Abstention of Lawyers: Σηκώνουν “ξίφη” οι δικηγόροι, με αποχή από σήμερα Τρίτη 23 Απριλίου παγώνοντας τις δικαστικές διαδικασίες!!

Abstention of Lawyers / Σηκώνουν “ξίφη” οι δικηγόροι, με αποχή από σήμερα Τρίτη 23 Απριλίου παγώνοντας τις δικαστικές διαδικασίες!!

Abstention of Lawyers: Σηκώνουν “ξίφη” οι δικηγόροι, με αποχή από σήμερα Τρίτη 23 Απριλίου παγώνοντας τις δικαστικές διαδικασίες!!

Abstention of Lawyers / Σηκώνουν “ξίφη” οι δικηγόροι, με αποχή από σήμερα Τρίτη 23 Απριλίου παγώνοντας τις δικαστικές διαδικασίες!!

Η μάχη των… μαχών για το νέο Δικαστικό Χάρτη!! Σηκώνουν “ξίφη” οι δικηγόροι και κατεβάζουν ρολά στα Δικαστήρια - Αποχή Δικηγορικών Συλλόγων: Η αποχή ξεκινάει από σήμερα Τρίτη 23 Απριλίου εως και την επόμενη Τρίτη και παγώνει τις δικαστικές διαδικασίες μέχρι και μετά το Πάσχα.

Επί ποδός βρίσκονται οι δικηγόροι για το νέο Δικαστικό Χάρτη, η συζήτηση του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ενώ στις επάλξεις βρίσκονται δικαστικοί λειτουργοί και δικαστικοί υπάλληλοι.

Απέναντι στις διατάξεις του νομοσχεδίου οι δικηγόροι αποφάσισαν να μπλοκάρουν όλες τις δικαστικές διαδικασίες, εκκινώντας αποχή από σήμερα μέχρι την Μεγάλη Τρίτη 30 Απριλίου, γεγονός που ενόψει και των διακοπών του Πάσχα στα Δικαστήρια συνεπάγεται πως όλες οι διαδικασίες θα επανέλθουν μετά την εορταστική περίοδο.

Πρακτικά αυτό συνεπάγεται πως μία σειρά δικαστικών υποθέσεων θα μπει στον «πάγο», ενώ ήδη έχει εκκινήσει και το δημοψήφισμα των δικηγόρων Αθηνών και Πειραιώς για το καίριο ζήτημα των 5 περιφερειακών Πρωτοδικείων που προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η “δικηγορική μάχη” ξεκίνησε τη Δευτέρα 22 Απριλίου με τους δικηγόρους της Αθήνας να πραγματοποιούν αποχή από όλες τις πολιτικές υποθέσεις πάσης φύσεως η οποία καταλαμβάνει και τα συναινετικά διαζύγια. Την ίδια ημέρα ξεκίνησαν και τα δημοψηφίσματα στους Δικηγορικού Συλλόγους Αθήνας και Πειραιά σχετικά με το εάν αποδέχονται οι δικηγόροι μέλη τους την δημιουργία περιφερειακών πρωτοδικείων στο νομό Αττικής σύμφωνα με το νέο Δικαστικό Χάρτη.

Από την Τρίτη 22 Απριλίου, τυπικά έως και την Μεγάλη Τρίτη, αλλά πρακτικά λόγω των διακοπών του Πάσχα έως και την Δευτέρα του Θωμά, οι δικηγόροι της χώρας με απόφαση της Ολομέλεια τους , κατέρχονται σε καθολική αποχή με άδειες ουσιαστικά να δίδονται μόνο αν υπάρχει κίνδυνος παραγραφής.

Κατόπιν αυτών, η Ολομέλεια αποφάσισε να προτείνει στα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας την καθολική αποχή των μελών τους από την Τρίτη 23.42024 μέχρι και την Μεγάλη Τρίτη 30.4.2024.

Ως πλαίσιο της αποχής προτείνεται το ακόλουθο:

Άδειες θα χορηγούνται αποκλειστικά και μόνο:

– Σε περιπτώσεις παραγραφών και αποσβεστικών προθεσμιών, συμπεριλαμβανομένων των δικονομικών, σε αστικές, ποινικές και διοικητικές υποθέσεις ενώπιον των Δικαστηρίων, σε περιπτώσεις λήξης των προθεσμιών για άσκηση προσφυγών ενώπιον των Διοικητικών Αρχών, καθώς και σε περιπτώσεις προθεσμιών του Κώδικα Μετανάστευσης (λήξεις αδειών παραμονής, θεωρήσεις εισόδου, κλπ).

– Στις ποινικές υποθέσεις, στα πλημμελήματα συμπληρωμένα έξι (6) έτη στον α’ βαθμό και επτά (7) έτη στον β’ βαθμό και στα κακουργήματα συμπληρωμένα δεκαπέντε (15) έτη στον α΄ βαθμό και δεκαοκτώ (18) έτη στο β’ βαθμό.

– Σε ποινικές δίκες β’ βαθμού με κρατούμενο, συνεπεία πρωτοβάθμιας καταδικαστικής απόφασης.

– Σε περιπτώσεις προσωρινά κρατουμένων, εν’ όψει της συμπλήρωσης προσωρινής κράτησης. Συμπληρωμένοι δέκα μήνες σε περίπτωση δωδεκαμήνου και δεκαπέντε μήνες σε περίπτωση δεκαοκτάμηνου.

– Σε Αναστολές και Ανακοπές κατά πλειστηριασμών όταν επίκειται άμεσα ο πλειστηριασμός.

– Σε Αντιρρήσεις, ενώπιον Διοικητικών Δικαστηρίων, μόνο όταν επίκειται άμεση απέλαση αλλοδαπού και αποδεικνύεται από έγγραφα.

– Σε εκδίκαση προσωρινών διαταγών καταφανώς και άκρως κατεπειγουσών περιπτώσεων.

– Σε ένορκες βεβαιώσεις, μόνο εφόσον υπάρχει κίνδυνος παρόδου προθεσμίας.

– Σε υποχρεωτική αρχική συνεδρία (ΥΑΣ) Διαμεσολάβησης:

i) για τις υποθέσεις στις οποίες έχει ήδη υποβληθεί αίτημα στο Διαμεσολαβητή και

ii) για τις υποθέσεις της νέας τακτικής όπου τίθεται ζήτημα προθεσμίας κατάθεσης προτάσεων και

Ρητά διευκρινίζεται ότι κατά την διάρκεια της αποχής:

– Δεν θα γίνονται καταθέσεις δικογράφων ενδίκων μέσων και βοηθημάτων, εκτός ασφαλιστικών μέτρων όταν σωρεύεται αίτημα χορήγησης προσωρινής διαταγής καταφανώς και άκρως κατεπειγουσών περιπτώσεων.

– Δεν θα χορηγούνται άδειες:

α) Για αιτήσεις αναστολής και

β) Για αυτόφωρα και συνοδείες.

– Δεν θα διενεργούνται επιδόσεις δικογράφων και αποφάσεων και κατασχέσεις εις χείρας τρίτου.

Η αποχή καταλαμβάνει:

– Τα συναινετικά διαζύγια

Άδεια δεν απαιτείται:

α) Για την κατάθεση προτάσεων και προσθήκης αντίκρουσης στην τακτική διαδικασία,

β) Για την κατάθεση προτάσεων και συζήτηση μικροδιαφορών και

γ) Για την κατάθεση προσθήκης/αντίκρουσης, σημειώματος, υπομνήματος κλπ, σε υποθέσεις που έχουν συζητηθεί και η προθεσμία λήγει κατά τη διάρκεια της αποχής.

Ως προς τις Αναβολές:

Για την διευκόλυνση των συναδέλφων επιτρέπεται η παράσταση ενώπιον των δικαστηρίων για την υποβολή αιτήματος αναβολής, με την υποχρέωση στην περίπτωση μη παράστασης της πλευράς του αντιδίκου να προβαίνουν αμελλητί και με κάθε πρόσφορο μέσο στην ενημέρωση του απόντος συναδέλφου για την ημερομηνία της νέας δικασίμου.

Όπου υπάρχει συνεδρίαση ποινικού δικαστηρίου από διακοπή, θα ζητείται νέα διακοπή προς συζήτηση της υπόθεσης.

Ως προς τις δηλώσεις παράστασης στα Πολιτικά και τα Διοικητικά Δικαστήρια:

Δεν κατατίθενται, άλλως ανακαλούνται, δηλώσεις παράστασης που κατατίθενται έως την προτεραία, καθότι ισοδυναμούν με παράσταση δικηγόρου κατά την εκφώνηση της υπόθεσης.

Σημειώνεται ότι το πλαίσιο της αποχής πρέπει να εφαρμόζεται είτε υφίσταται υποχρέωση έκδοσης γραμματίου προείσπραξης εισφορών είτε υπάρχει απαλλαγή από αυτή την υποχρέωση κατά τα αναφερόμενα στο άρθρο 61 παρ. 3 του Κώδικα Δικηγόρων, όπως μεταξύ άλλων τις περιπτώσεις που εκπροσωπούν το δημόσιο, ΟΤΑ, Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου με σύμβαση πάγιας αντιμισθίας ή εκπροσωπούν δικαιούχους Νομικής Βοήθειας και Ευεργετικής Πενίας.

Σε κινητοποιήσεις και οι δικαστικοί υπάλληλοι

Σφοδρές αντιδράσεις φέρνει ο νέος Δικαστικός Χάρτης και στους δικαστικούς υπαλλήλους οι οποίοι προχωρούν την Τετάρτη 24 Απριλίου σε 24ωρη αποχή από τα καθήκοντά τους.

“Το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει κανένα απ’ τα διαχρονικά προβλήματα των δικαστικών υπηρεσιών· την τραγική υποστελέχωση, τις σημαντικές ελλείψεις σε υποδομές, τις χαμηλές αποδοχές των δικαστικών υπαλλήλων, τα κάθε είδους εμπόδια πρόσβασης των πολιτών στη δικαιοσύνη.

Αντίθετα, το νομοσχέδιο αποτελεί αντιδραστική τομή – μέρος ενός ευρύτερου παζλ (που συμπληρώνεται κομμάτι – κομμάτι), είναι ενάντια στις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας και θα πλήξει περαιτέρω τα δικαιώματα των δικαστικών υπαλλήλων αλλά και των “συναλλασσόμενων” με τη Δικαιοσύνη”, αναφέρουν και συμπληρώνουν:

“Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων των καταργούμενων – συγχωνευμένων υπηρεσιών θα μεταφερθούν στα κατά τόπους κεντρικά Πρωτοδικεία. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι δικαστικοί υπάλληλοι θα είναι εν δυνάμει μετακινούμενοι – νομάδες όπου και όποτε χρειαστεί. Για παράδειγμα ο δικαστικός υπάλληλος που σήμερα υπηρετεί στο Αγρίνιο μπορεί – μ’ ένα απλό “εντέλλεσθε” να μετακινηθεί στο Μεσολόγγι ή τη Ναύπακτο. Η πρόβλεψη κάλυψης των σχετικών δαπανών μετακίνησης αποδεικνύει του λόγου το αληθές”.