Greece-Egypt EEZ deal: Το κείμενο με τα πέντε Άρθρα της συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου για την ΑΟΖ [Έγγραφο]
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι υπέγραψαν χθες τη συμφωνία για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μετ
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι υπέγραψαν χθες τη συμφωνία για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου κατά τη συνάντησή τους στο Κάιρο
Όλο το κείμενο της συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου για την ΑΟΖ
Από ένα κείμενο μόλις πέντε άρθρων απαρτίζεται η Συμφωνία Οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου......
Όπως αναφέρεται στο προοίμιο της συμφωνίας, που έφερε στη δημοσιότητα το «Βήμα», τα δύο μέρη αναγνωρίζουν τη Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ στο πρώτο άρθρο ορίζεται ξεκάθαρα ότι Ελλάδα και Αίγυπτος συμφώνησαν με μερική και όχι ολική θαλάσσια οριοθετική γραμμή.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι εάν οποιοδήποτε από τα δύο συμβαλλόμενα μέρη αρχίσει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με σκοπό την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με άλλο κράτος που μοιράζεται με τα δύο μέρη τις θαλάσσιες ζώνες τους, το μέρος αυτό προτού καταλήξει σε συμφωνία με το τρίτο κράτος θα πρέπει να διαβουλευθεί και να ενημερώσει το άλλο μέρος της Συμφωνίας.
Δείτε τον χάρτη στον οποίο αποτυπώνεται η οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας και Αιγύπτου:
Στο Προοίμιο της Συμφωνίας, που περιλαμβάνει συνολικά πέντε άρθρα, αναφέρεται ρητώς ότι τα δύο κράτη αναγνωρίζουν τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), ενώ στο Άρθρο 1 ορίζεται σαφώς ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε μερική θαλάσσια οριοθετική γραμμή.
Αν οποιοδήποτε από τα δύο συμβαλλόμενα Μέρη αρχίσει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με σκοπό την οριοθέτηση ΑΟΖ με άλλο κράτος που μοιράζεται με τα δύο Μέρη τις θαλάσσιες ζώνες τους, το Μέρος αυτό προτού καταλήξει σε συμφωνία με το τρίτο κράτος θα πρέπει να διαβουλευθεί και να ενημερώσει το άλλο Μέρος της Συμφωνίας.
Παράλληλα, προβλέπεται ότι όπου υπάρχουν φυσικοί πόροι που εκτείνονται στις δύο ΑΟΖ των Μερών, τότε οι δύο χώρες θα συνεργαστούν ώστε να βρεθεί μία συμφωνία κοινής εκμετάλλευσης.
Δένδιας: Ενημερώθηκε η ΕΕ για τη συμφωνία με την Αίγυπτο
Απάντηση στις τουρκικές δηλώσεις μετά τη συμφωνία με την Αίγυπτο για τον τμηματικό καθορισμό θαλασσίων ζωνών έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, ο κ. Δένδιας τόνισε πως η γερμανική προεδρία της ΕΕ αλλά και τα κράτη μέλη ενημερώθηκαν για τη συμφωνία αμέσως μετά την υπογραφή της, και επεσήμανε πως εστάλησαν το κείμενο αλλά και οι χάρτες.
Ως προς τους λόγους που η κυβέρνηση προχώρησε σε Τμηματικό Καθορισμό των Θαλασσίων Ζωνών, ο κ. Δένδιας υποστήριξε:
«Δεν περιελήφθη στη συμφωνία το σύμπλεγμα του Καστελορίζου και κομμάτι των ακτών τη Ρόδου, γιατί αυτά θα περιληφθούν σε μελλοντικές οριοθετήσεις με την Κύπρο, την Αίγυπτο και εάν το θελήσει, με την Τουρκία. Αφήσαμε επίσης έξω ένα μεγάλο κομμάτι των ακτών της Κρήτης και αυτό έγινε για να το συζητήσουμε σε μελλοντική οριοθέτηση με τη Λιβύη, όταν η χώρα αποκτήσει σταθερή κυβέρνηση».
Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για περί ερευνών στην ανατολική Μεσόγειο, υποστήριξε πως «είχαν μια οξύτητα» και ότι «δεν βοηθούν».
Υποστήριξε απαντώντας σε ερώτηση για την ελληνική αντίδραση σε περίπτωση που το Oruc Reis βγει για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ότι: «Θα κάνουμε το καθήκον μας. Θα υπερασπίσουμε την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Όπως έχουμε υποχρέωση βάσει του Συντάγματος. Δεν εξαιρεθώ τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις από το σύνολο της έννομης τάξης της χώρας και έχουν μια αποστολή, να υπερασπίζουν τα δικαιώματα της χώρας μας. Εμείς απλώς λέμε ότι σαν κυρίαρχη χώρα έχουμε συνταγματική υποχρέωση να υπερασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με κάθε μέσο».
Σχολιάζοντας τις πληροφορίες περί παρέμβασης της Μέρκελ για την δημιουργία μορατόριουμ γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε: «Εγώ εκτιμώ την παρουσία της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ στα θέματα ανατολικής μεσογείου. Είναι σαφής η προσπάθεια της προεδρίας να παίξει θετικό ρόλο. Και η κ. Μέρκελ έχει συνομιλήσει με τον κ. Μητσοτάκη και έχει παίξει εποικοδομητικό ρόλο στην αποκλιμάκωση της έντασης».
Τέλος υπενθύμισε πως η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε διάλογο με την Τουρκία «και το έχουμε πει αυτό ακόμη και όταν η συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντί μας δεν την τιμούσε. Αλλά λέμε όχι σε διάλογο επί παντός επιστητού. Έχουμε μόνο μια διαφορά με την Τουρκία: Την υφαλοκρηπίδα και τις θαλάσσιες ζώνες».
Η συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου για την ΑΟΖ