7.5 C
Mykonos

Web Radio

Weather

7.5 C
Mykonos
2.6 C
Athens

Coronavirus & Travel – CNNi: Η Ελλάδα έτοιμη να υποδεχθεί τουρίστες από την 1η Ιουλίου

Η ελκυστικότητα της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού, δεν είναι μυστικό, αλλά με τους περισσότερους από εμάς ακόμα εν μέσω της υγειονομικής κρίσης Covid-19, η ιδέα να περάσουμε το καλοκαίρι μας εκεί μπορεί να είναι μόνο ένα μακρινό όνειρο. Ή ίσως όχι, λένε Έλληνες αξιωματούχοι……….
Η μεσογειακή χώρα φαίνεται να αποτελεί μια σπάνια ιστορία επιτυχίας κατά του κορωνοϊού . Επιβάλλοντας ένα αυστηρό και έγκαιρο απαγορευτικό, η χώρα κατάφερε να διατηρήσει τους θανάτους απίστευτα χαμηλά – περίπου 150 μέχρι στιγμής. Αυτή την εβδομάδα, σε ορισμένες επιχειρήσεις, όπως κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία, επετράπη να ανοίξουν ξανά για πρώτη φορά.

Στην ετοιμότητα της Ελλάδας να επανεκκινήσει τον τουρισμό της από την 1η Ιουλίου αναφέρεται σε νέο δημοσίευμά του το CNNi, έπειτα και από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο τηλεοπτικό δίκτυο και στον δημοσιογράφο Νικ Ρόμπερτσον.
Το δημοσίευμα επικαλείται τον ρεαλιστή πρωθυπουργό της χώρας, Κυριάκο Μητσοτάκη, πιστεύει ότι μπορεί η Ελλάδα, με τόσο προσεκτικό τρόπο, να αποτελέσει ένα πρότυπο για να καλωσορίσει ορισμένους ταξιδιώτες αυτό το καλοκαίρι.

“Οι άνθρωποι θα μπορούσαν να δοκιμάζονται προτού μπουν σε αεροπλάνο, όχι μετά την άφιξή τους εδώ”, σημείωσε και πρόσθεσε ότι θα μπορούσαν να μπαίνουν στο αεροπλάνο εφόσον το τεστ τους ήταν αρνητικό ή το τεστ αντισωμάτων θετικό.

Εάν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, ο ίδιος ελπίζει η χώρα να μπορέσει να ξεκινήσει να υποδέχεται τουρίστες από την 1η Ιουλίου.

Στόχευση σε τουρίστες υψηλού κύρους

Δεδομένης της προσπάθειας που θα χρειαστεί για να φτάσει κάποιος εδώ σε μια εποχή που οι αεροπορικές εταιρείες – συμπεριλαμβανομένων των αερομεταφορέων χαμηλού κόστους που μεταφέρουν τους περισσότερους τουρίστες – έχουν σταματήσει τις πτήσεις, ο κ. Μητσοτάκης στοχεύει σε “περισσότερους τουρίστες υψηλού κύρους”.

“Για παράδειγμα, οι διακοπές σε σκάφος (yachting), όπου είναι λιγότεροι οι άνθρωποι μέσα σε μια βάρκα και στη συνέχεια βγαίνουν για φαγητό ή αγοράζουν προμήθειες”, είπε.

“Ο αγροτουρισμός, ο τουρισμός σε μικρότερα ξενοδοχεία μου φαίνεται ότι ταιριάζει καλύτερα σε αυτό το νέο είδος του κόσμου μετά την πανδημία”.

Το ζήτημα του πότε και του τρόπου ανοίγματος δεν είναι ασήμαντο για ένα έθνος που έχει υποστεί κρίση από ύφεση και οικονομική αναταραχή για περισσότερο από μια δεκαετία.

Το ΑΕΠ της χώρας εξαρτάται τουλάχιστον κατά 20% από τον τουρισμό, διπλάσιο από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Με πάνω από 31 εκατομμύρια τουρίστες το 2019, τρεις φορές τον πληθυσμό της, η Ελλάδα έχει υπερδιπλασιάσει τον αριθμό των επισκεπτών της σε 10 χρόνια και έχουν επενδυθεί δισεκατομμύρια σε υπηρεσίες και υποδομές. Τουλάχιστον ένας στους τέσσερις Έλληνες εργάζεται στον τουρισμό ή σε συναφείς βιομηχανίες.

Οι πρώτες προβλέψεις έδειχναν μια ακμάζουσα χρονιά, οδηγώντας την Ειρήνη Πετράκου και τους δύο αδελφούς της να επενδύσουν στο ξενοδοχείο που λειτουργούν στο κέντρο της Αθήνας από το 1970 και αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματός τους.

Όπως λέει η ίδια στο CNNi, οι πρώτες κρατήσεις έδειχναν πολύ καλές και αποφάσισαν να προχωρήσουν σε ανακαίνιση, όμως η τρέχουσα κατάσταση τους έχει προκαλέσει μεγάλο ζήτημα ρευστότητας.

Μια πρόσφατη έρευνα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος δείχνει ότι το 65% των ξενοδόχων που απάντησαν φοβούνται ότι θα μπορούσαν να ωθηθούν σε χρεοκοπία.

Τα ξενοδοχεία της πόλης αναμένεται να ανοίξουν ξανά από την 1η Ιουνίου, ενώ τα εποχιακά ξενοδοχεία αναμένεται να ακολουθήσουν έως και ένα μήνα αργότερα.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η κ. Πετράκου, δεν υπάρχει ακόμη σαφήνεια για το πότε θα ξαναρχίσουν οι διεθνείς πτήσεις – μια μεγάλη ανησυχία δεδομένου ότι το 90% των τουριστικών εσόδων της Ελλάδας προέρχεται από ξένους επισκέπτες.

“Το πρώτο κομμάτι του καλοκαιριού έχει ήδη χαθεί”, λέει, ενώ για όσους κάνει κρατήσεις για αργότερα μέσα στη σεζόν, σημειώνει πως έχουν μια προσέγγιση του τύπου “βλέποντας και κάνοντας”.

Όπως πολλοί στη βιομηχανία, η κ. Πετράκου πιστεύει ότι η επιτυχία της Ελλάδας να περιορίσει νωρίς τον ιό, είναι το κλειδί ώστε το τουριστικό προϊόν της χώρας να επιβιώσει άθικτο από αυτή την κρίση, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταχύτερη ανάκαμψη.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε στο CNNi ότι η αίσθηση της συλλογικής επιτυχίας στον αγώνα της χώρας ενάντια στον κορωνοϊό, είναι μια κληρονομιά που κρατάει από την κρίση.

“Και τολμώ να χρησιμοποιήσω τη λέξη υπερηφάνεια”, προσθέτει. “Οι Έλληνες δεν ήταν περήφανοι εδώ και πολύ καιρό”.

“Είναι καλό να έχουμε πίσω αυτά τα συναισθήματα. Θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τη μεγάλη οικονομική κρίση που σαφώς είναι κοντά”, καταλήγει.

Greece says it’ll re-open to tourists on July 1 as it claims success over Covid-19

Πηγή: cnn

Follow Us

eshop στο λεπτό!

Δημιουργήστε το eshop σας με δικό σας domain με απλά βήματα στην πιο εύκολη συνδρομητική πλατφόρμα κατασκευής eshop.

Trending Now

Premium

Stories for You

MarketHUB

Χιλιάδες προϊόντα. Καταστήματα από όλη την Ελλάδα. Το MarketHUB σίγουρα έχει κάτι που ψάχνετε!

More from Mykonos Ticker

error: Content is protected !!