Minimum Wage: Η τεράστια αλλαγή στον κατώτατο μισθό!! Ο αλγόριθμος και το μπλόκο στις μειώσεις!!

Minimum Wage / Η τεράστια αλλαγή στον κατώτατο μισθό!! Ο αλγόριθμος και το μπλόκο στις μειώσεις!!

Minimum Wage: Η τεράστια αλλαγή στον κατώτατο μισθό!! Ο αλγόριθμος και το μπλόκο στις μειώσεις!!

Minimum Wage / Η τεράστια αλλαγή στον κατώτατο μισθό!! Ο αλγόριθμος και το μπλόκο στις μειώσεις!!

Ο νέος τρόπος καθορισμού του κατώτατου θα ξεκινήσει το 2027 και η πρώτη αύξηση που θα προκύψει από την εν λόγω διαδικασία θα γίνει το 2028.

Πληθωρισμός και παραγωγικότητα θα διαμορφώνουν τον κατώτατο μισθό, σύμφωνα με το πόρισμα της ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων - Στόχος να διατηρείται ακέραια η αγοραστική δύναμη.

Τέλος σε οποιαδήποτε μείωση του μισθού φέρνει ο νέος τρόπος που θα υπολογίζεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2027 ένας αλγόριθμος θα καθορίζει το ύψος του κατώτατου μισθού.

Η αλλαγή στον τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού έρχεται, καθώς υπάρχει ανάγκη η χώρα μας να ακολουθήσει ευρωπαϊκή οδηγία που έχει ως στόχο να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης και εργασίας των εργαζομένων στην Ευρώπη.

Ο νέος τρόπος καθορισμού του κατώτατου θα ξεκινήσει το 2027 και η πρώτη αύξηση που θα προκύψει από την εν λόγω διαδικασία θα γίνει το 2028.

Φέτος εκτιμάται αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 40 ευρώ, ώστε να φτάσει τα 870 ευρώ μικτά.

Μέχρι το 2027 ο εργαζόμενος που λαμβάνει τον κατώτατο θα βλέπει κάθε χρόνο αύξηση περίπου 40 ευρώ, που σημαίνει ότι από το 2025 θα λαμβάνει 870 ευρώ, το 2026 το μικτό ποσό των 910 ευρώ και το επόμενο έτος 950 ευρώ.

Από εκεί και έπειτα η αύξηση θα πραγματοποιείται βάσει του νέου τύπου, δηλαδή μέσω του αλγορίθμου που θα διαμορφωθεί από το υπουργείο Εργασίας και τις επιστημονικές επιτροπές.

Ποιος είναι ο κατώτατος μισθός και τι θα γίνει με τις αυξήσεις

Ο κατώτατος μισθός ανέρχεται σήμερα στον ιδιωτικό τομέα στα 830 ευρώ και στόχος είναι να ανέλθει στα 950 ευρώ τον Απρίλιο του 2027.

Σύμφωνα με Τα Νέα, φαίνεται ότι έχει κλειδώσει ο αλγόριθμος που θα υιοθετηθεί για τον καθορισμό επαρκούς νομοθετημένου μισθού και ημερομισθίου από το 2027 και θα προκύπτει από το άθροισμα:

  • του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του δείκτη τιμών καταναλωτή μεταξύ της 1ης Ιουλίου του προηγούμενου έτους και της 30ής Ιουνίου του τρέχοντος για το χαμηλότερο 20% της εισοδηματικής κατανομής των νοικοκυριών, και
  • το 50% του ετήσιου ποσοστού μεταβολής της αγοραστικής δύναμης του γενικού δείκτη μισθών κατά την ίδια χρονική περίοδο.
Δημόσιοι υπάλληλοι

Από τον Απρίλιο του 2025 οι δημόσιοι υπάλληλοι αναμένεται να δουν αυξήσεις στους μισθούς τους, καθώς οι αποδοχές τους θα συνδεθούν με την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο να ανέλθει στα 950 ευρώ (το 2027) μαζί με τον κατώτατο μισθό. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα χρειαστεί να υπάρξει μια ετήσια μεσοσταθμική αύξηση στους μισθούς του Δημοσίου κατά περίπου 3,9% με 4%. Αυτό μεταφράζεται σε μια μηνιαία αύξηση περίπου 33 ευρώ, η οποία θα αφορά όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, ανεξαρτήτως κλιμακίου.

Πρόσθετες αυξήσεις

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, χιλιάδες πολιτικοί υπάλληλοι και λειτουργοί του Δημοσίου θα ωφεληθούν με πρόσθετες αυξήσεις στις αποδοχές τους, καθώς το 2025 θα εφαρμοστούν και τα ακόλουθα μέτρα εισοδηματικών ενισχύσεων:

  • Διεύρυνση του επιδόματος επίτευξης στόχων
  • Αύξηση κατά 20% της αποζημίωσης των νυχτερινών των ενστόλων από 1/1/2025. Η ωριαία αποζημίωση θα ανέλθει από τα 2,77 στα 3,33 ευρώ ανά ώρα.
  • Κίνητρο προσέλκυσης γιατρών σε προβληματικές και άγονες περιοχές (200 έως 600 ευρώ μηνιαίως, ανάλογα με την ειδικότητα και την περιοχή). Αφορά 3.300 γιατρούς του ΕΣΥ.
Τα πλεονεκτήματα

Στα πλεονεκτήματα του συγκεκριμένου συστήματος, κατά την Επιτροπή, συμπεριλαμβάνονται:

1. Η προβλεψιμότητα ως προς την μελλοντική πορεία του κατώτατου μισθού, η οποία βοηθάει στη μείωση της αβεβαιότητας εργαζομένων και εργοδοτών και, κατά συνέπεια, στηρίζει αφενός τον προγραμματισμό των εργαζομένων και αφετέρου την λειτουργία των επιχειρήσεων ενώ ενθαρρύνονται οι επενδύσεις.

2. Η εισαγωγή των κριτηρίων της Οδηγίας με τρόπο που προστατεύει την διαμόρφωση κατώτατου μισθού από την απόκλιση από τις δυνατότητες της πραγματικής οικονομίας, εξασφαλίζοντας έτσι την μακροχρόνια οικονομική διατηρησιμότητα.

3. Η προστασία της αγοραστικής δύναμης του χαμηλότερου 20% της εισοδηματικής κατανομής των νοικοκυριών.

4. Η δικαιότερη κατανομή των μισθών για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

5. Η συνολική ενίσχυση της αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής της χώρας.

Παράλληλα, προτείνεται η δημιουργία Επιτροπής Διαβούλευσης, η οποία θα αποτελείται κυρίως από εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, προκειμένου να διατυπώνει γνώμη για το ύψος του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και την επικαιροποίησή του, αναβαθμίζοντας έτσι τον ρόλο των κοινωνικών εταίρων στη διαδικασία.

Επιπλέον, προτείνεται η κατάρτιση οδικού χάρτη «σχεδίου δράσης» για την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αύξηση του ποσοστού των εργαζομένων που καλύπτονται από συλλογικές διαπραγματεύσεις, με την ενεργή συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων.

Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, θα λάβει πρωτοβουλίες διαβούλευσης και εκτενούς διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους στη βάση του πορίσματος.

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, δήλωσε:

«Η ενσωμάτωση της Οδηγίας για επαρκείς κατώτατους μισθούς αποτελεί ένα πρόσθετο σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της περαιτέρω διασφάλισης αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας για όλους τους πολίτες. Οι προτάσεις της Επιτροπής θα αποτελέσουν, το αμέσως επόμενο διάστημα, τη βάση του διαλόγου της Κυβέρνησης με τους κοινωνικούς εταίρους, προκειμένου στη συνέχεια, το τελικό κείμενο να εισαχθεί στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση. Θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες προς την Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής, Καθηγήτρια Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου, και προς όλα τα μέλη της Επιτροπής για την πολύτιμη συμβολή τους στο σημαντικό αυτό εγχείρημα».