Παιδεία: Πυρ ομαδόν από την Εκπαιδευτική Κοινότητα, για την έμμεση αναγνώριση των Κολεγίων

Το άρθρο 50 του σχεδίου νόμου του υπουργείου Παιδείας, με το οποίο παρέχεται η δυνατότητα σε πτυχιούχους ιδιωτικών κολεγίων να λάβουν μέρος στ

Παιδεία: Πυρ ομαδόν από την Εκπαιδευτική Κοινότητα, για την έμμεση αναγνώριση των Κολεγίων
Παιδεία: Πυρ ομαδόν από την Εκπαιδευτική Κοινότητα, για την έμμεση αναγνώριση των Κολεγίων

Το άρθρο 50 του σχεδίου νόμου του υπουργείου Παιδείας, με το οποίο παρέχεται η δυνατότητα σε πτυχιούχους ιδιωτικών κολεγίων να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για τους διορισμούς στην εκπαίδευση,...

μονοπώλησε σχεδόν το ενδιαφέρον της χθεσινής, δεύτερης, συνεδρίασης της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, με τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών να ζητούν την απόσυρσή του.

Η επίμαχη διάταξη συγκέντρωσε τα πυρά των εκπροσώπων της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) και της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ), οι οποίοι υποστήριξαν ότι ο διορισμός ατόμων, οι τίτλοι σπουδών των οποίων δεν έχουν περάσει από την απαραίτητη διαδικασία ακαδημαϊκής αναγνώρισης, καταστρατηγεί επί της ουσίας το άρθρο 16 του Συντάγματος, απαξιώνοντας τα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας και υποβαθμίζοντας την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Οι εκπαιδευτικοί

Casus belli χαρακτήρισε το άρθρο 50 ο γενικός γραμματέας της ΟΛΜΕ Βαγγέλης Μπουντουλούλης, ο οποίος κατηγόρησε την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως ότι με αυτή τη ρύθμιση παρακάμπτει την ακαδημαϊκότητα, εξισώνει τα αμφιβόλου ποιότητας κολέγια με τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας και εμπορευματοποιεί τα πτυχία, με τον πρόεδρο της ΔΟΕ Θανάση Κικινή να υπερθεματίζει.

«Η Ομοσπονδία μπορεί να αντιληφθεί την ανάγκη να προσαρμοστεί η Ελλάδα στο ενωσιακό δίκαιο, αλλά γιατί υπάρχει επιλεκτική ευαισθησία;», τόνισε ο Θ. Κικινής, αναφερόμενος στις μισθολογικές διακρίσεις που υφίστανται οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, των οποίων τα εργασιακά δικαιώματα καταπατώνται, διακρίσεις για τις οποίες η Ομοσπονδία έχει καταθέσει σχετική αναφορά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Και ο υπεύθυνος εκπαιδευτικών θεμάτων της ΟΙΕΛΕ, Στράτος Γεωργούδης, επισήμανε με τη σειρά του τους κινδύνους που απορρέουν από το άρθρο 50, φέρνοντας ως παράδειγμα τον απορρυθμισμένο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, όπου επικρατούν «η παραβατικότητα και η ανομία», γεγονός το οποίο έχει οδηγήσει στην «απόκτηση πλαστών/παράνομων τίτλων σπουδών», μέχρι και στην «αλλοίωση των πανελλαδικών εξετάσεων», προειδοποιώντας ότι η ψήφισή του μπορεί να δημιουργήσει «ψευδοπτυχιούχους».

Μόνο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων (ΣΙΕΙΕ), Χαράλαμπος Κυραϊλίδης, εκφράστηκε θετικά για την επίμαχη διάταξη, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «υποκριτικό» το σημερινό καθεστώς αναγνώρισης της ακαδημαϊκής ισοτιμίας.

Οι εκπρόσωποι των δύο μεγαλύτερων εκπαιδευτικών ομοσπονδιών της χώρας δεν παρέλειψαν να σχολιάσουν αρνητικά και το άρθρο 58, το οποίο ορίζει ποινή τριετούς αποκλεισμού από τους διορισμούς και τις προσλήψεις για όσους δεν αναλάβουν υπηρεσία στη σχολική μονάδα όπου έχουν τοποθετηθεί.

Την απόσυρση της ρύθμισης για τα κολέγια ζητάει όμως και η Σύνοδος των Πρυτάνεων, η οποία τονίζει τη σημασία της παιδαγωγικής επάρκειας ως προσόντος διορισμού.

«Το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό, δεδομένου ότι πιστεύουμε πως τα προσόντα του προσωπικού που έχει την ευθύνη της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πρέπει να είναι ιδιαίτερα υψηλά και αυτό εξασφαλίζεται μόνο με αξιοκρατικά κριτήρια επιλογής», είπε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο ένας εκ των τριών προέδρων της Συνόδου των Πρυτάνεων, ο καθηγητής Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, πρύτανης του ΕΚΠΑ.

«Εάν το άρθρο 50 έχει ως στόχο τη συμμόρφωση της χώρας μας με το ενωσιακό δίκαιο, τότε θα πρέπει να αναγράφεται σαφώς ότι αναφερόμαστε στα επαγγελματικά δικαιώματα που αποκτώνται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως αυτές είναι σήμερα και όπως θα είναι και αύριο», πρόσθεσε.

Η νέα αρχή

Ο κ. Δημόπουλος αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη συγκρότησης της νέας αρχής που αντικαθιστά την ΑΔΙΠ (Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση), προκειμένου να αξιολογηθούν το συντομότερο δυνατόν τα νέα τμήματα των οποίων η λειτουργία αναστάλθηκε, καθώς, όπως είπε, «μιλώντας για το ΕΚΠΑ, πρόκειται για δύο τμήματα τα οποία είχαμε ζητήσει εμείς οι ίδιοι και των οποίων τη σημασία και την ποιότητα του προγράμματος σπουδών τους έχουμε στοιχειοθετήσει».

Αναφορικά με την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) ο πρόεδρος της -καταργούμενης πλέον- ΑΔΙΠ, Παντελής Κυπριανός, τόνισε ότι υπάρχουν πολλά προβληματικά σημεία με ασάφειες στο σχέδιο νόμου, χαρακτηρίζοντας μάλιστα το μοντέλο λειτουργίας της νέας αρχής εξαιρετικά συγκεντρωτικό και θέτοντας ερωτήματα ως προς την ανεξαρτησία της.

Στη χθεσινή συνεδρίαση τοποθετήθηκαν επιπλέον εκπρόσωποι από την Ένωση Ερευνητών Ελλάδος, την ΠΟΣΔΕΠ, την Πανελλήνια Επιστημονική Ένωση Διευθυντών Σχολείων και την Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Πληροφορικής.