Airbnb during Coronavirus: «Το ταξίδι, όπως το ξέραμε, τελείωσε», προειδοποιεί CEO της Airbnb

Αυτό που βλέπουμε, λέει, «είναι μια τεράστια επανάσταση» που «αλλάζει το πρόσωπο των ταξιδιών για πάντα. Μερικοί άνθρωποι περιμένουν ότι ο κ

Airbnb during Coronavirus: «Το ταξίδι, όπως το ξέραμε, τελείωσε», προειδοποιεί CEO της Airbnb
Airbnb during Coronavirus: «Το ταξίδι, όπως το ξέραμε, τελείωσε», προειδοποιεί CEO της Airbnb

Αυτό που βλέπουμε, λέει, «είναι μια τεράστια επανάσταση» που «αλλάζει το πρόσωπο των ταξιδιών για πάντα. Μερικοί άνθρωποι περιμένουν ότι ο κόσμος θα επιστρέψει σε αυτό που ήταν. Αλλά η αλλαγή κυλά προς τα εμπρός – όχι προς τα πίσω»......

Τον πρώτο μήνα της πανδημίας, η Airbnb αντιμετώπισε απώλειες 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων λόγω ακυρωμένων κρατήσεων, οδηγώντας τον διευθύνοντα σύμβουλο Brian Chesky να πει: «Το ταξίδι, όπως το ξέραμε, τελείωσε».

Το να μπουν σε ένα αεροπλάνο, είχε πει, δεν είναι κάτι που οι καταναλωτές θα είναι έτοιμοι να κάνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, αφήνοντας έτσι τα ταξιδιωτικά σχέδια να υπαγορεύονται περισσότερο από τις προφυλάξεις και τους περιορισμούς ασφαλείας.

Πέρασαν μερικοί μήνες από τη δήλωσή του αυτή, αλλά οι προβλέψεις του δεν φαίνεται να έχουν αλλάξει ριζικά. Όμως, αυτό που κάποτε φαινόταν σαν μια κατακλυσμιαία πρόβλεψη για την επερχόμενη Ημέρα της Κρίσεως έδωσε τη θέση του σε μια πιο σύνθετη εικόνα για το πώς εξελίσσονται τα ταξίδια.

«Κάποια πράγματα θα επιστρέψουν και άλλα όχι», λέει ο Chesky, προβλέποντας πώς θα είναι τα ταξίδια μετά τον Covid-19.

«Κάποια στιγμή θα γίνουν ισχυρότερα από ποτέ. Αλλά όταν επιστρέψουν, θα είναι διαφορετικά».

Μεταξύ των πραγμάτων που θα λείπουν, όπως προβλέπει, είναι και τα εξής: υπερτουρισμός, επαγγελματικά ταξίδια και, σε μικρότερο βαθμό, προγράμματα αφοσίωσης.

Ο Chesky προβλέπει επίσης την άνοδο νέων και διαφοροποιημένων προορισμών, συμπεριλαμβανομένων και των ανθεκτικών πόλεων.

Τα σχόλια έρχονται σε μια κρίσιμη στιγμή για τον Chesky και την ομάδα του.

Η Airbnb ολοκλήρωσε το καλοκαίρι της με ένα απίθανο comeback, επιστρέφοντας από μία πτώση 90% στις κρατήσεις και 400 εκατομμύρια δολάρια σε ζημιές δευτέρου τριμήνου, επιτυγχάνοντας αύξηση 22% στην καταναλωτική δαπάνη σε ετήσια βάση τον Ιούλιο και υποβάλλοντας τα σχετικά έγγραφα για την πολυαναμενόμενη αρχική δημόσια προσφορά της.

«Στις 8 Ιουλίου, οι επισκέπτες έκαναν κρατήσεις άνω των 1 εκατομμυρίου διανυκτερεύσεων σε μελλοντικές διαμονές σε αγγελίες της Airbnb», λέει ο Chesky στο Bloomberg Pursuits.

«Ήταν η πρώτη φορά σε τέσσερις μήνες -από τις 3 Μαρτίου- που φτάσαμε στο όριο αυτό». Σημειώνεται πως ο αριθμός είναι παρόμοιος με τις πωλήσεις μιας μέσης ημέρας τις πρώτες 90 ημέρες του 2019, κατά τη διάρκεια των οποίων η Airbnb είχε κρατήσεις 91 εκατομμυρίων διανυκτερεύσεων.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η Airbnb ξεπέρασε όλα τα εμπόδια. Στοιχεία που παρέχονται από την εταιρεία δείχνουν ότι αν και οι ταξιδιώτες κάνουν σχεδόν διπλάσιες κρατήσεις για απομακρυσμένες διαμονές σε σχέση με πέρυσι, οι ενοικιάσεις κατοικιών σε αστικές αγορές -ο κατεξοχήν χώρος της Airbnb- εξακολουθούν να συναντούν δυσκολίες.

Την Ημέρα της Εργασίας, που στις ΗΠΑ είναι η πρώτη Δευτέρα του Σεπτεμβρίου, οι προορισμοί υψηλής πυκνότητας είναι μόλις το 20% των κρατήσεων της ιστοσελίδας, ενώ πέρυσι ήταν 40%.

Άλλα στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε η εταιρεία στο πλαίσιο μιας έκθεσης για τις τάσεις του φθινοπώρου δείχνουν ότι εξακολουθεί να υπάρχει ζήτηση για μακροχρόνιες ενοικιάσεις, ακόμη και ενώ υποχωρούν οι καλοκαιρινές διακοπές, και οι αυθόρμητες διαμονές που σχεδιάζονται λίγες μέρες πριν την αναχώρηση αυξάνονται. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου του απρόβλεπτου των ταξιδιωτικών περιορισμών σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο, ο Chesky έχει πολλά να πει για το μέλλον των ταξιδιών που δεν αποτυπώνονται στους αριθμούς. Αυτό που βλέπουμε, λέει, «είναι μια τεράστια επανάσταση» που «αλλάζει το πρόσωπο των ταξιδιών για πάντα. Μερικοί άνθρωποι περιμένουν ότι ο κόσμος θα επιστρέψει σε αυτό που ήταν. Αλλά η αλλαγή κυλά προς τα εμπρός – όχι προς τα πίσω».

Οι Αμερικανοί που περιμένουν να χρησιμοποιήσουν ξανά τα διαβατήριά τους μπορεί να παρηγορηθούν ακούγοντας τον Chesky να λέει ότι δεν βλέπει διαφορετική εικόνα αναφορικά με τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς παραθεριστές.

Ενώ τα διαπεριφερειακά ταξίδια επιτρέπονται σε όλη τη Ζώνη Σένγκεν, τα διασυνοριακά ταξίδια εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν μόλις το 15% των κρατήσεων της Airbnb.

Ωστόσο, ρόλο δεν παίζουν μόνο οι περιορισμοί στα ταξίδια, αλλά και οι δυνατότητες εσωτερικού τουρισμού.

Πάρτε, για παράδειγμα, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο: «Είναι τόσο απέραντοι, αλλά είναι επίσης και δημοφιλείς προορισμοί», εξηγεί. «Παρόλο που έχασαν τη διασυνοριακή ροή ταξιδιωτών, βλέπουν ραγδαία αύξηση στα εγχώρια ταξίδια».

Αντίθετα, όπως τονίζει ο Chesky, οι προορισμοί της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Καραϊβικής «βασίζονται στο ότι οι άνθρωποι θα πάνε εκεί με αεροπλάνο. Δεν υπάρχει τεράστια ζήτηση από ανθρώπους που ζουν στις Μπαχάμες και που θέλουν να μείνουν σε ένα θέρετρο στις Μπαχάμες».

Η Γερμανία είναι ένα ακόμη παράδειγμα: «Έχουν μια πολύ ισχυρή οικονομία, αλλά οι Γερμανοί συνήθως εγκαταλείπουν τη Γερμανία όταν ταξιδεύουν, οπότε εκεί δεν τα πάνε τόσο καλά όπως στη Γαλλία, όπου υπάρχουν πολύ περισσότεροι προορισμοί για τους οποίους οι ντόπιοι ενδιαφέρονται να κάνουν κράτηση. Τουλάχιστον αυτό δείχνουν τα στοιχεία».

Ο Chesky λέει, ότι οι ίδιες αντιθέσεις υπάρχουν και σε πολιτειακό επίπεδο, με τη Χαβάη να έχει πληγεί εξαιρετικά σκληρά σε σχέση με άλλες Πολιτείες των ΗΠΑ που είναι πιο προσβάσιμες.

Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι οι τουριστικοί προορισμοί που βασίζονται σε πτήσεις θα πρέπει να διαφοροποιήσουν τις οικονομίες τους βραχυπρόθεσμα για να αντιμετωπίσουν μια παρατεταμένη «ξηρασία» στις επισκέψεις, ενώ κάποια παραμελημένα μέρη κοντά σε μεγάλες πόλεις θα γνωρίσουν επιτυχία.

Αλλά μακροπρόθεσμα, όλοι κερδίζουν, υποστηρίζει ο Chesky. Η διασπορά των ταξιδιωτών σε περισσότερους προορισμούς, αντί αυτοί να συγκεντρώνονται σε λίγα …τυχερά θέρετρα, λέει, «είναι πιο βιώσιμη απ’ ό,τι πιστεύουν οι άνθρωποι».

«Παλαιότερα, η τεράστια πλειοψηφία του κόσμου ταξίδευε σε μερικές μόνο πόλεις- ξέρεις, τις μεγάλες, πασίγνωστες διεθνείς πρωτεύουσες» λέει ο Chesky, αναφερόμενος σε τουριστικούς κόμβους όπως το Άμστερνταμ, η Νέα Υόρκη και η Βενετία.

Το φαινόμενο του υπερτουρισμού, επισημαίνει ο ίδιος, επιτέλους φαίνεται ότι έφτασε σε ένα σημείο καμπής.

Οι προορισμοί αυτοί δεν είναι πλέον προσβάσιμοι στον διεθνή τουρισμό.

Επιπλέον, διαφέρουν απ’ αυτό που αναζητούν τώρα οι άνθρωποι: φύση, χώρο και ευχέρεια να αναπνέουν- χωρίς τον φόβο της πολυκοσμίας.

«Οι άνθρωποι πλέον ανακαλύπτουν μικρές πόλεις και μικρές κοινότητες. Ανακαλύπτουν εθνικά πάρκα και δρυμούς, και συνειδητοποιούν ότι μπορούν να πάνε σε μια σειρά εναλλακτικών περιοχών. Αυτή η τάση είναι μη αναστρέψιμη».

fortunegreece.com