13.4 C
Mykonos

Web Radio

12.4 C
Athens
13.4 C
Mykonos

Weather

Reopen schools: «Με άνοιγμα σχολείων, ανοίγουμε παράθυρο σε κορωνοϊό κι άλλες ιώσεις»

Έκκληση του παιδιάτρου κ. Μαζάνη να μην ανοίξουν τα σχολεία – «Πώς ανοίγουμε μαγαζιά με click away με τη μισή Αττική σε lockdown;», είπε χαρακτηριστικά. «Καμπανάκι» των ειδικών για το άνοιγμα των σχολείων. Τα κρούσματα, οι γιορτές και ο συνωστισμός……

Ανησυχία έχει προκαλέσει στους ειδικούς η αυξητική τάση των κρουσμάτων και οι συνέπειες της κινητικότητας των γιορτών, σε συνδυασμό με το άνοιγμα των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι λοιμωξιολόγοι της επιτροπής του υπουργείου Υγείας χρειάστηκαν δύο συνεδριάσεις για να καταλήξουν στις τελικές εισηγήσεις για το άνοιγμα των σχολείων, καθώς αρκετές απόψεις ήταν αντικρουόμενες.

Η κυβέρνηση έχει εκφράσει την επιθυμία να αποφύγει το σενάριο να χρειαστεί να ξανακλείσει τα σχολεία μετά την επαναλειτουργία τους, αλλά η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας επιδεινώνεται.

Επιπλέον, η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού από τη Βρετανία, η οποία εντοπίστηκε και στην Ελλάδα, φαίνεται να μεταδίδεται πιο εύκολα μεταξύ των νεότερων σε ηλικία.

Μαζάνης: Θα γκρεμίσουμε ό,τι έχουμε χτίσει

Αρκετοί από τους ειδικούς εκφράζουν την ανησυχία τους για το άνοιγμα των σχολείων.

Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης υποστηρίζει ότι είναι πολύ νωρίς για να γυρίσουν τα παιδιά στις τάξεις.

«Ακροβατούμε μεταξύ επιθυμίας και πραγματικότητας. Τα νούμερα δυστυχώς, δεν βγαίνουν. Όταν έκλεισαν τα σχολεία, θεωρήθηκε ότι είναι κι αυτά σε έναν βαθμό υπεύθυνα για τη διασπορά του κορωνοϊού. Όταν στις γιορτές υπήρξε ένα lockdown μόνο στα λόγια, πώς μπορούμε να πούμε ότι ανοίγουμε; Γύρω στις 15/1 θα πάρουμε τα αποτελέσματα για το τι έγινε μέσα στις γιορτές. Θα πρέπει να έχουμε επίσημα νούμερα και μετά να ανοίξουν τα σχολεία» δήλωσε στο Open TV.

Στη συνέχεια, επισήμανε ότι «άνοιγμα σχολείων, σημαίνει άνοιγμα παραθύρου να μπει ξανά ο κορωνοϊός. Κινδυνεύουμε να κλωτσήσουμε την καρδάρα με το γάλα. Όταν ανοίξουμε τα σχολεία θα ανοίξουμε την πόρτα και στους άλλους ιούς. Θα γκρεμίσουμε ό,τι έχουμε χτίσει…».

«Για τα σχολεία, κι αν τηρηθούν όλα τα νέα αυστηρά μέτρα και όλες οι προϋποθέσεις (αποστάσεις, ολιγομελή τμήματα, ωράριο προσέλευσης, μάσκες και στα διαλείμματα) δεν θα είμαστε και πάλι σίγουροι. Να κάνουμε το click at school: Με εκ περιτροπής μαθήματα, μία μέρα η μία τάξη, μία μέρα η άλλη. Δεν έχουμε αίθουσες» πρόσθεσε.

«Μετά το κλείσιμο των σχολείων η νοσηρότητα στα ιατρεία έχει σχεδόν μηδενιστεί. Περιόρισε όχι μόνο τον κορωνοϊό και τις άλλες ιώσεις. Δεν χτυπά τηλέφωνο για παιδί που έχει πυρετό. Οι παιδίατροι είμαστε στην πρώτη γραμμή. Τα έχουμε ζήσει αυτά. Έχουμε μέτρο σύγκρισης για το τι γίνεται στην κοινωνία, γιατί μπαίνουμε μέσα στις οικογένειες», τόνισε.

Την άποψη να ανοίξουν τα σχολεία μετά τις 25 Ιανουαρίου έχει εκφράσει πολλές φορές ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Παγώνη: Μας φοβίζει ο συνωστισμός

Από την πλευρά της, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά Ματίνα Παγώνη εκτίμησε ότι τα παιδιά δε μεταδίδουν τόσο πολύ και τόσο εύκολα. «Αυτό που μας φοβίζει είναι ο συνωστισμός έξω από τα σχολεία» υπογράμμισε.

Τέλος, ανέφερε ότι τη Δευτέρα θα γίνει νέα αξιολόγηση των επιδημιολογικών στοιχείων. Click away και λοιπές δραστηριότητες, εκτίμησε ότι πρέπει να ανοίξουν αργότερα, αφού εξεταστούν όλοι οι παράμετροι. «Ας ανοίξουν πρώτα τα δημοτικά και νηπιαγωγεία» κατέληξε.

Τμηματικά το άνοιγμα των σχολείων

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας Σχολής Δημόσιας Διοίκησης του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μίλησε στο Mega για το άνοιγμα των σχολείων και τα rapid tests.

«Για τα rapid tests υπάρχει ένας σχεδιασμός θα γίνουν διάφορες προσπάθειες. Το βασικό είναι να μην συνωστίζεται ο κόσμος έξω από τα σχολεία. Θα γίνει προσπάθεια να ανοίγουν τμηματικά τα σχολεία, να έχουν όλες τις πόρτες ανοιχτές. Δε χρειάζεται κουτσομπολιό έξω από το σχολείο μέχρι να βγουν τα παιδιά. Θα ανοίξει όλη η πρωτοβάθμια εκπαίδευση και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα ειδικά σχολεία. Είναι σημαντικό να ανοίξουν τα σχολεία και είναι προτεραιότητα. Τα επιχειρησιακά θα τα δει το υπουργείο Παιδείας, τις λεπτομέρειες», είπε.

«Τα rapid tests είναι μόνο για τον κορωνοϊό. Αλλά δεν πρέπει να βασιζόμαστε σε αυτά, έχουμε και την κοινή λογική. Ένα παιδάκι που είναι αδιάθετο ή έχει πυρετό δεν το στέλνουμε σχολείο», συμπλήρωσε.

Δείτε επίσης

Reopen schools: Πως θα ανοίξουν τα σχολεία!! Διαφορετική ώρα προσέλευσης, διαφορετικά διαλείμματα!!

Follow Us

eshop στο λεπτό!

Δημιουργήστε το eshop σας με δικό σας domain με απλά βήματα στην πιο εύκολη συνδρομητική πλατφόρμα κατασκευής eshop.

Trending Now

Premium

Stories for You

MarketHUB

Χιλιάδες προϊόντα. Καταστήματα από όλη την Ελλάδα. Το MarketHUB σίγουρα έχει κάτι που ψάχνετε!

More from Mykonos Ticker

error: Content is protected !!