20.2 C
Mykonos

Web Radio

Weather

20.2 C
Mykonos
18.2 C
Athens

Αθέατα τετραγωνικά: Τα 10+2 κλειδιά για τους ιδιοκτήτες και οι γκρίζες ζώνες!!

Τα δέκα συν δύο σημεία και τις γκρίζες ζώνες που θα πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων μετά τη διόρθωση της επιφάνειας των οικημάτων τους στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ…..

(https://tetragonika.govapp.gr/) παρουσιάζει η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”.

Σημειώνεται ότι η υποβολή των δηλώσεων για τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα λήγει κανονικά στις 30 Ιουνίου 2020.

Αναλυτικά:

1. Ηλεκτροδοτούμενα

Με κλικ στην κατηγορία “Ηλεκτροδοτούμενα“ γίνονται διορθώσεις στα τετραγωνικά για όλα τα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα που είχαν δηλωθεί με ελλιπή τετραγωνικά.

2. Μη ηλεκτροδοτούμενα

Κάθε μη ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο θα πρέπει να δηλωθεί σε ξεχωριστή δήλωση. Συγκεκριμένα με κλικ στην κατηγορία “Μη ηλεκτροδοτούμενο” ακίνητο θα πρέπει να δηλωθεί σε ξεχωριστή δήλωση.

Συγκεκριμένα με κλικ στην κατηγορία “Μη ηλεκτροδοτούμενα” καταχωρίζονται οι διορθώσεις για:

-Επιφάνειες κτισμάτων με κομμένη παροχή ρεύματος λόγω διακοπής και όχι οφειλής

-Επιφάνειες κτισμάτων που δεν δηλώθηκαν ποτέ για την υποβολή τους σε δημοτική φορολογία

-Επιφάνειες κτισμάτων, αποπερατωμένων ή μη που δεν ηλεκτροδοτήθηκαν ποτέ.

-Επιφάνειες οικοπέδων που δεν έχουν δηλωθεί στον δήμο για επιβολή ΤΑΠ.

3. Συνιδιοκτησία

Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας δεν χρειάζεται να δηλώσουν όλοι οι ιδιοκτήτες την πραγματική επιφάνεια του ακινήτου στο οποίο έχουν δικαιώματα [πλήρης κυριότητα, ψιλή κυριότητα ή επικαρπία]. Αρκεί να δηλωθεί από έναν ιδιοκτήτη.

4. Αυθαίρετα κτίσματα –ημιυπαίθριοι χώροι

Όσοι έχουν προχωρήσει ή θα προχωρήσουν σε ρύθμιση αυθαιρέτων χώρων θα πρέπει να δηλώσουν και στους δήμους τους τακτοποιημένους χώρους. Το ίδιο ισχύει και για τους τακτοποιημένους ημιυπαίθριους χώρους.

5. Διαφορά στα ποσοστά κυριότητας

Για διόρθωση ενός ακινήτου το οποίο το στο Ε9 είναι καταχωρισμένο σε δύο ξεχωριστές γραμμές [λόγω διαφοράς του ποσοστού “πλήρους κυριότητας” και επικαρπίας”] θα πρέπει να επιλέξετε “Εξαίρεση από έλεγχο διαφοράς τ.μ”σε ένα από τα δύο ακίνητα που θα έρθουν αυτοματοποιημένα στη δήλωση σας.

6. Οικόπεδα εντός σχεδίου

Οι ιδιοκτήτες οικοπέδων εντός σχεδίου και εντός οικισμού θα πρέπει να δηλώσουν στην πλατφόρμα τα ακίνητα αυτά με τα σωστά εμβαδά τους, ακόμη και αν τα είχαν κάποτε δηλώσει, ώστε αφενός να διαγραφεί κάθε οφειλή τους μέχρι τις 31/12/2019 και αφετέρου οι δήμοι να μπορούν να τους στείλουν στο εξής ετήσιες ειδοποιήσεις καταβολής τους ΤΑΠ.

7. Εκτός σχεδίου κτίσματα

Θα πρέπει να δηλωθούν τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα και των εκτός σχεδίου κτισμάτων

8. Κάτοικοι εξωτερικού

Όσοι έχουν ακίνητα στην Ελλάδα και κατοικούν στο εξωτερικό θα πρέπει να δηλώσουν την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ.

9. Λιγότερα τετραγωνικά

Αν τα τετραγωνικά μέτρα του Περιουσιολογίου (Ε9) είναι λιγότερα από αυτά που είναι δηλωμένα στον ΔΕΔΔΗΕ η δήλωση μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας. Η διαφορά θα εμφανίζονται αρνητική.

10. Μη υποβολή διορθωτικής δήλωσης

Μετά τη λήξη της προθεσμίας οι δήμοι θα προχωρήσουν σε διασταυρώσεις και θα επιβάλουν πρόστιμα σε όσους έκρυψαν την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους.

11. Γκρίζα σημεία

Τον δήμο θα πρέπει να δηλώσουν:

-Την αλλαγή χρήσης του ακινήτου

-Τα τετραγωνικά μέτρα βοηθητικών χώρων πολυκατοικιών (αποθήκες, πάρκινγκ κλπ) που ηλεκτροδοτούνται από την κοινόχρηστη παροχή πολυκατοικίας.

12. Χρεώσεις

Οι νέες χρεώσεις για τα δημοτικά τέλη όπως θα προκύψουν μετά τις διορθώσεις των τετραγωνικών ισχύουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου του 2020 αλλά αναμένεται να εμφανιστούν στο τέλος του έτους στον εκκαθαριστικό λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.

Εξαιρούνται όσοι δηλώνουν ακίνητα των οποίων διεκόπη κατά το παρελθόν η ηλεκτροδότηση καθώς για αυτούς προβλέπεται απαλλαγή από τους δημοτικούς φόρους και τα δημοτικά τέλη τόσο πριν από την 1η /1/2020 όσο και από την 1η/1/2020 και μέχρι την ημερομηνία επανηλεκτροδότησης καθώς επίσης και υποχρέωση πληρωμή Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) αναδρομικά και για όλο το διάστημα διακοπής της ηλεκτροδότησης.

Επιπλέον όσοι δηλώνουν μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα εξακολουθούν να απαλλάσσονται από δημοτικούς φόρους και δημοτικά τέλη όχι όμως κι από το ΤΑΠ το οποίο οφείλουν να καταβάλουν για όλες τις χρονικές περιόδους από την 1η/1/2020 και μετά.

Follow Us

Scan to Order

Σύστημα ανέπαφων παραγγελιών με QR Code. Χωρίς καταλόγους, πολυγλωσσικό και άμεση ενημέρωση προϊόντων!

Trending Now

Aegean Islands: Με 5,8 εκατ. ευρώ στηρίζονται 41 ιδιωτικές επενδύσεις του αγροτικού τομέα της Δωδεκανήσου

Ο Περιφερειάρχης υπέγραψε την απόφαση ένταξης των επενδύσεων δευτερογενούς τομέα, στο πλαίσιο των Τοπικών Προγραμμάτων CLLD/LEADER της Αναπτυξιακής Δωδεκανήσου (ΑΝΔΩ ΑΕ)........... Την ένταξη στο Πρόγραμμα...

Καταδικάστηκε η Χρυσή Αυγή: Ένοχα τα πολιτικά στελέχη για σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης

Καταδικάστηκαν για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης οι Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Λαγός, Γερμενής, Παναγιώταρος και Παπάς - Ένοχοι και οι 15 από τους 17 κατηγορούμενους πλην Σαντοριναίου...

Premium

Coronavirus – UK no-quarantine list: Πέντε ελληνικά νησιά στην «πράσινη» λίστα της Βρετανίας

Η Βρετανία πρόσθεσε τη Σαντορίνη, τη Λέσβο, την Τήνο, τη Σέριφο και τη Ζάκυνθο στη λίστα των προορισμών που θεωρούνται ασφαλείς, ανακοίνωσε την Πέμπτη...

Artificial Intelligence: Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης κάνει διάγνωση της δυστονίας σε κλάσματα του δευτερολέπτου

Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανέπτυξαν το πρώτο «έξυπνο» διαγνωστικό εργαλείο, που αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη και είναι σε θέση, αναλύοντας αστραπιαία μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου, να...

Stories for You

Reopen Cruises: Επανεκκινεί δειλά-δειλά η κρουαζιέρα!! Τα ταξίδια «crash-tests» για τη συνέχεια!!

Ανοίγει σταδιακά η δραστηριότητα της κρουαζιέρας στη χώρα μας, από σήμερα, Τρίτη 6 Οκτωβρίου και μέχρι τις 16 του μήνα, το πλοίο World Explorer...

Glamping: Τι είναι το νέο Σήμα Glamping που θα χορηγείται από το Υπ. Τουρισμού

Glamping: Η εμπειρία πολυτελούς εμπειρίας διαμονής στη φύση, σε τουριστικά καταλύματα στην ύπαιθρο, που δημιουργούνται από υλικά φιλικά στο φυσικό περιβάλλον και σε εναρμόνιση...

More from Mykonos Ticker

Εκτός ΣΥΡΙΖΑ ο Κοντονής – Σκληρή ανακοίνωση για τη διαγραφή: “Ο ίδιος απεμπόλησε να είναι μέλος του κόμματος”

«Έσπασε» το γυαλί ΣΥΡΙΖΑ – Κοντονή!! Αγεφύρωτο το χάσμα μεταξύ της Κουμουνδούρου και του πρώην κορυφαίου Υπουργού στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα με την...

Coronavirus – UK no-quarantine list: Πέντε ελληνικά νησιά στην «πράσινη» λίστα της Βρετανίας

Η Βρετανία πρόσθεσε τη Σαντορίνη, τη Λέσβο, την Τήνο, τη Σέριφο και τη Ζάκυνθο στη λίστα των προορισμών που θεωρούνται ασφαλείς, ανακοίνωσε την Πέμπτη...

Getting Greek citizenship: Εισοδηματικά κριτήρια για δικαίωμα απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας

Ο υπουργός Εσωτερικών ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΤάκης Θεοδωρικάκος προχώρησε σε νομοθετική βελτίωση στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την τροποποίηση του κώδικα ιθαγένειας.......... Στο νομοσχέδιο που συζητείται στη...
error: Content is protected !!