11.2 C
Mykonos

Web Radio

Weather

11.2 C
Mykonos
9 C
Athens

Η πρώτη ημέρα στο σχολείο!!

μυτούλες που τρέχουν: ο λόγος; Το μικρό παιδί του νηπιαγωγείου ή της πρώτης δημοτικού αρνείται να πάει σχολείο!

Στο μυαλό του γονιού, που έχει προσωπική σχολική εμπειρία καθώς και αυτή του περίγυρού του, το να πάει κανείς σχολείο είναι μια απλή και ανώδυνη ρουτίνα. Για το μικρό παιδί των 4,5 ή και 6 ετών, όμως, ο φόβος του αγνώστου είναι υπαρκτός.

H άρνηση των μικρών παιδιών και η δυσκολία τους να κάνουν το μεγάλο βήμα – κυριολεκτικά και μεταφορικά – προς το σχολείο οφείλεται κυρίως σε δύο βασικούς λόγους. Από τη μια το παιδί δεν θέλει να αποχωριστεί τους γονείς του και αισθάνεται το λεγόμενο «άγχος του αποχωρισμού», ενώ από την άλλη διακατέχεται από το φόβο του αγνώστου.

Καταρχήν, εξετάστε τα δικά σας συναισθήματα σχετικά με τη νέα πραγματικότητα, δηλαδή με το πέρασμα του παιδιού σας στη σχολική ζωή.

, Η πρώτη ημέρα στο σχολείο!!

Τί αισθάνεστε; Ενθουσιασμό ή φόβο;

Τα παιδιά έχουν την ικανότητα να αντιλαμβάνονται πολλά από τη στάση των γονιών τους, ακόμα και αν αυτοί δεν εκφράζονται με λόγια. Αν είστε χαρούμενοι και θετικοί για την πρώτη μέρα, πιθανότατα ο ενθουσιασμός σας είναι κολλητικός και θα γίνει μέρος της εμπειρίας του παιδιού σας. Αναλόγως, μπορούν να του μεταδοθούν οι ανησυχίες και οι φόβοι σας. Αν ανησυχείτε για τον αποχωρισμό από το παιδί σας, προσέξτε μη σας κρυφακούσει να το λέτε σε κάποιον άλλον ενήλικα, και βέβαια, μην το δηλώσετε στο παιδί σας, ακόμα κι αν το κάνετε μεταξύ αστείου και σοβαρού. Μερικές φορές, μπροστά στην πόρτα του σχολείου, είναι στ’ αλήθεια δύσκολο να πει ποιος έχει μεγαλύτερη δυσκολία ν’ αφήσει το χέρι του άλλου: ο γονιός ή το παιδί;

, Η πρώτη ημέρα στο σχολείο!!

Πρόβα Τζενεράλε!!

Ακόμα και η πιο καλοπροετοιμασμένη θεατρική παράσταση χρειάζεται μια πρόβα τζενεράλε πριν από την πρεμιέρα. Ακριβώς το ίδιο χρειάζεται και η πρεμιέρα του σχολείου! Την παραμονή της έναρξης του σχολείου, ο γονιός μπορεί να βοηθήσει το παιδί του να ξεπεράσει το φόβο του αγνώστου με το να κάνουν μια πρόβα του τι πρόκειται να συμβεί. Μια μικρή αλλά πληροφοριακή συζήτηση με συγκεκριμένα στοιχεία για τη μεγάλη μέρα, όπως τι ώρα θα ξυπνήσει, τι θα φορέσει, ποιος θα πάει το παιδί στο σχολείο, ποιός θα είναι εκεί, τί περίπου θα γίνει και ποιος θα το πάρει το μεσημέρι, είναι ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσει κανείς. Εξίσου σημαντικό για το παιδί είναι να ξέρει τί θα κάνουν οι γονείς του κατά τη διάρκεια της απουσίας του. Εξαιτίας του στρες που έχει για τη νέα αυτή κατάσταση, το παιδί φαντάζεται τα χειρότερα: οι γονείς του να το εγκαταλείψουν, να το ξεχάσουν, να γλεντάνε ενόσω αυτό είναι στο σχολείο… και ο κατάλογος συνεχίζεται. , Η πρώτη ημέρα στο σχολείο!!

Πρακτικά Ζητήματα

 • H χαρά των καινούριων ρούχων μπορεί γρήγορα να μετατραπεί σε πηγή άγχους και εκνευρισμού για το παιδί, να δεν μπορεί να φορέσει ή να βγάλει τα ρούχα του. H αυτοεκτίμηση του παιδιού, η προθυμία του να πάει στο σχολείο καθώς και η αίσθηση της ικανότητας μειώνονται δραματικά, αν το παιδί δεν μπορεί να βγάλει τα ρούχα του για να πάει στην τουαλέτα.
 • Τεστάρετε την ικανότητα του παιδιού σας να ανοίξει την τσάντα του, τον χυμό του και να τραβήξει το καλαμάκι και διάφορες άλλες συσκευασίες που μπορεί να μην είναι πολύ πρακτικές για μικρά, αμάθητα δαχτυλάκια. Τονίστε στο παιδί σας ότι μπορεί να ζητήσει βοήθεια από τη δασκάλα του για τα πρακτικά μικροζητήματα.
 • Δώστε στο παιδί σας μια… χειροπιαστή απόδειξη της αγάπης σας! όπως μια οικογενειακή φωτογραφία ή ένα τρυφερό σημείωμα διανθισμένο με σκιτσάκια (ακόμα κι αν δεν ξέρει να διαβάζει). Καθησυχάστε το για την ώρα που θα επιστρέψετε να το πάρετε το μεσημέρι.
 • Μη χρησιμοποιείτε το σχολείο ως ανταμοιβή («αν είσαι καλό παιδί θα πας σχολείο») ή ως απειλή («αν δεν καθίσεις φρόνιμα θα σε στείλω στο σχολείο») μια που το ζητούμενο είναι να μεταδοθεί στο παιδί η ιδέα ότι το σχολείο είναι κάτι υποχρεωτικό και ανεξάρτητο από τη συμπεριφορά του αλλά και, ταυτόχρονα, ένα μέρος όπου υπάρχει αγάπη και κατανόηση για τα παιδιά.
 • Περιγράψτε στο παιδί σας πως θα είναι πιθανόν η πρώτη του μέρα στο σχολείο. Μιλήστε του για τα καινούρια παιδάκια, το περιβάλλον της τάξης, την αυλή και το διάλειμμα.
 • Δώστε στο παιδί να καταλάβει ότι το σχολείο είναι ένα όμορφο μέρος όπου μαθαίνουμε ένα σωρό πράγματα. H δουλειά του παιδιού είναι να είναι μαθητής, όπως και η δική σας δουλειά είναι το να πηγαίνετε στην εργασία σας.
 • Αν δείτε σποραδικά δάκρυα τη στιγμή που φεύγετε κάντε την καρδιά σας κόμπο, φιλήστε καθησυχαστικά το παιδί και μόλις φύγετε θα στεγνώσουν και τα δάκρυα.
 • Αν το παιδί κλαίει με μαύρο δάκρυ και φωνάζει, μην παρατείνετε το μαρτύριο και των δυο σας και φύγετε αμέσως. Όσο περισσότερο κάθεστε τόσο χειρότερα γίνονται τα πράγματα. Συνήθως τα παιδιά με αυτή τη συμπεριφορά με το που φεύγει ο γονιός ηρεμούν και ευχαριστιούνται το σχολείο.

, Η πρώτη ημέρα στο σχολείο!!

Ξημερώνοντας η Μεγάλη Μέρα

 • Την παραμονή της μεγάλης μέρας σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας θα κοιμηθεί καλά και το επόμενο πρωί φάτε μαζί πρωινό (ακόμα κι αν ακούσετε κάποιες διαμαρτυρίες).

Αν το παιδί σας έχει άγχος, είναι πολύ πιθανό ότι θα προβάλλει κάποιες ψυχοσωματικές δικαιολογίες προκειμένου να γλιτώσει το σχολείο. Οι κοιλόπονοι και οι πονοκέφαλοι έχουν την τιμητική τους τη μέρα έναρξης της σχολικής χρονιάς. Μην προσπαθήσετε να μειώσετε τη σημασία τους λέγοντας στο παιδί σας «δεν είναι τίποτα»! Είναι στ’ αλήθεια «κάτι» και υποβιβάζοντάς τους είναι σαν να υποβιβάζετε και τη σημασία που έχουν για το παιδί σας. Μια καλύτερη προσέγγιση είναι να δείξετε συμπάθεια για τον «πόνο» τους, να κάνετε τη σύνδεση ότι «μερικές φορές, όταν έχουμε αγωνία για κάτι, νιώθουμε να πονάει η κοιλιά μας», και να τους δώσετε ένα παράδειγμα από τη δική σας ενήλικη αλλά και παιδική ζωή για το πως συμβαίνει αυτό.

 • Συζητήστε για τυχόν φόβους και ανησυχίες του παιδιού σας.

Aκούγοντάς το μπορεί να είναι αρκετό για να καταλαγιάσουν τα αρνητικά του συναισθήματα. Φτάνοντας στο σχολείο μπορείτε να το συνοδέψετε ως την τάξη του, αλλά μην παραμείνετε εκεί, ούτε να του υποσχεθείτε ότι θα σταθείτε απ’ έξω και μετά να φύγετε. Αυτή η τακτική δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απ’ όσα λύνει και υπονομεύει την εμπιστοσύνη του παιδιού στο πρόσωπό σας.

 • Μιλήστε με ενθουσιασμό για τη δική σας σχολική εμπειρία, χωρίς όμως να το παρακάνετε.

Αν το παιδί σας δεν είναι ιδιαίτερα ενθουσιώδες για την προοπτική του σχολείου, μην προσπαθήσετε να του επιβάλετε τον ενθουσιασμό σας. Παραμείνετε ήρεμοι και υπομονετικοί. Καθησυχάστε το ότι ναι μεν αντιλαμβάνεστε το πως νιώθει, αλλά από την άλλη το σχολείο είναι κάτι υποχρεωτικό.

 • Τις πρώτες μέρες του σχολείου διατηρήστε τον κανονικό ρυθμό της οικογενειακής σας ζωής.

Δείξτε ενδιαφέρον για τις σχολικές εμπειρίες του παιδιού σας, αλλά αντισταθείτε στον πειρασμό να του κάνετε πολλές ερωτήσεις και να μεγεθύνετε τη σημασία τους (ακόμα και τα παιδιά που αγαπούν το σχολείο αντιδρούν αρνητικά σε τέτοιου είδους ανάκριση). Με αυτό τον τρόπο βοηθάτε το παιδί σας να αποδεχτεί το σχολείο ως αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του.

Πηγή: greekpsychologypages

NewsRoom Mykonos Ticker

Follow Us

Trending Now

Εναρκτήρια Συνάντηση για το 2o πρόγραμμα της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ  του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ERASMUS+SPORT στη Ρουμανία

ΣτoΒουκουρέστι την 10η και 11η Φεβρουαρίου 2020 πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια συνάντηση για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Soft Skills Through Sport For Active Youth – AUR»..............

Σαντορίνη: Πτώση έως και 90% στις προκρατήσεις από την Κινεζική αγορά λόγω κοροναϊού

Πτώση ύψους έως και 90% παρουσιάζουν οι προκρατήσεις για την Σαντορίνη από την αγορά της Κίνας για το 2020....... Πτωτική τάση των κρατήσεων τουριστών μέχρι...

Premium

Με αρνητικό πρόσημο τα έσοδα των βραχυ-ιδιοκτητών σε Μύκονο και Σαντορίνη το 2019

Οι ελπίδες των βραχυ-ιδιοκτητών, που έτρεξαν καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης να μισθώσουν τα ακίνητά τους μέσω Airbnb, προσδοκώντας ότι, έτσι, θα… ισοφαρίσουν...

Ενδείξεις για αυξημένο ενδιαφέρον Ιταλών τουριστών το 2020

Οι Ιταλοί ψηφίζουν Ελλάδα για το 2020- Αυξημένες οι προκρατήσεις από Ιταλία Αυξημένο ενδιαφέρον για προκρατήσεις στην Ελλάδα κατά την προσεχή τουριστική περίοδο, επιβεβαιώνει η...

Stories for You

Επίσημο αίτημα Χατζημάρκου για αεροπορική σύνδεση Ρόδου – Σύρου

Επίσημο αίτημα για αεροπορική σύνδεση μεταξύ Ρόδου – Σύρου έχει υποβάλει  ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, προς   τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών..... Αιτείται επίσης ενημέρωση για...

Δάσκαλος Εμπιστοσύνης στα σχολεία!! Ο θεσμός, στον οποίο θα καταφεύγουν τα παιδιά για την καταπολέμηση του bullying & οτιδήποτε τα απασχολεί!!

Ανησυχία και προβληματισμός για το περιστατικό στον Βύρωνα. Έρχονται αλλαγές για την καταπολέμηση του bullying..... Την ανησυχία του Υπουργείου Παιδείας προκαλούν τα απανωτά κρούσματα βίας στα...

Blue Star Ferries: Διαμόρφωση των δρομολογίων λόγω της απεργίας της Π.Ν.Ο. την Τρίτη 18/2

Σας ενημερώνουμε ότι λόγω της 24ωρης απεργίας των ναυτεργατικών Σωματείων της Π.Ν.Ο. την Τρίτη 18/02/2020 τα δρομολόγια των πλοίων μας θα διαμορφωθούν ως ακολούθως:.... BLUE...

Weather in Mykonos

Mykonos
light rain
11.2 ° C
11.7 °
11 °
66 %
8.7kmh
0 %
Mon
13 °
Tue
13 °
Wed
14 °
Thu
15 °
Fri
12 °

What to Read Next...

31+1 Ιδέες και μικρές λεπτομέρειες, Αποκριάτικης Διακόσμησης!!

Μπορούμε απλώς να δώσουμε λίγη παραπάνω προσοχή, σε μικρές λεπτομέρειες, εστιάζοντας στα έντονα χρώματα!!

Sexy και Εντυπωσιακά Αποκριάτικα Μακιγιάζ με έμφαση στα μάτια!! [Videos]

τα eyeliner, τα μολύβια ματιών και χειλιών, οι σκιές και φυσικά πολύ φαντασία είναι τα βασικά εργαλεία

Εκπληκτικό μακιγιάζ για βραδινές Αποκριάτικες εμφανίσεις!! [Video]

Μακιγιάζ για να κλέψετε τις εντυπώσεις στις βραδινές Αποκριάτικες εμφανίσεις σας!! Καθηλώστε τους πάντες με το αστραφτερό βλέμμα σας με αυτό το σαγηνευτικό βραδινό...

Έφηβοι εκτεθειμένοι στο Διαδίκτυο!! Το 30% δηλώνουν ότι έχουν συναντηθεί με κάποιον που γνώρισαν στο διαδίκτυο!!

Ένα στα τρία παιδιά Γυμνασίου-Λυκείου έχει συναντηθεί με κάποιον που γνώρισε στο διαδίκτυο. Παιδιά Δημοτικού που ξενυχτούν παίζοντας σε κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρονικούς...

Το doodle της Google για τη γιορτή των ερωτευμένων!! Αγίου Βαλεντίνου 2020!!

Τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου τιμά η Google και αφιερώνει το σημερινό της doodle σε όλους τους ερωτευμένους!!.... Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι μια...

Διεγράφησαν από Facebook & Instagram, λογαριασμοί με fake news

Εντείνει τις προσπάθειές της, η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, για περιορισμό των ψευδών ειδήσεων και της παραπληροφόρησης..... Το Facebook, που επιχειρεί να εντείνει τον αγώνα του...

Προσοχή!! Κινητά τηλέφωνα: Ποιες εφαρμογές στα mail σας κλέβουν τα δεδομένα!!

Εφαρμογές στα κινητά τηλέφωνα και συγκεκριμένα στην ανάγνωση των mail κλέβουν τα δεδομένα των χρηστών και στη συνέχεια τα πουλάνε με απώτερο στόχο φυσικά...

Related stories You May Like

Επίσημο αίτημα Χατζημάρκου για αεροπορική σύνδεση Ρόδου – Σύρου

, Η πρώτη ημέρα στο σχολείο!!
Επίσημο αίτημα για αεροπορική σύνδεση μεταξύ Ρόδου – Σύρου έχει υποβάλει  ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, προς   τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών..... Αιτείται επίσης ενημέρωση για...

Η ιστορία του πιο διάσημου φιλιού στον κόσμο!!

, Η πρώτη ημέρα στο σχολείο!!
Είναι ίσως το πιο γνωστό φιλί στον κόσμο. Το πιο θερμό.

In Case You Missed It

Πώς θα υποβάλλετε δήλωση ορθών στοιχείων ακινήτων στον Δήμο Μυκόνου

, Η πρώτη ημέρα στο σχολείο!!
Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 51 του Ν. 4647/2019 (ΦΕΚ 204/16-12-2019 τεύχος Α’), οι ιδιοκτήτες ακινήτων, ηλεκτροδοτούμενων ή μη ηλεκτροδοτούμενων, έχουν την...

Το Brexit προκαλεί προβληματισμό και άγχος στον τουρισμό για εισπράξεις 2...

, Η πρώτη ημέρα στο σχολείο!!
Το επικείμενο Brexit , παρά την ομαλή εξέλιξη των προκρατήσεων, δημιουργεί προβληματισμό και άγχος στους επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου καθώς ανατρέπονται ταξιδιωτικές πρακτικές και...

More from Mykonos Ticker

Vamos Καρναβάλι!! Βγάλτε τις μάσκες και διαλέξτε στολή!!

Γράφει η Βασιλική Κ. Μαργέτη - Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, MSc Ήρθαν οι Απόκριες!! Μάσκες, αποκριάτικα κοστούμια, σερπαντίνες, αποκριάτικοι χοροί, εύθυμη διάθεση γλεντιού, καρναβάλι. Πετάξτε τις...

Έφηβοι εκτεθειμένοι στο Διαδίκτυο!! Το 30% δηλώνουν ότι έχουν συναντηθεί με κάποιον που γνώρισαν στο διαδίκτυο!!

Ένα στα τρία παιδιά Γυμνασίου-Λυκείου έχει συναντηθεί με κάποιον που γνώρισε στο διαδίκτυο. Παιδιά Δημοτικού που ξενυχτούν παίζοντας σε κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρονικούς...

Καρναβαλιστείτε!! Μπείτε στο ρόλο του ζωδίου σας!!

Οι απόκριες απαιτούν μεταμφίεση και μάλιστα πετυχημένη. Τι θα μεταμφιεστούμε ανάλογα με το ζώδιό μας και πώς κάθε ζωδιακός χαρακτήρας θέλει να περνάει αυτές...

Με αρνητικό πρόσημο τα έσοδα των βραχυ-ιδιοκτητών σε Μύκονο και Σαντορίνη το 2019

Οι ελπίδες των βραχυ-ιδιοκτητών, που έτρεξαν καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης να μισθώσουν τα ακίνητά τους μέσω Airbnb, προσδοκώντας ότι, έτσι, θα… ισοφαρίσουν...

Υποχρεωτική η διαμεσολάβηση για το διαζύγιο!! Τα υπέρ και τα κατά, του νέου θεσμού εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών!!

Διχασμένες οι νομικές απόψεις!! Διαμεσολάβηση είναι ένας τρόπος εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών, κατά την οποία τα μέρη, συνοδευόμενα από τους δικηγόρους τους και επιδιώκουν...

Η Δύναμη της Αποκριάτικης Μεταμφίεσης

Μέσω μιας μεταμφίεσης μπορούμε να πειραματιστούμε εκ του ασφαλούς με εναλλακτικά κοινωνικά πρότυπα, ρόλους, φαντασιώσεις ακόμη και

Ελέγχονται Εξονυχιστικά από 4.500 «Ράμπο» της Πολεοδομίας, 67.000 Αυθαίρετα!!

Στο «στόχαστρο» 67.000 ιδιοκτήτες που δήλωσαν τα Αυθαίρετα!! Βαριά πρόστιμα για ψευδείς δηλώσεις, έως και απώλεια της άδειας άσκησης επαγγέλματος, για τον μηχανικό....... Στο μικροσκόπιο...

Πανελλήνιες: Θα προσμετρώνται οι βαθμοί Α’, Β’ και Γ’ Λυκείου για εισαγωγή στα ΑΕΙ

Σχεδιάζεται συνυπολογισμός του βαθμού και των 3 τάξεων του Λυκείου για την εισαγωγή σε ΑΕΙ, επαναφορά της Τράπεζας θεμάτων στην Α’ Λυκείου, προωθείται η...

Τα Πρωτοσέλιδα και τα Οπισθόφυλλα των εφημερίδων της Κυριακής 16 Φεβρουαρίου 2020

Τι γράφει ο Κυριακάτικος Τύπος  Διαβάστε τα 15 πρώτα Πρωτοσέλιδα και τα Οπισθόφυλλα των Κυριακάτικων Εφημερίδων (η ανάρτηση ανανεώνεται συνεχώς!!)...... ...
error: Content is protected !!