Cruise: Πώς αντιδρούν οι εταιρείες στο έκτακτο τέλος ανά επιβάτη
Cruise / «Περιμέναμε την επιβολή του τέλους αφού όντως είναι πολύ χαμηλό. Αλλά τώρα πάμε στο άλλο άκρο», επισημαίνουν κύκλοι της διεθνούς αγοράς
Cruise / «Περιμέναμε την επιβολή του τέλους αφού όντως είναι πολύ χαμηλό. Αλλά τώρα πάμε στο άλλο άκρο», επισημαίνουν κύκλοι της διεθνούς αγοράς
Στα σχοινιά βρίσκονται πλέον οι εταιρείες κρουαζιέρας μετά την επισημοποίηση από την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη του πλαισίου που αφορά στο έκτακτο τέλος ανά επιβάτη.
Πριν περάσουμε στις αντιδράσεις θα κάνουμε μία σύνοψη
Το τέλος ανά επιβάτη που αποβιβάζεται στη Μύκονο και στη Σαντορίνη θα είναι 20 ευρώ ενώ 5 ευρώ θα είναι στα άλλα λιμάνια που προσεγγίζουν κρουαζιερόπλοια. Οι τιμές ισχύουν από 1η Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου κάθε χρονιάς. Για την περίοδο Απριλίου-Μαΐου και Οκτωβρίου το τέλος μειώνεται κατά 40% σε 12 και 4 ευρώ αντίστοιχα. Για την περίοδο Νοεμβρίου – Μαρτίου το τέλος μειώνεται κατά 80% σε 4 και 1 ευρώ ανά επιβάτη αντίστοιχα.
Σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου Τουρισμού το σύνολο εσόδων αναμένεται να ανέλθει στα 50 εκατομμύρια ευρώ. Το 1/3 των εσόδων θα πάει στους δήμους, 1/3 στο υπουργείο Ναυτιλίας και 1/3 στο υπουργείο Τουρισμού.
«Περιμέναμε την επιβολή του τέλους αφού όντως είναι πολύ χαμηλό. Αλλά τώρα πάμε στο άλλο άκρο» επισημαίνουν στο newmoney κύκλοι της διεθνούς αγοράς:
«Στα λιμάνια της Ευρώπης το τέλος κυμαίνεται στα 3-3,5 ευρώ. Στη Βαρκελώνη το λιμενικό τέλος επιβάτη είναι 3,25 ευρώ και επτά ευρώ ο τουριστικός φόρος που ισχύει όμως για όλους τους τουρίστες και όχι μόνο για την κρουαζιέρα» και προσέθεσαν:
«Μας αιφνιδίασε το 20άρικο. Είχαμε ακούσει ότι θα κυμανθεί από 5-8 ευρώ»
Στη συνέχεια θα παραθέσω φράσεις που άκουσα μιλώντας με στελέχη εταιρειών σε Ευρώπη και ΗΠΑ:
«- Οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες. Οι συζητήσεις για την κρουαζιέρα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών. Κανείς κυβερνητικός δεν έχει μιλήσει με τις εταιρείες κρουαζιέρας. Δεν υπάρχει διαβούλευση ούτε με τους φορείς που ασχολούνται με τον κλάδο ούτε με τους τοπικούς φορείς.
- Μέχρι τώρα για πάντα γινόταν διαβούλευση με τα εμπλεκόμενα μέρη. Τώρα πήγαμε στο άλλο άκρο.
- Έχουμε την αίσθηση ότι στην Ελλάδα στοχοποιείται η κρουαζιέρα. Μακάρι να κάνουμε λάθος.
- Εξίσωσαν τη Σαντορίνη με τη Μύκονο και αυτό είναι λάθος. Η Μύκονος την θέλει την κρουαζιέρα ειδικά από φέτος που είδε τον συμβατικό τουρισμό να μειώνεται. Δεν έχει παραπονεθεί η Μύκονος για την κρουαζιέρα όπως η Σαντορίνη. Δεν υπάρχει όριο επιβατών στη Μύκονο όπως στη Σαντορίνη.
- Στη Σαντορίνη υπάρχει πρόβλημα στον προορισμό ενώ στη Μύκονο υπάρχει πρόβλημα στο λιμάνι. Για αυτό τον λόγο στη Μύκονο θα εφαρμοστεί πολιτική ελλιμενισμού μέσω του birth management system ώστε να προγραμματίζονται οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων. Υπήρξε μέρα που κατέπλευσαν 11 κρουαζιερόπλοια και για τις επόμενες, δυο με τρεις ημέρες δεν πήγε κανένα! - Δεν έχει ξεκαθαριστεί-οριστεί ποια είναι η υψηλή τουριστική περίοδος, από πότε μέχρι πότε.
- Σκεφτείτε ότι δεν είναι μόνο τα δύο νησιά των Κυκλάδων. Έκτακτο τέλος θα επιβάλλεται και σε άλλους προορισμούς οπότε το κόστος της κρουαζιέρας θα ανέβει πολύ και θα μετακυλιστεί στον επιβάτη».
Θέση για το θέμα του έκτακτου τέλους επιβατών κρουαζιέρας πήρε η Διεθνής Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας αλλά και για τα μέτρα διαχείρισης του τουρισμού στην Ελλάδα:
▪ Εκτιμούμε την ισχυρή συνεργασία του κλάδου της κρουαζιέρας με την Ελλάδα και έχουμε ζητήσει επανειλημμένα περισσότερες επενδύσεις σε λιμενικές υποδομές, οι οποίες ωφελούν τόσο τις τοπικές κοινωνίες όσο και τους επισκέπτες. Οποιαδήποτε αύξηση στα ισχύοντα λιμενικά τέλη θα πρέπει να ανταποκρίνεται στον επιδιωκόμενο σκοπό, να είναι αναλογική προς τις συγκεκριμένες λιμενικές επενδυτικές ανάγκες και να εφαρμόζεται σε όλους τους επισκέπτες.
- Θα πρέ&pi