2025 German Election: Τέλος και επίσημα ο Σολτς - Εκλογές στη Γερμανία στις 23 Φεβρουαρίου
2025 German Election / Τέλος και επίσημα ο Σολτς - Εκλογές στη Γερμανία στις 23 Φεβρουαρίου
2025 German Election / Τέλος και επίσημα ο Σολτς - Εκλογές στη Γερμανία στις 23 Φεβρουαρίου
Μόλις 207 από τους 733 βουλευτές της Γερμανίας ψήφισαν υπέρ Σολτς. Ετοιμάζεται για την καγκελαρία ο Φρίντριχ Μερτς με άνοιγμα στο FDP.
Μετά από τρεις ώρες συζήτησης στη Βουλή της Γερμανίας, οι βουλευτές ψήφισαν -όπως αναμενόταν- κατά της ψήφου εμπιστοσύνης στον Όλαφ Σολτς, σηματοδοτώντας και επίσημα το τέλος της κυβέρνησής του.
Αναλυτικά, κατά του Σολτς ψήφισαν 394 βουλευτές, υπέρ 207 και υπήρξαν και 116 αποχές. Σημειώνεται πως είναι η έκτη φορά στη μεταπολεμική περίοδο που ένας καγκελάριος ζητά ψήφο εμπιστοσύνης και είναι ο πέμπτος καγκελάριος που οδηγείται σε αυτή τη διαδικασία, αφού ο σοσιαλδημοκράτης Γκέρχαρντ Σρέντερ ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης δύο φορές στη μακρόχρονη θητεία του (1998 – 2005).
«Φτάσαμε στο τέλος της σημερινή συζήτησης, αλλά και του συνασπισμού του “φωτεινού σηματοδότη”», είπε η πρόεδρος της Bundestag, χρησιμοποιώντας τον δημοσιογραφικό όρο για τον κυβερνητικό συνασπισμό που κατέρρευσε, το οποίο είχε δοθεί εξαιτίας των χρωμάτων των τριών κομμάτων που συμμετείχαν (Σοσιαλδημοκράτες – Κόκκινο, Οικολόγοι – Πράσινο, Ελεύθεροι Δημοκράτες – Κίτρινο). Ο Όλαφ Σολτς, γνωρίζοντας εκ των προτέρων το αποτέλεσμα, χαμογέλασε, έσφιξε το χέρι του αντικαγκελάριο Ρόμπερτ Χάμπεκ και αποχώρησε.
Μετά την ανακοίνωσή του αποτελέσματος η σκυτάλη περνάει στον πρόεδρο Φρανκ Βαλτερ Σταϊνάιερ, ο οποίος θα ανακοινώσει τη διάλυση του κοινοβουλίου και την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τις κάλπες που έχουν προσδιοριστεί για τις 23 Φεβρουαρίου του 2025.
Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Το ακλόνητο φαβορί για τη νίκη στις εκλογές είναι ο κεντροδεξιός συνασπισμός των Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU). Ο επικεφαλής Φρίντριχ Μερτς προαλείφεται για καγκελάριος, ωστόσο οι Χριστιανοδημοκράτες υπολείπονται της απόλυτης πλειοψηφίας. Επομένως θα πρέπει να αναζητηθεί τουλάχιστον ένας κυβερνητικός εταίρος. Πρώτη στη λίστα οι είναι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), στους οποίους ο Μερτς πραγματοποίησε «άνοιγμα» στην ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης.
Το πρόβλημα για τον Μερτς είναι πως το FDP κινείται οριακά γύρω από το ποσοστό που του εξασφαλίζει την είσοδο στη Βουλή. Ωστόσο πολιτικοί αναλυτές υπογραμμίζουν πως το ενδεχόμενο σχηματισμού μιας κυβέρνησης θα μπορούσε να δώσει ώθηση στους Ελεύθερους Δημοκράτες, οι οποίοι επίσης από την πλευρά τους έχουν εκφραστεί θετικά για το CDU/CSU και αυτοπροβάλλονται ως μια «υπεύθυνη πολιτική δύναμη» που θα μπορούσε να βοηθήσει στον σχηματισμό μιας σταθερής κυβέρνησης.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το CDU/CSU προηγείται με 31%, ακολουθούμενο από την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 18%, το SPD του Σολτς με 17% και τους Πράσινους με 13%. Το FDP και η νέα αριστερή Συμμαχία Σάχρα Βάγκενκνεχτ σημειώνουν και οι δύο ποσοστά κοντά στο όριο του 5%.
Σημειώνεται πως το FDP υπήρξε μέρος του κυβερνητικού συνασπισμού υπό τον Όλαφ Σολτς, ωστόσο «εκδιώχθηκε» από τον Καγκελάριο ύστερα από διαφωνίες για τη σχεδιαζόμενη οικονομική πολιτική. Η αποχώρηση του FDP σηματοδότησε και το τέλος της κυβέρνησης του Σολτς.
«Άνοιγμα» Μερτς σε FDP στο δρόμο για την καγκελαρία
Ο Φρίντριχ Μερτς, από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης, έστειλε μήνυμα προς το FDP για πιθανή συνεργασία. Εξαπολύοντας σφοδρά πυρά στον Όλαφ Σολτς, έσπευσε να υποστηρίξει τον ηγέτη των Ελεύθερων Δημοκρατών, Κρίστιαν Λίντνερ, τον οποίο νωρίτερα ο απερχόμενος καγκελάριος κατηγόρησε για τα οικονομικά αδιέξοδα και την πτώση της κυβέρνησής του.
«Μιλήσατε πολύ για την ανάγκη σεβασμού», είπε ο Μερτς απευθυνόμενος στον Σολτς, ο οποίος ομολογουμένως επικαλέστηκε πολλές φορές τον «σεβασμό» κατά τη δική του ομιλία. «Αλλά προφανώς», συνέχισε ο ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών, «ο δικός σας σεβασμός σταματά όταν πρόκειται για άλλες πολιτικές απόψεις». Ο Μερτς χαρακτήρισε την αντιμετώπιση του FDP από τον Σολτς ως «σκέτη αναίδεια» (eine blanke Unverschämtheit) σε μια έκφραση υποστήριξης που εκλαμβάνεται και ως το πρώτο άνοιγμα για συνεργασία προς τους Ελεύθερους Δημοκράτες.
Στην ομιλία του ο Μερτς επιτέθηκε στον Όλαφ Σολτς κατηγορώντας τον πως θα έπρεπε να είχε ζητήσει αμέσως ψήφο εμπιστοσύνης όταν απομάκρυνε τον Κρίστιαν Λίντνερ από την κυβέρνηση, τον περασμένο μήνα. «Μπορώ να περιγράψω τη σημερινή ημέρα ως ημέρα ανακούφισης», τόνισε.
«Ο Όλαφ Σολτς δεν μπόρεσε να ηγηθεί με επιτυχία ως καγκελάριος», ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως «τα τρία κόμματα (Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Ελεύθεροι Δημοκράτες) στην πραγματικότητα δεν ήταν ποτέ μαζί». Ο Μερτς επέκρινε τον Σολτς για έλλειψη ηγετικών ικανοτήτων, μια αδυναμία που όπως είπε υπονόμευση τη θέση της Γερμανίας στην Ευρώπη. «Είναι ντροπιαστικό το που οδηγήσατε τη Γερμανία στην ΕΕ», είπε.
Συνεχίζοντας υπογράμμισε πως η χώρα υποφέρει από μια «πολιτική κόπωση», σημειώνοντας πως η απόφαση για ξαφνικό τερματισμό της παραγωγής ενέργειας από πυρηνικούς σταθμούς και σταθμούς καύσης άνθρακα έχει προκαλέσει προβλήματα όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά έχει εξοργίσει και την Ευρώπη. Παράλληλα κατηγόρησε τον Σολτς για αύξηση του δημόσιου χρέους, αλλά και χαμηλή χρηματοδότηση του γερμανικού στρατού σε σχέση με τις ανάγκες της εποχής.
Η προεκλογική ομιλία του Όλαφ Σολτς
Ο Όλαφ Σολτς, από το βήμα του γερμανικού κοινοβουλίου αποδεχόμενος την επικείμενη ήττα του στην ψηφοφορία τόνισε πως «στόχος είναι να προκηρύξει πρόωρες εκλογές», θέλοντας, όπως είπε, «να ενισχύσει την εμπιστοσύνη για το μέλλον της χώρας διασφαλίζοντας την ευημερία και την ασφάλεια».
«Χρειαζόμαστε περισσότερη οικονομική ανάπτυξη», ανέφερε ο Όλαφ Σολτς και επισήμανε την αναγκαιότητα των επενδύσεων ώστε - εκτός των άλλων - να συνεχίσει απρόσκοπτα η υποστήριξη της Ουκρανίας ενάντια στη Ρωσία και η ενίσχυση του γερμανικού στρατού. «Κανένας ψηφοφόρος», είπε, «δεν μπορούσε να προβλέψει τις προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε τα τελευταία τρία χρόνια».
Απαντώντας στις αποδοκιμασίες που δέχτηκε από τα έδρανα της αντιπολίτευσης και απευθυνόμενος στον Φρίντριχ Μερτς, τον επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών που προαλείφεται για την καγκελαρία ως το ακλόνητο φαβορί για νίκη στις επερχόμενες πρόωρες εκλογές, ο Όλαφ Σολτς τόνισε: «Οφείλουμε στους πολίτες ευπρέπεια και σοβαρότητα».
Ο απερχόμενος καγκελάριος και επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών έδωσε ξεκάθαρο προεκλογικό τόνο στην ομιλία του. Κατήγγειλε επανειλημμένα τον πρώην εταίρο του στον κυβερνητικό συνασπισμό, τους Ελεύθερους Δημοκράτες, κατηγορώντας τους για την κατάρρευση της κυβέρνησης με ένα «σαμποτάζ εβδομάδων».
Αναφερόμενος στις βαθιές διαφορές τους σχετικά με τη δημοσιονομική πολιτική, ο Σολτς τόνισε την ανάγκη για περισσότερες κρατικές δαπάνες για να αντιμετωπιστεί η οικονομική ύφεση, στην οποία έχει περιέλθει η Γερμανία εξαιτίας δομικών προβλημάτων που ήρθαν στην επιφάνεια μετά τη ρήξη με τη Μόσχα και την απώλεια του φτηνού ρωσικού φυσικού αερίου.
«Δεν το έβλεπαν όλοι έτσι στον συνασπισμό. Αν υπάρχει μια χώρα στον κόσμο που έχει την οικονομική δυνατότητα για κρατικές επενδύσεις, τότε αυτή είμαστε εμείς», τόνισε και ζήτησε μια αλλαγή, έναν «εκσυγχρονισμό», όπως είπε του συνταγματικού φρένου χρέους, που περιορίζει τις κρατικές δαπάνες.
Ο Όλαφ Σολτς επανέλαβε την αντίθεσή του στην αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς (Taurus) ή Γερμανών στρατιωτών στην Ουκρανία, αναδεικνύοντας εκ νέου το προφίλ του «καγκελάριου της ειρήνης».
Κλείνοντας την ομιλία του, ο απερχόμενος καγκελάριος θέλησε να δώσει και μια θετική εικόνα για την πολιτική που εφάρμοσε τα τελευταία χρόνια. «Στη χώρας μας υπάρχουν και τόσα πολλά που έγιναν καλά. Είμαστε μια χώρα με χαμηλή ανεργία, μια χώρα ενωμένη, μακριά από ακραίες διαιρέσεις, μια χώρα της οποίας οι καλύτερες ημέρες δεν είναι πίσω της, αλλά μπροστά της», είπε, υπεραμυνόμενος της διακυβέρνησής του.