Φωτιά στα πνευμόνια του πλανήτη

Της Μαρίας Σταυρακοπούλου Ο ΑΜΑΖΟΝΙΟΣ (πήρε το όνομα του από μία γυναικεία φυλή που κατοικεί και πολεμάει εκεί όπως οι Αμαζόνες ), είναι το δ

Φωτιά στα πνευμόνια του πλανήτη
Φωτιά στα πνευμόνια του πλανήτη

Της Μαρίας Σταυρακοπούλου Ο ΑΜΑΖΟΝΙΟΣ (πήρε το όνομα του από μία γυναικεία φυλή που κατοικεί και πολεμάει εκεί όπως οι Αμαζόνες ), είναι το δεύτερο μακρύτερο ποτάμι της Γης μετά τον Νείλο (5.5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα), όμως είναι το μεγαλύτερο σε παροχή νερού...... Περίπου το 1/5 του γλυκού νερού που ρέει στην επιφάνεια της γης προέρχεται από τον Αμαζόνιο . Το τροπικό αυτό δάσος είναι απαράμιλλο σε βιοποικιλότητα. 40.000 είδη φυτών,1300 είδη πτηνών,3000 ψαριών,430 θηλαστικών και 2,5 εκατομμύρια είδη εντόμων αποτελούν την πανίδα και την χλωρίδα του…

Βασική αντίδραση της ζωής είναι η ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ :εκτελείται αποκλειστικά από τα φυτά τα οποία προσλαμβάνουν το διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας και το νερό της γης και το μετασχηματίζουν σε οξυγόνο. Το οξυγόνο που αναπνέουμε όλοι οι αερόβιοι οργανισμοί προέρχεται από τα φυτά της ξηράς και της θάλασσας .

Συνεπώς, είναι ευκολονόητο, ότι η καταστροφή του φυτικού κόσμου στερεί από την Γη μας τον μηχανισμό της ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗΣ . Έτσι συσσωρεύεται στην ατμόσφαιρα διοξείδιο του άνθρακα, που είναι υπεύθυνο για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και δεν παράγεται οξυγόνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αμαζόνιος προσφέρει το 20% του αναγκαίου οξυγόνου του πλανήτη μας.

Και κάτι ακόμη. Τα φυτά είναι η βάση της τροφικής πυραμίδας. Καταστροφή τους συνεπάγεται μείωση του φυτοφάγου βασιλείου και αυτών που τα καταναλώνει. Επειδή δε διαθέτουν μεγάλη ενέργεια, μπορούν να στηρίζουν μεγαλόσωμα ζώα όπως οι ελέφαντες .Έτσι είμαστε σε άμεση η έμμεση εξάρτηση από τα φυτά.

Οι φωτιές είναι συνήθεις στον Αμαζόνιο κατά την διάρκεια της ξηρής περιόδου Ιούλιος-Οκτώβριος. Προκαλούνται από φυσικούς παράγοντες όπως κεραυνοί, αλλά και από ανθρώπινες δραστηριότητες όπως υλοτόμηση, βόσκηση και οικοδόμηση .Μεγάλη ευθύνη για την αλματώδη ανάπτυξη των πυρκαγιών έχει η πολιτεία , ενθαρρύνοντας τις αποψιλώσεις προς όφελος οικονομικών συμφερόντων.

Ο ακροδεξιός Βραζιλιάνος πρόεδρος έχει αποδυναμώσει την περιβαλλοντική πολιτική της χώρας , ενθαρρύνοντας την αποδόμηση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, με σκοπό την δημιουργία χορτολιβαδικών εκτάσεων και μεταλλείων. Κίνητρα αποτελούν η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, λόφοι με εξαιρετική ξυλεία καθώς επίσης και το πλούσιο υπέδαφος του Αμαζονίου σε χρυσό και διαμάντια .

Ο άνθρωπος έβαλε… το χέρι του. Ας ελπίσουμε να το βάλει και ο Θεός.!

*Η Μαρία Σταυρακοπούλου, είναι Βιολόγος (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) με Μεταπτυχιακές σπουδές στην Οικολογία. - Συνεργασία με το Υπουργείο Νέας Γενιάς για θέματα διαχείρισης απορριμμάτων, - Υπεύθυνη Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης - Εκπαιδευτικός Ελληνογαλλικής Σχολής Πειραιά "Sain Paul" Newsroom, mykonosticker.com