Automatic Confiscation: Πώς θα κατάσχουν τις τραπεζικές καταθέσεις οι Δήμοι
Automatic Confiscation / Πώς θα κατάσχουν τις τραπεζικές καταθέσεις οι Δήμοι
Automatic Confiscation / Πώς θα κατάσχουν τις τραπεζικές καταθέσεις οι Δήμοι
Η διαδικασία που καθορίζει η απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών για την αυτοματοποίηση των κατασχέσεων από τους ΟΤΑ, όπως της Εφορίας
Αυτόματες θα είναι πλέον οι κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων από τους Δήμους, σε δημότες που έχουν ληξιπρόθεσμες και αρρύθμιστες οφειλές.
Με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών (77123/2024) που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 26 Νοεμβρίου, καθορίζεται η διαδικασία της αποστολής των ειδοποιητηρίων προς τις τράπεζες, για την κατάσχεση των εν λόγω χρεών, στο πλαίσιο εφαρμογής των νομοθετικών διατάξεων, σύμφωνα με τις οποίες, σε περίπτωση μη καταβολής οφειλών προς αυτούς υποχρεούνται να προβαίνουν σε εφαρμογή της διαδικασίας δέσμευσης ή/και κατάσχεσης στα χέρια των πιστωτικών ιδρυμάτων, ως τρίτων, κατά τα προβλεπόμενα από τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.
Αξιοσημείωτο είναι ότι σήμερα, τα κατασχετήρια και οι επ’ αυτών δηλώσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων διεκπεραιώνονται μέσω εγγράφων γεγονός που δυσχεραίνει την ομαλή διεξαγωγή των διαδικασιών, ιδίως σε περιόδους που αυξάνεται σημαντικά το πλήθος των κατασχετηρίων.
Στο πλαίσιο αυτό, η διαδικασία κοινοποίησης κατασχετηρίων για την επιβολή κατάσχεσης απαιτήσεων των Ο.Τ.Α. Α’ Βαθμού στα χέρια παρόχων υπηρεσιών πληρωμών και δήλωσης αυτών θα πραγματοποιείται με ηλεκτρονικά μέσα.
Οι αρμόδιοι Ο.Τ.Α. καταχωρίζουν και αποστέλλουν τα κατασχετήρια αιτήματα σε έναν ειδικό κόμβο που έχει δημιουργηθεί για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ο οποίος στη συνέχεια τα αποστέλλει ηλεκτρονικά στις τράπεζες.
Στην περίπτωση που η τράπεζα απαντήσει πως υπάρχει πιστωτικό υπόλοιπο, υποχρεούται να το κατασχέσει και να το αποδώσει στον Δήμο, υποχρεωτικά εντός δέκα (10) ημερών από την υποβολή της δήλωσης.
Η χειρόγραφη αλληλογραφία για τις κατασχέσεις διατηρείται μόνο για τις περιπτώσεις συνδρομής γεγονότων ανωτέρας βίας, βλάβης ή δυσλειτουργίας των εμπλεκομένων μηχανογραφικών υποδομών, δικτύων και εφαρμογών ή άλλων εξαιρετικών λόγων.
Τι θα γράφει το κατασχετήριο
Σύμφωνα με την απόφαση, το κατασχετήριο θα αναγράφει τα ακόλουθα:
- Τα μοναδικά στοιχεία ειδικού πρωτοκόλλου κόμβου Ο.Τ.Α. (αριθμός και ημερομηνία).
- Τον μοναδικό 3ψήφιο κωδικό αριθμό του παρόχου υπηρεσιών πληρωμών (ΚΑΠΙ, ΚΑΙΠ, ΚΑΙΗΧ, κ.λπ, όπως δίνεται από την Τράπεζα της Ελλάδος στον κάθε πάροχο υπηρεσιών πληρωμών που έχει αδειοδοτηθεί από αυτήν ή/και λειτουργεί στην Ελλάδα) που μοναδικά σχετίζεται με το υπόχρεο πρόσωπο, στα χέρια του οποίου επιβάλλεται η κατάσχεση.
- Τα μοναδικά στοιχεία ειδικού πρωτοκόλλου κόμβου Ο.Τ.Α. (αριθμός και ημερομηνία).
- Τη χρονοσήμανση του κόμβου Ο.Τ.Α.
- Τον μοναδικό 3ψήφιο κωδικό αριθμό του παρόχου υπηρεσιών πληρωμών που μοναδικά σχετίζεται με το υπόχρεο πρόσωπο, στα χέρια του οποίου επιβάλλεται η κατάσχεση.
- Την ημερομηνία κατασχετηρίου.
- Τα μοναδικά στοιχεία (Κλειδί) του κατασχετηρίου (αριθμός πρωτοκόλλου Ημερολογίου ΚΕΔΕ).
- Τον ΑΦΜ οφειλέτη σε βάρος του οποίου επιβάλλεται το κατασχετήριο.
- Τα στοιχεία του οφειλέτη σε βάρος του οποίου επιβάλλεται το κατασχετήριο (ενδεικτικά αναφέρονται επώνυμο, όνομα, πατρώνυμο, επωνυμία).
- Το συνολικό ποσό κατασχετηρίου.
- Την Ταυτότητα Οφειλής Κατασχετηρίου (ΤΟΚ) που συνδέεται μονοσήμαντα με τον πίνακα χρεών του κατασχετηρίου.