SYRIZA-PA:Τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση της τεκμαρτής φορολόγησης των επαγγελματιών

SYRIZA-Progressive Alliance / Τροπολογία για την κατάργηση της εξοντωτικής και αντισυνταγματικής φορολόγησης επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και μικρομεσαίων κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

SYRIZA-PA:Τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση της τεκμαρτής φορολόγησης των επαγγελματιών

SYRIZA-Progressive Alliance / Η κυβέρνηση αντί να λάβει μέτρα για τη φοροδιαφυγή και για τα ακραία και άδικα υπερκέρδη δισεκατομμυρίων των ολιγοπωλίων έρχεται και επιβάλλει έναν κεφαλικό φόρο επί δικαίων και αδίκων

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κατέθεσε τροπολογία για την κατάργηση του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων και των ατομικών επιχειρήσεων. Η τροπολογία κατατέθηκε στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με τίτλο «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2118 για την ασφάλιση αστικής ευθύνης που προκύπτει από την κυκλοφορία αυτοκινήτων οχημάτων, λήψη μέτρων προς εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/858 σχετικά με το πιλοτικό καθεστώς υποδομών της αγοράς που βασίζονται σε τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού, ειδικότερες ρυθμίσεις για τα οχήματα και τη δημόσια περιουσία και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών».

Στην Αιτιολογική Έκθεση της τροπολογίας τονίζεται η αντισυνταγματικότητα της κυβερνητικής ρύθμισης, καθώς ανάγκη αποτελεί η «τήρηση των συνταγματικών αρχών της ισότητας των πολιτών ενώπιον των δημοσίων βαρών και της αναλογικότητας (άρθρο 4 παρ. 5 του Συντάγματος)». Αναφέρεται, επίσης, ότι «το τεκμήριο του ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος δεν είναι συνταγματικά ανεκτό, καθόσον δεν αφορά εξωτερικές ενδείξεις ή στοιχεία άμεσα συναρτώμενα με το τεκμαιρόμενο συμπέρασμα, όπως απαιτεί η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά βασίζεται στη σύγκριση με τον κατώτατο μισθό των απασχολουμένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας, οι οποίοι τελούν υπό διαφορετικές επαγγελματικές και εισοδηματικές συνθήκες σε σχέση με τους ασκούντες ατομική επιχείρηση».

Το κόστος που θα προκύψει από την κατάργηση της τεκμαρτής φορολόγησης (ως τη μετάβαση σε ένα δικαιότερο σύστημα φορολόγησης των επαγγελματιών) ανέρχεται, σύμφωνα με έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, σε 600 εκατ. ευρώ περίπου. Την ίδια στιγμή, το πλεόνασμα για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2024 ανέρχεται σε 3,2 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 802 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά η Τροπολογία:

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ

στο σχέδιο νόμου Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
«Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2118 για την ασφάλιση αστικής ευθύνης που προκύπτει από την κυκλοφορία αυτοκινήτων οχημάτων, λήψη μέτρων προς εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/858 σχετικά με το πιλοτικό καθεστώς υποδομών της αγοράς που βασίζονται σε τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού, ειδικότερες ρυθμίσεις για τα οχήματα και τη δημόσια περιουσία και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών»

Θέμα: «Κατάργηση του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων, των ατομικών επιχειρήσεων»

Α. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Με την προτεινόμενη ρύθμιση καταργείται η τεκμαρτή φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων, των ατομικών επιχειρήσεων, όπως θεσπίστηκε με τα άρθρα 15 έως 19 του ν. 5073/2023 και των τροποποιήσεων που αυτές επιφέρουν στα άρθρα 28 Α, Β, Γ, Δ, Ε του ν.4172/2013 όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν με τον ν. 5073/2023.

Η σκοπιμότητα αυτής της ρύθμισης δικαιολογείται από λόγους τήρησης των συνταγματικών αρχών της ισότητας των πολιτών ενώπιον των δημόσιων βαρών και της αναλογικότητας (άρθρο 4 παρ. 5 του Συντάγματος).

Επίσης, το τεκμήριο του ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος δεν είναι συνταγματικό ανεκτό, καθόσον δεν αφορά εξωτερικές ενδείξεις ή στοιχεία άμεσα συναρτώμενα με το τεκμαιρόμενο συμπέρασμα, όπως απαιτεί η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά βασίζεται στη σύγκριση με τον κατώτατο μισθό των απασχολουμένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας, οι οποίοι τελούν υπό διαφορετικές επαγγελματικές και εισοδηματικές συνθήκες σε σχέση με τους ασκούντες ατομική επιχείρηση.

Την κατάργηση της εν λόγω ρύθμισης, επικαλούμενοι την αντισυνταγματικότητά της, έχει υποστηρίξει με προσφυγή τους ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης το σύνολο σχεδόν των φορέων και εκπροσώπων των πληττόμενων επαγγελματικών ομάδων. Η διαρκής ψηφιοποίηση της οικονομίας αλλά και της φορολογικής διοίκησης, ακυρώνει το επιχείρημα περί μόνο τρόπου καταπολέμησης της φοροδιαφυγής άρα και την ανάγκη διατήρησης του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης.

Σε ό,τι αφορά στο κόστος που θα προκύψει από την κατάργηση της τεκμαρτής φορολόγησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας των οριζόμενων υπόχρεων, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με έκθεσή του Αριθμ. 96 /12/2024, τονίζει ότι η απώλεια βεβαιωθέντων εσόδων λόγω κατάργησης των σχετικών διατάξεων θα ανέλθει σε 600 εκατ. ευρώ περίπου.

Η κατάργηση της σχετικής πρόβλεψης είναι εφικτή (ως την αντικατάστασή της από ένα δικαιότερο σύστημα φορολόγησης των επαγγελματιών) με δεδομένη την υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων την περίοδο 2022 ως σήμερα, κυρίως μέσω των έμμεσων φορολογιών. Ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το πρώτο 5μηνο του τρέχοντος έτους 2024 ο Προϋπολογισμός έχει, από τα έσοδα από φόρους, υπέρβαση κατά 1,44 δισ. ευρώ. Επίσης, το πρωτογενές πλεόνασμα για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2024, όπως διαμορφώθηκε από τις επιλογές άσκησης της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής, ανέρχεται σε 3.152 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για 802 εκατ. ευρώ.

Β.ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ- ΠΡΟΣΘΗΚΗ
«Άρθρο ….
Κατάργηση του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών,
των αυτοαπασχολούμενων, των ατομικών επιχειρήσεων
Καταργείται η τεκμαρτή φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων, των ατομικών επιχειρήσεων, όπως θεσπίστηκε με τα άρθρα 15 έως 19 του ν. 5073/2023 και των τροποποιήσεων που αυτές επιφέρουν στα άρθρα 28 Α,Β,Γ,Δ,Ε του ν.4172/2013 όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν με τον ν. 5073/2023».

Αθήνα, 19 Ιουνίου 2024
Οι προτείνοντες Βουλευτές

Παππάς Νικόλαος
Γαβρήλος Γεώργιος

Γεροβασίλη Όλγα
Γιαννούλης Χρήστος
Καραμέρος Γιώργος
Κόκκαλης Βασίλης
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χάρης
Νοτοπούλου Κατερίνα
Σαρακιώτης Ιωάννης