Financing Green Hospitality: «Ξεκλειδώνει» χρηματοδοτήσεις η νέα κατηγοριοποίηση των ξενοδοχείων βάσει κριτηρίων ESG

Financing Green Hospitality / «Ξεκλειδώνει» χρηματοδοτήσεις η νέα κατηγοριοποίηση των ξενοδοχείων βάσει κριτηρίων ESG

Financing Green Hospitality: «Ξεκλειδώνει» χρηματοδοτήσεις η νέα κατηγοριοποίηση των ξενοδοχείων βάσει κριτηρίων ESG

Financing Green Hospitality / Την τραπεζική χρηματοδότηση και δυνητικά, την πρόσβαση σε προγράμματα τύπου ΕΣΠΑ αναμένεται να ξεκλειδώσει το νέο σύστημα κατάταξης των ξενοδοχείων που βασίζεται στην περιβαλλοντική απόδοσή τους και προβλέπεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Τουρισμού που τίθεται προς ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής.

Στην πρώτη περίπτωση, η στροφή σε «πράσινα» τραπεζικά προϊόντα και η προώθηση επενδύσεων με περιβαλλοντικό και κοινωνικό αντίκτυπο έχει ήδη προστεθεί στη στοχοθεσία των τραπεζών.

Όσο για την δεύτερη, παρότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τίποτα επίσημο, το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσουν σχετικές συζητήσεις και σε θεσμικό επίπεδο, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΞΕΕ), Αλέξανδρος Βασιλικός, σε χθεσινή συνάντηση με δημοσιογράφους.

Έρχονται θεσμικές διαβουλεύσεις

«Οι τράπεζες έχουν ούτως ή άλλως την υποχρέωση βαθμολόγησης των επενδύσεων με συγκεκριμένα κριτήρια (ESG). Μετά και την νομοθέτηση του νέου συστήματος κατάταξης των ξενοδοχείων αναμένεται να υπάρξουν σε θεσμικό επίπεδο συζητήσεις προς αυτή την κατεύθυνση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλικός, σημειώνοντας ότι ήδη έχουν πραγματοποιηθεί κάποιες επαφές και η αντίδραση καταγράφεται θετική». Άλλωστε η σύνδεση των επιδόσεων των ξενοδοχείων στους δείκτες βιωσιμότητας με την πρόσβαση σε χρηματοδότηση ήταν εξ αρχής στις προθέσεις του υπουργείου Τουρισμού, με στόχο βέβαια να πραγματοποιηθεί σε δεύτερο χρόνο, για να οδηγήσει σε ένα πιο «πράσινο» επιχειρηματικό μοντέλο στον κλάδο που εισφέρει άμεσα κι έμμεσα το 25% του εγχώριου ΑΕΠ.

Υπό αυτό το πρίσμα αναμένεται όσα ξενοδοχεία σκοράρουν ψηλά στους δείκτες που θα τεθούν από το νέο σύστημα κατάταξης, θα απολαμβάνουν ευνοϊκότερους όρους χρηματοδότησης και εν γένει καλύτερη πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα.

Δεδομένης μάλιστα της αδυναμίας πρόσβασης σε χρηματοδότηση που παρατηρείται στις μονάδες μικρότερων κατηγοριών (1,2 και 3 αστεριών) σύμφωνα με τους ξενοδόχους, θα επιδιωχθεί η κατάταξη των τουριστικών καταλυμάτων βάσει κριτηρίων βιωσιμότητας να αποσυνδεθεί πλήρως από την αστεροποίησή τους, ώστε και αυτές να μπορέσουν να αναβαθμίσουν το ξενοδοχειακό τους προϊόν. Να θυμίσουμε ότι βάσει των στοιχείων των ξενοδόχων σήμερα το 81% των αιτήσεων του κλάδου για ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο αποκλείεται με αποτέλεσμα στις περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας, Βορείου Αιγαίου και Πελοποννήσου η κατανομή δημόσιας δαπάνης είναι μηδενική ή σχεδόν μηδενική.

Υπενθυμίζεται ότι τα κριτήρια βάσει των οποίων θα γίνεται η κατάταξη και η αξιολόγηση των ξενοδοχείων ανάλογα με το περιβαλλοντικό και κοινωνικό τους αποτύπωμα, θα είναι αποτέλεσμα επεξεργασίας του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Πώς θα γίνεται η περιβαλλοντική κατάταξη

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα πρωτοπόρο και καινοτόμο, σε παγκόσμιο επίπεδο, σύστημα κατάταξης των καταλυμάτων, με βάση την αρχή της βιωσιμότητας, λαμβάνοντας υπόψη το περιβαλλοντικό και κοινωνικό τους αποτύπωμα. Το σύστημα στηρίζεται σε πλαίσιο που επεξεργάστηκαν το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος μαζί με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και στοιχειοθετήθηκε βάσει των αρχών αειφορίας και βιωσιμότητας.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, αρμόδιος φορέας για την κατάταξη των καταλυμάτων ορίζεται το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ). Η κεντρική υπηρεσία του ΞΕΕ ή τα αρμόδια περιφερειακά γραφεία θα εκδίδουν το πιστοποιητικό κατάταξης, ύστερα από αίτηση της επιχείρησης και κατόπιν ελέγχου συμμόρφωσης με τις απαιτούμενες προδιαγραφές.

Ο έλεγχος θα πραγματοποιείται από διαπιστευμένους μηχανικούς, τους οποίους θα εξουσιοδοτεί το ΞΕΕ σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) Στη συνέχεια οι υπηρεσίες του υπουργείου Τουρισμού θα προβαίνουν οποτεδήποτε σε έλεγχο, για να διαπιστώνουν αν η κατάταξη έγινε σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ίσχυαν κατά την αρχική κατάταξή τους στο σύστημα περιβαλλοντικής απόδοσης.

Αν διαπιστωθεί ότι η κατάταξη έγινε σε ανώτερη κατηγορία, χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις που απαιτούνται, η λειτουργία της τουριστικής δραστηριότητας διακόπτεται και η εγκατάσταση σφραγίζεται με απόφαση του προϊσταμένου της κατά τόπον αρμόδιας Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού έως την προσκόμιση νέου πιστοποιητικού κατάταξης από την επιχείρηση.

«Φιλοξενία με Αξία για Όλους»

Πέρα από τις διαβουλεύσεις για την πρόσβαση σε χρηματοδότηση σύμφωνα με το νέο σύστημα κατάταξης των ξενοδοχείων, το ΞΕΕ που γιορτάζει φέτος τα 90 χρόνια λειτουργίας του, σχεδιάζει να υλοποιήσει την πρωτοβουλία «Φιλοξενία με Αξία για Όλους» καθ’ όλη τη διάρκεια του 2025, με στόχο την ανάδειξη της καθοριστικής συμβολής της ελληνικής φιλοξενίας στην οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική πρόοδο της χώρας.