Greek Regional Airports Passenger Traffic: Αύξηση 4,9% της επιβατικής κίνησης τον Απρίλιο στα περιφερειακά αεροδρόμια - Αυξητική η τάση για τη Μύκονο!!
Greek Regional Airports Passenger Traffic / Αύξηση 4,9% της επιβατικής κίνησης τον Απρίλιο στα περιφερειακά αεροδρόμια - Αυξητική η τάση για τη Μύκονο!!

Greek Regional Airports Passenger Traffic / Αύξηση 4,9% της επιβατικής κίνησης τον Απρίλιο στα περιφερειακά αεροδρόμια - Αυξητική η τάση για τη Μύκονο!!
Η επιβατική κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας που διαχειρίζεται η Fraport Greece σημείωσε συνεχή αύξηση τον Απρίλιο, λόγω της αύξησης τόσο των διεθνών όσο και των εγχώριων αφίξεων, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία επιβατικής κίνησης της εταιρείας.
Συνολικά 1,75 εκατομμύρια επιβάτες πέρασαν από τα αεροδρόμια τον Απρίλιο του 2025, σημειώνοντας αύξηση 4,9% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.
Αυτή η αύξηση υποστηρίχθηκε από την αύξηση 5,1% της εσωτερικής κίνησης (609.888 επιβάτες) και την αύξηση 4,9% της διεθνούς κίνησης (1,14 εκατομμύρια επιβάτες).
Η Θεσσαλονίκη στην κορυφή σε όγκο πωλήσεων, η Καβάλα σε ανάπτυξη.
Το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» παρέμεινε το πιο πολυσύχναστο τον Απρίλιο , διαχειριζόμενο περισσότερους από 626.000 επιβάτες , αύξηση 8,1% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2024. Το αεροδρόμιο ηγήθηκε επίσης στην διεθνή κίνηση με 424.752 επιβάτες , αύξηση 9,4% σε ετήσια βάση.
Μεταξύ των περιφερειακών αεροδρομίων, το αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» της Καβάλας κατέγραψε τον ισχυρότερο ρυθμό ανάπτυξης τον Απρίλιο , με τη συνολική κίνηση να αυξάνεται κατά 37,7% σε σύγκριση με πέρυσι. Η αύξηση οφείλεται στην αύξηση κατά 52,3% των διεθνών αφίξεων και στην αύξηση κατά 30,5% της εγχώριας κίνησης.
Άλλα αεροδρόμια που παρουσίασαν αξιοσημείωτη ετήσια αύξηση τον Απρίλιο ήταν η Κεφαλονιά (+22,2%), η Σάμος (+21,5%), η Μυτιλήνη (+17,3%) και η Κως (+14,3%).
Αντίθετα, η Σαντορίνη και η Σκιάθος κατέγραψαν απότομη πτώση στην επιβατική κίνηση. Η συνολική επιβατική κίνηση της Σαντορίνης μειώθηκε κατά -27,8% λόγω της απότομης πτώσης των διεθνών αφίξεων, ενώ η Σκιάθος σημείωσε μείωση -28,6%, η οποία αποδίδεται κυρίως στη μείωση κατά -91,3% των διεθνών επιβατών.
Ιανουάριος–Απρίλιος 2025: 3,91 εκατομμύρια επιβάτες
Εξετάζοντας τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους, τα αεροδρόμια της Fraport Greece υποδέχτηκαν συνολικά 3,91 εκατομμύρια επιβάτες , σημειώνοντας αύξηση 3,7% σε σύγκριση με τα 3,77 εκατομμύρια που διακινήθηκαν κατά την ίδια περίοδο το 2024.
Τα στοιχεία από την αρχή του έτους δείχνουν αύξηση της διεθνούς κίνησης κατά 5,7% (2 εκατομμύρια επιβάτες), ενώ τα εγχώρια ταξίδια παρουσίασαν μικρότερη αύξηση 1,8% (1,9 εκατομμύρια επιβάτες).
Το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης κατέγραψε και πάλι την πρώτη θέση στη συνολική κίνηση για την περίοδο, διαχειριζόμενο πάνω από 2 εκατομμύρια επιβάτες από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο — αύξηση 8,3% σε ετήσια βάση.
Τα αεροδρόμια με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη κατά την τετράμηνη περίοδο ήταν η Καβάλα και η Κεφαλονιά (και τα δύο +9,9%), η Κως (+8,9%), η Θεσσαλονίκη και η Σάμος (και τα δύο +8,3%).
Μύκονος: Τάσεις ανάκαμψης μετά την αναταραχή
Αν και βρέθηκε και αυτή στο επίκεντρο των επιπτώσεων από το σεισμικό επεισόδιο του Αιγαίου, η Μύκονος δείχνει να ανακάμπτει νωρίτερα από τη Σαντορίνη:
Τον Απρίλιο 2025, διακινήθηκαν 46.444 επιβάτες, αύξηση 1% σε σχέση με τον Απρίλιο 2024.
Ο προγραμματισμός αεροπορικών θέσεων εμφανίζει άνοδο 2%, γεγονός που ενίσχυσε την αισιοδοξία στους τοπικούς επαγγελματίες.
Ωστόσο, στο σύνολο του α’ τετραμήνου, η εικόνα παραμένει αρνητική:
- 70.316 επιβάτες, έναντι 77.581 το ίδιο διάστημα το 2024
- Πτώση 9,4%, δηλαδή 7.265 λιγότεροι επιβάτες
Η Μύκονος εμφανίζεται να «αντέχει» καλύτερα, ωστόσο η πλήρης ανάκαμψη απαιτεί σταθεροποίηση των κρατήσεων και περαιτέρω στήριξη σε υποδομές και marketing.
Σαντορίνη: Απότομες μειώσεις τόσο στο εγχώριο όσο και στο διεθνές τμήμα
Εν τω μεταξύ, η Σαντορίνη ξεχώρισε ως η περιοχή με τις χαμηλότερες επιδόσεις κατά την περίοδο, με συνολική επιβατική κίνηση μειωμένη κατά -27,7%, αντανακλώντας απότομες μειώσεις τόσο στο εγχώριο όσο και στο διεθνές τμήμα.
Ο Αερολιμένας Σαντορίνης, παρουσίασε μείωση 27,8%, γεγονός που αποδίδεται στις ευρύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Κυκλάδες. Αυτές περιλαμβάνουν την καθυστερημένη έναρξη λειτουργίας άνω των μισών καταλυμάτων, τη μειωμένη ζήτηση, την έλλειψη εποχικού προσωπικού και την παρατεταμένη σεισμική δραστηριότητα που σημειώθηκε νωρίτερα φέτος. Παρά τις αντιξοότητες, αναμένεται πιθανή ανάκαμψη αργότερα στη σεζόν.
Το καλοκαίρι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για Μύκονο και Σαντορίνη
Το καλοκαίρι του 2025 αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Σαντορίνη και τη Μύκονο. Η μεν Σαντορίνη καλείται να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επισκεπτών και των tour operators, ενώ η Μύκονος πρέπει να διατηρήσει την ανοδική δυναμική και να ανατρέψει τη συνολική πτωτική πορεία του πρώτου τετραμήνου.
Οι προκλήσεις περιλαμβάνονται στο τρίπτυχο:
-
την ενίσχυση της αεροπορικής συνδεσιμότητας,
-
την επικοινωνιακή διαχείριση φυσικών φαινομένων,
-
και τη στήριξη των τοπικών επαγγελματιών με σταθερά μέτρα και προβολή.
Μύκονος και Σαντορίνη!! Δύο νησιά, δύο διαφορετικές τροχιές!!
Η Σαντορίνη βιώνει μια καθοδική τροχιά, που επηρεάζει τον τουρισμό και την τοπική οικονομία, ενώ η Μύκονος φαίνεται να «πατάει σταθερά», παρά τις αρχικές απώλειες. Το καλοκαίρι του 2025 θα είναι καθοριστικό για το αν οι δύο κορυφαίοι προορισμοί των Κυκλάδων θα κατορθώσουν να επανέλθουν πλήρως στην «κανονικότητα» του τουριστικού ρεύματος.
Επισκόπηση επιβατικής κίνησης για τον Κρατικό Αερολιμένα Μυκόνου
* Εξέλιξη επιβατικής κίνησης
https://www.jmk-airport.gr/el/jmk/air-traffic-statistics
* Εγχώρια και διεθνής κίνηση
https://www.jmk-airport.gr/uploads/sys_nodelng/2/2892/Mikonos_04_Traffic_2025vs2024.pdf
* Προφίλ επιβατών ανά χώρα προέλευσης
https://www.jmk-airport.gr/uploads/sys_nodelng/2/2892/JMK_04_Traffic_by_Country.pdf
Επισκόπηση επιβατικής κίνησης για τον Αερολιμένα Σαντορίνης
* Εξέλιξη επιβατικής κίνησης
Στατιστικά Στοιχεία Αεροπορικής Κίνησης | Santorini Airport (JTR)
* Εγχώρια και διεθνής κίνηση
https://www.jtr-airport.gr/uploads/sys_nodelng/2/2894/Santorini_04_Traffic_2025vs2024.pdf
* Προφίλ επιβατών ανά χώρα προέλευσης
https://www.jtr-airport.gr/uploads/sys_nodelng/2/2894/JTR_04_Traffic_by_Country.pdf
«Ο Απρίλιος ολοκληρώθηκε με σαφή σημάδια ανάπτυξης στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια μας, υποστηριζόμενα από τις διακοπές του Πάσχα που αύξησαν τη ζήτηση», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Fraport Greece.
«Συνολικά 3,9 εκατομμύρια επιβάτες ταξίδεψαν μέσω των αεροδρομίων μας από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο, γεγονός που αντικατοπτρίζει αύξηση 3,7% σε σχέση με πέρυσι. Τα διευρυμένα και τα νέα δρομολόγια έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ισχυρή απόδοση, ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη, τη Σάμο, την Κεφαλληνία, τα Χανιά, την Κέρκυρα, τη Μυτιλήνη και την Κω.»