13.4 C
Mykonos

Web Radio

12.7 C
Athens
13.4 C
Mykonos

Weather

Mykonos Monastery: Με ευλάβεια οι φιλάγιοι Μυκονιάτες εόρτασαν την απόδοση της Κοιμήσεως της Θεομήτορος {pics+video}

Πληθώρα φιλεόρτιων Μυκονίων πιστών και παρεπιδημούντων παραθεριστών κατέκλυσαν και σήμερα, Κυριακή 23 Αυγούστου 2020,  την πάνσεπτο Ιερά Μονή Παναγίας Τουρλιανής, στην Άνω Μερά κατά την τελεσθείσα Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β΄ με τη συμμετοχή Εφημερίων της νήσου και από την Ερμούπολη Σύρου, ………..με την παρουσία της Βουλευτού Κυκλάδων Κατερίνας Μονογυιού, των Δημοτικών Συμβούλων Αντωνίου Κουσαθανά και Νίκου Γκέλου, της διατελεσάσης Πρωτοδίκου Μυκόνου, του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Άνω Μεράς Πέτρου Σταυρακόπουλου και της Προέδρου της Αδελφότητος Ανωμεριτών Μυκόνου, Φραντζέσκας Κουνάνη.

“Απόστολοι εκ περάτων, συναθροισθέντες ενθάδε, Γεσθημανή τω χωρίω, κηδεύσατέ μου το σώμα, και συ Υιέ και Θεέ μου, παράλαβέ μου το πνεύμα”.

“Εν τη Γεννήσει την παρθενίαν εφύλαξας, εν τη Κοιμήσει τον κόσμον ου κατέλιπες Θεοτόκε. Μετέστης προς την ζωήν, μήτηρ υπάρχουσα της ζωής, και ταις πρεσβείαις ταις σαις λυτρουμένη, εκ θανάτου τας ψυχάς ημών”.

Στην ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’, λαβών αφορμή από το επί του Επισκοπικού Θρόνου κείμενο ξύλινο αγαλματίδιο του κτήτορος της Μονής Ιγνατίου Μπάσολα, αναφέρθηκε στην ίδρυση και την μακραίωνη ιστορία της Μονής, με παραδείγματα από τον χειρόγραφο Κώδικά της, και ιδιαίτερα στην επιστολή των Μοναχών προς τον τότε Επίσκοπο Κυκλάδων Άνθιμο, με την οποία, το 1834, του ζητούσαν να εγκρίνει την εκ μέρους της Μονής ανάληψη της δαπάνης για τη μισθοδοσία διδασκάλου των παιδιών της Μυκόνου!

Πολλές αγαθοδωρίες της Ιεράς Μονής Τουρλιανής προς την τοπική κοινωνία, διά της παραχωρήσεως της χρήσης κτημάτων της, προκειμένου επ` αυτών να ανεγερθούν ποδοσφαιρικό γήπεδο, κλειστό γυμναστήριο, το πολυθέσιο Δημοτικό Σχολείο και το Πνευματικό Κέντρο, το Κοινοτικό Κατάστημα, η Πλατεία και ο χώρος στάθμευσης των αυτοκινήτων της Άνω Μεράς, υπογραμμίζοντας ότι η Μονή διαχειρίζεται με προσοχή και διαφάνεια την περιουσία, την οποία προσέφεραν οι ευγνωμονούντες Μυκόνιοι στην Παναγία Τουρλιανή.

Αναφέρθηκε, επίσης, στις πολλές αγαθοδωρίες της Ιεράς Μονής Τουρλιανής προς την τοπική κοινωνία, διά της παραχωρήσεως της χρήσης κτημάτων της, προκειμένου επ` αυτών να ανεγερθούν ποδοσφαιρικό γήπεδο, κλειστό γυμναστήριο, το πολυθέσιο Δημοτικό Σχολείο και το Πνευματικό Κέντρο, το Κοινοτικό Κατάστημα, η Πλατεία και ο χώρος στάθμευσης των αυτοκινήτων της Άνω Μεράς, υπογραμμίζοντας ότι η Μονή διαχειρίζεται με προσοχή και διαφάνεια την περιουσία, την οποία προσέφεραν οι ευγνωμονούντες Μυκόνιοι στην Παναγία Τουρλιανή.

Τέλος, συνεχάρη και πάλι τον προεστώτα της Μονής, Αρχιμανδρίτη Αλέξιο για το έργο του, τους Ιεροψάλτες και διακονητές της Μονής , ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους και ιδιαίτερα τους γονείς του πλήθους των μικρών παιδιών, που είχαν δημιουργήσει στο ιερό Βήμα εικόνα Δημοτικού Σχολείου, όπως, προσφυώς είπε, και ευχήθηκε η Μύκονος να μη ξαναζήσει καλοκαίρι όπως το εφετινό, γιατί δεν της αξίζει!

Παρακολουθήστε video:

Δείτε εικόνες από την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία:

Follow Us

eshop στο λεπτό!

Δημιουργήστε το eshop σας με δικό σας domain με απλά βήματα στην πιο εύκολη συνδρομητική πλατφόρμα κατασκευής eshop.

Trending Now

Premium

Stories for You

More from Mykonos Ticker

error: Content is protected !!