Μαρία Σταυρακοπούλου: Ημέρες ελαιόλαδου - Η Ελιά συμβάλει στην Οικονομία, την Διατροφή, το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό

Σαν μέλος της Λέσχης Φίλων Ελαιόλαδου και Ελιάς (ΦΙΛΑΙΟΣ) ,και με ευκαιρία των ΗΜΕΡΩΝ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ,θα ήθελα να αναφερθώ σε αυτό το δέντρο σύμβο

Μαρία Σταυρακοπούλου: Ημέρες ελαιόλαδου - Η Ελιά συμβάλει στην Οικονομία, την Διατροφή, το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό
Μαρία Σταυρακοπούλου: Ημέρες ελαιόλαδου - Η Ελιά συμβάλει στην Οικονομία, την Διατροφή, το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό

Σαν μέλος της Λέσχης Φίλων Ελαιόλαδου και Ελιάς (ΦΙΛΑΙΟΣ) ,και με ευκαιρία των ΗΜΕΡΩΝ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ,θα ήθελα να αναφερθώ σε αυτό το δέντρο σύμβολο ειρήνης ,σοφίας γονιμότητας ,ευημερίας ,ευφορίας, τύχης και νίκης. Η ελιά στον τόπο μας υμνήθηκε, τραγουδήθηκε και ζωγραφίσθηκε όσο κανένα άλλο δένδρο στην πατρίδα μας. Φυτρώνει παντού............. Ακόμη και στα πιο άγονα και πετρώδη εδάφη και αντέχει σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, όπως η ανομβρία και οι δυνατοί άνεμοι. Το ελαιόλαδο δεν λείπει σχεδόν από καμία μαγειρική συνταγή της Μεσογείου είτε αυτή αναφέρεται σε γκουρμέ παρασκευές, είτε αποτελεί το φαΐ σε περιόδους στέρησης.

Η διατροφή με βάση το ελαιόλαδο συγκαταλέγεται στις φιλικές προς τον πλανήτη. Η καλλιέργεια και η παραγωγή του ελαιολάδου, όταν γίνεται με υπεύθυνο τρόπο, έχει ελάχιστες επιπτώσεις στη φύση. Υπεύθυνος τρόπος σημαίνει την μη χρήση ουσιών που ρυπαίνουν το νερό και μολύνουν το έδαφος. Δηλαδή χωρίς φυτοφάρμακα και λιπάσματα.

Η σπατάλη στην χρήση του επίσης συγκαταλέγεται στις πρακτικές που επιβαρύνουν το περιβάλλον. Για τις πλουσιότερες χώρες, το μάρκετινγκ των μεγάλων εταιρειών τροφίμων ενθαρρύνει τους καταναλωτές να αγοράζουν υπερβολικές ποσότητες μεγάλου όγκου τροφίμων, κάτι που κατά συνέπεια τείνει να προκαλεί σπατάλη φαγητού στο σπίτι.

Βέβαια το ταξίδι του ελαιόλαδου από το δένδρο μέχρι το τραπέζι μας είναι μακρύ. Ενδιάμεσα μπορεί να δεχθεί παρεμβάσεις, που μπορεί να το μετατρέψουν σε βρώσιμο υλικό αμφίβολης ποιότητας. Τα είδη νοθείας μπορεί να είναι είτε επικίνδυνα για την υγεία, είτε ζημιώνουν οικονομικά τον αγοραστή. Γι' αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην επιλογή μας. Είναι γεγονός ότι, αν η τυποποίηση σαν διαδικασία γίνει σωστά αποτελεί ασπίδα προστασίας για τον καταναλωτή.

Η ΕΛΙΑ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ,ΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ.

ΥΓ. Ο πίνακας που συνοδεύει το άρθρο είναι του γνωστού λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου

*Η Μαρία Σταυρακοπούλου, είναι Βιολόγος (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) με Μεταπτυχιακές σπουδές στην Οικολογία - Συνεργασία με το Υπουργείο Νέας Γενιάς για θέματα διαχείρισης απορριμμάτων - Υπεύθυνη Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης - Εκπαιδευτικός Ελληνογαλλικής Σχολής Πειραιά "Sain Paul"