New tourism bill: Παρατηρήσεις της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής για Airbnb & Ξενοδοχεία, «πράσινη» κατάταξη, πισίνες, εποχική μίσθωση δωματίων προσωπικού

New tourism bill / Παρατηρήσεις της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής για Airbnb & Ξενοδοχεία, «πράσινη» κατάταξη, πισίνες, εποχική μίσθωση δωματίων προσωπικού

New tourism bill: Παρατηρήσεις της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής για Airbnb & Ξενοδοχεία, «πράσινη» κατάταξη, πισίνες, εποχική μίσθωση δωματίων προσωπικού

New tourism bill / Παρατηρήσεις της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής για Airbnb & Ξενοδοχεία, «πράσινη» κατάταξη, πισίνες, εποχική μίσθωση δωματίων προσωπικού

Παρατηρήσεις επί των άρθρων του νομοσχεδίου του υπουργείου Τουρισμού διατύπωσε η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, αναδεικνύοντας επιμέρους ζητήματα προς διευκρίνιση στις ρυθμίσεις της βραχυχρόνιας μίσθωσης και των ξενοδοχείων.

Η Επιστημονική Υπηρεσία διατύπωσε τις 10 ακόλουθες παρατηρήσεις...

Για τη βραχυχρόνια μίσθωση

1. Να διευκρινιστεί αν το πρόστιμο [σε περίπτωση μη πλήρωσης κάποιας από τις οριζόμενες προδιαγραφές, παρεμπόδισης των ελέγχων και μη συμμόρφωσης του παραβάτη εντός δεκαπέντε (15) ημερών] επιβάλλεται για οποιαδήποτε από τις περιπτώσεις α) έως και δ) που ορίζονται στο νομοσχέδιο εφόσον συντρέχουν σωρευτικώς όλες οι υποπεριπτώσεις εντός του αυτού στοιχείου ή αν τυχόν διαφοροποιείται το ύψος του προστίμου όταν διαπιστώνεται η συνδρομή μίας μόνον εκ των υποπεριπτώσεων, π.χ., έλλειψη ή ανεπάρκεια φαρμακείου με είδη πρώτων βοηθειών, ενώ υφίσταται πιστοποίηση μυοκτονίας και απεντόμωσης, και διατίθεται οδηγός με τηλέφωνα πρώτης ανάγκης.

Η Υπηρεσία επισημαίνει ότι υπό το φως της αρχής της αναλογικότητας, θα μπορούσε να τεθεί το ερώτημα της διαβάθμισης του ύψους του προστίμου ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης όσον αφορά τις οριζόμενες προδιαγραφές, καθώς και λαμβανομένων υπόψη κριτηρίων όπως το μέγεθος των ακινήτων, η περιοχή στην οποία βρίσκονται, η πολυτέλεια του χώρου, τα έσοδα από τη μίσθωσή του κ.λπ.

  • Στην παρ. 5 του νομοσχεδίου προβλέπεται η επιβολή στους διαχειριστές ακινήτων οριζόντιου αυτοτελούς διοικητικού προστίμου ύψους πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ σε περίπτωση μη πλήρωσης κάποιας από τις οριζόμενες προδιαγραφές, παρεμπόδισης των ελέγχων και μη συμμόρφωσης του παραβάτη εντός δεκαπέντε (15) ημερών με τις προδιαγραφές αυτές. Δυνάμει της προτεινόμενης διάταξης, «[σ]τους διαχειριστές ακινήτων επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ, αν: α) δεν επιτρ[έπεται] η είσοδος στο ελεγχόμενο ακίνητο, β) δεν πληρούται κάποια από τις προδιαγραφές της παρ. 1, γ) δεν συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις της παρ. 6 (…)».

2. Δεν τίθεται μεταβατική περίοδος συμμόρφωσης προς τις θεσπιζόμενες προδιαγραφές.

Για την «πράσινη» κατάταξη των ξενοδοχείων

3. Να προσδιορισθεί ο όρος της «περιβαλλοντικής απόδοσης» εν προκειμένω ή να γίνει παραπομπή σε ισχύουσες διατάξεις, όπου αυτός ορίζεται και αφορά και την εφαρμογή του παρόντος, όπως επίσης οι βασικές κατηγορίες «περιβαλλοντικής απόδοσης» ή τα βασικά χαρακτηριστικά αυτών των κατηγοριών, [όπως, επί παραδείγματι, χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενεργειακή απόδοση, τρόπος διαχείρισης αποβλήτων κ.λπ.] προκειμένου να ρυθμισθούν εν συνεχεία, κατά τα ανωτέρω, τα σχετικά ειδικότερα, τεχνικά και λεπτομερειακά θέματα. Η Επιστημονική Υπηρεσία επισημαίνει ότι ο όρος «περιβαλλοντική απόδοση» είναι καινοφανής όσον αφορά το πλαίσιο νόμιμης λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων.

4. Στη ρύθμιση περί ελέγχων των καταλυμάτων, από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Τουρισμού για το εάν η κατάταξη έγινε σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ίσχυαν κατά την αρχική κατάταξή τους στο σύστημα περιβαλλοντικής απόδοσης, η Υπηρεσία θεωρεί χρήσιμο, για λόγους σαφήνειας, να διευκρινισθεί το πλαίσιο της χρήσης του όρου «αρχική κατάταξη».

Ως προς αυτό εξηγεί ότι ενδέχεται να ανακύψει περίπτωση κατά την οποία κατάλυμα εκπίπτει από ανώτερη κατηγορία στην οποία είχε αρχικά υπαχθεί και, μετά από νέα διαδικασία κατάταξης και βαθμολόγησής του, υπάγεται σε κατηγορία κατώτερη της αρχικής. Σε περίπτωση κατά την οποία το Υπουργείο ελέγξει εκ νέου την πλήρωση των προδιαγραφών του καταλύματος, ο έλεγχος θα αφορά προφανώς τη νέα (κατώτερη) κατηγορία, και όχι την αρχική κατάταξή του σε ανώτερη κατηγορία.

5. Τίθεται το ερώτημα πώς θα αντιμετωπίζεται η περίπτωση της παντελούς έλλειψης κατάταξης κύριου ξενοδοχειακού καταλύματος το οποίο δεν θα έχει προβεί στη διαδικασία κατάταξης και δεν θα διαθέτει σχετικό πιστοποιητικό, δεδομένου ότι γίνεται αποκλειστικά λόγος για την περίπτωση της εσφαλμένης κατάταξης σε ανώτερη κατηγορία περιβαλλοντικής απόδοσης.

  • Το ερώτημα αναφέρεται στη ρύθμιση «(…) [α]ν διαπιστωθεί ότι η κατάταξη έγινε σε ανώτερη κατηγορία, χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις που απαιτούνται, η λειτουργία της τουριστικής δραστηριότητας διακόπτεται και η εγκατάσταση σφραγίζεται με απόφαση του προϊσταμένου της κατά τόπο αρμόδιας Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού έως την προσκόμιση νέου πιστοποιητικού κατάταξης από την επιχείρηση».

Για τις πισίνες

6. Πρέπει να διασφαλίζεται ότι δεν παραβιάζεται ο προορισμός του αιγιαλού και της παραλίας ως κοινόχρηστων πραγμάτων, και ότι δεν επέρχεται αλλοίωση στη φυσική μορφολογία τους και τα βιοτικά στοιχεία τους, για να μην εμποδίζεται ή δυσχεραίνεται η ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στην παραλία και τον αιγιαλό.

7. Δεν διευκρινίζονται ζητήματα που πιθανώς να ανακύψουν κατά την εφαρμογή του παρόντος, όπως ιδίως όσον αφορά την απάντληση του «ακάθαρτου» θαλάσσιου ύδατος από τις κολυμβητικές δεξαμενές και τις συνθήκες επιστροφής του στη θάλασσα ή της αποβολής του, επί παραδείγματι, σε αποχέτευση όμβριων υδάτων ή αλλού.

8. Χρειάζονται επίσης διευκρίνιση ειδικότερα συναφή ζητήματα, όπως η διασφάλιση της ποιότητας των υδάτων της παραλίας και της υγείας των λουομένων, και η άνευ διακρίσεως πρόσβαση κάθε καταλύματος στο θαλασσινό νερό, χωρίς την ανάγκη τεκμηρίωσης παραμέτρων βιώσιμης διαχείρισης, όπως η απόσταση των καταλυμάτων από την παραλία, ο αριθμός των καταλυμάτων τα οποία υφίστανται στην ίδια παραλία, ώστε να μην επέρχεται αλλοίωση του περιβάλλοντος λόγω της πληθώρας των σχετικών εγκαταστάσεων, γεωγραφικά χαρακτηριστικά των περιοχών όπως η λειψυδρία, η επιβάρυνση των υπόγειων υδροφορέων και η μείωση φαινομένων υφαλμύρωσης, αλλά και κοινωνικά κριτήρια κ.λπ.

  • Με το νομοσχέδιο προστίθεται στους σκοπούς για τους οποίους επιτρέπεται η παραχώρηση χρήσης αιγιαλού, παραλίας κ.λπ, η εκτέλεση έργων εγκατάστασης αγωγών για την άντληση και απάντληση θαλασσίου ύδατος προκειμένου να χρησιμοποιηθεί σε κολυμβητική δεξαμενή νομίμως λειτουργούντων ξενοδοχειακών καταλυμάτων, κύριων και μη κύριων. Στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα εξοικονόμησης ύδατος που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε άλλες αστικές χρήσεις.

Για τα Χιονοδρομικά κέντρα

9. Θα ήταν χρήσιμο να διευκρινισθεί αν οι πρόσθετες δραστηριότητες και υπηρεσίες ψυχαγωγίας, που προβλέπονται κατά το χρονικό διάστημα που δεν ασκούνται δραστηριότητες χιονοδρομίας, θα παρέχονται από τα χιονοδρομικά κέντρα μόνον κατά το χρονικό διάστημα κατά το οποίο δεν ασκούνται δραστηριότητες χιονοδρομίας ή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Για την εποχική μίσθωση δωματίων προσωπικού των ξενοδοχείων

10. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους το πιθανότερο είναι να διαβιούν μόνιμα στους εν λόγω χώρους, η εποχική μίσθωση των δωματίων προσωπικού σε αυτούς δεν φαίνεται να εξυπηρετεί τον σκοπό της διάταξης, πολλώ μάλλον σε περίπτωση εγκατάστασης και της οικογένειάς τους. Περαιτέρω, θα ήταν σκόπιμο να περιληφθούν στη διάταξη οι ειδικοί όροι και συμφωνίες που αφορούν τις ως άνω μισθώσεις και αναφέρονται στην Αιτιολογική Έκθεση ή να αποτελέσουν αντικείμενο νομοθετικής εξουσιοδότησης.

Η επεξεργασία του νομοσχεδίου από την αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ολοκληρώθηκε και σήμερα τίθεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.