28.2 C
Mykonos

Web Radio

Weather

28.2 C
Mykonos
28.7 C
Athens

Reopening Tourism & Restaurants: Τουρισμός και Εστίαση, βασικές παράμετροι της ύφεσης για το 2020

Τουρισμός και Εστίαση είναι οι «ρυθμιστές» της ύφεσης για το 2020!! Οι δύο βασικές παράμετροι για τον καθορισμό του τελικού ύψους της ύφεσης για φέτος…..

Η βαριά βιομηχανία της χώρας νοσεί εξαιτίας της πανδημίας με μεγάλους χαμένους τους χιλιάδες εποχιακούς εργαζόμενους οι οποίοι δεν θα επαναπροσληφθούν για φέτος.

Σύμφωνα μάλιστα με την τελευταία έκθεση της ΕΥ Ελλάδος, το 2020 οι διεθνείς αφίξεις στην Ελλάδα θα μειωθούν κατά 57,9% φτάνοντας τα 14,5 εκατ. επισκέπτες έναντι 34,4 εκατ. το 2019.

Όσον αφορά τις ταξιδιωτικές εισπράξεις, η πρόβλεψη, σύμφωνα με την έκθεση της ΕΥ Ελλάδος, είναι ότι θα καταγράψουν μείωση της τάξεως του 54% σε σχέση με πέρυσι και θα διαμορφωθούν λίγο κάτω από 9 δισ. ευρώ από 19,4 δισ. ευρώ το 2019.

Μέχρι τις αρχές Ιουλίου τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας θα παραμείνουν κλειστά λόγω έλλειψης κρατήσεων όπως και αρκετά εποχιακά ξενοδοχεία που επέλεξαν να παραμείνουν κλειστά.

Το μεγαλύτερο μέρος των ξενοδόχων προσανατολίζονται να λειτουργήσουν από τον Ιούλιο, οπότε και θα ξεκινήσουν οι αεροπορικές πτήσεις προς τα περιφερειακά αεροδρόμια, ενώ παράλληλα εκείνη την περίοδο θα ξεκινήσουν  τα προγράμματα τους και οι μεγάλοι Tour Operators.

Όσον αφορά τις κρατήσεις πιο ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία που έρχονται για τις κρατήσεις σε περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, όπου υπάρχει οδική πρόσβαση.

«Υπάρχουν τμήματα της ελληνικής οικονομίας που έχουν πάρει μπρος, υπάρχουν γεωγραφικές περιοχές που πηγαίνουν καλύτερα και περιοχές που δεν έχουν πάρει φόρα όπως τα νησιά» δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Αλλά και στον τομέα της εστίασης, η κατάσταση είναι δύσκολη!! Με το 75% των καταστημάτων να είναι ανοιχτό, στην ηπειρωτική χώρα η κίνηση κρίνεται σχετικά ικανοποιητική όχι όμως και στις τουριστικές περιοχές όπου η κατάσταση δεν είναι καλή.

«Υπάρχει ζήτημα με την εστίαση και είμαστε εδώ με στοχευμένες ενέργειες να αντιδράσουμε στο άμεσο μέλλον για να στηρίξουμε επαγγελματικές ομάδες και γεωγραφικές περιοχές ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Και ενώ για το 2ο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με την naftemporiki.gr, όπου ουσιαστικά η χώρα βρισκόταν σε lockdown, η πορεία του ΑΕΠ θα έχει έντονα καθοδική πορεία και τον υπουργό Οικονομικών να δηλώνει ότι η ύφεση εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 16%, το μεγάλο στοίχημα είναι να υπάρχει βελτίωση στο 3ο τρίμηνο του έτους.

Πηγές του Υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν πως το καλό σενάριο είναι η πτώση στον τουρισμό να φτάσει το 60%.

Με τα έως τώρα δεδομένα, το οικονομικό επιτελείο δεν αλλάζει τις εκτιμήσεις του για το ύψος της ύφεσης για το σύνολο του 2020 που είναι έως 8%.

Με τα ταμειακά διαθέσιμα να ανέρχονται σε 37,5 δισ. ευρώ έναντι 36,5 δισ. ευρώ το Μάρτιο, ο Χρήστος Σταϊκούρας επεσήμανε ότι επαρκούν ακόμα και σε περίπτωση ενός δεύτερου κύματος κορωνοϊού.

Παράλληλα, από το τέλος Ιουλίου εκτιμάται ότι θα αρχίσει και η εισροή ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Follow Us

Scan to Order

Σύστημα ανέπαφων παραγγελιών με QR Code. Χωρίς καταλόγους, πολυγλωσσικό και άμεση ενημέρωση προϊόντων!

Trending Now

Reopen Business – Tax: Φοροελαφρύνσεις για τα εποχικά επαγγέλματα!! Ποιοι ωφελούνται και πόσο!!

Άμεσα σε εφαρμογή τίθεται το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» το οποίο περιλαμβάνει φοροελαφρύνσεις, ασφαλιστικές ρυθμίσεις και δέσμη μέτρων με έμφαση στις εποχικές επιχειρήσεις για να διασωθούν...

Education & Exams – Πανελλήνιες 2020: Παρασκευή 10 Ιουλίου τα αποτελέσματα!! Εκτιμήσεις για Νομικές, Πολυτεχνεία και Ιατρικές!!

Ανακοινώνονται την Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020, οι βαθμολογίες των μαθημάτων των πανελλαδικών εξετάσεων 2020 των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ!!..... Η ανακοίνωση των βαθμολογιών των μαθημάτων...

Premium

Suspension of Cruising: Η Costa Cruises επεκτείνει την αναστολή στις κρουαζιέρες της μέχρι τις 15 Αυγούστου

Η Costa Cruises αποφάσισε να επεκτείνει την παγκόσμια αναστολή των κρουαζιέρων της μέχρι τις 15 Αυγούστου, λόγω της τρέχουσας κρίσης του COVID-19....... Αρχικά η εταιρεία...

Reopening Tourism & Quarantine: Ξενοδοχείο Καραντίνας και στην Μύκονο!! 13 στις Κυκλάδες!! [Όλη η λίστα – Έγγραφο]

Όλη η λίστα με τις περιοχές των Τουριστικών Καταλυμάτων Καραντίνας!! Στη δημοσιότητα έδωσε το Υπουργείο Τουρισμού την τελική λίστα με τις περιοχές όπου θα μισθωθούν...

Stories for You

Τα Πρωτοσέλιδα και τα Οπισθόφυλλα των εφημερίδων της Κυριακής 5 Ιουλίου 2020

Τι γράφει ο Κυριακάτικος Τύπος  Διαβάστε τα 14 πρώτα Πρωτοσέλιδα και τα Οπισθόφυλλα των Κυριακάτικων Εφημερίδων (η ανάρτηση ανανεώνεται συνεχώς!!)...... ...

Coronavirus Disease: 25 νέα περιστατικά μόλυνσης – Τα 11 εισαγόμενα, κανένας νέος θάνατος

25 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κρουσμάτων κορωνοϊού καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στην χώρα μας , ανεβάζοντας συνολικά τα κρούσματα σε 3.511, όπως ανακοίνωσε γραπτώς το...

More from Mykonos Ticker

Ferry Routes: Μηχανική βλάβη στο πλοίο Θεολόγος με 687 επιβάτες!! Κατευθύνεται στη Ραφήνα!!

Μηχανική βλάβη σε μία από τις δύο μηχανές του, παρουσίασε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Θεολόγος» νότια της Καρύστου, κατά την εκτέλεση του προγραμματισμένου του...

Mykonos: Αξιόλογη εμφάνιση στο διασυλλογικό πρωτάθλημα των αθλητών στίβου του Α.Ο. Μυκόνου

Κουτσουρεμένο και διαιρεμένο διεξήχθη το διασυλλογικό πρωτάθλημα στίβου των Κυκλάδων το 2020.  Τα σωματεία χωρίστηκαν σε δύο ομίλους καθώς οι μεταφορές ανάμεσα στα νησιά...

Reopen Business – Tax: Φοροελαφρύνσεις για τα εποχικά επαγγέλματα!! Ποιοι ωφελούνται και πόσο!!

Άμεσα σε εφαρμογή τίθεται το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» το οποίο περιλαμβάνει φοροελαφρύνσεις, ασφαλιστικές ρυθμίσεις και δέσμη μέτρων με έμφαση στις εποχικές επιχειρήσεις για να διασωθούν...
error: Content is protected !!