Αντηλιακά και επιδερμίδα!! Μάθετε τα πάντα για να κάνετε τον ήλιο φίλο σας!!

φέρνει την σωστή μάθηση!! Η σωστή αντιμετώπιση του ήλιου αξίζει να υπογραμμίζεται ξανά και ξανά, για να διορθώνετε αυτά που μέχρι τώρα ίσως κ

Αντηλιακά και επιδερμίδα!! Μάθετε τα πάντα για να κάνετε τον ήλιο φίλο σας!!
Αντηλιακά και επιδερμίδα!! Μάθετε τα πάντα για να κάνετε τον ήλιο φίλο σας!!

φέρνει την σωστή μάθηση!! Η σωστή αντιμετώπιση του ήλιου αξίζει να υπογραμμίζεται ξανά και ξανά, για να διορθώνετε αυτά που μέχρι τώρα ίσως κάνατε λάθος!!

12 Μύθοι και Αλήθειες για τα αντηλιακά!!

  • Μύθος: Όλα τα αντηλιακά προϊόντα έχουν το ίδιο αποτέλεσμα!!
  • Αλήθεια: Τα αντηλιακά μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά. Για παράδειγμα, κάποια από αυτά εμποδίζουν την ακτινοβολία UVA και την UVB μαζί. Άλλα εμποδίζουν βασικά την UVB χωρίς να προστατεύουν επαρκώς από την UVA. Έρευνες δείχνουν ότι οι ιδιότητες προστασίας από τις UVA μπορεί να αλλοιώνονται με το χρόνο, γι’αυτό είναι σημαντικό το αντηλιακό να είναι φωτοσταθερό.

 

  • Μυθος: Δεν χρειάζεται να πετάξω το αντηλιακό που χρησιμοποίησα πέρσι το καλοκαίρι!!
  • Αληθεια: Τα αντηλιακά συνήθως αναγράφουν στην συσκευασία τους την ημερομηνία λήξης μέχρι την οποία μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε. Κανονικά όμως είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε νέο αντηλιακό κάθε χρόνο.

 

  • Μύθος: αν το αντηλιακό έχει υψηλό SPF δε χρειάζεται συχνή ανανέωση!!
  • Αλήθεια: Όποιος και αν είναι ο δείκτης αντηλιακής προστασίας, η αποτελεσματικότητά του προϊόντος εξαρτάται από την σωστή χρήση: δηλαδή σωστή ποσότητα και συχνή ανανέωση! Ειδικά όταν είμαστε άμεσα και για πολλή ώρα εκτιθέμενοι στον ήλιο (στην παραλία ή σε εξωτερικές δουλειές) θα πρέπει να ανανεώνουμε το αντηλιακό μας, άσχετα με το δείκτη του, κάθε μία ώρα (το πολύ δύο). Στην πόλη, αν το έχουμε εφαρμόσει σωστά πριν βγούμε στον ήλιο (σε καθαρή, επιδερμίδα, αρκετή ποσότητα, ομοιόμορφη εφαρμογή, κατάλληλος δείκτης προστασίας) δεν χρειάζεται ανανέωση κατά τη διάρκεια της ημέρας εκτός και αν η έκθεση είναι παρατεταμένη και άμεση.

 

  • Μύθος: Αν φοράω makeup με SPF, δε χρειάζομαι έξτρα αντηλιακή προστασία!!
  • Αλήθεια: Ακόμα και όταν το makeup έχει SPF, συνιστάται η χρήση αντηλιακού γιατί συνήθως το makeup δεν το εφαρμόζουμε σε όλο το πρόσωπο αλλά μόνο σε κάποιες περιοχές που θέλουμε να καλύψουμε.

 

  • Μύθος: Χρειάζομαι αντηλιακό προϊόν μόνο στις διακοπές!!
  • Αλήθεια: Το αντηλιακό πρέπει να το χρησιμοποιούμε όλο το χρόνο και στην πόλη. Ενώ οι ακτίνες UVB που είναι υπεύθυνες για τα εγκαύματα του δέρματος (η μόνη προειδοποίηση ότι η επιδερμίδα μας παθαίνει ζημιά), είναι πιο έντονες το καλοκαίρι και κατά τις μεσημεριανές ώρες, οι ακτίνες UVA (υπεύθυνες για την πρόωρη γήρανση αλλά και για το καρκίνο του δέρματος) έχουν την ίδια ένταση όλο το χρόνο και όλη την ημέρα, ακόμα και όταν έχει συννεφιά παρόλο, που δεν τις αισθανόμαστε.

 

  • Μύθος: Οι φωτοευαισθησίες χρειάζονται μόνο ένα υψηλό SPF (INPA)!!
  • Αλήθεια: Όσοι έχουν ιστορικό μελανώματος, ιστορικό ακανθοδυσπλασιών του δέρματος, οικογενειακό ιστορικό, λεύκη, διογκωμένες ελιές ή σπίλους ή/και πολύ λευκό δέρμα (ξηρό και ευαίσθητο), χρειάζονται άμεση και ειδική προστασία από τον ήλιο. Στις κατηγορίες αυτές δεν αρκεί μια κρέμα με υψηλό ή πολύ υψηλό δείκτη προστασίας. Γιατί τα μελανώματα και οι διάφορες δυσπλασίες των μελανοκυττάρων ή  άλλων κυττάρων του δέρματος και οι υπομελαχρώσεις (λεύκη, λεκέδες)  αυξάνονται με εντυπωσιακούς ρυθμούς. Βασικά η προστασία του δέρματος πρέπει να γίνεται από μέσα  προς τα έξω και να συμπληρώνεται με ειδικά τοπικά αντηλιακά προϊόντα. (π.χ. το φυτικό συνένζυμο Q10 αποτρέπει την οξείδωση). Χρειάζεται επίσης προσοχή και στην τοπική προστασία: το αντηλιακό δεν χρειάζεται να έχει πολύ υψηλό δείκτη διότι δεν αφήνει το δέρμα να έρθει σε επαφή με το οξυγόνο και να επιτελέσει τις βασικές λειτουργίες του. Ο δείκτης 20–30 με φυσικά φίλτρα είναι αρκετός. Άλλωστε  τα φωτοευαίσθητα άτομα δεν πρέπει να κάθονται στον ήλιο ιδιαίτερα από τις 10:00 έως τις 18:00. 

 

  • Μύθος: Αν φοράω αντηλιακό με υψηλό SPF, μπορώ να κάτσω στον ήλιο πολλές ώρες!!
  • Αλήθεια: Ακόμα κι έτσι, δεν επιτρέπεται να κάθεστε πολύ στον ήλιο. Το σωστό μαύρισμα γίνεται βαθμιαία, με τη χρήση του σωστού αντηλιακού, χωρίς βλάβη της επιδερμίδας. Είναι επομένως καλύτερα να προστατευτείτε με SPF ανάλογο του τύπου της επιδερμίδας σας, και να εκτεθείτε βαθμιαία στον ήλιο, αποφεύγοντας τις ώρες που ο ήλιος είναι έντονος (όταν η σκιά σας είναι μικρότερη από εσάς). Εάν εκτεθείτε πολύ στον ήλιο, κυρίως όταν η επιδερμίδα σας δεν έχει συνηθίσει, είναι πολύ πιθανό να κοκκινίσετε (ηλιακό έγκαυμα).

 

  • Μύθος: Ο SPF καθορίζει αν το αντηλιακό χαρίζει καλή προστασία!!
  • Αλήθεια: Ο SPF είναι ένας δείκτης που δείχνει την αποτελεσματικότητα ενάντια στις ακτίνες UVB της αντηλιακής κρέμας. Εάν π.χ. εφαρμόσετε μία κρέμα με δείκτη 20, θα λάβετε την ίδια ποσότητα ακτινών UVB σε 20 ώρες όπως εάν μένατε στον ήλιο χωρίς προστασία για μια ώρα.

 

  • Μύθος: Για να προστατευτώ καλύτερα, πρέπει να κάνω σολάριουμ πριν βγω στον ήλιο!!
  • Αλήθεια: Το σολάριουμ πρέπει να απαγορευτεί από τη ρουτίνα ομορφιάς σας! Οι ακτίνες UVA που χρησιμοποιούνται κατά την εφαρμογή του επιταχύνουν μόνο τη γήρανση της επιδερμίδας. Εάν θέλετε ένα φυσικό μαύρισμα καθ' όλη τη διάρκεια του έτους ή πριν από το καλοκαίρι, χρησιμοποιήστε μία λοσιόν αυτομαυρίσματος που θα σας χαρίσει χρώμα μέσω ενός απλού, μη τοξικού, καλλυντικού μηχανισμού. Θυμηθείτε όμως ότι αυτό το μαύρισμα δεν θα σας προστατεύσει όταν κάνετε ηλιοθεραπεία. Εάν θέλετε να προετοιμάσετε την επιδερμίδα σας για τον ήλιο, ακολουθήστε μια διατροφή πλούσια σε καροτίνη (καρότα, μαϊντανός, σπανάκι, βερίκοκα, κάρδαμο, μπρόκολο, πεπόνι, μάνγκο,  μαρούλι, ντομάτα) και βιταμίνη Ε που προστατεύει τα κύτταρα. Τέλος, για να πετύχετε ένα καλό ομοιόμορφο μαύρισμα, κάντε απολέπιση και ενυδατώστε την επιδερμίδα σας.

 

  • Μύθος: Ένα αντηλιακό λάδι δεν μπορεί να μου προσφέρει σωστή προστασία!!
  • Αλήθεια: Αυτό δεν ισχύει πλέον, τουλάχιστον για κάποια αντηλιακά της αγοράς σε μορφή λαδιού. Εδώ, η πρόκληση ήταν να συνδυαστούν τα φίλτρα για υψηλή προστασία με υφές εξαιρετικά λεπτόρρευστες (λάδι). Αυτό επιτεύχθηκε με τον συνδυασμό συστατικών φυτικής κυρίως προέλευσης και πολυμερών που διασφαλίζουν την ομοιόμορφη κατανομή των φίλτρων προστασίας στην επιδερμίδα, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα απαραίτητο προστατευτικό φιλμ. Έτσι οι δείκτες προστασίας έφθασαν ακόμη και το SPF 40!

 

  • Μύθος: Η προστασία από το γαλάκτωμα είναι διαφορετική από εκείνη του σπρέι!!
  • Αλήθεια: Τα σπρέι (διαλύματα λαδιού σε νερό, με εξαιρετική  ρευστότητα) εμπλουτίζονται με ειδικά πολυμερή και συστατικά όπως το πυρίτιο που σκοπός τους είναι να εξασφαλίσουν ομοιόμορφη κάλυψη και μέγιστη προστασία. Άρα η διαφορά μεταξύ των δύο προϊόντων είναι μόνο στην υφή και σε καμία περίπτωση στο αποτέλεσμα προστασίας.

 

  • Μύθος: O ήλιος κάνει καλό στην ακμή!!
  • Αλήθεια: Είναι αλήθεια ότι ο ήλιος φαίνεται να βοηθά στην ακμή τους καλοκαιρινούς μήνες. Έχετε όμως αναρωτηθεί γιατί αυτή η βελτίωση παρατηρείται μόνο το καλοκαίρι και όχι και τον υπόλοιπο χρόνο; Αυτή η θετική αλλαγή δεν είναι τίποτα άλλο παρά η πρώτη προσπάθεια του δέρματος μας να δράσει κατά της βλαβερής ηλιακής ακτινοβολίας. Καθώς η φυσική μας άμυνα δρα μόνο στην επιφάνεια της επιδερμίδας έχουμε την πεποίθηση ότι το πρόβλημα της ακμής βελτιώνεται από τις πρώτες μας κιόλας «εξορμήσεις» στην παραλία. Στην πραγματικότητα όμως τίποτα δεν εξαλείφεται και καθώς το δέρμα μας συνεχίζει να δέχεται πολύ έντονα την ηλιακή ακτινοβολία και μην έχοντας την κατάλληλη υποστήριξη από εμάς (π.χ. αντηλιακή προστασία) τον Σεπτέμβρη θυμάται και πάλι ότι τίποτα δεν έχει περάσει. Συνεπώς, τότε συνειδητοποιούμε ότι το πρόβλημα της ακμής όχι μόνο δεν έχει βελτιωθεί αλλά αντίθετα έχει επιδεινωθεί με την έντονη έκθεση στον ήλιο.

Τι σημαίνουν τα αρχικά UVA, UVB, PPD;

  • UVA: πρόκειται για την υπεριώδη ακτινοβολία Α (ultra violet A) η οποία είναι  παρούσα όλο το χρόνο, σε σταθερή ποσότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Διαπερνά τζάμια και κρύσταλλα και φθάνει στο δέρμα μας σε βάθος, με αποτελέσματα που δεν είναι άμεσα ορατά. Η ακτινοβολία αυτή επιταχύνει την πρόωρη γήρανση του δέρματος και προκαλεί τη δημιουργία και το σχηματισμό ελεύθερων ριζών. Είναι λοιπόν απαραίτητο  να αναζητάμε αντηλιακά με υψηλό δείκτη προστασίας και για τη UVA ακτινοβολία (συνήθως αυτό εκφράζεται με την ένδειξη UVA σε κύκλο, από τις εταιρείες που ακολουθούν την Ευρωπαϊκή οδηγία).

 

  • UVB: πρόκειται για την υπεριώδη ακτινοβολία Β (ultra violet Β). Είναι πολύ δραστική και υπεύθυνη για την πρόκληση των ηλιακών εγκαυμάτων (σε ποσοστό 96%). Η ακτινοβολία αυτή μπορεί να οδηγήσει και στην εμφάνιση καρκίνου του δέρματος (σε ποσοστό 65%). Η προστασία από τη UVB ακτινοβολία εκφράζεται με το δείκτη SPF (Sun Protection Factor).

 

  • PPD: Η προστασία από την UVA ακτινοβολία καθορίζεται από την ένδειξη PPD (μέθοδος σταθερής μελάχρωσης) που αντιστοιχεί στο χρόνο εμφάνισης μελάχρωσης λόγω της έκθεσης στη συγκεκριμένη ακτινοβολία.

Πώς διαλέγουμε το σωστό αντηλιακό;

Το είδος και η υφή του αντηλιακού εξαρτάται από τον κάθε τύπο δέρματος και τις ανάγκες του. Ένα αντηλιακό gel π.χ. απομακρύνεται πιο εύκολα από ότι μια αντηλιακή κρέμα, άρα η προστασία που παρέχει μπορεί να είναι μειωμένη εφόσον δεν γίνεται συχνή ανανέωση. Αντίθετα, τα λιπόφιλα αντηλιακά προϊόντα (νερό σε λάδι), είναι συνήθως πιο ανθεκτικά στο νερό αλλά η υφή τους είναι λιγότερο ευχάριστη και μπορεί να προκαλέσουν φράξιμο των πόρων του δέρματος. Ένα ‘σωστό’ αντηλιακό λοιπόν, είναι ένα αντηλιακό που ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του δέρματος μας, που συχνά αμελούμε όλοι είτε για χάρη κάποιου μπρονζέ χρώματος ή για άλλους λόγους.

Πώς πρέπει να εφαρμόζουμε το αντηλιακό;

Η επαρκής ποσότητα ενός αντηλιακού είναι τα 2mg/cm2! Δυστυχώς, είναι γνωστό από την πράξη αλλά και από μελέτες, ότι συνήθως επαλείφεται μόνο το 1/2 ή το 1/3 της απαιτούμενης ποσότητας είτε λόγω άγνοιας ή έλλειψης ενημέρωσης και φυσικά λόγω κόστους. Σίγουρα, όμως υπάρχουν αντηλιακά τα οποία μας παρέχουν όσα χρειαζόμαστε σε προσιτή τιμή και σε συνδυασμό με τη δική μας σωστή εφαρμογή, επιτυγχάνουν αποτελεσματική αντηλιακή προστασία.