26.3 C
Mykonos

Web Radio

Weather

26.3 C
Mykonos
25.9 C
Athens

Αθέατα τετραγωνικά: Τα 10+2 κλειδιά για τους ιδιοκτήτες και οι γκρίζες ζώνες!!

Τα δέκα συν δύο σημεία και τις γκρίζες ζώνες που θα πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων μετά τη διόρθωση της επιφάνειας των οικημάτων τους στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ…..

(https://tetragonika.govapp.gr/) παρουσιάζει η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”.

Σημειώνεται ότι η υποβολή των δηλώσεων για τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα λήγει κανονικά στις 30 Ιουνίου 2020.

Αναλυτικά:

1. Ηλεκτροδοτούμενα

Με κλικ στην κατηγορία “Ηλεκτροδοτούμενα“ γίνονται διορθώσεις στα τετραγωνικά για όλα τα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα που είχαν δηλωθεί με ελλιπή τετραγωνικά.

2. Μη ηλεκτροδοτούμενα

Κάθε μη ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο θα πρέπει να δηλωθεί σε ξεχωριστή δήλωση. Συγκεκριμένα με κλικ στην κατηγορία “Μη ηλεκτροδοτούμενο” ακίνητο θα πρέπει να δηλωθεί σε ξεχωριστή δήλωση.

Συγκεκριμένα με κλικ στην κατηγορία “Μη ηλεκτροδοτούμενα” καταχωρίζονται οι διορθώσεις για:

-Επιφάνειες κτισμάτων με κομμένη παροχή ρεύματος λόγω διακοπής και όχι οφειλής

-Επιφάνειες κτισμάτων που δεν δηλώθηκαν ποτέ για την υποβολή τους σε δημοτική φορολογία

-Επιφάνειες κτισμάτων, αποπερατωμένων ή μη που δεν ηλεκτροδοτήθηκαν ποτέ.

-Επιφάνειες οικοπέδων που δεν έχουν δηλωθεί στον δήμο για επιβολή ΤΑΠ.

3. Συνιδιοκτησία

Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας δεν χρειάζεται να δηλώσουν όλοι οι ιδιοκτήτες την πραγματική επιφάνεια του ακινήτου στο οποίο έχουν δικαιώματα [πλήρης κυριότητα, ψιλή κυριότητα ή επικαρπία]. Αρκεί να δηλωθεί από έναν ιδιοκτήτη.

4. Αυθαίρετα κτίσματα –ημιυπαίθριοι χώροι

Όσοι έχουν προχωρήσει ή θα προχωρήσουν σε ρύθμιση αυθαιρέτων χώρων θα πρέπει να δηλώσουν και στους δήμους τους τακτοποιημένους χώρους. Το ίδιο ισχύει και για τους τακτοποιημένους ημιυπαίθριους χώρους.

5. Διαφορά στα ποσοστά κυριότητας

Για διόρθωση ενός ακινήτου το οποίο το στο Ε9 είναι καταχωρισμένο σε δύο ξεχωριστές γραμμές [λόγω διαφοράς του ποσοστού “πλήρους κυριότητας” και επικαρπίας”] θα πρέπει να επιλέξετε “Εξαίρεση από έλεγχο διαφοράς τ.μ”σε ένα από τα δύο ακίνητα που θα έρθουν αυτοματοποιημένα στη δήλωση σας.

6. Οικόπεδα εντός σχεδίου

Οι ιδιοκτήτες οικοπέδων εντός σχεδίου και εντός οικισμού θα πρέπει να δηλώσουν στην πλατφόρμα τα ακίνητα αυτά με τα σωστά εμβαδά τους, ακόμη και αν τα είχαν κάποτε δηλώσει, ώστε αφενός να διαγραφεί κάθε οφειλή τους μέχρι τις 31/12/2019 και αφετέρου οι δήμοι να μπορούν να τους στείλουν στο εξής ετήσιες ειδοποιήσεις καταβολής τους ΤΑΠ.

7. Εκτός σχεδίου κτίσματα

Θα πρέπει να δηλωθούν τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα και των εκτός σχεδίου κτισμάτων

8. Κάτοικοι εξωτερικού

Όσοι έχουν ακίνητα στην Ελλάδα και κατοικούν στο εξωτερικό θα πρέπει να δηλώσουν την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ.

9. Λιγότερα τετραγωνικά

Αν τα τετραγωνικά μέτρα του Περιουσιολογίου (Ε9) είναι λιγότερα από αυτά που είναι δηλωμένα στον ΔΕΔΔΗΕ η δήλωση μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας. Η διαφορά θα εμφανίζονται αρνητική.

10. Μη υποβολή διορθωτικής δήλωσης

Μετά τη λήξη της προθεσμίας οι δήμοι θα προχωρήσουν σε διασταυρώσεις και θα επιβάλουν πρόστιμα σε όσους έκρυψαν την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους.

11. Γκρίζα σημεία

Τον δήμο θα πρέπει να δηλώσουν:

-Την αλλαγή χρήσης του ακινήτου

-Τα τετραγωνικά μέτρα βοηθητικών χώρων πολυκατοικιών (αποθήκες, πάρκινγκ κλπ) που ηλεκτροδοτούνται από την κοινόχρηστη παροχή πολυκατοικίας.

12. Χρεώσεις

Οι νέες χρεώσεις για τα δημοτικά τέλη όπως θα προκύψουν μετά τις διορθώσεις των τετραγωνικών ισχύουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου του 2020 αλλά αναμένεται να εμφανιστούν στο τέλος του έτους στον εκκαθαριστικό λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.

Εξαιρούνται όσοι δηλώνουν ακίνητα των οποίων διεκόπη κατά το παρελθόν η ηλεκτροδότηση καθώς για αυτούς προβλέπεται απαλλαγή από τους δημοτικούς φόρους και τα δημοτικά τέλη τόσο πριν από την 1η /1/2020 όσο και από την 1η/1/2020 και μέχρι την ημερομηνία επανηλεκτροδότησης καθώς επίσης και υποχρέωση πληρωμή Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) αναδρομικά και για όλο το διάστημα διακοπής της ηλεκτροδότησης.

Επιπλέον όσοι δηλώνουν μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα εξακολουθούν να απαλλάσσονται από δημοτικούς φόρους και δημοτικά τέλη όχι όμως κι από το ΤΑΠ το οποίο οφείλουν να καταβάλουν για όλες τις χρονικές περιόδους από την 1η/1/2020 και μετά.

Follow Us

Scan to Order

Σύστημα ανέπαφων παραγγελιών με QR Code. Χωρίς καταλόγους, πολυγλωσσικό και άμεση ενημέρωση προϊόντων!

Trending Now

Reopen Business – Tax: Φοροελαφρύνσεις για τα εποχικά επαγγέλματα!! Ποιοι ωφελούνται και πόσο!!

Άμεσα σε εφαρμογή τίθεται το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» το οποίο περιλαμβάνει φοροελαφρύνσεις, ασφαλιστικές ρυθμίσεις και δέσμη μέτρων με έμφαση στις εποχικές επιχειρήσεις για να διασωθούν...

Education & Exams – Πανελλήνιες 2020: Παρασκευή 10 Ιουλίου τα αποτελέσματα!! Εκτιμήσεις για Νομικές, Πολυτεχνεία και Ιατρικές!!

Ανακοινώνονται την Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020, οι βαθμολογίες των μαθημάτων των πανελλαδικών εξετάσεων 2020 των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ!!..... Η ανακοίνωση των βαθμολογιών των μαθημάτων...

Premium

Suspension of Cruising: Η Costa Cruises επεκτείνει την αναστολή στις κρουαζιέρες της μέχρι τις 15 Αυγούστου

Η Costa Cruises αποφάσισε να επεκτείνει την παγκόσμια αναστολή των κρουαζιέρων της μέχρι τις 15 Αυγούστου, λόγω της τρέχουσας κρίσης του COVID-19....... Αρχικά η εταιρεία...

Reopening Tourism & Quarantine: Ξενοδοχείο Καραντίνας και στην Μύκονο!! 13 στις Κυκλάδες!! [Όλη η λίστα – Έγγραφο]

Όλη η λίστα με τις περιοχές των Τουριστικών Καταλυμάτων Καραντίνας!! Στη δημοσιότητα έδωσε το Υπουργείο Τουρισμού την τελική λίστα με τις περιοχές όπου θα μισθωθούν...

Stories for You

Τα Πρωτοσέλιδα και τα Οπισθόφυλλα των εφημερίδων της Κυριακής 5 Ιουλίου 2020

Τι γράφει ο Κυριακάτικος Τύπος  Διαβάστε τα 14 πρώτα Πρωτοσέλιδα και τα Οπισθόφυλλα των Κυριακάτικων Εφημερίδων (η ανάρτηση ανανεώνεται συνεχώς!!)...... ...

Coronavirus Disease: 25 νέα περιστατικά μόλυνσης – Τα 11 εισαγόμενα, κανένας νέος θάνατος

25 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κρουσμάτων κορωνοϊού καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στην χώρα μας , ανεβάζοντας συνολικά τα κρούσματα σε 3.511, όπως ανακοίνωσε γραπτώς το...

More from Mykonos Ticker

Coronavirus Disease: Φόβοι επιστημόνων για τα καλοκαιρινά πάρτι και τον συνωστισμό

«Θα είναι είδηση αν δεν έχουμε αύξηση των κρουσμάτων» δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος..... Αν και η Ελλάδα έχει καταφέρει να...

Coronavirus Travel: Αναστέλλεται από αύριο έως 15 Ιουλίου η είσοδος Σέρβων στην Ελλάδα

Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους ειδικούς, παρακολουθεί στενά και θα συνεχίσει καθημερινά να το πράττει, την εξέλιξη των επιδημιολογικών κύκλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση...

Coronavirus Pandemic – Επιστήμονες προς ΠΟΥ: Ο Covid 19 μεταδίδεται με τον αέρα

Τον κώδωνα του κινδύνου για τον τρόπο εξάπλωσης του κορωνοϊού κρούουν 239 επιστήμονες από 32 χώρες, οι οποίοι, με ανοικτή επιστολή τους προς τον...
error: Content is protected !!