Η εισβολή της ασθένειας του κορονοϊού στην Ευρώπη, θέτει σε κίνδυνο και τον ελληνικό τουρισμό

Φόβοι για τις συνέπειες της επιδημίας στον ελληνικό τουρισμό, λόγω της εξάπλωσης του θανατηφόρου κορονοϊού, έχοντας ήδη χτυπήσει 30 χώρες, καθ

Η εισβολή της ασθένειας του κορονοϊού στην Ευρώπη, θέτει σε κίνδυνο και τον ελληνικό τουρισμό
Η εισβολή της ασθένειας του κορονοϊού στην Ευρώπη, θέτει σε κίνδυνο και τον ελληνικό τουρισμό

Φόβοι για τις συνέπειες της επιδημίας στον ελληνικό τουρισμό, λόγω της εξάπλωσης του θανατηφόρου κορονοϊού, έχοντας ήδη χτυπήσει 30 χώρες, καθώς εκτιμήσεις για τις οικονομικές του επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο εκφράζονται δημοσίως.....

από οικονομολόγους και διεθνείς οργανισμούς (τελευταία από το ΔΝΤ).

Η διασπορά του κορονοϊού τις τελευταίες μέρες στην Ευρώπη και δη στη γειτονιά μας, με 59 κρούσματα και δύο θανάτους στην Ιταλία - μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές - (μέσα στην Κυριακή τα κρούσματα στην Ιταλία έφτασαν τα 132, ενώ αποφασίστηκε η διακοπή του περίφημου καρναβαλιού της Βενετίας) εντείνει την ανησυχία και για σοβαρές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία με επίκεντρο τον ευαίσθητο τουρισμό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) εξέφρασε χθες(22/2) την ανησυχία του για την ταχύτητα εξάπλωσης του ιού εκτός Κίνας και ιδιαίτερα στην Ν. Κορέα, το Ιράν και την Ιταλία.

Η τουριστική αγορά της Κίνας είναι ήδη χαμένη!!

Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης εκτίμησε ότι οι ακυρώσεις από την Κίνα μέχρι στιγμής είναι της τάξης του 60%-70%, αλλά τουλάχιστον για το υπόλοιπο του έτους γίνεται αντιληπτό, με το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα, ότι η εμφάνιση Κινέζων τουριστών θα σπανίζει.

Το 2019 επισκέφθηκαν την Ελλάδα 200.000 Κινέζοι.

Το Πεκίνο λόγω κορονοϊού έχει στην ουσία απαγορεύσει τα ταξίδια στο εξωτερικό, ενώ οι απευθείας πτήσεις από Αθήνα σε Κίνα σταμάτησαν.

Σημειώνεται, ότι οι Κινέζοι τουρίστες έχουν περί το 30% υψηλότερη μέση κατά κεφαλήν δαπάνη από τις υπόλοιπες εθνικότητες. Άρα ο οικονομικός αντίκτυπος θα είναι μεγαλύτερος από το ποσοστό των Κινέζων τουριστών στο σύνολο.

Ο μεγαλύτερος φόβος 

Η κατάσταση θα γίνει σαφώς χειρότερη αν η επιδημία επεκταθεί τόσο χρονικά, όσο και γεωγραφικά, διαμορφώνοντας συνθήκες γενικευμένου περιορισμού των ταξιδιών, που θα μειώσει τον αριθμό τουριστών και από άλλες αγορές. 

Ιδιαίτερα αν η διάδοση του κορονοϊού στην Ευρώπη διευρυνθεί, περιορίζοντας τη διάθεση των Ευρωπαίων για ταξίδια, τότε το πρόβλημα θα λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις για τον ελληνικό τουρισμό.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι τους δύο-τρείς πρώτους μήνες κάθε χρόνου οι μεγάλοι tour operators κάνουν την πλειονότητα των κρατήσεων για τις καλοκαιρινές διακοπές των πελατών τους.

Όσο παρατείνεται η διάρκεια της επιδημίας, τόσο θα διογκώνονται οι επιπτώσεις, αναφέρουν ξενοδόχοι, επικαλούμενοι και την τραυματική εμπειρία για τον τουρισμό από τον ιό SARS, στις αρχές της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος οι ταξιδιωτικές εισπράξεις:

      • το 2019 έφτασαν τα 18,15 δισ. ευρώ,
      • το 2018 έφτασαν τα 16,08 δισ. και
      • το 2017 έφτασαν τα 14,63 δισ.

Με τα παραπάνω στοιχεία φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο να επαναληφθεί φέτος το ιστορικό ρεκόρ ταξιδιωτικών εισπράξεων του τουρισμού, το οποίο σημειώθηκε το 2019.