European Tourism 2025 - Trends & Prospects: Πόσο «Ελλάδα» επιλέγουν φέτος οι Αμερικανοί τουρίστες - Ο ευρωπαϊκός τουρισμός παραμένει σταθερός το Β' τρίμηνο του 2025
European Tourism 2025 – Trends & Prospects / Ο ευρωπαϊκός τουρισμός παραμένει σταθερός το δεύτερο τρίμηνο του 2025, χάρη στην ανθεκτική καταναλωτική ζήτηση και το παγκόσμιο ενδιαφέρον.

European Tourism 2025 - rends & Prospects / Ο τουριστικός τομέας της Ευρώπης παρουσίασε σταθερή αλλά πιο μέτρια απόδοση το δεύτερο τρίμηνο του 2025, με τις αφίξεις να αυξάνονται κατά 3,3% και τις διανυκτερεύσεις να μειώνονται κατά 0,7% σε ετήσια βάση.
Η ζήτηση για διακοπές σε ηλιόλουστες παραλίες εκτός σεζόν αυξάνεται, πιθανώς λόγω της μετατόπισης των διακοπών του Πάσχα και της εξέλιξης των ταξιδιωτικών προτιμήσεων.
Οι ευρωπαϊκοί προορισμοί γνώρισαν ανανεωμένο ενδιαφέρον από την Κίνα, παράλληλα με τη συνεχιζόμενη ισχυρή προσέλευση επισκεπτών από τις ΗΠΑ.
European Tourism 2025 - rends & Prospects / Οι νέες τάσεις στην κίνηση από ΗΠΑ προς τη Γηραιά Ηπειρο και η παράμετρος των επισκέψεων από την Κίνα. Η νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων «European Tourism: Trends & Prospects».
Στις χώρες που κατέγραψαν τις υψηλότερες αυξήσεις σε επίπεδο διανυκτερεύσεων από τους Αμερικανούς ταξιδιώτες συμπεριελήφθη η Ελλάδα το β’ τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων (ETC) με τίτλο «European Tourism: Trends & Prospects».
Αν και δεν κατέγραψε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές ώρες, η Ελλάδα παραμένει σταθερά ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς των Αμερικανών στη Γηραιά Ηπειρο. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, η Νορβηγία και η Δανία κατέγραψαν την υψηλότερη αύξηση σε ποσοστό 35% και 24% αντίστοιχα σε ό,τι αφορά τις διανυκτερεύσεις των ταξιδιωτών από την άλλη άκρη του Ατλαντικού.
Ακολούθησαν σε δυναμική οι χώρες του Νότου, με την Κροατία να βρίσκεται στο συν 18%, το Μαυροβούνιο να σημειώνει άνοδο 17% και την Ελλάδα να καταγράφει αύξηση 16% σε ετήσια βάση.
Σε γενικές γραμμές η ταξιδιωτική κίνηση από τις ΗΠΑ προς την Ευρώπη παραμένει σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το 2024 παρά τις ανησυχίες για την εξέλιξη της υπερατλαντικής ζήτησης. Στην ζήτηση από την άλλη άκρη του Ατλαντικού συμβάλλει και η μείωση των εισιτηρίων σε συνδέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ισπανίας, της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η κινεζική αγορά
Ισχυρά σημάδια ανάκαμψης καταγράφει και η κινεζική αγορά, με την πλειονότητα των ευρωπαϊκών προορισμών να διαπιστώνει αύξηση σε επίπεδο διανυκτερεύσεων και αφίξεων.
Η ζήτηση για μικρότερους προορισμούς όπως η Κροατία (+7%), η Εσθονία (+15%) και η Ρουμανία (+20%) έχει ενισχυθεί το δεύτερο τρίμηνο, ενώ η δυναμική προς μεγαλύτερους προορισμούς συνεχίζεται και αναμένεται να βελτιωθεί περαιτέρω χάρη στην καλύτερη αεροπορική διασυνδεσιμότητα ανάμεσα σε κινεζικές πόλεις και το Παρίσι ή τη Μαδρίτη.
Η επιστροφή των Κινέζων επισκεπτών στην Ευρώπη αναμένεται να συνεχιστεί και να υποστηριχτεί από την αύξηση των εισοδημάτων, τον μεγαλύτερο αριθμό πτήσεων και τις ευνοϊκές ταξιδιωτικές πολιτικές. Αυτή η τάση μπορεί επίσης να ενισχυθεί από την απροθυμία των Κινέζων ταξιδιωτών να επισκεφθούν τις ΗΠΑ το 2025, λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων, του αυξημένου ελέγχου θεωρήσεων και ευρύτερων ανησυχιών που άπτονται της ασφάλειας.
Σε γενικές γραμμές, πάντως, ο τουρισμός στην Ευρώπη διατήρησε μια σταθερή απόδοση στο δεύτερο τρίμηνο του 2025, αναδεικνύοντας την ανθεκτικότητά του εν μέσω των συνεχιζόμενων οικονομικών πιέσεων και της γεωπολιτικής αβεβαιότητας. Οι διεθνείς αφίξεις τουριστών αυξήθηκαν κατά 3,3% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2024. Εν τω μεταξύ, οι διανυκτερεύσεις μειώθηκαν ελαφρώς κατά 0,7%, κάτι που πιθανότατα οφείλεται στον εορτασμό του Πάσχα στα τέλη Απριλίου και των αλλαγών στα προγράμματα των σχολικών διακοπών.
Πάντως, όπως αναφέρεται στη μελέτη, παρά την αύξηση των τιμών σε ό,τι αφορά τα ταξίδια, οι συνολικές ταξιδιωτικές δαπάνες αναμένεται να είναι 13% υψηλότερες το 2025 από ό,τι το 2024. Μάλιστα, με δεδομένο ότι περισσότεροι ταξιδιώτες αναζητούν value for money προορισμούς, οι λιγότερο γνωστοί με ανταγωνιστικές τιμές ενδέχεται να ωφεληθούν, συμβάλλοντας και στην αποσυμφόρηση των ήδη βεβαρημένων τουριστικά προορισμών.
Αύξηση μέσης δαπάνης
Σε ό,τι αφορά το κόστος, αυτό έχει αυξηθεί σε σχέση με πέρυσι, με πιθανές περαιτέρω αυξήσεις κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ειδικά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, κάτι που μπορεί να επηρεάσει την επιλογή προορισμού των ταξιδιωτών αυτό το καλοκαίρι.
Με τη σεζόν υψηλής ζήτησης να βρίσκεται προ των πυλών, οι τιμές των διεθνών πτήσεων προς τη Νότια Ευρώπη έχουν αυξηθεί κατά 5% τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2025 σε ετήσια βάση, ενώ το κόστος των διεθνών οργανωμένων διακοπών έχει αυξηθεί κατά 7%.
Ταυτόχρονα, βέβαια, οι προορισμοί της Νότιας Ευρώπης -συμπεριλαμβανομένων της Ισπανίας, της Κύπρου και της Μάλτας- ανέφεραν σημαντικές αυξήσεις στα τουριστικά έσοδα τους πρώτους μήνες του 2025.
Αυτό, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, υποδηλώνει ότι οι ταξιδιώτες ξοδεύουν περισσότερα κατά τους μήνες εκτός αιχμής. Συνολικά, οι τουριστικές δαπάνες σε όλη την Ευρώπη αναμένεται να αυξηθούν κατά περίπου 13% σε σύγκριση με το 2024, με την ανάπτυξη να ξεπερνά τις αφίξεις και να υποδηλώνει υψηλότερη μέση δαπάνη ανά ταξίδι.
Εκτός αιχμής
Τη δυναμική της διατηρεί η τάση για ταξίδια εκτός της αιχμής της σεζόν, με τις αναζητήσεις για ανοιξιάτικες αποδράσεις να είναι αυξημένες κατά 36% σε ετήσια βάση. Κι ενώ η μετατόπιση του Πάσχα στα τέλη Απριλίου συνέβαλε σε αυτήν την αύξηση, η συνεχιζόμενη αυτή τάση αντανακλά και τις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των ταξιδιωτών, οι οποίοι επιλέγουν να αποφύγουν τις υψηλές θερμοκρασίες στην αιχμή της σεζόν και τη «πίεση» των προορισμών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.