδηλώνουν στην ανατολική Ιερουσαλήμ

Ο επί σειρά ετών εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής Καρλ Λάμερς εκτιμά μιλώντας στον ραδιοσταθμό Deutschlandfunk ότι η απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλτ Τραμπ για τη μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ σχετίζεται κυρίως με εσωτερικούς πολιτικούς λόγους: «Τα κίνητρα για την απόφαση έχουν να κάνουν με την πολιτική στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι πρόκειται για οικογενειακή απόφαση, οι επιπτώσεις της οποίας μόνο οικογενειακές δεν είναι. Μένει να δούμε αν οι αντιδράσεις στα παλαιστινιακά εδάφη οδηγήσουν σε μια νέα Ιντιφάντα, αν και δεν το νομίζω. Το ερώτημα είναι τώρα αν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο στη λύση των δύο κρατών, ένα ερώτημα που απασχολεί πολλούς Ισραηλινούς».

«Πρέπει να ληφθεί υπόψη η ευρύτερη περιοχή»

Ο χριστιανοδημοκράτης ειδικός λέει χαρακτηριστικά ότι η Εγγύς Ανατολή λέγεται εγγύς γιατί βρίσκεται κοντά στην Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι όμως έχουν αποτύχει στις μέχρι τώρα προσπάθειες επίλυσης της κρίσης. Κατά την άποψη του Καρλ Λάμερς η Ευρώπη οφείλει να εκπονήσει μια νέα στρατηγική που θα λαμβάνει υπόψη και τις χώρες της ευρύτερης περιοχής, όπως την Τουρκία, το Ιράν και την Σαουδική Αραβία:

«Το Ιράν είναι τα τελευταία χρόνια ο κερδισμένος τη διένεξης. Την ίδια ώρα η Σαουδική Αραβία, η οποία πρόσφατα αγόρασε αμερικανικά όπλα για 375 δισεκατομμύρια αιφνιδιάστηκε από την απόφαση Τραμπ. Το ζητούμενο είναι μια στρατηγική για ολόκληρη την περιοχή, που θα λαμβάνει υπόψη της και τις εξελίξεις στο εσωτερικό του Ισραήλ. Διότι το Ισραήλ σήμερα δεν έχουν πια το λέγειν εβραίοι από την Ευρώπη αλλά εβραίοι από όλο τον κόσμο. Τόσο στο Ισραήλ όσο και στην περιοχή, η πολιτική ορίζεται πλέον από την θρησκεία, που συνιστά μια μοιραία εξέλιξη. Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, είναι μια εξαιρετικά δύσκολο έργο. Θετικό είναι ότι οι Ευρωπαίοι ήταν ενωμένοι στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ίσως αυτό να είναι μια νέα αρχή. Αξίζει να συζητηθεί και η πρόταση για μια συνομοσπονδία, η οποία απασχολεί σήμερα μια μικρή ομάδα Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Όλα αυτά όμως δεν θα έχουν αποτέλεσμα αν δεν συμπεριληφθούν στη στρατηγική αυτή και οι χώρες της ευρύτερης περιοχής, ακόμα και η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και φυσικά το Ιράν», καταλήγει ο χριστιανοδημοκράτης Καρλ Λάμερ.

Πηγή:  dw.com

Newsroom MykonosTicker     

Related Posts

περισσότερο

  Feng Shui: Υπνοδωμάτιο, xρώματα και αποσυμβολισμοί!!


  Χρώματα Feng Shui στην κρεβατοκάμαρα για αρμονία και ισορροπία...

  Μακιγιάζ Apotheosis, Le Mat De Chanel αποθεώνει τις ματ υφές!!

  «Η ομορφιά ξεκινά τη στιγμή που αποφασίζεις να είσαι ο εαυτός σου» Gabrielle Chanel Για την φθινοπωρινή συλλογή μακιγιάζ της Chanel, η Lucia Pica θέλησε...

  Γεωμετρικές τσάντες!! Τάση για τη σεζόν winter 2018/19

  Το κατ’ εξοχήν αξεσουάρ όμως μιας γυναίκας που δεν αποχωρίζεται καμία εποχή του χρόνου είναι φυσικά η