Coronavirus : Ποιοι θα εισπράξουν το δώρο Πάσχα έως τις 15 Απριλίου – Τι προβλέπει η νέα ΠΝΠ

Οι επιχειρήσεις - εργοδότες που λειτουργούν κανονικά και δεν έχει ανασταλεί η λειτουργία τους λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού οφείλουν να κα

Coronavirus : Ποιοι θα εισπράξουν το δώρο Πάσχα έως τις 15 Απριλίου – Τι προβλέπει η νέα ΠΝΠ
Coronavirus : Ποιοι θα εισπράξουν το δώρο Πάσχα έως τις 15 Απριλίου – Τι προβλέπει η νέα ΠΝΠ

Οι επιχειρήσεις - εργοδότες που λειτουργούν κανονικά και δεν έχει ανασταλεί η λειτουργία τους λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού οφείλουν να καταβάλουν κανονικά το δώρο Πάσχα έως τη Μεγάλη Τετάρτη, ήτοι έως τις 15 Απριλίου.....

Μέχρι τις 30 Ιουνίου θα πρέπει να καταβάλουν το δώρο Πάσχα –και μάλιστα με κρατική συμμετοχή– οι επιχειρήσεις - εργοδότες που ανέστειλαν τη λειτουργία της επιχείρησής τους είτε με εντολή δημόσιας αρχής είτε επειδή πλήττονται σημαντικά, βάσει των οριζομένων από το υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού.

Ήδη δημοσιεύεται ο νόμος o οποίος θα προβλέπει την καταβολή του δώρου Πάσχα σε μεταγενέστερο χρόνο από τη Μεγάλη Τετάρτη, αλλά όχι αργότερα από την 30ή Ιουνίου 2020. Εως τις 30 Ιουνίου ο εργοδότης απαλλάσσεται από την επιβολή διοικητικών ή άλλων κυρώσεων, δεν ισχύει όμως το ίδιο εάν υπερβεί την καταληκτική ημερομηνία.

Παράλληλα, προβλέπεται ότι για το διάστημα που οι επιχειρήσεις ανέστειλαν την λειτουργία τους με κρατική εντολή ή πάγωσαν τις συμβάσεις των εργαζομένων τους το τμήμα του δώρου του Πάσχα θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Διευκρινίσεις για το χρόνο καταβολής του επιδόματος εορτών Πάσχα παρέχει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), με θέμα «μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις».

Συγκεκριμένα, προβλέπονται τα εξής:

1. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες, των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει ανασταλεί, με εντολή δημόσιας αρχής, καθώς και οι επιχειρήσεις-εργοδότες που ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται σημαντικά, λόγω των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19, σύμφωνα με την από 20.3.2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 68) και τις κατ' εξουσιοδότηση αυτής κανονιστικές πράξεις, δύνανται να καταβάλουν το επίδομα εορτών Πάσχα σε χρόνο μεταγενέστερο από τον οριζόμενο στην υπ' αρ. 19040/7.12.1981 Κοινή Υπουργική Απόφαση (Β' 742) και, σε κάθε περίπτωση, όχι πέραντης 30ής Ιουνίου 2020.

2. Στην περίπτωση κατά την οποία η εργασιακή σχέση των απασχολουμένων στις ανωτέρω επιχειρήσεις-εργοδότες τίθεται σε αναστολή και η διάρκεια της εργασιακής σχέσης, έως την αναστολή της, δεν καλύπτει ολόκληρη τη χρονική περίοδο από την 1η Ιανουαρίου έως τις 30 Απριλίου του τρέχοντος έτους, το επίδομα εορτών Πάσχα καταβάλλεται μειωμένο, λαμβάνοντας υπόψη για τον υπολογισμό του το χρόνο διάρκειας της εργασιακής σχέσης έως την αναστολή αυτής.

3. Στην περίπτωση κατά την οποία η εργασιακή σχέση των απασχολουμένων στις ανωτέρω επιχειρήσεις-εργοδότες τίθεται σε αναστολή, το ποσό εκ του επιδόματος εορτών Πάσχα που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής της εργασιακής σχέσης, καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατά τα λοιπά, εφαρμόζεται η υπ' αρ. 19040/7.12.1981 Κοινή Υπουργική Απόφαση.

4. Στις περιπτώσεις των παρ. 2 και 3, το επίδομα εορτών Πάσχα υπολογίζεται, βάσει του καταβαλλόμενου μισθού ή ημερομισθίου την προηγουμένη της ημερομηνίας αναστολής της εργασιακής σχέσης.

5. Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, δύναται να καθορίζονται η διαδικασία και ο τρόπος καταβολής του επιδόματος εορτών Πάσχα, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.