12.5 C
Mykonos

Web Radio

Weather

12.5 C
Mykonos
11.4 C
Athens

Άτομα σε θέση εξουσίας φοροδιαφεύγουν!! Μείζον ζήτημα, ηθικό αλλά και ύποπτο!!

Φοροδιαφυγή από άτομα «υπεράνω πάσης υποψίας»!! Μεταξύ αυτών είναι δικαστικοί, βουλευτές, γενικοί και ειδικοί γραμματείς, γενικοί διευθυντές υπουργείων, πρώην υψηλόμισθα στελέχη των ΔΕΚΟ και γενικά κρατικοί λειτουργοί…..

Μείζον ζήτημα, ηθικό αλλά και ύποπτο, προκύπτει από την υπόθεση των αναδρομικών μισθών και συντάξεων, τα οποία εισέπραξαν, αλλά δεν δήλωσαν στην Εφορία δεκάδες χιλιάδες μισθωτοί και συνταξιούχοι, «υπεράνω πάσης υποψίας».

Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει, ότι μεταξύ των 71.000 περιπτώσεων στους οποίους καταλογίστηκαν εκ των υστέρων οι φόροι και οι προσαυξήσεις είναι δικαστικοί, βουλευτές, γενικοί και ειδικοί γραμματείς, γενικοί διευθυντές υπουργείων, πρώην υψηλόμισθα στελέχη των ΔΕΚΟ και γενικά κρατικοί λειτουργοί.

Οι συγκεκριμένες αμοιβές, αφορούσαν σε καταβολές από αναδρομικές αυξήσεις συντάξιμων και εν ενεργεία αποδοχών, της δεκαετίας του 2000, οι οποίες καταβλήθηκαν σταδιακά στα έτη, μέχρι και το 2013.

Τα ποσά έπρεπε να δηλωθούν στις φορολογικές δηλώσεις, από τους δικαιούχους, οι οποίοι όμως δεν το έπραξαν.

Το θέμα αποκάλυψε η Εφημερίδα των Συντακτών, η οποία ανέδειξε και το ηθικό του ζητήματος, δεδομένου ότι η φοροδιαφυγή προέρχεται από κρατικούς λειτουργούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ποσά που δεν δηλώθηκαν κυμαίνονται από 1.000 ευρώ και φτάνουν μέχρι και πάνω από 50.000 ευρώ!

Με βάση την ΑΑΔΕ, από την όλη διαδικασία εστάλησαν εκκαθαριστικά χρεωστικά σημειώματα σε 71.000 φορολογούμενους που είχαν λάβει αναδρομικά από το 2013, που αντιστοιχούν στην καταβολή φόρου συνολικού ύψους 93 εκατ. ευρώ.

Ο αριθμός των υποθέσεων που εξετάστηκαν ήταν 155.000, επί  συνόλου 190.000 που είχαν λάβει αναδρομικά.

Οι 35.000 δεν εξετάστηκαν γιατί το ποσό του φόρου που προέκυπτε ήταν πολύ μικρό.

Από τις 155.000 υποθέσεις κρίθηκε ότι απαιτείται επανεκκαθάριση σε 71.000 λόγω των υψηλότερων ποσών φόρου που αντιστοιχούσαν σε αυτές και δεν είχαν καταβληθεί.

Για τις υπόλοιπες υποθέσεις που εξετάστηκαν αλλά δεν έγινε εκκαθάριση διαπιστώθηκε ότι είχαν υποβληθεί συμπληρωματικές δηλώσεις και είχε καταβληθεί ο φόρος εισοδήματος.

Η ιστορία των αναδρομικών

Τα αναδρομικά αφορούν βασικά σε αυξήσεις που χορηγήθηκαν στους δικαστικούς για την περίοδο 2003 – 2007, όταν έκρινε το Μισθοδικείο, ότι έπρεπε να καταβληθούν.

Στη συνέχεια, στον νόμο 3620/2007 εντάχθηκε διάταξη η οποία προέβλεπε την απόδοση τους δικαστικούς τις αυξήσεις και τα αναδρομικά που αναλογούσαν για τον προηγούμενο διάστημα.

Κατόπιν, μπήκαν στο χορό και οι βουλευτές, (τότε, νυν και πρώην), οι οποίοι το 2008 υπέβαλαν προσφυγή, ζητώντας να λάβουν και αυτοί τις αυξήσεις που δόθηκαν στους δικαστικούς.

Σημειώνεται ότι με βάση τον νόμο, οι αποδοχές των δικαστικών εξομοιώνονται με εκείνες των δικαστικών και το αντίστροφο.

Το Πρωτοδικείο στις αρχές του 2009 με απόφασή του δικαίωσε την προσφυγή τέως βουλευτή, ο οποίος διεκδικούσε 233.681 ευρώ.

Το Δημόσιο «ανέκοψε» την απόφαση προχωρώντας σε αναίρεση, αλλά στη συνέχεια οι αυξήσεις και τα αναδρομικά καταβλήθηκαν.

Ωστόσο, τόσο μεγάλη μερίδια των δικαστικών λειτουργών εν ενεργεία και συνταξιούχοι όσο και βουλευτές, εν ενεργεία (τότε) και συνταξιούχοι, δεν δήλωσαν στην εφορία τα αναδρομικά που έλαβαν.

Η υπόθεση, στα μνημονιακά χρόνια ξεχάστηκε, αλλά ο φορέας, που δεν έπρεπε να την ξεχάσει ήταν το υπουργείο Οικονομικών και οι φορολογικές αρχές.

Η μη δήλωση των αναδρομικών, από περίπου 150.000 φορολογούμενους (εν ενεργεία και συνταξιούχους), εντοπίστηκε πριν από δύο χρόνια, το 2017, από τυχαίες διασταυρώσεις που είχε πραγματοποιήσει η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και τα αποτελέσματα εστάλησαν στην ΑΑΔΕ.

Όμως… ξεχάστηκαν για μια διετία και τα θυμήθηκαν, μετά από διετία και εστάλησαν άρον-άρον στις Εφορίες στα τέλη Δεκεμβρίου, δέκα μέρες πριν παραγραφεί το έτος 2013.

Follow Us

Trending Now

Κορωναϊός: Η ΔΟΕ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ακύρωσης των Ολυμπιακών Αγώνων 2020

Ανήσυχοι οι παράγοντες της ΔΟΕ, με τον Ντικ Πάουντ να υποστηρίζει πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες μπορούν να ακυρωθούν εξαιτίας του κορονωϊού, όχι όμως να...

Blue Star Naxos: Τροποποίηση στο ακτοπλοϊκό δρομολόγιο αύριο Τρίτη 20/2/2020

Η Blue Star Ferries, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, αύριο Τρίτη 20/2/2020, ανακοίνωσε το νέο διαμορφωμένο δρομολόγιο του πλοίου της Blue Star...

Premium

“Αθέατα” τετραγωνικά: Τα 10 μυστικά για να αποφύγετε πρόστιμα και επιβαρύνσεις

Η προθεσμία για τη δήλωσή των μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων αλλά και για όσους θα προχωρήσουν σε ρύθμιση αυθαιρέτων μετά τις 31 Μαρτίου, στους δήμους...

Αυτόματη e-δήλωση Γάμων, Συμφώνων Συμβίωσης, Διαζυγίων χωρίς δήλωσης μεταβολής στο Φορολογικό Μητρώο στις ΔΟΥ

Εφορία τέλος!! Αυτόματη e-δήλωση!! Τα ληξιαρχικά γεγονότα γάμου, διαζυγίου, της σύναψης και της λύσης συμφώνου συμβίωσης, για τα οποία οι πολίτες δεν χρειάζεται πλέον...

Stories for You

Δυνατότητα τακτοποίησης αυθαιρέτων με 30ετή ορίζοντα για τις οικιστικές πυκνώσεις σε δασικές, χορτολιβαδικές εκτάσεις

Η δυνατότητα τακτοποίησης αυθαιρέτων σε δάση* για 30 έτη μετά την εκπόνηση οικονομοτεχνικής μελέτης, μέσω ενός πλαισίου που θα καταρτίζεται ανά ομάδες περιοχών και...

Αύξηση των Αντιπεριφερειαρχών κατά [2] Δύο!! Έως [8] Οκτώ σε κάθε Περιφέρεια [Έγγραφο]

Το θεσμικό πλαίσιο για τους Αντιπεριφερειάρχες περιλαμβάνει το υπό ψήφιση Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, τροποποιείται, με τον αριθμό των θεματικών Αντιπεριφερειαρχών να αυξάνεται κατά...

More from Mykonos Ticker

ΕΚΤΑΚΤΟ: Αεροσκάφος C-130 της ΠΑ μετέφερε εσπευσμένα στην Λέσβο 4 διμοιρίες ΜΑΤ – Εκτός ελέγχου η κατάσταση [Video]

Οι ανάδοχες εταιρείες που αναλαμβάνουν τα κλειστά κέντρα σε Λέσβο, Χίο, Σάμο!! Παραμένει εκρηκτική η κατάσταση στην Λέσβο, με τους κατοίκους να ορθώνουν τείχος για...

Κυρ. Μητσοτάκης: Παράδειγμα προς μίμηση η ειρηνική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων στη Θράκη

Η ειρηνική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων στη Θράκη είναι παράδειγμα προς μίμηση, πρέπει να τη διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού και να μείνει έξω από...

Κορωναϊός: Η ΔΟΕ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ακύρωσης των Ολυμπιακών Αγώνων 2020

Ανήσυχοι οι παράγοντες της ΔΟΕ, με τον Ντικ Πάουντ να υποστηρίζει πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες μπορούν να ακυρωθούν εξαιτίας του κορονωϊού, όχι όμως να...
error: Content is protected !!