17 C
Mykonos

Web Radio

Weather

17 C
Mykonos
14.7 C
Athens

Αριστοτέλης Σαρρηκώστας: Ο φωτορεπόρτερ που «γκρέμισε» την πύλη της χουντικής προπαγάνδας

Ο κ. Αριστοτέλης Σαρρηκώστας είναι ο μοναδικός φωτορεπόρτερ που τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου του 1973 βρέθηκε μπροστά στην Ιστορία…..

«Ήταν περίπου τρεις τα ξημερώματα. Το κανόνι του τανκ που βρισκόταν έξω από το Πολυτεχνείο στρέφεται προς την άλλη μεριά. Κάνει όπισθεν, ανεβαίνει στο απέναντι πεζοδρόμιο και με όση δύναμη είχε πέφτει πάνω στη κεντρική πύλη. Τα παιδιά που ήταν σκαρφαλωμένα επάνω στα κολονάκια της κεντρικής εισόδου πέφτουν δεξιά και αριστερά, άλλοι μπροστά στο πεζοδρόμιο και άλλοι μέσα στο Πολυτεχνείο και ήταν σαν να κουνούσες δυνατά μια πορτοκαλιά για να πέσουν τα γινωμένα πορτοκάλια της».

Ο κ. Αριστοτέλης Σαρρηκώστας είναι ο μοναδικός φωτορεπόρτερ που τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου του 1973 βρέθηκε μπροστά στην Ιστορία.

Με τον φωτογραφικό του φακό και με θάρρος απαθανάτισε όσα συνέβησαν κατά την εισβολή του τανκ στο Πολυτεχνείο.

Αυτές οι φωτογραφίες μαζί με το φιλμάκι μόλις 35 δευτερολέπτων του Ολλανδού οπερατέρ Αλμπερτ Κόεραντ αποτέλεσαν τα ιστορικά ντοκουμέντα που έκαναν τον γύρο του κόσμου και με τα οποία κατέρρευσε η προπαγάνδα των χουντικών ότι «στο Πολυτεχνείο δεν συνέβη το παραμικρό».

Ο κ. Σαρρηκώστας, από τους κορυφαίους φωτορεπόρτερ στη χώρα μας, επί χρόνια ανταποκριτής του Associated Press, έχει καλύψει πολέμους και πολέμους, στο Ιράν, το Ιράκ, το Πακιστάν και τον Λίβανο.

Όμως, τα γεγονότα που τον σημάδεψαν για μια ζωή ήταν αυτά που διαδραματίστηκαν κατά τη στρατιωτική δικτατορία 1967-1974.

«Τα συναισθήματα να φωτογραφίζεις στη χώρα σου είναι τελείως διαφορετικά με αυτά όταν φωτογραφίζεις στο εξωτερικό», λέει ο βετεράνος φωτογράφος.

Και δεν θα ξεχάσει ποτέ τα συνθήματα των φοιτητών πίσω από τα κάγκελα και τα ανοιχτά παράθυρα του Πολυτεχνείου όταν άνοιγαν τα πουκάμισά τους και φώναζαν στους στρατιώτες «Είμαστε αδέλφια, ελάτε μαζί μας. Είμαστε άοπλοι» ενώ την ίδια στιγμή οι αστυνομικοί γεμάτοι νεύρα και λύσσα χειρονομούσαν και τους έβριζαν.

, Αριστοτέλης Σαρρηκώστας: Ο φωτορεπόρτερ που «γκρέμισε» την πύλη της χουντικής προπαγάνδας

Σαράντα έξι χρόνια μετά γυρνάει πίσω στον χρόνο και μας περιγράφει με έναν συγκλονιστικό τρόπο όλα όσα έζησε στην εξέγερση του Πολυτεχνείου και που αποτύπωσε καρέ καρέ με τον φωτογραφικό του φακό.

Αυτά τα καρέ αποτυπώνονται και στο βιβλίο του «Ζην επικινδύνως – 40 χρόνια φωτορεπορτάζ» (εκδόσεις «Μένανδρος») που αριθμεί σχεδόν 360 σελίδες και πάνω από 400 φωτογραφίες.

«Δεν ήταν μόνο τα γεγονότα της 17ης στο Πολυτεχνείο. Είναι και τα όλα όσα προηγήθηκαν. Από το ’65 και μετά, με την αποστασία υπουργών από την κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου.

Ήταν τα γεγονότα της 21ης Απριλίου το 1967 όπου η χώρα μπήκε στον “γύψο” όταν ο ταξίαρχος Στυλιανός Παττακός και οι συνταγματάρχες Γεώργιος Παπαδόπουλος και Νικόλαος Μακαρέζος επέβαλαν στρατιωτική δικτατορία. Το πραξικόπημα έφερε καταπάτηση ατομικών ελευθεριών ενώ χιλιάδες άνθρωποι βρέθηκαν στη φυλακή και βασανίστηκαν
άγρια.

, Αριστοτέλης Σαρρηκώστας: Ο φωτορεπόρτερ που «γκρέμισε» την πύλη της χουντικής προπαγάνδας

Ήταν η μαζική διαδήλωση των φοιτητών μέσα στο Πολυτεχνείο στις 5 Φεβρουαρίου του ’73, με την αστυνομία να προχωρά σε βία και σε συλλήψεις. Η πρώτη κατάληψη στη Νομική, στις 21 Φεβρουαρίου 1973, από χιλιάδες φοιτητές αλλά και η δεύτερη που ακολούθησε πάλι στη Νομική Σχολή, τον Μάρτιο του 1973.

Για να σταματήσει ο χρόνος στον Νοέμβρη του 1973 όπου οι διαδηλώσεις γίνονται όλο και πιο μαζικές. Η αγριότητα των αστυνομικών φτάνει ακόμη και στο «να μπαίνουν στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ και να ξυλοκοπούν τους επιβάτες αδιακρίτως χωρίς λόγο και αιτία, μικρούς και μεγάλους».

Λίγο πριν την εισβολή του τανκ στο Πολυτεχνείο ο κ. Σαρρηκώστας βρισκόταν στα γραφεία του Associated Press, στην Ακαδημίας.

«Κατά τις δέκα το βράδυ άκουσα έναν θόρυβο. Φώναξα τον διευθυντή μου, Φιλ Δόπουλο, να ακούσει και αυτός, αμέσως μου είπε πάρε της μηχανές σου και τρέχα. Του είπα θα ήταν καλύτερα να πάμε μαζί και τελικά φύγαμε με το αυτοκίνητό του, μια πράσινη Jaguar με αγγλικές πινακίδες».

Στην οδό Πανεπιστημίου έπεσαν πάνω σε μια φάλαγγα από 10-12 τανκς. Στο ύψος των Προπυλαίων τους πλησιάζει ένα περιπολικό. Ο αστυνομικός οδηγός του αυτοκινήτου είχε κατεβάσει το παράθυρο και με την απειλή του περιστρόφου του, αφού τους «στόλισε με αρκετά επίθετα», τους λέει να φύγουν.

Εκείνη τη στιγμή έπρεπε να διαλέξει μια γρήγορη απάντηση και χωρίς πολλή σκέψη ο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας φέρνει το δάχτυλο στα χείλη, κάνοντάς του με αυτόν τον τρόπο νόημα να σιωπήσει.

«Δεν ξέρω, πιθανότατα να μας πέρασαν ότι ήμαστε από τις μυστικές υπηρεσίες “CIA or Intelligent Service” και αφού κοιτάχτηκαν για λίγο μεταξύ τους, έκαναν δεξιά και χάθηκαν».

Έτσι κατάφεραν να φτάσουν στο Πολυτεχνείο. «Η φάλαγγα σταμάτησε έξω από το Μινιόν. Με την τσάντα στη πλάτη μου και κρατώντας δύο φωτογραφικές μηχανές πλησιάσαμε όσο μπορούσαμε στο Πολυτεχνείο και συγκεκριμένα στην οδό Πατησίων και Στουρνάρη, από εκείνο το σημείο άρχισα να τραβάω μερικά καρέ».

Όμως, παντού υπήρχαν αστυνομικοί, άλλοι ένστολοι, άλλοι με πολιτικά.

Ο κ. Σαρρηκώστας έχει την τόλμη να φωτογραφίσει ντοκουμέντα. Μάλιστα, για να αποφύγει τη σύλληψη και χάσει αυτά που φωτογράφιζε έδινε τα τραβηγμένα φιλμ στον διευθυντή του που βρισκόταν δίπλα.

Αργότερα όταν εκείνος έφυγε ο Αριστοτέλης έκρυβε τα φιλμ στις κάλτσες του και τα εσώρουχά του.

Τράβηξε τον εισαγγελέα που καλούσε με ντουντούκα τους φοιτητές να αποχωρήσουν από το Πολυτεχνείο. Ο εισαγγελέας προσπαθούσε να τους πείσει ότι δεν θα πάθουν το παραμικρό.

«Περίπου 25 φοιτητές πήδηξαν από τα παράθυρα της Στουρνάρη. Τους έβαλαν σε δυάδες και όταν έφτασαν κοντά στην Ακαδημίας τους χτύπησαν άγρια».

Κατά τις τρεις παρά πέντε ακούει τον λοχία πάνω στο τανκ να λέει στον ασύρματο «διατάξτε». Ο πυργίσκος του τανκ που έβλεπε στην πύλη του Πολυτεχνείου γυρίζει προς τα πίσω.

«Έκανε όπισθεν. Το τανκ ανέβηκε πάνω στο απέναντι πεζοδρόμιο και με φουλ της μηχανές κινήθηκε προς την πύλη.

Μέσα στο Πολυτεχνείο, ακριβώς πίσω από την κυρία είσοδο, οι φοιτητές είχαν τοποθετήσει μια Mercedes ενός πρυτάνεως ως οδόφραγμα.

Αυτή τη Μερσεντές το τανκ αφού την έλιωσε με της ερπύστριές του την πήγε 10 μέτρα μέσα στο προαύλιο.

Εγώ, αφού συνήλθα γρήγορα από το “σοκ”, πήγα στο κέντρο της Πατησίων για να έχω μια καλύτερη οπτική γωνία, δηλαδή να φαίνεται το τανκ που ήταν μέσα στο Πολυτεχνείο και πρόλαβα να τραβήξω τρία “καρέ” πριν με πάρουν στο κυνηγητό δύο αστυνομικοί κραδαίνοντας τεράστια καδρόνια αντί για κλομπς».

Την επόμενη ημέρα και πάλι στο Πολυτεχνείο. Αυτό που αντίκρισε ήταν το χάος. Αίμα, ρούχα σκισμένα, παπούτσια σκόρπια παντού. Η ατμόσφαιρα από τα χημικά των δυνάμεων καταστολής ήταν αποπνικτική. Ο αγώνας των φοιτητών για τη Δημοκρατία θα μείνει βαθιά χαραγμένος στη μνήμη όλων.

«Και ένα τελευταίο. Αυτοί που σκοτώθηκαν, οι 18, όπως επίσημα ανακοίνωνε η αστυνομία, ή οι 68 ή 88, όπως είπαν αργότερα διάφορες οργανώσεις, για μένα είναι γεγονός ότι οι νεκροί του Πολυτεχνείου, όσοι κι αν είναι αυτοί, δεν θα γιορτάσουν, δεν θα βρίσκονται εφέτος μεταξύ μας…».

Ελεύθερος Τύπος Έντυπη Έκδοση

Follow Us

Weather in Mykonos

Mykonos
broken clouds
17 ° C
18.9 °
14.4 °
72 %
6.2kmh
75 %
Tue
18 °
Wed
18 °
Thu
16 °
Fri
17 °
Sat
18 °

10 Συμβουλές διακόσμησης για το Χριστουγεννιάτικο δέντρο!!

Όσο διασκεδαστική μπορεί να είναι η διαδικασία στολίσματος του χριστουγεννιάτικου δέντρο, άλλο τόσο εύκολα μπορεί να καταλήξει σε μεγάλο μπέρδεμα και πονοκέφαλο.......Πριν, λοιπόν, ξεκινήσεις...

Tiffany: Η έμπνευση για το θρυλικό & εμβληματικό οινοπνευματί χρώμα και όλα όσα την έκαναν τόσο glam!! [pics]

Tiffany & Co!! Μία από τις διασημότερες εταιρείες κοσμημάτων στον κόσμο με το χαρακτηριστικό μπλε χρώμα της να αποτελεί το σήμα κατατεθέν του!! Ο...

Ποια δυνατότητα υπάρχει να αγοράσετε κινητό, laptop ή tablet χωρίς ΦΠΑ – Νέα ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ από την 1η Δεκεμβρίου [Έγγραφο]

Την δυνατότητα να αγοράζουν χωρίς ΦΠΑ laptop, κινητά τηλέφωνα αλλά και tablet, έχουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες....... Για την διευκόλυνση αλλά και την μείωση...

Οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας αναπροσαρμόζουν τα τιμολόγια τους – Σχέδιο για άμεσες και έμμεσες μειώσεις

Ελαφρύνσεις στους μηνιαίους του λογαριασμούς αναμένεται να δουν οι συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας,.... σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής» Οι νέες έμμεσες και άμεσες μειώσεις  στις τιμές...

Σαντορίνη: Υδροθερμικές «καμινάδες» με βακτήρια βρήκε στο ηφαίστειο η NASA

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διεθνής ωκεανογραφική έρευνα στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπος βορειοανατολικά της Σαντορίνης, η οποία χρηματοδοτήθηκε και υποστηρίχθηκε από την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία...

Σοκ για Facebook και Twitter: Εφαρμογές «κλέβουν» προσωπικά δεδομένα από τους λογαριασμούς χρηστών

Εάν έχετε χρησιμοποιήσει τον Twitter ή Facebook λογαριασμό σας για να συνδεθείτε σε άλλη εφαρμογή στο κινητό, υπάρχει περίπτωση ορισμένα από τα προσωπικά σας...

What to Read Next...

Related stories You May Like

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Τ. Ερντογάν

, Αριστοτέλης Σαρρηκώστας: Ο φωτορεπόρτερ που «γκρέμισε» την πύλη της χουντικής προπαγάνδας
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ,στο Λονδίνο. Η...

Με 15 εκατ. χρηματοδοτούνται οι Δήμοι για την απόκτηση νέων κοινόχρηστων...

, Αριστοτέλης Σαρρηκώστας: Ο φωτορεπόρτερ που «γκρέμισε» την πύλη της χουντικής προπαγάνδας
Νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης για Δήμους, ύψους 15 εκατ. ευρώ εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Πράσινου Ταμείου κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση..... Το πρόγραμμα...

In Case You Missed It

Αμετακίνητη η Κομισιόν: Εμμένει στην αύξηση του ΕΦΚ σε τσίπουρο και...

, Αριστοτέλης Σαρρηκώστας: Ο φωτορεπόρτερ που «γκρέμισε» την πύλη της χουντικής προπαγάνδας
Αμετακίνητη στην επιβολή του ενιαίου συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο τσίπουρο, αλλά και την τσικουδιά, ανάλογου με αυτόν που ισχύει για τα αλκοολούχα ποτά,...

Όλες οι αλλαγές στα Αυθαίρετα λόγω της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας – Τι...

, Αριστοτέλης Σαρρηκώστας: Ο φωτορεπόρτερ που «γκρέμισε» την πύλη της χουντικής προπαγάνδας
Αυθαίρετα: Τι αλλαγές φέρνει η ηλεκτρονική ταυτότητα – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε Τι θα ισχύει έως τις 30 Ιουνίου 2020 και τι θα...

More from Mykonos Ticker

Το gov.gr είναι το επόμενο ΚΕΠ – Παραμένει το συμβατικό για την τρίτη ηλικία

Ο ιστότοπος www.gov.gr θα είναι το επόμενο ψηφιακό ΚΕΠ στην ηλεκτρονική επαφή του πολίτη με το Δημόσιο, ενώ το ΚΕΠ στη συμβατική του μορφή...

Το κείμενο του φορολογικού νομοσχεδίου όπως ψηφίστηκε [Έγγραφο]

Δημοσιεύθηκε το αρχικό κείμενο του φορολογικού νομοσχεδίου όπως ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής.... Αναλυτικά το κείμενο όπως ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής ΕΔΩ

Νέες Αντικειμενικές Αξίες: Οι οδηγίες και κατευθύνσεις του ΥΠΟΙΚ στους εκτιμητές

Κατευθύνσεις για τις νέες αντικειμενικές αξίες στα ακίνητα ετοιμάζονται να δώσουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών στους εκτιμητές που θα αναλάβουν το σχετικό...

Μύκονος: Με τραγικό τρόπο έχασε τη ζωή του σε τροχαίο 21χρονος νεαρός

Τα ξημερώματα της Κυριακής εξετράπη της πορείας του και ανετράπη Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο στο δρόμο προς Άνω Μερά.......Σύμφωνα με την αστυνομία, Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο οδηγούμενο από...

Η Αντιπλημμυρική προστασία της Μυκόνου στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου

Με 29 θέματα στην ημερήσια διάταξη και κυρίαρχο την Αντιπλημμυρική προστασία των Κυκλάδων, συνεδριάζει η Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου. Συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή...

Λιβύη: Η συμφωνία με την Τουρκία για τη θαλάσσια δικαιοδοσία στην ανατολική Μεσόγειο τέθηκε σε ισχύ

Τη συμφωνία των κυβερνήσεων Τουρκίας και Λιβύης πού υπεγράφη στις 27 Νοεμβρίου, για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στην περιοχή της Ανατολικής...

Η επιβολή προστίμων για παραβάσεις στον παραδοσιακό οικισμό στην συνεδρίαση της Ε.ΠΟΙ.ΖΩ

(φωτο αρχείου-Απρίλιος 2019) Πρόσκληση συνεδρίασης Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Μυκόνου Συνέρχεται μετά από πρόσκληση του προέδρου της, σε δημόσια τακτική συνεδρίαση η Επιτροπή ποιότητας ζωής...

Τα Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Κυριακής 8 Δεκεμβρίου 2019

Τι γράφει ο Κυριακάτικος Τύπος  Διαβάστε τα 14 πρώτα Πρωτοσέλιδα και τα Οπισθόφυλλα των Κυριακάτικων Εφημερίδων (η ανάρτηση ανανεώνεται συνεχώς!!)...... ...
error: Content is protected !!