14 C
Mykonos

Web Radio

Weather

14 C
Mykonos
11.7 C
Athens

Ψήφος των Απόδημων Ελλήνων: Ευρύτατη Συμφωνία επετεύχθη στη διακομματική επιτροπή

Ευρύτατη συμφωνία επετεύχθη στη διακομματική επιτροπή για την ψήφο των αποδήμων, όπως ανακοίνωσε μετά τη συνεδρίαση ο Τάκης Θεοδωρικάκος στο Υπουργείο Εσωτερικών……

Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε πως βρέθηκαν οι απαιτούμενες 200 ψήφοι σημειώνοντας:

“Φαίνεται ότι διαμορφώνεται η κοινή βάση για ένα νομοσχέδιο που θα διευκολύνει την ψήφο των απόδημων πολιτών, που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, ώστε να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους”.

Αναλύοντας τα σημεία συμφωνίας, ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε:

“Φαίνεται ότι εξασφαλίζεται η βάση των 200 ψήφων.

Η βάση είναι η εξής: Ισότιμη ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού με αυτούς που ψηφίζουν εντός Ελλάδας.

Δεύτερον, θα ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν.

Υπάρχει συμφωνία να αυξηθούν οι βουλευτές Επικρατείας σε 15 και τα κόμματα εφόσον επιθυμούν, μπορούν να περιλαμβάνουν στα ψηφοδέλτια και προσωπικότητες από το εξωτερικό.

Τρίτον, συμφωνήσαμε στην αυτοπρόσωπη παρουσία των Ελλήνων του εξωτερικού στα σημεία που θα στηθούν οι κάλπες, όπως πρεσβείες, προξενεία κλπ.

Θα σχηματιστούν ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι.

Ποιους αφορά;

Η βάση της συμφωνίας λέει ότι όσοι Έλληνες έχουν μείνει για δύο χρόνια στην Ελλάδα τα τελευταία 35 χρόνια, θα μπορούν να ψηφίσουν, εφόσον μπορούν να το αποδείξουν με δημόσια έγγραφα”.

“Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που πρέπει και αξίζει να ψηφιστεί από 300 βουλευτές”, κατέληξε ο υπουργός Εσωτερικών.

Τα σημεία – κλειδιά της συμφωνίας

Τα σημεία – κλειδιά της ευρύτατης συμφωνίας στη διακομματική για την παροχή του δικαιώματος ψήφου στους ομογενείς είναι πως:

1. Εμφανίζεται θετικός κι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επιφυλάσσεται να δει το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου.

2. Το θέμα με τις προϋποθέσεις αφορά ο υποψήφιος εκλογέας του εξωτερικού να μην έχει λείψει περισσότερα από 35 χρόνια με μία ενδιάμεση διετία παραμονής στην Ελλάδα, διάστημα που θα πρέπει να αποδείξει με έγγραφα.

3. Πλέον προέχει η συνταγματική κατοχύρωση του άρθρου 54 του Συντάγματος, προκειμένου να εξασφαλιστεί πως δικαίωμα ψήφου θα έχουν όσοι διαθέτουν ενεργό ΑΦΜ στη χώρα.

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κουμουνδούρου, το κόμμα προσήλθε στην διαπραγμάτευση με τις θέσεις αρχής που από την προηγούμενη εβδομάδα έθεσε η Πολιτική του Γραμματεία και ζητά:

– Να θωρακιστεί η λύση στην οποία θα καταλήξουμε με ρητή ρύθμιση στη συνταγματική αναθεώρηση. – Να επιδιωχθούν συγκλίσεις ώστε να κατοχυρωθεί το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, χωρίς να αλλοιώνεται ουσιωδώς το εκλογικό σώμα, βάσει της δημοκρατικής αρχής και της ευρωπαϊκής εμπειρίας.

– Έγινε δεκτή η πρότασή μας ως προς την ανάγκη πρόβλεψης των παραπάνω στη συνταγματική αναθεώρηση.

– Επιφυλασσόμαστε και αναμένουμε το νομοσχέδιο για να δούμε κατά πόσο η Κυβέρνηση θα ανταποκριθεί στις αρχές που έχουμε θέσει.

Η θέση του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι οι κόκκινες γραμμές του έγιναν αποδεκτές, περιμένει όμως να δει ότι αυτές θα θωρακιστούν και συνταγματικά καθώς και ποια θα είναι η νομοτεχνική εξασφάλιση των κριτηρίων που έθεσε στο νόμο που θα φέρει η κυβέρνηση. Ο υπεύθυνος Τύπου του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας δήλωσε:

Στη σημερινή συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής αναπτύξαμε για μία ακόμα φορά την πάγια και ολοκληρωμένη πρόταση του ΚΚΕ, σχετικά με τη διευκόλυνση των Ελλήνων που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, για να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο διαμονής τους, με τις γνωστές προϋποθέσεις: Την αυτοπρόσωπη παρουσία, όχι την επιστολική ψήφο, που έγινε αποδεκτό, την ύπαρξη οικονομικών δεσμών με τη χώρα, ένα ανώτατο όριο απουσίας από τη χώρα και φυσικά ενιαία κριτήρια για όλους, είτε μιλάμε για τους παλιούς εγγεγραμμένους είτε μιλάμε για τους νέους.

Στο ζήτημα της τεκμηρίωσης του ανώτατου χρόνου απουσίας -που υπήρχε και η δυσκολία- έγινε η εξής πρόταση: Αντί να πιστοποιείται η απουσία από τη χώρα, να πιστοποιείται η παρουσία στη χώρα. Δηλαδή αν κάποιος συμπληρώνει δύο χρόνια παρουσίας στη χώρα τα τελευταία τριανταπέντε έτη, αυτός να μπορεί να εντάσσεται στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού.

Όσον αφορά το ΚΚΕ ακόμη δεν υπάρχει καμία συμφωνία, με την έννοια ότι θα περιμένουμε να γίνει η συνταγματική θωράκιση των κριτηρίων που θέτουμε και φυσικά θα περιμένουμε να δούμε και το νομοσχέδιο της κυβέρνησης στη βουλή και τη νομοτεχνική εξασφάλιση των κριτηρίων που έχουμε θέσει.

Και τέλος, επειδή πολύς λόγος γίνεται για την ισοτιμία της ψήφου, πρέπει να πούμε ότι η ισοτιμία της ψήφου δεν κρίνεται μόνο στην ψήφο των αποδήμων. Κρίνεται και σε άλλα ζητήματα, όπως στον εκλογικό νόμο και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, που συνυπολογίζουμε.

Η συνταγματική αναθεώρηση είναι που επείγει να γίνει τις επόμενες ημέρες, γιατί υπάρχουν οι προθεσμίες της βουλής. Από κει και πέρα εμείς περιμένουμε την τελική πρόταση της κυβέρνησης, με βάση το νομοσχέδιο που θα καταθέσει, την επεξεργασία που θα γίνει στη βουλή και με βάση αυτό θα καθορίσουμε και την τελική μας στάση.”

ΜέρΑ25, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση

Η εκπρόσωπος του ΜέρΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα, δήλωσε πάντως ότι το κόμμα της δεν μπορεί να δεχτεί την πρόταση, καθώς υπολείπεται από την πρόταση του κόμματός της, ενώ θετικοί με τη συμφωνία εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης, Κώστας Σκανδαλίδης και Νίκος Πολίτης αντίστοιχα.

Τέλος, να σημειωθεί πως η επιτευχθείσα συμφωνία στη διακομματική, θα συζητηθεί την επιτροπή συνταγματικής αναθεώρησης της Βουλής την επόμενη Τετάρτη (30.10.2019).

Follow Us

eshop στο λεπτό!

Δημιουργήστε το eshop σας με δικό σας domain με απλά βήματα στην πιο εύκολη συνδρομητική πλατφόρμα κατασκευής eshop.

Trending Now

Premium

Stories for You

More from Mykonos Ticker

error: Content is protected !!