Maximos Mansion: Το μυστήριο με τον Γκρίνμπεργκ και το «διαζύγιο» με τον Κυριάκο

Maximos Mansion / Το μυστήριο με τον Γκρίνμπεργκ και το «διαζύγιο» με τον Κυριάκο

Maximos Mansion: Το μυστήριο με τον Γκρίνμπεργκ και το «διαζύγιο» με τον Κυριάκο

Maximos Mansion: Το μυστήριο με τον Γκρίνμπεργκ και το «διαζύγιο» με τον Κυριάκο

Το ερώτημα που παραμένει είναι αν το «διαζύγιο» με το Μαξίμου θα αποδειχθεί μόνιμο ή μια μικρή παρένθεση.

Αρκετό μυστήριο καλύπτει τη σχέση του αμερικανού «σοφού» Στάνλεϊ Γκρίνμπεργκ, του Μαξίμου και του Κ. Μητσοτάκη. Υπάρχει ακόμη στην εικόνα, έφυγε, θα ξαναγυρίσει το Φθινόπωρο;

Ας επιχειρήσουμε λοιπόν να λύσουμε το μυστήριο.

Μετά τις πρόσφατες Ευρωεκλογές, η συνεργασία με τον Γκρίνμπεργκ διακόπηκε. Ο διάσημος πολιτικός επιστήμονας και η εταιρεία του εξοφλήθηκαν, αφού το συμβόλαιό τους έληγε με τις Ευρωεκλογές και έκτοτε «ούτε φωνή, ούτε ακρόαση».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κ. Μητσοτάκης μετά το εκλογικό σοκ του 28% στις Ευρωεκλογές και πιστός στη λογική του «για όλα φταίνε οι άλλοι» έριξε ένα σημαντικό μερίδιο της ευθύνης στον Γκρίνμπεργκ. Όχι τόσο για την πολιτική στρατηγική που πρότεινε, αλλά γιατί δεν είχε διαγνώσει τον κίνδυνο. Άρα, δεν τον είχε προειδοποιήσει.

Λίγες μέρες πριν από την εκλογική Κυριακή, κυβερνητικός αξιωματούχος του Μαξίμου σε πολυπληθή παρέα δημοσιογράφων προκάλεσε έκπληξη όταν άρχισε να μιλάει με τα χειρότερα λόγια για τον αμερικανό «σοφό» και τις συμβουλές του. Άρα το κλίμα για τον Γκρίνμπεργκ ήταν κακό στο Μέγαρο Μαξίμου και το δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα το έκανε ακόμη χειρότερο, με αποτέλεσμα το προαναγγελθέν «διαζύγιο».

Οι δημοσκοπήσεις

Εδώ να διευκρινίσουμε ορισμένα πράγματα. Ο Γκρίνμπεργκ δεν είναι δημοσκόπος, ούτε ο ίδιος (και η εταιρεία του) διεξάγουν δημοσκοπήσεις. Η δουλειά του είναι να παίρνει τα στοιχεία των εταιρειών δημοσκοπήσεων με τις οποίες συνεργάζεται το Μαξίμου, να τα αναλύει και με βάση αυτά να προτείνει τις κατάλληλες τακτικές και στρατηγικές κινήσεις στον Πρωθυπουργό.

Όταν λοιπόν όλες οι συνεργαζόμενες εταιρείες «πετούσαν χαρταετό», τι να προτείνει ο άνθρωπος;

Άλλωστε στην Ελλάδα δεν ήταν λίγοι αυτοί που δεν κατάλαβαν ποτέ ούτε ποιος είναι ο Γκρίνμπεργκ, ούτε ποια είναι η δουλειά του. Στον κύκλο των ασχέτων έχουν πέσει πολλοί. Από τους ελαφρόμυαλους του ΣΥΡΙΖΑ που νόμιζαν ότι η δουλειά του Γκρίνμπεργκ είναι να στήνει «αμερικανικές φωτογραφίες» με την οικογένεια Μητσοτάκη και χαριτωμενιές τύπου Ντάλτον στον Θεσσαλικό κάμπο, μέχρι και στενούς συνεργάτες του Κ. Μητσοτάκη, οι οποίοι απλώς προέβαλαν το «βαλκανικό εγώ» τους πάνω του («τι να μας λέει τώρα ο αμερικανός!»).

Ο Κλίντον και η Γιάννα

Για να αρχίσουμε λοιπόν από τα στοιχειώδη, ο Γκρίνμπεργκ είναι ένας από τους πιο σημαντικούς πολιτικούς επιστήμονες και strategists στον κόσμο.

Θεωρείται ένας από τους δυο-τρεις που εκπαίδευσαν έναν χαρισματικό, αλλά παντελώς άγνωστο, κυβερνήτη του Αρκάνσας και τον μεταμόρφωσαν σε Πρόεδρο των ΗΠΑ, τον Μπιλ Κλίντον. Είναι, επίσης, ένας από τους αρχιτέκτονες της δημιουργίας των «Νέων Δημοκρατικών», της θεμελιακής αλλαγής δηλαδή των αμερικανών Δημοκρατικών που τους επανέφεραν το 1992 στον Λευκό Οίκο, μετά από πολλά χρόνια κυριαρχίας των Ρεπουμπλικανών του Ρίγκαν και του πατέρα Μπους. Το πρώτο του βιβλίο, «Middle Class Dreams», θεωρήθηκε η πολιτική Βίβλος των Νέων Δημοκρατικών.

Η πρώτη του επαφή με την Ελλάδα ήταν η συνεργασία του με τη Γιάννα Αγγελοπούλου το 2004, ύστερα από σύσταση του Μπιλ και της Χίλαρι Κλίντον. Απ’ ό,τι λέγεται, η Γιάννα Αγγελοπούλου τον «παρέδωσε» στον Κ. Μητσοτάκη αρκετά πριν από τις εκλογές του 2019.

Η μεταμόρφωση του Κ. Μητσοτάκη σε έναν μετριοπαθή - κεντρώο πολιτικό, η στρατηγική της διεύρυνσης στο κέντρο και την κεντροαριστερά, η αποκόλληση από τον «δεξιό πυρήνα» της ΝΔ, η έμφαση στις πολιτικές του πραγματισμού και της καθημερινότητας των πολιτών, είναι πολλά από τα στοιχεία που πρόσφερε στον Πρωθυπουργό η «συνταγή Γκρίνμπεργκ».

Το ερώτημα που παραμένει είναι αν το «διαζύγιο» με το Μαξίμου θα αποδειχθεί μόνιμο ή μια μικρή παρένθεση. Την απάντηση γνωρίζει μόνο ο Κυριάκος.

Πάντως πριν από τον Αύγουστο, το στοίχημα έκλινε προς τη μονιμότητα. Τώρα, μετά την ανάπαυλα των διακοπών και τη δυνατότητα πιο ψύχραιμων σκέψεων, η πιθανότητα της επανόδου είναι υπαρκτή.