Forest Maps - Ιωάννης Φλεβάρης: Παράταση προθεσμίας αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες
Η αγωνία χιλιάδων συμπατριωτών μας κορυφώνεται και πάλι με αφορμή τους δασικούς χάρτες και τη λήξη της προθεσμίας για αντιρρήσεις. Μετράμε ήδη αγώνες ετών με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με την Αυτοδιοίκηση με πολλούς νησιωτικούς Φορείς και με τους ενεργούς πολίτες, για να αμβλυνθούν οι στρεβλώσεις της νομοθεσίας και οι παραλογισμοί των «δασικών χαρτών». Πετύχαμε σε πολλά επιμέρους ζητήματα αρκετές επιτυχίες, όμως οι διεκδικήσεις για το καλύτερο δεν σταματούν ποτέ!
Ενώνω σήμερα τη φωνή μου μαζί με όλους όσους υποστηρίζουν το αίτημα παράτασης ή ακόμα καλύτερα κατάργησης της προθεσμίας, γιατί το φυσικό και συνταγματικό δικαίωμα προστασίας της ιδιοκτησίας και της περιουσίας του κάθε πολίτη είναι στην πραγματικότητα απρόθεσμο!
Αντί των δικών μου θέσεων όπως εκφράζονται με τον δημόσιο λόγο μου επιλέγω να μεταφέρω αυτούσια μια από τις πολλές αυθεντικές φωνές που ζητούν από την κυβέρνηση, το Κοινοβούλιο και κάθε αρμόδιο Φορέα ή πρόσωπο να ενεργήσει άμεσα, επιτακτικά και κατ’ επειγόντως για χορήγηση παράτασης της προθεσμίας αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες που λήγει στις 31-05-2022. Είναι η επιστολή του κυρίου Κώστα Μοσχάκη, ενεργού και υπεύθυνου πολίτη που εκφράζει τη φωνή των συμπατριωτών μας και του μέσου συνετού ανθρώπου, που την παραθέτω αυτούσια:
«Αγαπητέ κύριε Φλεβάρη,
Είμαι Δωδεκανήσιος, από την Ρόδο κατάγομαι και ζω στην Αθήνα και είμαι κάτοχος κάποιων αγροτεμαχίων στη Ρόδο.
Είχα ενημερωθεί μέσω του τύπου ότι έπρεπε, στους αναρτημένους δασικούς χάρτες, εφόσον τα αγροτεμάχια μου εμφανιζόντουσαν ως δασικά, να υποβάλλω ηλεκτρονικά αντιρρήσεις μέχρι τις 31/05/2022 και αυτό προσπάθησα να κάνω χθες το βράδυ.
Με μεγάλη μου έκπληξη διαπίστωσα ότι στην περιοχή που βρίσκονται τα αγροτεμάχια μου, ξεκινώντας από ένα στην περιοχή Κρητηνίας κοντά στον οικισμό, η απεικόνιση στον δασικό χάρτη είναι υπό μορφή σκίτσων. Φυσικά είναι αδύνατο να βρεις την ιδιοκτησία σου, που έχει τίτλο και απεικονίζεται με ακρίβεια στους χάρτες του κτηματολογίου αλλά δεν υπάρχει η αντίστοιχη απεικόνιση στον δασικό χάρτη. Με άλλα λόγια για να το ακίνητο μου στο δασικό χάρτη πρέπει να έχω σε ηλεκτρονική μορφή από τοπογράφο τις πλήρεις συντεταγμένες τις οποίες πρέπει να αναρτήσω στο σύστημα για να έχω την δυνατότητα να υποβάλω αντιρρήσεις.
Δηλαδή στον αναρτημένο δασικό χάρτη πρέπει να ελέγξω το ακίνητο μου αν είναι δασικό και στην συνέχεια να υποβάλλω αντιρρήσεις και το ερώτημα είναι πως θα ελέγξω αν το ακίνητο μου εμφανίζεται ως δασικό αφού δεν εμφανίζεται με σαφήνεια στον δασικό χάρτη;
Δυστυχώς για άλλη μια φορά ως πολίτης ξεγελάστηκα θεωρώντας πως για τον Κρατικό μηχανισμό ισχύει η κοινή λογική. Και η κοινή λογική λέει ότι εφόσον ειδικά στα Δωδεκάνησα οι ιδιοκτησίες απεικονίζονται στους χάρτες του κτηματολογίου με αριθμημένες τις μερίδες ιδιοκτησίας με βάση τους Ιταλικούς χάρτες έπρεπε λοιπόν το υπόβαθρο του δασικού χάρτη να είναι οι μερίδες ιδιοκτησίας όπως απεικονίζονται αριθμημένα στο κτηματολόγιο ώστε με ευκολία ο πολίτης να εντοπίζει την ιδιοκτησία του πάνω στον δασικό χάρτη!
Εφόσον διαπίστωσα το πρόβλημα και είναι ολοφάνερο ότι αποτελεί θεμελιώδη αδυναμία του δασικού χάρτη, άρχισα να αναζητώ τοπογράφο ώστε με βάση τον τίτλο που διαθέτω να ταυτοποιήσω τις ιδιοκτησίες μου και αν χρειάζεται να υποβάλω αντιρρήσεις. Κανένας δεν μπορεί να με εξυπηρετήσει γιατί προφανώς την δικιά μου διαπίστωση έκαναν και χιλιάδες άλλοι ιδιοκτήτες στο νησί της Ρόδου και υπάρχει αδυναμία ανταπόκρισης στην ζήτηση από τους τοπικούς τοπογράφους μηχανικούς.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να αναγνωρίσουν το πρόβλημα, που προκύπτει από την τουλάχιστον αδόκιμη και παραπλανητική, κατά την γνώμη μου απεικόνιση των ιδιοκτησιών στον δασικό χάρτη, χορηγώντας εύλογα αρκετά μεγάλη χρονική παράταση τουλάχιστον 6 μηνών στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής αντιρρήσεων.
Για του λόγου το αληθές, σας παραθέτω υπό μορφή υπομνήματος τον χάρτη του κτηματολογίου που συνέταξαν οι Ιταλοί με μεγάλη ευκρίνεια, απεικόνιση και αρίθμηση των ιδιοκτησιών και τον αντίστοιχο ανηρτημένο δασικό χάρτη της περιοχής ενδιαφέροντος μου ώστε να προκύψει με σαφήνεια ότι στον δασικό χάρτη ο ενδιαφερόμενος δεν μπορεί να εντοπίσει την ιδιοκτησία του.
Θα ήθελα να σχολιάσω κλείνοντας την επιστολή μου ότι η καταληκτική ημερομηνία δεν έχει καμιά λογική. Ο κάθε πολίτης, με βάση την κείμενη νομοθεσία πρέπει να μπορεί οποιαδήποτε στιγμή διαπιστώσει το πρόβλημα να μπορεί να διεκδικήσει το συνταγματικό δικαίωμα προστασίας της ιδιοκτησίας του.
Την άποψη αυτή πρέπει να ενισχύσει η γνώση όλων μας ότι το μεταναστευτικό κύμα της δεκαετίας του 60 και 70 έχει σαν αποτέλεσμα ότι χιλιάδες συμπατριώτες μας Δωδεκανήσιοι δεύτερης και τρίτης πια γενιάς θα διαπιστώσουν κάποτε ότι απώλεσαν την περιουσία τους οριστικά, χωρίς να λάβουν γνώση, μέσω μια άδικης και αχρείαστης διοικητικής διαδικασίας, που η νομιμότητα της δεν χρειάζεται να αμφισβητηθεί γιατί την αμφισβητεί η κοινή λογική που δυστυχώς έχει εκλείψει.
Σας ευχαριστώ για τον χρόνο που θα διαθέσετε στην ανάγνωση της παρούσας επιστολής και ευελπιστώ στις δικές σας ενέργειες σε μια προσπάθεια δίκαιης λύσης του προβλήματος που σίγουρα απασχολεί χιλιάδες Δωδεκανησίους».
Για την αντιγραφή
Ιωάννης Στ. Φλεβάρης
Ανεξάρτητος Περιφερειακός Σύμβουλος
Απόφοιτος Νομικής Α.Π.Θ.
Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω
ΜSc Διεθνείς Σχέσεις – MSc Αρχαίο Θέατρο
Υποψήφιος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αιγαίου
Παρατίθενται χάρτες: