Property Rentals: Εκτεταμένοι έλεγχοι της Εφορίας στα δηλωμένα ως «κενά» διαμερίσματα

Property Rentals / Εκτεταμένοι έλεγχοι της Εφορίας στα δηλωμένα ως «κενά» διαμερίσματα

Property Rentals: Εκτεταμένοι έλεγχοι της Εφορίας στα δηλωμένα ως «κενά» διαμερίσματα

Property Rentals / Εκτεταμένοι έλεγχοι της Εφορίας στα δηλωμένα ως «κενά» διαμερίσματα

Στόχος να διαπιστωθεί μήπως κατοικούνται και ενοικιάζονται κρυφά πριν λάβουν την απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος επί των ενοικίων

Μόνο τα ακίνητα που είναι δηλωμένα ως «κλειστά» στην εφορία ή ενοικιάζονται μέσω των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης, θα έχουν το κίνητρο της απαλλαγής από τον φόρο εισοδήματος για μια τριετία, εφόσον ενοικιαστούν με μακροχρόνια μίσθωση.

Αυτό προκύπτει από τις διευκρινίσεις που δόθηκαν χθες από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, από τις οποίες προκύπτει επίσης πως δεν θα δοθεί παράταση στην εφαρμογή του μέτρου.

Συγχρόνως, όμως, ξεκινούν εκτεταμένοι έλεγχοι της Εφορίας στα δηλωμένα ως "κενά" διαμερίσματα, προκειμένου να διαπιστωθεί ένα πράγματι είναι κενά ή κατοικούνται και ενοικιάζονται κρυφά.

Η απαλλαγή θα αφορά όσους ιδιοκτήτες είχαν κατοικία δηλωμένη ως κλειστή ή την εκμεταλλεύονται με το σύστημα των βραχυχρόνιων μισθώσεων και συμπλήρωσαν τρία χρόνια, χθες, 8 Σεπτεμβρίου.

Οι συγκεκριμένοι, έχουν την ευχέρεια έως την 31η Δεκεμβρίου 2025, να την νοικιάσουν μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης και να απαλλαγούν από τη φορολογία των ενοικίων, για τα επόμενα τρία χρόνια.

600.000  τα «κενά»

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς, ως «κενά» ακίνητα δηλώνονται στην εφορία 995.000 δικαιώματα.

Εκτιμάται ότι ο αριθμός των ακινήτων που αφορούν τα συγκεκριμένα δικαιώματα ανέρχονται σε 600.000.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί, ότι στην ουσία δεν πρόκειται για διαμερίσματα και γενικά κατοικίες που οι ιδιοκτήτες τους φοβούνται τα απλήρωτα ενοίκια και αποφεύγουν να τα ενοικιάζουν.

Τα περισσότερα «κλειστά» ακίνητα βρίσκονται σε χωριά και είναι εγκαταλελειμμένα, και όχι στις πόλεις όπου υπάρχει το στεγαστικό πρόβλημα.

Επίσης, πολλά διαμερίσματα είναι κλειστά, επειδή υπάρχουν πολλοί κληρονόμοι και δεν συμφωνούν για την αξιοποίησή τους.

Έλεγχοι

Παράλληλα, τα ακίνητα που είναι στις πόλεις και είναι εν δυνάμει αξιοποιήσιμα προς ενοικίαση, όπως και σε τουριστικούς οικισμούς, η εφορία τα θεωρεί ως «ύποπτα κενά».

Το πρώτο καμπανάκι χτύπησε όταν στην πρώτη φάση του προγράμματος «Ανακαινίζω - Νοικιάζω», μόλις 1.400 ιδιοκτήτες ακινήτων εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να ενταχθούν στο πρόγραμμα, για να ανακαινίσουν τις κατοικίες τους με επιδότηση των δαπανών μέχρι 10.000 ευρώ, που περιλαμβάνουν τα απαιτούμενα υλικά και τις εργασίες.

Όμως, παρόλα αυτά το ενδιαφέρον ήταν ελάχιστο, που σημαίνει ότι αφενός οι πραγματικά αξιοποιήσιμες προς ενοικίαση κατοικίες δεν είναι τόσες πολλές ενώ πολλές εξ αυτών ίσως ενοικιάζονται «μαύρα», είτε με μακροχρόνιες μισθώσεις είτε με βραχυχρόνιες μισθώσεις αλλά δηλώνονται «κλειστές» στο Ε2.

Διευκρινίζεται, ότι το δηλωμένο «κενό» ακίνητο εξαιρείται από το τεκμήριο και δεν προσαυξάνεται η ετήσια τεκμαρτή δαπάνη του ιδιοκτήτη, ενώ επιπλέον απαλλάσσεται και από τα δημοτικά τέλη.

Εάν ενοικιάζεται κρυφά, τότε ο ιδιοκτήτης αποφεύγει το τεκμήριο, τον φόρο επί των ενοικίων και τα δημοτικά τέλη, υπό την προϋπόθεση ότι έχει προσκομίσει βεβαίωση του ΔΕΔΔΗΕ στον Δήμο.

Για τον έλεγχο των συγκεκριμένων ακινήτων η ΑΑΔΕ δρομολόγησε δύο ενέργειες. Η πρώτη αφορά στη διασταύρωση των στοιχείων των «κενών» ακινήτων, με τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ που αφορούν στις καταναλώσεις ηλεκτρικού ρεύματος στο διάστημα που οι κατοικίες δηλώθηκαν ως «κλειστές». Επίσης, θα διασταυρωθούν στοιχεία από τις εταιρείες ύδρευσης.