Reopening Tourism & Bars: Άμεσο λουκέτο για συνωστισμό!! Τι προβλέπει η νέα ΚΥΑ [Έγγραφο]

Άμεσο θα είναι το «λουκέτο» στις επιχειρήσεις, που παραβιάζουν τα μέτρα προφύλαξης για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Με Κοινή Υπο

Reopening Tourism & Bars: Άμεσο λουκέτο για συνωστισμό!! Τι προβλέπει η νέα ΚΥΑ [Έγγραφο]
Reopening Tourism & Bars: Άμεσο λουκέτο για συνωστισμό!! Τι προβλέπει η νέα ΚΥΑ [Έγγραφο]

Άμεσο θα είναι το «λουκέτο» στις επιχειρήσεις, που παραβιάζουν τα μέτρα προφύλαξης για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), αίρεται πλέον η δυνατότητα των επιχειρήσεων να παραμένουν σε λειτουργία μέχρι να εφεσιβάλουν ή να προσβάλλουν την απόφαση σφραγίσματος........

Άμεσο «λουκέτο» στις επιχειρήσεις που παραβιάζουν τους κανόνες που έθεσε η κυβέρνηση, προς αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού, προβλέπει νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση [ΚΥΑ].

Η τελευταία συντάχθηκε στον… απόηχο του «τσουχτερού» προστίμου που επιβλήθηκε σε beach bar της Μυκόνου, το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, το οποίο συνοδεύτηκε από δίμηνη αναστολή λειτουργίας της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Επί της ουσίας αυτό που αλλάζει με την απόφαση είναι ότι θα επιβάλλεται η αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης την ημέρα διαπίστωσης της παράβασης και έπειτα θα «τρέχουν» οι προθεσμίες για την παροχή εξηγήσεων και θα αποφαίνεται το αρμόδιο όργανο για την οριστική επιβολή της κύρωσης.

Υπενθυμίζεται πως οι σχετικοί κανόνες προβλέπουν ότι εντός προθεσμίας πέντε ημερών από την επίδοση της πράξης επιβολής προστίμου και αναστολής λειτουργίας ο ελεγχόμενος μπορεί να υποβάλλει τις αντιρρήσεις του στον προϊστάμενο της υπηρεσίας ή της Αρχής στην οποία ανήκει το όργανο το οποίο διαπίστωσε την παράβαση.

Προ ΚΥΑ το χρονικό διάστημα αυτών των πέντε ημερών οι παραβάτες μπορούσαν να ανοίγουν τις επιχειρήσεις τους, κάτι που δεν ισχύει πλέον.

«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι, όταν κάποιος έχει μετατρέψει τον χώρο του σε εστία μόλυνσης ή επιμόλυνσης ή ανάπτυξης του κορονοϊού, να μην έχει τον χρόνο να επαναλάβει το ίδιο λάθος. Άρα, λοιπόν, επί της ουσίας, τα δικαιώματα για τις επιχειρήσεις είναι τα ίδια, αλλά θα κάνουμε εμπροσθοβαρή τη διαδικασία αναστολής της λειτουργίας τους», όπως εξήγησε ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό.

«Πάμε σε άμεσο λουκέτο, δεν υπάρχει άλλος τρόπος», πρόσθεσε ο ίδιος, τονίζοντας πως:

«Πρέπει να καταλάβουν οι πάντες ότι δεν θα θυσιάσουμε την υγειονομική κατάσταση της χώρας. Όποιος δεν μπορεί να εφαρμόσει τους κανόνες είναι προτιμότερο να μη λειτουργήσει. Έτσι κι αλλιώς έχουμε αναπτύξει ένα πλέγμα οικονομικής βοήθειας για τον κλάδο της εστίασης και του τουρισμού. Κι επίσης κάτι πολύ βασικό: Πρέπει να πιστέψουμε ότι ο στόχος ο εθνικός για εμάς είναι ένας, να παραμείνει χαμηλά η αναμετάδοση του ιού. Αν αυτό δεν το καταφέρουμε θα βρεθούμε μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις, οι οποίες δεν θα ευνοήσουν κανέναν. Άρα είμαστε αποφασισμένοι να επιβάλλουμε τον νόμο. Οι κυρώσεις είναι σκληρές».

Σημειώνεται πως το beach bar στη Φτελιά της Μυκόνου θα εξακολουθήσει να λειτουργεί μέχρι αύριο, αφού δεν το «πιάνουν» οι πρόσφατες αλλαγές στους κανόνες.

Από εκεί και πέρα ο κ. Σταμπουλίδης επισήμανε πως έχουν ενταθεί οι έλεγχοι σε όλη τη χώρα. Την προηγούμενη εβδομάδα οι Αρχές είχαν επικεντρωθεί στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. «Ήταν αρκετά καλή η εικόνα με εξαίρεση κάποιες περιπτώσεις», τόνισε ο γενικός γραμματέας, αναφέροντας πως διαπιστώθηκε κάποια χαλάρωση όσον αφορά στη χρήση της μάσκας και επιβλήθηκαν οι ανάλογες κυρώσεις.

Το ΦΕΚ με την ΚΥΑ [σελίδα 3]

Ανοίξτε το Αρχείο