8.1 C
Mykonos

Web Radio

Weather

8.1 C
Mykonos
5.1 C
Athens

Η δυσλεξία στην οικογένεια και στο σχολείο

επι της ουσίας είναι ένας οδηγός για τους γονείς

Πρωταρχικός στόχος της κας Παντελιάδου και της συγκεκριμένης έκδοσης είναι η έγκυρη πληροφόρηση των γονέων για τις ειδικές μαθησιακές δυσκολίες και πιο συγκεκριμένα για τη δυσλεξία, καθώς παρέχει απαντήσεις επιστημονικά τεκμηριωμένες, αλλά διατυπωμένες με απλό και σαφή τρόπο και εστιάζει στην αναγνώριση, στη διάγνωση αλλά και στις σχέσεις στην οικογένεια και στο σχολείο. 

Με άλλα λόγια, πρόκειται ουσιαστικά για έναν οδηγό κατανόησης των προβλημάτων, ενδυνάμωσης και επιβίωσης των γονιών και των παιδιών με δυσλεξία.

Η αντίληψη του προβλήματος

Ο γονιός μπορεί να υποψιαστεί ότι το παιδί του πιθανόν έχει δυσλεξία από την προσχολική ηλικία, αλλά κυρίως μετά την είσοδό του στο δημοτικό σχολείο, όταν εκείνο δυσκολεύεται να μάθει να διαβάζει και να γράφει. Στην προσχολική ηλικία, τα κύρια σημάδια αφορούν την γλωσσική του επίδοση και κυρίως αυτό που ονομάζουμε φωνολογική επίγνωση, δηλαδή την ικανότητα του παιδιού να αναγνωρίσει από ποια φωνή αρχίζει μία λέξη, να αναγνωρίζει ομοιοκαταληξία στις λέξεις, να χωρίζει τις λέξεις σε συλλαβές και φωνές. Με απλά λόγια, σύμφωνα με την κ. Παντελιάδου, το βασικότερο σημάδι δυσλεξίας είναι η δυσκολία του παιδιού να παίξει με τα μέρη της λέξης. Όταν το παιδί πηγαίνει στο δημοτικό, πρέπει αντίστοιχα να προσέξουμε εάν δυσκολεύεται πολύ να μάθει να διαβάζει και να γράφει, εάν αποφεύγει με ένταση την ανάγνωση, εάν παραλείπει ή αντικαθιστά συλλαβές και γράμματα όταν διαβάζει και γράφει, ή εάν δυσκολεύεται πολύ να καταλάβει την έννοια του αριθμού.  Μετά το τέλος της Β΄ δημοτικού και στις μεγαλύτερες τάξεις, ο γονιός θα πρέπει να ανησυχήσει εάν το παιδί διαβάζει με αργό και κοπιώδη τρόπο, εάν κάνει πολλά λάθη ορθογραφίας, ή εάν δυσκολεύεται πολύ να γράψει ένα απλό κείμενο.

Σε κάθε περίπτωση, ο γονιός θα πρέπει αρχικά να απευθυνθεί στον εκπαιδευτικό του παιδιού και να μοιραστεί μαζί του τις ανησυχίες του. Επίσης, θα πρέπει να μαζέψει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για την επίδοση και τη συμπεριφορά του παιδιού και στη συνέχεια να επισκεφτεί έναν δημόσιο διαγνωστικό φορέα. Σήμερα, μπορεί να απευθυνθεί στα ΚΕΔΔΥ, στα Κέντρα Ψυχικής Υγείας και στα διαγνωστικά κέντρα σε παιδιατρικά νοσοκομεία. Είναι σημαντικό, όπου και εάν απευθυνθεί, σε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα, να απαιτήσει μια διεπιστημονική αξιολόγηση και μια λεπτομερή έκθεση με τα πορίσματα της αξιολόγησης.

Ένα δυσλεκτικό παιδί μπορεί να είναι καλός μαθητής;

Όπως μας εξηγεί η κ. Παντελιάδου, η δυσλεξία είναι μία διαγνωστική κατηγορία έντονα διαφοροποιημένη στο εσωτερικό της. Με άλλα λόγια, τα παιδιά με δυσλεξία διαφέρουν μεταξύ τους, όχι μόνο στα κυρίαρχα προβλήματα, αλλά και στη σοβαρότητα αυτών των προβλημάτων. Για παιδιά που έχουν ελαφρύτερες δυσκολίες, η σχολική επιτυχία είναι πιο εύκολη, ενώ για μαθητές με μεγάλη επιβάρυνση, είναι πιο δύσκολη. Σε κάθε περίπτωση, όμως, εάν η παρέμβαση είναι έγκαιρη, από την αρχή της σχολικής πορείας του παιδιού, σχεδόν όλοι οι μαθητές με δυσλεξία μπορούν να πετύχουν, όπως οι υπόλοιποι μαθητές. Άρα, ένας δυσλεξικός μαθητής, εφόσον έχει δεχθεί νωρίς παρέμβαση και έχει την κατάλληλη υποστήριξη και στο σχολείο, μπορεί να είναι ένας καλός μαθητής. Άλλωστε, υπάρχουν πολλά παραδείγματα σχολικής επιτυχίας δυσλεξικών μαθητών.

, Η δυσλεξία στην οικογένεια και στο σχολείο

Πότε και πώς μιλάμε στο παιδί;

Η κ. Παντελιάδου τονίζει ότι η πιο κατάλληλη στιγμή για να μιλήσει ο γονιός στο παιδί για τη δυσκολία του είναι όταν το ίδιο θέσει την ερώτηση. Ερωτήσεις όπως «γιατί τα άλλα παιδιά διαβάζουν καλύτερα από μένα;» ή «είμαι χαζή;» είναι η καλύτερη αφορμή για συζήτηση. Επίσης, η επίσκεψη σε διαγνωστικό φορέα ή η φοίτηση σε τμήμα ένταξης είναι κατάλληλες χρονικές στιγμές για να συζητήσει μαζί του.

Πριν του μιλήσετε όμως, σκεφτείτε εάν έχετε οι ίδιοι αποδεχθεί την δυσκολία του, υπενθυμίζει η κ. Παντελιάδου. Στη συνέχεια, επιλέξτε προσεκτικά πότε και πού θα του μιλήσετε, φροντίστε να είστε ειλικρινείς και εξηγήστε την κατάσταση με κατανοητά λόγια. Αναγνωρίστε την εξυπνάδα και τις ικανότητές του και βοηθήστε το να καταλάβει πώς ο διαφορετικός τρόπος με τον οποίον σκέφτεται επηρεάζει τη σχολική μάθηση και την απόδοσή του. Δώστε παραδείγματα διάσημων ανθρώπων με δυσλεξία για να τονώσετε την αυτοπεποίθησή του. Φροντίστε να βρείτε μαζί του κάποιες φράσεις ή προτάσεις με τις οποίες θα εξηγεί στους άλλους τις δυσκολίες του. Τέλος, αναγνωρίστε τα πιθανά αρνητικά του συναισθήματα, πείτε του ότι καταλαβαίνετε πώς νιώθει και προετοιμαστείτε για πολλές επαναλήψεις της ίδιας συζήτησης. Εάν, πάντως, μιλήσουμε εγκαίρως στο παιδί μας για τις δυσκολίες του και το βοηθήσουμε να τις κατανοήσει, αυτό θα ενισχύσει την αυτοεκτίμησή του και θα το κάνει ψυχικά ανθεκτικό σε τυχόν κοροϊδίες.

Όσον αφορά την υποστήριξή του στο σπίτι, για την οποία υπάρχουν πολλές πρακτικές συμβουλές στο βιβλίο, αυτή πολλές φορές υπερβαίνει τη σχολική εργασία και καλύπτει επίσης την οργάνωση του χώρου και του χρόνου του παιδιού, καθώς και τη διδασκαλία συγκεκριμένων δεξιοτήτων. Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε παιδί, εκτός από μαθητής είναι και παιδί. Χρειάζεται λοιπόν να μάθει, αλλά και να παίξει και να ξεκουραστεί.

Ο ρόλος των εκπαιδευτικών

Η κ. Παντελιάδου εκφράζει τον προβληματισμό της για την πλειονότητα των εκπαιδευτικών, οι οποίοι δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι ώστε να διδάξουν παιδιά με δυσλεξία. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η άγνοιά τους για το περιεχόμενό της, με αποτέλεσμα όχι μόνο να αδυνατούν να διδάξουν καλύτερα, αλλά συχνά να μην την αναγνωρίζουν και να θεωρούν τα δυσλεξικά παιδιά αδιάφορους και τεμπέληδες μαθητές. Η άγνοια αυτή είναι ιδιαίτερα συχνή στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπου ορισμένες φορές οι εκπαιδευτικοί δεν αποδέχονται καν τις διαγνώσεις από δημόσιους διαγνωστικούς φορείς. Βέβαια, τις αρνητικές συνέπειες της άγνοιας τις υφίστανται οι ίδιοι οι μαθητές με δυσλεξία και σε καμία περίπτωση δεν καθυστερεί η υπόλοιπη τάξη. Και φυσικά, ισχύει και το αντίστροφο. Στις περιπτώσεις όπου κατάλληλα καταρτισμένοι εκπαιδευτικοί προσαρμόζουν κατάλληλα τη διδασκαλία στις ανάγκες των παιδιών με δυσλεξία, αυτό απευθύνεται στους μαθητές με δυσλεξία και όχι σε όλη την τάξη.

Οι αριθμοί

Η αύξηση των διαγνώσεων παιδιών με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες είναι πραγματική τα τελευταία 20 χρόνια στη χώρα μας, αλλά σε καμία περίπτωση υπερβολική, εξηγεί η κ. Παντελιάδου. Αντιθέτως, σε σύγκριση με τα διεθνή επιδημιολογικά δεδομένα, οι διαγνώσεις της δυσλεξίας στην Ελλάδα είναι συγκριτικά χαμηλές. Αυτό σημαίνει ότι πιθανόν υπάρχουν ακόμα και σήμερα πολλά παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες που δεν καταγράφονται. Αυτό που μας φαίνεται ως ραγδαία αύξηση των αριθμών είναι αποτέλεσμα της μακρόχρονης υποδιάγνωσης των προηγούμενων χρόνων.

Η άρνηση των γονέων

Είναι γεγονός ότι αρκετοί γονείς δυσκολεύονται να αποδεχθούν τις δυσκολίες του παιδιού τους, κυρίως διότι δεν τις κατανοούν. Έτσι, όπως υπογραμμίζει η κ. Παντελιάδου, αντιλαμβάνονται τις υποδείξεις των εκπαιδευτικών ως κατηγορία προς τους ίδιους και ως μια προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών από τους εκπαιδευτικούς προς τους γονείς. Όμως, είναι στο χέρι των εκπαιδευτικών να πείσουν τους γονείς, με κατάλληλα επιχειρήματα και τρόπο. Εάν θέλουν να τους ευαισθητοποιήσουν χωρίς να τους τρομάξουν, θα πρέπει να τους υποδείξουν συγκεκριμένες δυσκολίες, αλλά σε ένα συνολικά θετικό πλαίσιο αποδοχής του παιδιού και της προσπάθειας που καταβάλουν οι ίδιοι.

Η κ. Παντελιάδου δεν πιστεύει ότι σήμερα οι μαθησιακές δυσκολίες στιγματίζουν την οικογένεια. Πιστεύει, όμως, ότι θέτουν όμως νέες προκλήσεις και εξηγεί ότι αποτελεσματική διαχείριση αυτών των προκλήσεων στο πλαίσιο της οικογένειας είναι δυνατόν να ενισχύσει τη συνοχή της και να βελτιώσει τελικά την επικοινωνία και το συναισθηματικό δέσιμο των μελών της. Στην κατεύθυνση αυτή ελπίζει να βοηθήσει ο συγκεκριμένος οδηγός. Διότι, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, ο αγώνας των γονιών δεν είναι αγώνας ταχύτητας, αλλά αγώνας αντοχής!

, Η δυσλεξία στην οικογένεια και στο σχολείο
Το βιβλίο της Σουζάνας Παντελιάδου «Μαθησιακές Δυσκολίες. Δυσλεξία- Οδηγός για γονείς» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πεδίο.

, Η δυσλεξία στην οικογένεια και στο σχολείο
Πηγή:rocket-lexia
NewsRoom mykonosticker.com

Follow Us

Trending Now

Τρέμει την εξάπλωση του νέου κοροναϊού το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού (WTTC)

Την πρόκληση πανικού στον Τουρισμό φοβάται το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού (WTTC) Ο νέος κοροναϊός στην Κίνα μπορεί να προκαλέσει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις, εάν...

Αλλαγή συντελεστών Τέλους Ταξινόμησης και Τελών Κυκλοφορίας, λόγω εφαρμογής Νέου Προτύπου Μέτρησης CO2 [Πίνακες]

Η αντίστροφη μέτρηση που θα αλλάξει τους συντελεστές του Τέλους Ταξινόμησης αλλά και τα Τέλη Κυκλοφορίας, έχει ξεκινήσει ήδη για την έναρξη ισχύος του...

Premium

Μετατάξεις Υπαλλήλων ΟΤΑ χωρίς σύμφωνη γνώμη Δημάρχου / Περιφερειάρχη [Έγγραφο]

Ψηφίστηκε στη Βουλή, η δυνατότητα αποχώρησης Υπαλλήλων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, χωρίς να χρειάζεται σύμφωνη γνώμη του Φορέα Προέλευσης, δηλαδή του Δήμου, της Περιφέρειας...

Την επείγουσα τροποποίηση του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τις ΑΠΕ απαίτησαν Χατζημάρκος και Σιώτος από τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη

O Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και ο Δήμαρχος Τήνου, Γιάννης Σιώτος, απαίτησαν την άμεση τροποποίηση του ισχύοντος Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ...

Stories for You

Σύγχυση με την Αργία των Τριών Ιεραρχών – Τι διευκρινίσεις ζητούν οι σύλλογοι [Νέα Εγκύκλιος]

Νέα εγκύκλιος από το Υπουργείο - Οι βασικοί προβληματισμοί - Σύγχυση έχει προκληθεί στους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων αλλά και σε σωματεία σχετικά με...

Επιμόρφωση Τεχνικών Ασφαλείας για το έτος 2020, σε επιχειρήσεις Β΄ και Γ΄ κατηγορίας [Εγκύκλιος – Αίτηση]

Επιμόρφωση «Τεχνικού Ασφαλείας»: νέα εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας Με ανακοίνωσή του, το Επιμελητήριο Κυκλάδων ενημερώνει τα μέλη του πως έπειτα από συστηματικές προσπάθειες και παρεμβάσεις,...

Weather in Mykonos

Mykonos
clear sky
8.1 ° C
8.9 °
7 °
52 %
3.1kmh
0 %
Σα
15 °
Κυ
16 °
Δε
16 °
Τρ
16 °
Τε
15 °

What to Read Next...

40 Ιδέες Deco Styling, για Βιβλιοθήκες!!

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να κάνεις styling σε μια βιβλιοθήκη, ας δούμε όμως μερικά βασικά βήματα.

Το Απόλυτο μακιγιάζ των Γιορτών!!

Η περίοδος των γιορτών των Χριστουγέννων θέλει, λίγο ή περισσότερο, να έχουμε κάποιες κοινωνικές υποχρεώσεις!!....... Είτε πρόκειται για ένα πάρτι στο γραφείο, είτε για...

Dark Mode: Η νέα εμφάνιση του Facebook έφτασε και στην Ελλάδα & Πότε θα «βγει» στον αέρα!!

Μια νέα αλλαγή έρχεται στο Facebook, μετά τις αλλαγές που ανακοίνωσε για τα stories του, που όλοι του οι χρήστες την περιμένουμε εναγωνίως......... Φυσικά μιλάμε...

Vodafone: Προβλήματα δικτύου σε όλη την Ελλάδα

Προβλήματα φαίνεται να έχει το δίκτυο της Vodafone σε όλη την Ελλάδα τις τελευταίες ώρες, με το δίκτυο της σταθερής, ενώ κάποιοι χρήστες ανέφεραν...

Πώς θα ανακαλύψετε τι «πιστεύει» για εσάς το Instagram (pics)

Το Instagram κρατάει μία τεράστια «λίστα» με όλα εκείνα που πιστεύει ότι ενδιαφέρουν το χρήστη....... Το Instagram κρατάει «αρχείο» με όλα όσα κάνουμε και διαμορφώνει...

Windows 10: Η μυστική υπηρεσία NSA αποκάλυψε σοβαρό κενό ασφαλείας στο λειτουργικό σύστημα της Microsoft

Η μυστική υπηρεσία NSA των ΗΠΑ αποκάλυψε για πρώτη φορά ένα κενό ασφαλείας στα Windows 10 της Microsoft. Σε μια πρωτοφανή για μυστική υπηρεσία κίνηση...

Related stories You May Like

Σύνοδος κορυφής για την Λιβύη: Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν εκεχειρία και τήρηση...

, Η δυσλεξία στην οικογένεια και στο σχολείο
Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άντζελα Μέρκελ δήλωσε μετά από περίπου τέσσερις ώρες συνομιλιών στην Καγκελαρία στο Βερολίνο οτι οι συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής της Κυριακής...

Πλαστικές Σακούλες: Νέο χαράτσι!! Θα πληρώνουμε και αυτές που μας δίνουν...

, Η δυσλεξία στην οικογένεια και στο σχολείο
Την επέκταση του περιβαλλοντικού τέλους και σε όλες τις πλαστικές σακούλες, ακόμη και αυτές που δίνουν τα περίπτερα αλλά και οι πωλητές στις λαϊκές...

In Case You Missed It

Κέντρα Υγείας με τη χρήση ΣΔΙΤ, 24ώρες επί 7μέρες, μάνατζερ, e-ραντεβού...

, Η δυσλεξία στην οικογένεια και στο σχολείο
Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, στη συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής προαναγγέλλει την 24ωρη λειτουργία Κέντρων Υγείας, ΤΟΜΥ και άλλων πρωτοβάθμιων δομών...

Μύκονος: Πρόσκληση στην ετήσια εκδήλωση κοπής Αγιοβασιλειόπιτας 2020 της Αδελφότητας Ανωμεριτών

, Η δυσλεξία στην οικογένεια και στο σχολείο
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Αδελφότητος Ανωμεριτών Μυκόνου σας προσκαλεί στην εκδήλωση για την Κοπή της Αγιοβασιλειόπιτας  και στην χορήγηση Μικρών Υποτροφιών.......... Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου...

More from Mykonos Ticker

ΕΣΗΕΑ: Η ΕΡΤ οφείλει να είναι πρωτοπόρος στον τομέα της δημοσιογραφικής έρευνας!! Προβληματισμός για την κάλυψη της επικαιρότητας!!

Προβληματισμός ΕΣΗΕΑ για την κάλυψη της επικαιρότητας από την ΕΡΤ - Ανακοίνωση του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ. Στο στόχαστρο η μεροληψία στην ειδησεογραφία, οι μεικτές...

Νεκτάριος Σαντορινιός : Ο εκλογικός Νόμος της ΝΔ έχει σαφή καλπονοθευτικό προσανατολισμό και στόχο την πολιτική επιβίωση της

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός. επεσήμανε κατά την διάρκεια της συζήτησης για  την επαναφορά της ενισχυμένης αναλογικής στην Ολομέλεια της Βουλής,  την διαφορετική...

Σύγχυση με την Αργία των Τριών Ιεραρχών – Τι διευκρινίσεις ζητούν οι σύλλογοι [Νέα Εγκύκλιος]

Νέα εγκύκλιος από το Υπουργείο - Οι βασικοί προβληματισμοί - Σύγχυση έχει προκληθεί στους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων αλλά και σε σωματεία σχετικά με...

Η Προγραμματική Σύμβαση για την “Αποκατάσταση ΧΑ∆Α Μυκόνου” στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, συνεδριάζει την Δευτέρα 27 Ιανουαρίου στις 10:00 π.μ στη Σύρο, με 28 θέματα στην ημερησία διάταξη:........ ΘΕΜΑ 1ο Κλιμάκωση Ενεργειών για...

Μετατάξεις Υπαλλήλων ΟΤΑ χωρίς σύμφωνη γνώμη Δημάρχου / Περιφερειάρχη [Έγγραφο]

Ψηφίστηκε στη Βουλή, η δυνατότητα αποχώρησης Υπαλλήλων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, χωρίς να χρειάζεται σύμφωνη γνώμη του Φορέα Προέλευσης, δηλαδή του Δήμου, της Περιφέρειας...

Επανέρχεται η ενισχυμένη αναλογική, εγκρίθηκε με 163 ψήφους υπέρ έναντι 121 κατά – Θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές

Το νομοσχέδιο «Εκλογή Βουλευτών», που επαναφέρει το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, εγκρίθηκε επί της αρχής του, των άρθρων του και στο σύνολό του, με...

Επιμόρφωση Τεχνικών Ασφαλείας για το έτος 2020, σε επιχειρήσεις Β΄ και Γ΄ κατηγορίας [Εγκύκλιος – Αίτηση]

Επιμόρφωση «Τεχνικού Ασφαλείας»: νέα εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας Με ανακοίνωσή του, το Επιμελητήριο Κυκλάδων ενημερώνει τα μέλη του πως έπειτα από συστηματικές προσπάθειες και παρεμβάσεις,...

Τρέμει την εξάπλωση του νέου κοροναϊού το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού (WTTC)

Την πρόκληση πανικού στον Τουρισμό φοβάται το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού (WTTC) Ο νέος κοροναϊός στην Κίνα μπορεί να προκαλέσει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις, εάν...

Την επείγουσα τροποποίηση του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τις ΑΠΕ απαίτησαν Χατζημάρκος και Σιώτος από τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη

O Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και ο Δήμαρχος Τήνου, Γιάννης Σιώτος, απαίτησαν την άμεση τροποποίηση του ισχύοντος Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ...
error: Content is protected !!